Pretul bransamentului electric. Cât costa racordarea la reteaua de energie electrică ?

Cât costă racordarea la rețeaua de distribuție a energiei electrice ? Care este prețul unui branșament electric ?

Există ordinul ANRE 141/2014 ce stabilește tarifele de racordare ale utilizatorilor la rețelele electrice de interes public. Pentru neclaritați, vă rugăm sa ne scrieți la rubrica comentarii de la sfârșitul articolului.

Am decupat din ord.141/2014 tabelul ce prezintă prețurile ce pot fi practicate pentru un branșament monofazat standard aerian/subteran. Observație: toate valorile puse in discuție nu contin TVA.

Sa luam primul caz, bransament monofazat radial aerian. Dacă avem stâlpul in fața proprietății și branșamentul se realizează aerian cu un cablu până la casă – blocul de măsură amplasamându-se pe peretele exterior al locuinței, bransamentul ar trebui sa coste maximum 2100 RON, bani in care intra si realizarea prizei de pamant. Dacă este necesară plantarea unui stâlp, costul acestuia este de maximum 1500 RON (costuri ce cuprind furnizarea stâlpului, a cablului, plantarea stâlpului și montarea cablului aerian).

In cazul bransamentului monofazat radial subteran lucrurile stau astfel: dacă distanta de la stâlp, sau firida de distribuție din care primiți racordare este mai mica sau egala cu 20m (traseul cablului măsurat pe teren de la stâlp/firida pana la blocul de masură, excluzând lungimea cablului necesara coborârii de pe stâlp/iesirii din firidă sau alte porțiuni de cablu necesare) trebuie achitati maximum 2500 RON (racordare din stalp), respectiv 2200 RON (racordare din firida de distribuție), in situația in care vi se realizează o instalatie cu priza de pamant.Tariful bransamentelor trifazate se diferențiază si in funcție de puterea pe care o solicită utilizatorii.

Tariful avizului tehnic de racordare conține foarte multe componente ce pot fi negociate, ma refer la acelea ce țin de execuția bransamentului, așadar negociați cu executantul suma ce trebuie sa o achitati. Valoarea contorului si taxa de montarea a acestuia nu pot fi negociate.

O alta chestiune care trebuie mentionată este dată de faptul ca prețurile stabilite de către ANRE nu conțin refacerea pavajului/trotuarului/părtii carosabile, in cazul in care avem o solutie de racordare ce presupune spargerea si refacerea unor portiunii cu pavaj/asfalt/etc. Refacerea acestora se va achita suplimentar si poate sa difere de la o localitate la alta.

In prezent operatorii de distributie evită amplasarea blocurilor de masura si protectie in interiorul curtilor/pe casă, preferând ca delimitarea instalațiilor (dintre cea a utilizatorului si cea a operatorului de distributie) să se realizeze la limita de proprietate dintre proprietatea solicitantului si domeniului public/drumul de acces. Se incearcă scoaterea contoarelor din interiorul locuintelor.

De la stâlp pana la proprietate am 47m, bransament monofazat, cât trebuie plătesc ?

Pentru un bransament monofazat subteran, se va achita un indice “cmbs” ce cuprinde 20m si coborârea de pe stalp, plus alți 27 indici “sm” suplimentari, ce corespund celor 27m rămași. Prin urmare, vom avea un bransament standard monofazat subteran 2500 Ron (inclusiv realizarea prizei de pământ) + 27m suplimentari x 50 Ron/m, total 3850 Ron (fara TVA).

Observație: Sumele mentionate mai sus, preluate conform ordinului ANRE 141/2014, NU includ taxe precum cele necesare obtinerii autorizației de construire a bransamentului ! Taxele necesare obtinerii autorizatiei de construire pornesc de la cateva sute de lei (in zone rurale) si pot ajute la câteva mii de lei (in zone urbane) !

 

Documentele necesare obtinerii Avizului Tehnic de Racordare (ATR)

243 Comments

 • Alina iunie 15, 2017 at 9:52 pm

  Informatii utile!

  Reply
 • Talpos Claudia septembrie 12, 2017 at 5:32 pm

  Daca am pana 20 m?

  Reply
  • energie-electrica septembrie 12, 2017 at 7:49 pm

   Daca aveti până in 20m, in mod normal prețul bransamentului trebuie recalculat. Cu toate astea, daca ar fi sa calculam tariful de racordare “ca la carte”, un bransament monofazat, care are blocul de masura la baza stalpului, sau in imediata apropiere a punctului de racordare, ar trebui sa coste, probabil undeva la 1200-1300 lei (fara TVA) cu tot cu contor (care costa 200-300lei). Asta ar inseamna ca cel care executa sa obtina in jur de 1000 lei. Si din acesti 1000 lei executantul trebuie sa cumpere materiale, transport, personal care sa execute, etc. Cred ca veti gasi foarte greu pe cineva care să execute bransamentul in acesti bani SAU daca veti gasi, vor aparea alte costuri care sa faca lucrarea profitabila (exemplu: dosarul instalatiei de utilizare in loc de coste .. “1leu”.. va costa “5lei”).

   In concluzie, in practică, cel mai bine este sa negociati cu executantul, stiind preturile conform ordinului ANRE mentionat in articol. Astfel, daca in tariful de racordare nu este inclusa si priza de pământ puteti negocia cu acesta sa o execute (având in vedere faptul că in loc de 20m de săpatură – aveti doar 1m sa spunem), eventual sa depuna si dosarul instalatiei de utilizare la operatorul de distributie.

   Si nu uitati ! Exista N firme executante, le gasiti la link de mai jos, selectati la Sectoare categoria Electric. La localitate cautati firme din localitatea dumneavoastra sau din apropiere. Contactati cât mai multe, solicitându-le ofertele.
   http://portal.anre.ro/PublicLists/Atestate

   Reply
   • Bogdan octombrie 13, 2017 at 10:00 am

    Buna dimineata
    Cam cât ma costă branșamentul in bragadiru subteran și cu 25 m de șanț ??
    Mulțumesc frumos și aștept un răspuns

    Reply
    • energie-electrica octombrie 19, 2017 at 6:51 pm

     Nu ati specificat monofazat, trifazat… aveti preturi orientative in comentariile de mai sus. De asemenea, rog cititi articolul, vei găsi cu siguranta raspunsul ! Succes !

     Reply
     • Bogdan octombrie 29, 2017 at 2:36 pm

      Monofazat, mi sa cerut 4500 ron .
      Este un preț bun ??,
      Mulțumesc frumos!!!

     • Tanase Crenguta decembrie 10, 2017 at 6:31 pm

      Buna seara, am o locuinta in comuna Traian jud Teleorman cu contoar monofazat. Avand o centrala electrica de 9 kw tinand cont ca am foarte multi consumatori, reteaua nu face fata si doresc un bransament trifazic separat pentru centrala de 9 kw. Stalpul se afla la 30 m distanta de casa.
      Va rog frumos sa-mi spuneti un pret informativ pentru bransament trifazic aerian.
      Multumesc,

   • Anonim noiembrie 17, 2017 at 10:29 pm

    am o distanta de 130 de metri d la stâlp daca mă puteți ajuta ±4915124400291

    Reply
   • Munteanu Florea decembrie 4, 2017 at 11:44 am

    Vreau sa știu dacă se poate face bransamentul și în rate și distanta de la casa la stil estede2o m

    Reply
 • Datcu costel laurentiu septembrie 14, 2017 at 8:47 pm

  Bună seara eu am de la stălpile până la poartă 13 m și mi sa cerut 3500 Ron este corect și sunt din olt

  Reply
  • energie-electrica septembrie 15, 2017 at 6:18 am

   Daca ne dați mai multe detalii, v-am putea spune o valoare exactă conform ord.141/2014, eventual scrieti textul solutiei din ATR.
   Ne intereseaza: tipul racordului (monofazat, trifazat), puterea solicitata, lungimea cablului, daca traseu pe care va trece cablul prespune spargerea de asfalt/trotuar (a caruia refacere costa mult mai mult decât in situatiile in care avem doar pamant). Executantul vă va face inclusiv priza de pamant si vă va depune dosar de interior? 3500 RON cu TVA/fara TVA ?

   Reply
   • Datcu costel laurentiu septembrie 15, 2017 at 1:51 pm

    Mi sa spus că sunt doua firme una ce imi face lucrarea de la stâlp până la gard și a doua firmă în interiorul curți până la casă dar eu am vb și în interiorul curți fac eu săpăturile și ei miau cerut doar de la stâlp până la gard 13 m măsurați de dânșii 3500 Ron total de plata și face săpături pe pământ nu trotuar nu asfalt

    Reply
    • energie-electrica septembrie 15, 2017 at 7:59 pm

     Daca discutam despre un bransament trifazat la care se realizeaza si priza de pamant, este un pret bun 3500 lei (inclusiv TVA).

     Reply
 • Ciobanu Daniel septembrie 15, 2017 at 10:08 pm

  Buna ziua, eu am terminat casa si la anul vreau sa ma mut, ultimul stalp de electricitate este la 55o metri de mine,am facut cerere la primarie ptr extindere retea insa nu am primit nici un raspuns,mi s-a spus doar verbal ca nu sunt bani, cum ar trebui sa procedez? Multumesc.

  Reply
  • energie-electrica septembrie 16, 2017 at 7:26 am

   Primaria este obligată să vă comunice in scris daca extinde sau nu. Legislatia ANRE ord.180 – Anexa 5 unde se mentionează acest lucru: http://energie-electrica.info/wp-content/uploads/2017/05/Screenshot-from-2017-05-13-181507.jpg)

   A. Daca Primaria nu investește, si nu vă aflati la distanta foarte mare fata de postul de transformare… puteti depune cerere pentru extinderea rețelei de joasa tensiune, conform ordinului ANRE 180 – Anexa 5, daca aveti si alti vecini pe lânga dumneavoastra care se afla in aceeasi situatie, corelati-vă si depuneti impreuna, in acest mod va contribui si operatorul de distributie la finantarea rețelei, contributia acestuia fiind cu atat mai mare cu cât sunteți mai multi.

   B. Daca Primaria nu investe, dar distanta de la dumneavoastra până la postul de transformare este foarte mare, sa spunem că de la dumneavoastra pana la ultimul stalp sunt 550m, dar de la ultimul stalp pana la postul de transformare mai sunt 1000m, in acest caz sunt slabe sanse ca rețeaua de joasa tensiune mai fie prelungită pana la dumneavoastra intrucât nivelul tensiunii ar fi mult prea scazut.

   Daca vă aflați in situatia B, in care Primaria nu poate sa investeasca si rețeaua nu poate fi extinsă intrucât sunteti foarte departe fata de postul de transformare, mai aveți o varianta care este foarte costisitoare, sa solicitati o putere mare (>30kVA) si solutia de racordare va presupune ca dumneavoastra sa realizați un post de transformare.. desi in legislație se mai mentioneaza ca pentru o locuință individuala nu se poate acorda ca solutie de racordare un post de transformare….

   Despre ce Primarie discutăm ?

   Va sfătuiesc să faceti o vizita operatorului de distributie, la departamentul destinat solutionarii cererilor de racordare, pentru a discuta cu acestia situatia dumneavoastra, să ajute, mai mult – poate cine stie… exista proiecte in derulare care se vor realiza mai târziu, extinderi de rețea, posturi de transfomare in zona dumneavoastra, poate va intereseaza acest lucru si sunteti dispus sa mai asteptați sa se realizeze, astfel incât costul racordarii dumneavoastra să scadă.

   Va rog cititi și http://energie-electrica.info/2017/05/13/extinderea-retelei-electrice/ si așteptăm un raspuns de la dumneavoastra despre modalitatea in care ati rezolvat problema.

   Reply
  • Marius octombrie 3, 2017 at 6:19 pm

   Buna ziua.as dori sa stiu cat m-ar costa sa bag energie electrica am o distanta de 800m de la ultimul stâlp si cei de la renel imi zic ca trb neaparat sa bag cablu 5×50 armat dar chiar si imi angajati de la ei imi zic ca trb 4×50 si imi zic niste costuri care ajung undeva la 370mil vechi

   Reply
 • Adrian septembrie 16, 2017 at 6:47 pm

  Bună as vrea sa trag curentu și mar interesa cât ar costa sa trag pana în fata câși de la casa pana la stâlpul de curent am 5-7 m nu mai mult Mulțumesc

  Reply
  • energie-electrica septembrie 17, 2017 at 12:26 pm

   Daca discutam despre un bransament monofazat, un preț conform legislatiei, cu tot cu priză de pământ, probabil ajunge undeva la 1900 lei (fara TVA), fără dosarul instalatiei de utilizare.

   Va rugam, să reveniti sa ne transmiteti prețul real cu care ati putut realiza bransamentul, pentru a își face o idee si ceilalți citiori. Va multumim !

   Reply
 • Paduraru V septembrie 18, 2017 at 5:33 pm

  Buna ziua! De la ultimul stalp pana la marginea proprietatii am 170m. Ce ma sfatuiti si cat m-ar costa ? Vorbim de o proprietate intravilana in mediul urban care are canalizare in fata proprietatii.
  Multumesc

  Reply
  • energie-electrica septembrie 18, 2017 at 10:29 pm

   Procedura conform legii ar fi urmatoarea:
   1.Dumneavoastra depuneti cerere de racordare, sa spunem ca sunteti un utilizator obisnuit (putere solicitata <30kVA), veti primi in prima faza o adresa prin care se mentioneaza ca operatorul de distributie nu are rețele in zona (intrucât va aflati la mai mult de 100m). In adresa trebuie sa se mentioneze faptul ca Primaria poate extinde (daca doreste/daca are fonduri) si va indeamna sa mergeti la Primarie sa ne lărmurim daca investe sau nu.
   2. Primaria in 99% din cazuri nu extinde retelele operatorului de distributie pentru că..... Cu raspunsul in scris al Primariei prin care vi se transmite ca nu extinde reteaua de joasa tensiune mergeti inapoi la operatorul de distributie si depuneti cerere de extindere de retea conform ordinului ANRE 180, anexa 5.
   Procedura e birocratică pentru a ii proteja pe solicitanti de cheltuieli pe care, poate Primaria ar fi interesată să le facă, sunt rare cazurile când le face... dar mai sunt.

   A doua cale, prin care primiti o solutie de racordare mai repede, fara a va mai plimba pe la primarie, ar fi sa solicitati o putere mai mare de 30kVA dar din punctul nostru de vedere riscati sa primiti o solutie supradimensionata (deci mai scumpa), dar nu neaparat ! Dar mai ieftină sigur nu !

   Reply
   • Paduraru V septembrie 20, 2017 at 6:07 am

    In ambele cazuri, care ar fi un cost estimativ?
    Multumesc!

    Reply
    • energie-electrica septembrie 20, 2017 at 7:49 pm

     In jur de 21000 RON (cu TVA) +/- 10%.

     Reply
 • Stefania septembrie 19, 2017 at 1:55 pm

  Buna ziua!
  As dori sa stiu cat ma costa in judetul Calarasi comuna Nicolae Balcescu sa bag curent la casa avand in vedere ca am staplul in fata curti la 20 de metri si de ce documentatie am nevoie.
  Multumesc!

  Reply
  • energie-electrica septembrie 19, 2017 at 8:05 pm

   Pentru un bransament monofazat cu priza de pamant, in jur de 3000 lei (cu TVA),

   Documente necesare:
   A. Daca locuinta ati cumparat-o, trebuie sa prezentati contractul de vanzare-cumparare impreuna cu datele dumneavoastra (CI, numar de telefon) si eventual planuri.

   B. Daca ati construit-o, contractul de vanzare-cumparare pentru teren sau alt act de proprietate pentru teren si certificatul de urbanism (sau autorizatia de constructie) pentru locuinta, alaturi de planurile pe care le aveti si datele dumneavoastra (CI, numar telefon, email, etc).

   Reply
 • HCL septembrie 22, 2017 at 11:42 pm

  Foarte util articolul, multumim pentru informatii si raspunsuri.
  Va mai propun un caz: intr’un cartier minuscul de 10 case in camp, racordat la monofazic pe stalpii dezvoltatorului, fiind adiacent unui drum judetean cu stalpi si retea Enel, imi doresc sa ma racordez (si) la trifazic. Toate contoarele sunt langa DJ, iar distanta proprietatii pana acolo e de aprox 130 metri.
  Care ar fi pasii recomandati si estimatul de cost al lucrarii pentru o putere de 15-18kv?
  Multumiri inca o data pentru ceea ce faceti.

  Reply
  • energie-electrica septembrie 25, 2017 at 8:18 pm

   Pe scurt… am înteles cam asta: exista un drum de servitute si drumneavoastra sunteti deja racordat având un contor monofazat la începutul drumului de servitute. Sper ca am inteles bine !
   Solicitati “spor de putere” de la monof la trifazat si discutati cu cei de la Enel sa va lase contorul trifazat (in locul celui monofazat) tot la începutul drumului de servitute, daca deja aveti coloana trifazata (minim 4 fire).
   Daca nu aveti coloana trifazată va trebui oricum sa săpati intre pozitia actuala a contorului si proprietatea dumneavoastra pentru a pune cablu trifazat, in practică este mai ieftin sa puneti contorul trifazat acolo unde este cel monofazat si sa trageti o coloana cu un electrician in afara “tarifului Enel”. Dar exista si varianta de a solicita sa vi se puna contorul trifazat langa proprietate, in acest caz costurile ajungând la aproximativ 13000 RON (fara TVA) +/-10%, daca aveti doar pământ pe drum (fara trotuar, beton, etc).

   Reply
   • Anonim septembrie 30, 2017 at 9:18 pm

    Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
    Ati inteles foarte bine cazul, caci intr’adevar toti proprietarii de case au cota parte din drumul cu latime de 8 metri, deci cred ca servitute se numeste.
    Indraznesc sa va mai deranjez cu o intrebare: in conditiile in care avem un demers prin care noi, proprietarii, cedam drumul primariei, devenind drum public, se schimba datele problemei? Care ar fi cea mai ‘economica’ solutie de tras trifazic pentru acest caz?, caci zecile de mii de ron se pun greu deoparte…

    Reply
    • energie-electrica septembrie 30, 2017 at 10:37 pm

     O alta solutie ar fi ca mai multi dintre cei care locuiesc pe acel drum, impreuna cu dumneavoastra sa solicitati extinderea rețelei de joasa tensiune conform ANRE ord.180 – Anexa 5, se trage un singur cablu de o sectiune mai mare pe drum si fiecare se “inteapa” in fata proprietatii si veti avea ce tip de bransament vrei (trif. sau monof) si contorul langa proprietati, si contribuiti toti la realizarea rețelei si daca numarul celor de pe drum este mare, participa cu bani si operatorul de distributie, sunt lucrari unde operatorul de distributie plateste in totalitate lucrarea intrucât numarul de solicitanti e foarte mare (>30-40).

     Daca am discuta despre un drum – domeniu public, o solutie (desi șansele sunt destul de mici) ar fi ca primăria sa solicite extinderea rețelei de joasa tensiune pe strada respectivă, in acest caz Primaria impreuna cu Operatorul de Distributie finanțeaza extinderea de rețea, și-n acest caz daca numarul locuințelor ce urmeaza a fi alimentate este mare se poate ajunge ca operatorul de distributie sa finanțeze integral lucrarea.

     Reply
 • Cornel septembrie 25, 2017 at 10:37 pm

  Buna ziua, as dorii si eu sa stiu ce se poate face pentru a schimba contoarul si tabloul electric(locuiesc la apartament si am legaturile din 67 pe aluminiu) si doresc montarea unui tabloul cu sigurante automate. Trebuie sa intocmesc anumite cereri tip catre electrica? Multumesc si imi cer scuze daca este off-topic discutia.

  Reply
  • energie-electrica septembrie 26, 2017 at 7:21 pm

   Ar trebui sa luati legatura cu operatorul de distributie pentru desigilarea grupului de masura.

   Reply
 • Ileana Diaconu septembrie 26, 2017 at 7:36 pm

  Pentru cablu electric aerian trebuie aprobarea primarului din comuna?

  Reply
  • energie-electrica septembrie 26, 2017 at 8:16 pm

   Cel mai probabil va trebui sa obtineti autorizatie de construire pentru plantarea stalpilor !

   Reply
 • robert pavel septembrie 26, 2017 at 8:23 pm

  Buna ziua, distanta de la casa pana la aparatul unde ne putem racorda este de 60m. Drumul este neasfaltat, nu sunt trotuare etc. Imi puteti spune costurile in cazul variantei trifazice, multumesc.

  Reply
  • energie-electrica septembrie 27, 2017 at 7:46 pm

   5800-6000 lei (fara TVA).

   Reply
 • Radu septembrie 27, 2017 at 4:41 pm

  Buna ziua,
  Am de facut un bransament subteran trifazic (putere 24kw) de la o distanta de 150 m. Devizul estimat a fost de 65.000 ron. E un pret corect?

  Reply
  • energie-electrica septembrie 27, 2017 at 7:44 pm

   Daca strada ce urmeaza a fi sparta nu contine trotuar sau trotuarul este ingust, deci se sparte doar parte carosabilă, este foarte posibil ca valoarea bransamentului sa ajunga la aproximativ 50000 RON (fara TVA). Nu mai discutam despre cazurile in care ar trebui sa subtraversați diferite străzi, sosele, căci costurile cresc…

   Reply
 • Victor septembrie 28, 2017 at 7:59 pm

  Buna ziua, daca detin un bransament monofazat si as dori sa trec la trifazat ce costuri implica?Mentionez ca bransamentu este radial monofazat aerian cu stalpul in fata locuintei ,distanta pana la contuar 7-8 metri.

  Reply
  • energie-electrica septembrie 28, 2017 at 8:22 pm

   Costurile sunt egale cu celele ale unui bransament nou trifazat.
   Minim 2000 RON (fara TVA).

   Eventual ar putea sa scada din costuri daca bransamentul monofazat este nou si cablul monofazat s-a tras prin tub de protectie, in acest fel se poate trage cablul monofazat – punându-se trifazat si inlocuiti doar blocul de masura, eventual daca incape un contor trifazat acolo (desi nu cred) se poate pune doar contorul trifazat in BMPul existent, mai ramane si schimbarea disjunctorului.

   Sa aveti in vedere si instalatia interioara…

   Reply
 • Maria Condrea septembrie 29, 2017 at 8:33 pm

  Buna ziua Va rog sa mi spuneți dacă am nevoie de un branșament trifazat iar stâlpul de afla in curtea unei vecine la distanta de 20m dar nu dorește să ne dea energie (stâlpul nu este al ei și de ajunge la el prin scara întins fata a accesa proprietatea) trebuie să ne achiziționăm stâlp?Acum noi ne luam curent monofazic de acolo.Se poate face montajul și aerian?Asta am văzut din tabelul dumneavoastra dar noi am fost informatisa doar subteran,se poate folosi și instalatie de aluminiu?Celălalt stâlp e la o distanta de 30m trebuie act notar proprietar pt a trage de pe stâlp?Va mulțumesc mult pt ajutor

  Reply
  • energie-electrica septembrie 29, 2017 at 9:18 pm

   Inteleg ca in zona dumneavoastra exista retea aeriana, ea va traverseaza curtea ? Daca da, să vi se planteze un stalp in axul liniei !

   Daca reteaua aeriana nu va traverseaza curtea si stalpii din care se face racordarea se afla in alte proprietati vi se poate planta un stalp pe proprietate si racordarea sa se realizeze aerian. S-ar putea totusi ca operatorul de distributie sa va ceara acordul proprietarului terenului pe care se afla stalpul din care se face racordarea.

   In situatia in care solutia de racordare presupune un bransament subteran dintr-un stalp aflat pe proprietate privata, este necesar obligatoriu acordul notarial, poate chiar si vreo “conventie de uz si servitute” din partea proprietarului terenului pe care se afla stalpul din care se face racordarea.

   Reply
   • Maria octombrie 3, 2017 at 4:24 pm

    Va multumesc mult pt raspuns

    Reply
 • Lerca Gina septembrie 30, 2017 at 8:50 pm

  Buna ziu…as dori sa stiu cat ma costa un bransament monofazat ,distanta de la ultimul stalp fiind de 100 m fata de casa..

  Reply
  • energie-electrica septembrie 30, 2017 at 10:38 pm

   Vreo 8500-9000 lei (cu TVA).

   Reply
   • Jecan octombrie 1, 2017 at 8:05 pm

    Buna ziua, ma interesează o instalare de curent trifazat la tara in jud.Salaj ce costuri ar fi? Mentionez ca stâlpul de curent este situat in apropierea casei circa 5m plus ca este asezat in grădina casei.Multumesc.

    Reply
    • energie-electrica octombrie 4, 2017 at 7:05 pm

     Intre 1600 si 2000 lei (fara TVA) – bransament trifazat.

     Reply
 • Petronel Costy octombrie 2, 2017 at 7:28 pm

  Va salut.Pot face cerere,in vederea racordarii la energie electrica,la un teren pe care inca nu am inceput constructia casei ?Multumesc.

  Reply
  • energie-electrica octombrie 4, 2017 at 7:05 pm

   Trebuie sa aveți cel putin certificatul de urbanism al constructiei !

   Reply
 • Andreea octombrie 2, 2017 at 9:52 pm

  Buna ziua. Cel mai util articol citit pana acum! Multumim
  Ar fi posibil sa imi estimati costurile pentru un bransament monofazat subteran: distanta pana la firida 270metri doar pe drum de servitute (momentan nu e asfaltat, e drum de pamant). Am inteles ca daca trece de 100 metri “sunt probleme”, dar nu am gasit informatii despre aceste “probleme”. Multumesc anticipat.

  Reply
  • energie-electrica octombrie 4, 2017 at 7:11 pm

   Nu puteti primi un “bransament” de 270m. Vi se va refuza prima data cererea de racordare, va trebui sa mergeti sa intrebati primaria daca e dispusă să investeasca pe respectivul drum, cel mai probabil nu vor dori (trebuie sa va dea in scris acest lucru). Si cu adresa din partea primariei prin care vi se transmite faptul ca nu investe pe drum, mergeti din nou si depuneti cererea de racordare si puteti realiza o extindere de rețea pe drum. Daca sunteti mai multi care doriti racordare, uniti-vă, in acest fel s-ar putea ca si operatorul de distributie sa contribuie cu bani.
   http://energie-electrica.info/wp-content/uploads/2017/05/Screenshot-from-2017-05-13-181507.jpg

   Reply
 • Antonie Gheorghe octombrie 3, 2017 at 1:32 pm

  Buna ziua, as fi interesat de instalarea unui trifazic actualmente fiind racordat cu monofazic ,stalpul se afla pe proprietatea mea la circa 10 metri de contuarul monofazat instalat pe fatada casei , care ar fi costurile finale , ce acte ar trebui sa prezentam si daca dupa instalarea trifazatului avem consumuri de zi si de noapte avand in vedere ca as vrea sa instalez o centrala electrica pentru incalzire.Multumesc.

  Reply
  • energie-electrica octombrie 4, 2017 at 7:12 pm

   ~2200-2500 lei (fara TVA).

   Reply
 • Madalin octombrie 3, 2017 at 5:31 pm

  Buna ziua!!am construit o casa la 140 de primul stalp..am făcut cerere de racordare cu 380 și mi s a refuzat,ce e de făcut și cât mă costa..menționez că am cumpărat cablu de curent subteran din cupru 5×10 și am făcut șanțul singur de la poarta până la casa..mulțumesc!!

  Reply
  • energie-electrica octombrie 4, 2017 at 7:14 pm

   1. Mergeti la primarie si intrebati daca doreste sa faca extindere de retea pe drum.
   2. Cel mai probabil primaria va spune ca nu doreste sa faca extindere de retea (sa va dea in scris acest lucru!)
   3. Mergeti si depuneti cerere de racordare, din nou, impreuna cu hartia din partea primariei.
   4. Operatorul de distributie trebuie sa va dea un raspuns, poate chiar o solutie.

   De ce vi s-a refuzat cererea ?

   Reply
   • Madalin octombrie 11, 2017 at 10:37 pm

    Am rezolvat..rețeaua este peste drum (neasfaltat), o să-mi pună un stâlp la poarta , contoarul și o priza in curte,4600lei.De restul mă ocup..adică de cei 135m de metri de la poarta până la casa nu îi mai interesează cum o sa mă leg de contoar. Mulțumesc pentru răspuns

    Reply
 • Marian octombrie 3, 2017 at 7:03 pm

  Buna seara! Am obtinut ATR pentru o proprietate in care mi se cere incheierea unui contract de superficie cu propietarul terenului(care este socrul meu) pe care se afla stalpul, la 18m de limita de proprietate.Datorita faptului ca nu are cadastru(si datorita unor probleme este greu de facut) nu se poate incheia contractul de superficie.Ce este de facut?Exista alta posibilitate de racordare?

  Reply
  • energie-electrica octombrie 4, 2017 at 7:15 pm

   Linia electrica aeriana trece pe deasupra proprietatii dumneavoastra ?

   Reply
 • Marian octombrie 6, 2017 at 12:28 pm

  Buna ziua!
  Mă puteți sfatui și pe mine cum ar fi mai ieftina racordare la rețeaua electrică? Am un teren pe care momentan nu este construit nimic. As vrea sa fac un branșament trifazat însă stâlpul de curent este peste stradă. Care dintre variante ar fi mai ieftina cea aeriana (care ar necesita un stâlp) sau cea subterană. Menționez că termenul se afla in Ciocănești Dâmbovița, iar strada nu e asfalta. Care ar fi prețul estimativ al racordării? Mulțumesc!

  Reply
  • energie-electrica octombrie 7, 2017 at 5:48 pm

   Varianta subterana este mai ieftină dacă strada nu este asfaltată sau betonata.

   Reply
 • Jurj claudiu octombrie 6, 2017 at 8:30 pm

  Buna as dori sa aflu cat mar costa aprocsimativ sa ma bransez la trifazic ??? Casa e bransata normal dar as dori sa imi instalez o centrala pe Curent!!! Stâlpu e in fata casei

  Reply
  • energie-electrica octombrie 7, 2017 at 5:54 pm

   In principiu intre 1600 si 2000 lei (fara TVA) – bransament trifazat. De obicei, la trecere de la monof. la trif. costurile instalatatiei operatorului de distributie (al bransamentului) sunt la fel, ca si cum n-ați avea bransamentul monofazat. Nu cred ca veti primiti vreo reducere că-l aveti pe acela. Totusi daca bransamentul monofazat s-a executat frumos, cu cablu pozat in tub de exemplu, se pot utiliza anumite componente (de exemplu se scoate cablu monofazat din tub si se baga cel trifazat). Sau, daca a fost gandit de la inceputul blocul de masura si pentru contor si disjunctor trifazat.. nu-l veti mai plati acum (blocul de masura), dar nu cred ca s-a gandit cineva la asta daca nu ați mentionat initial (când ati facut bransamentul monofazat).

   Reply
 • Nicolae octombrie 8, 2017 at 1:18 am

  Bunz ziua, am o intrebare. Am o intreprindere individuala cu sediul la o adresa si punct de lucru la o alta adresa in aceeasi localitate, distanta intre cele doua locatii 300metri. Intrebare este daca am inchis activitatea la punctul de lucru, pot muta sursa de energie(380v) la sediu ? Si daca da aproximativ ce costuri ar fi ? Multumesc

  Reply
  • energie-electrica octombrie 8, 2017 at 2:32 pm

   Inteleg ca aveti un singur contor la punctul de lucru nu ? si de acolo ati dori sa trageti curent la sediu ? Daca exista retea electrica in fata sediului, ar fi mai simplu sa faceti un bransament nou pentru sediu si sa il desfiintați pe cel existent; nu stiu daca va accepta operatorul de distributie sa mutați fizic blocul de masura dintr-o parte in alta, trebuie sa discutati cu ei, va rog sa ne transmiteti si noua cum ati procedat. Costurile pentru bransamente noi le puteti vedea mai sus.

   Daca doriti pastrati contorul de punctul de lucru si doar sa trageti cablu pana la sediu, nu va recomand o astfel de solutie, costurile initiale sunt oricum mari (minim 15000 lei), dar va trebui sa platiti si pierderile de energie pe cablul de 300m, plus mentetanta acestuia, plus ca este posibil sa aveti probleme cu nivelul tensiunii la sediu.

   Reply
 • Petronel octombrie 8, 2017 at 7:34 pm

  Buna ziua ,vreau sa stiu cit ma costa bransamentul la o anexa agricola la o distanta de 350m ,si care este diferenta de pret intre aerian si subteran ( monofazat) Va multumesc.

  Reply
  • energie-electrica octombrie 11, 2017 at 7:38 pm

   Discutati cu operatorul de distributie… Nu puteti obtine in prima faza un bransament atat de lung…

   Daca discutam despre extindere de retea, in jur de 30000 RON (cu TVA).
   Varianta subterana este mai ieftina daca avem doar pământ pe traseul cablului, fara trotuar, asfalt, etc; diferenta ajungând pana la 5000 RON.

   Reply
 • ana octombrie 9, 2017 at 12:06 pm

  Buna ziua am si eu o intrebare cit ma coasta un brasament am de la stilp vrio 15 metri pina la firida unde ar trebui pusa pe casa instalatie la casa e facuta am avut si inainte corent electric da nu era al nostru contoru noi stam doi frati pe o curte era contoru cumnatiului si la luat la pus pe casa lui cit mar costa sami tragem si noi corent electric la noi repet instalatie e fc ar trebui doar contru si firida legat de stilp daca se poate sami dati un raspuns va multumesc

  Reply
  • energie-electrica octombrie 11, 2017 at 7:41 pm

   Daca discutam despre o instalatie pe care o poate utiliza operatorul de distributie (desi am indoieli) montarea unui contor monofazat costa in jur de 300 RON, la care se adauga costurile depunerii dosarului instalatiei interioare (aici trebuie sa discutati cu un electrician autorizat ANRE).

   Reply
 • Dragos Pirvu octombrie 9, 2017 at 7:32 pm

  Buna ziua,
  Se poate sa ma ajutati cu detali cum se procedeaza pt inlocuirea unui bransament monofazat existent cu unul nou trifazat?
  Locatia este Buftea jud Ilfov
  merci

  Reply
  • energie-electrica octombrie 11, 2017 at 7:42 pm

   Depuneti cerere la un punct ENEL incadrat ca “Spor de putere” impreuna cu actele de proprietate ale terenului si ale locuintei. Mergeti si cu o factura de electricitate si carte de identitate.
   In cele mai multe dintre astfel de cazuri se realizeaza un bransament nou trifazat, cel monofazat desfiintându-se.

   Reply
 • Cristina octombrie 10, 2017 at 2:55 pm

  Bună ziua, vreau sa montez o centrala electrica de 9kw,mi s-a spus ca trebuie sa cer mărire de putere, cel puțin 15 ,întrebarea este ce trebuie sa fac și cât mă costa. Mulțumesc mult

  Reply
  • energie-electrica octombrie 11, 2017 at 7:45 pm

   Aveti bransament monofazat ? Depuneti cerere la un punct ENEL incadrat ca “Spor de putere” impreuna cu actele de proprietate ale terenului si ale locuintei. Mergeti si cu o factura de electricitate si carte de identitate.
   In cele mai multe dintre astfel de cazuri se realizeaza un bransament nou trifazat, cel monofazat desfiintându-se. Banuiesc ca centrala este trifazata. Va rog cititi comentariile de mai sus, cu siguranta va puteti face o idee legata de pretul bransamentului, probabil undeva intre 1500 si 3000 RON (fara TVA) daca aveti reteaua in fata proprietatii.

   Reply
 • Cristina octombrie 12, 2017 at 11:25 am

  Vă mulțumesc mult!

  Reply
 • dragos octombrie 12, 2017 at 11:39 am

  Buna ziua doresc sa fac un bransament monofazat la o constructie noua,stalpul de curent este la 13 metri de casa,legatura sa fie aeriana,mentionez ca este tras cablu la exteriorul casei prin tub si impamantarea facuta.As dori un cost estimativ din partea dvs.

  Reply
  • energie-electrica octombrie 19, 2017 at 6:44 pm

   In jur de 1400 lei (fara TVA).

   Reply
 • George octombrie 12, 2017 at 2:47 pm

  Buna ziua. Doresc sa fac un bransament trifazat la o constructie noua, stalpul este vis-a-vis de casa pe partea cealalta a soselei. Bransamentul electric trifazat este realizat cu cablu de lungime 22m (din care 6m foraj drum asfalt), cablul v-a fi la o adancime de 0,8m. Va rog un cost estimativ din partea dumneavoastra. Multumesc.

  Reply
  • energie-electrica octombrie 19, 2017 at 6:49 pm

   Costurile unui foraj dirijat pot fi destul de mari in functie de strada/sosea. Costul bransamentului cu foraj poate ajute pana la 8000 lei (fara TVA) ! Daca se sparte si se reface strada, undeva la 4500-5000 lei (fara TVA) ! Poate reveniti cu costul final. Succes !

   Reply
 • Marius francezu octombrie 15, 2017 at 8:51 pm

  Buna seara. Ma intereseaza cat costa 159 m aerian și 159 m subteran. De la stalp la viitoarea casa. Am citit celelalte inf. Va multumesc anticipat. In pretul acesta e inclus cablajul sau nu?

  Reply
  • energie-electrica octombrie 19, 2017 at 6:54 pm

   Toate preturile discutate includ cablul. Ele insa pot sa nu includ alte taxe necesare realizarii bransamentului, precum taxe necesare obtinerii autorizatiei de construire a bransamentului. Subteran in jur de 13000 lei (fara TVA). Cel aerian este mai scump cu 10-20%. Aerian, din punctul de vedere economic, se potriveste, daca strada este asfaltata/betonata.

   Reply
 • Dan Garceag octombrie 16, 2017 at 9:32 pm

  Buna seara , Va rog , sa ma lamuriti , daca se mai da ATR, ptr. o pompa el. monof. ptr irigat ,Si daca da in ce conditii se poate face un brans. monof. ? Mentionez ca stalpul retelei stradale este la 25ml de la parcela mea de teren intravilan .De fapt eu doresc apoi sa construiesc o cabana .Va multumesc ,,

  Reply
  • energie-electrica octombrie 19, 2017 at 6:55 pm

   Se poate da ! Dar trebuie sa aveti certificatul de urbanism sau autorizatia de construire pentru pompa de apa. Succes !

   Reply
 • Alexandra octombrie 18, 2017 at 10:11 pm

  Buna seara,
  Eu am o situatie un pic mai diferita, dar sper sa imi dati o idee macar, daca nu aveti un raspuns concret.
  Am cumparat recent o casa cu teren unde fostul proprietar a avut si gater. Acesta a functionat in conditii legale timp de cativa ani, iar inainte de a vinde proprietatea s-a debransat de la curent pentru ca nu mai avea activitate (cam 3 ani de inactivitate).
  Reteaua de curent a fost facuta de 4 persoane – este retea particulara (si-au cumparat stalpi, cabluri, transformator, etc. si s-au racordat la curent trifazic la E-ON); 3 persoane activeaza in aceste conditii si in ziua de azi, iar mie imi refuza E-ON-ul racordarea la transformator, pe motiv ca fiecare trebuie sa fie conectat la retea unica.
  Am fost trimisa “de la Ana la Caiafa” pentru ca nimeni nu vrea sa-si asume responsabilitatea rebransarii… Momentan astept in continuare niste raspunsuri de la ei, dar se pare ca ezita.
  V-as fi recunoscatoare daca m-ati “lumina” 🙂

  Multumesc mult!
  Alexandra

  Reply
  • energie-electrica octombrie 19, 2017 at 7:00 pm

   E-ON va poate refuza racordarea in urmatoarea situatia:
   Daca discutam despre un post de transformare “de abonat”, adica exista un singur contor (amplasat in vecintatea postului de transformare) care contorizeaza tot ce se consuma in post si una dintre cele 3 persoane racordate figureaza ca fiind proprietarul respectivului post si al contractului de furnizare. In acest conditii tot ce se consuma din aval de respectivul contor este facturat catre o sigura persoana, insa in fiecare locuinta exista cate un contor “pasant” astfel incat cele 3 persoane sa stie cat contribuie fiecare la factura. Faceti mai multe cercetari, fiecare dintre cele 3 persoane are contract de furnizare (au facturi de energie electrica) ? Nu vi-a dat un raspuns in scris de la EON?

   Reply
 • Sorin octombrie 19, 2017 at 12:02 am

  Buna seara,
  Foarte util acest site.
  Vin si eu cu o problema, am terminat casa iar stalpul de pe strada este la 160m, nu este departe, am vorbit cu o firma si a sous ca o sa fie 13k-16k leisi se ocupa ei de tot. Doar ca a iesit avizul si un vecin “de treaba” care lucra la electrica zice firma ca el se ocupa de solutii, a trecut 1125 m in aviz. Scrie in aviz ca trebuie sa vin cu o linie noua din transformatorul de la intrarea pe strada. Ca si cost ei estimeaza undeva la 54000 lei, o suma foarte mare tinand cont ca am stalp la 160m. De asemenea am stalp si in spatele casei pe o strada paralela iar vecinul este de acord sa trec pe la el prin curte subteran sau aerian cu cablul.Firmacu care am vorbit zice ca nu se poate prin curtea vecinului. Daca se poate imi puteti spune legea care imi permite sa trec pe la vecinul din spate?

  Multumesc mult

  Reply
  • energie-electrica octombrie 19, 2017 at 8:45 pm

   Din pacate nu stiu legea care permite sa treceti pe la vecinul “din spate” prin curte. Dar pot sa vă spun ca nu se practică astfel de solutii. Cum ar fi ca toata lumea sa se racordeze de pe o strada paralela ?.. doar imaginati-va cum ar arata rețelele… Ce se intampla daca se defecteaza cablul si vecinul nu lasa operatorul de distributie sa repare cablul ? Operatorul de distributie are obligatia, de a va realimenta, dar nu poate nici sa intre prin proprietati “cum are chef”, din acest motiv solutiile de racordare se dau in general pe domeniul public. Va rog sa ne spuneti cum ati rezolvat problema ! Succes !

   Reply
 • Daniel octombrie 19, 2017 at 9:37 am

  Buna ziua . Am si io o situatie poate ma ajutati cu un pret corect . Am platit 2500 pentru extindere au venit cu cu cablu in coltu stazi unde se cor pune contoarele si pana in curte inca 45 de metri am cumparat noi cablu si acum il avem in curte cablu e de 4×16 tot traseu e subteran acum neau zis ca fiecare isi face bransamentu cam cat ma costa daca am cablu deja in curte

  Reply
  • energie-electrica octombrie 19, 2017 at 8:49 pm

   Având in vedere faptul că aveti si cablul… cel mai bine ar fi sa contactati mai multe firme atestate ANRE si sa solicitati ofertele acestora mentionând ca deja aveți cablul, veți vedea ca prețurile diferă foarte mult de la o firma la alta.

   Reply
 • Ana octombrie 20, 2017 at 11:11 pm

  Buna seara.spuneti mi si mie cat m ar costa bransarea la reteaua electrica avand stalpu la 11m de casa? va rog.multumesc.

  Reply
  • energie-electrica octombrie 29, 2017 at 8:22 pm

   Va rog precizati tipul bransamentului (monofazat, trifazat) si daca exista trotuar, asfalt, pe traseul cablului.

   Reply
 • Adrian octombrie 20, 2017 at 11:22 pm

  Buna seara.As dori sa ma lamuriti i urmatoarea situatie.Am contorul trifazic instalat la limita proprietatiiDe la contor la constructie am aprox.30 m. unde as vrea sa merg cu cablu subteran .intrebare: sant obligat sa fac aceasta lucrare cu firma specializata sau poate sa o faca oricine? Multumesc

  Reply
  • energie-electrica octombrie 29, 2017 at 8:23 pm

   Va recomand sa o faceti cu o firma atestata ANRE.

   Reply
 • Diana octombrie 21, 2017 at 1:33 pm

  Buna ziua,cam cat ar costa un bransament aerian,mono,pentru o casa cumpărată,iar stîlpul e la 10 m fata de casa, cu tot ce inseamna acte si tarife? Vă mulțumesc.

  Reply
  • energie-electrica octombrie 29, 2017 at 8:24 pm

   Cu tot ce inseamna “acte si tarife” e destul de greu de spus, spre exemplu, in Bucuresti, taxele pentru obtinerea autorizatiei de construire a bransamentului costa uneori mai mult decât bransamentul !

   Reply
 • sergiu octombrie 21, 2017 at 6:32 pm

  buna seara amm si eu o intrebare cam cat mar costa un brasament monofazant cu pamantare eu stau la bloc mentiionez ca apartamentul mia fost repartizat de primarie fara contuar am doar firele pana la panou am nevoie de cat de ceas si de montaj oare cat mar costa ma puteti ajuta

  Reply
  • energie-electrica octombrie 29, 2017 at 8:26 pm

   Undeva la 1500 lei (cu TVA).

   Reply
 • EDY octombrie 22, 2017 at 10:37 pm

  Buna ziua, pentru 25KVA trifazat fara priza de pamant, stilpul E-ON este la 6 metri de proprietatea mea si nu necesita traversarea rutiera, inaltimea la stilp este de 6 metri.
  Care ar fi pretul pentru acest bransament?
  Multumesc

  Reply
  • energie-electrica octombrie 29, 2017 at 8:28 pm

   Undeva la 2500 lei (fara TVA).

   Reply
 • Mircea octombrie 24, 2017 at 2:08 pm

  Buna ziua am 20 de metri trece peste drumul natioal cam cat ma costa bransamentul?

  Reply
  • energie-electrica octombrie 29, 2017 at 8:29 pm

   Subteran !? Aerian !? Monofazat, trifazat…
   Domnilor dați va rog mai multe detalii.
   Daca este aerian, si se planteaza un stalp, intre 4000 si 5000 lei (fara TVA).

   Reply
 • Silviu octombrie 24, 2017 at 5:58 pm

  buna ziua,

  vin si eu cu o intrebare: am achizitionat o casa care momentan este bransata la reteaua constructorului se pare ( organizare de santier), si platim acestuia in fiecare luna ( aproximativ 0,70 RON/KW). Cum fac sa ma bransez la retea? Pot sa ma debransez de la constructor? Multumesc anticipat.

  Reply
  • energie-electrica octombrie 29, 2017 at 8:35 pm

   1. Dezvoltatorilor imobiliari legislatia le interzice sa va racordare pe “organizarea de santier”.
   2. Intrebati dezvoltatorul daca a facut demersurile pentru a realiza alimentarea cu energie electrica DEFINITIVA.
   3. Daca dezvoltatorul nu le-a facut, veti fi nevoit sa faceti dumneavoastra demersurile, se depune cerere de racordare la operatorul de distributie cu actele mentionate aici: http://energie-electrica.info/2017/10/07/documente-necesare-racordarii-la-energie-electrica-obtinerii-atr/

   De curiozitate: In contractul de vanzare-cumparare scrie ca ati cumparat locuinta alimentata la energie-electrica ?

   Reply
 • Lunca Lenuta octombrie 24, 2017 at 6:26 pm

  Bună ziua as dori sa pun lumina și as vrea sa știu cât ma costă. Am stâlpul în fata porții la o distanta de vreo 7m.E casa bătrânesc cu 2 camarute. În comuna Adaseni jud. Botoșani. Va mulțumesc

  Reply
  • energie-electrica octombrie 29, 2017 at 8:36 pm

   Probabil vreo 1500 RON (fara TVA).

   Reply
 • Marian octombrie 25, 2017 at 1:42 pm

  Buna ziua am depus actele pentru extindere retea in Comuna Breasta langa Craiova am platit impreuna cun vecin suma de 14500 de fiecare pentru distanta de 220 m pana la firida de aici mai am max 40m, imi puteti spune cat ma mai poate consta bransamentul de la firida ? Mentionez ca este trifazic si este pamant.

  Reply
  • energie-electrica octombrie 29, 2017 at 8:37 pm

   Vreo 4000 RON (fara TVA).

   Reply
 • mihai octombrie 26, 2017 at 3:04 pm

  buna ziua . as dori sa trag trifazic pt o moara cu motor de 7kw. ce fel de bransament am nevoie si cat costa acesta? va multumesc.

  Reply
  • energie-electrica octombrie 29, 2017 at 8:38 pm

   Depuneti cerere de racordare catre operatorul de distributie in care mentionati faptul că aveti un motor trifazat si puterea acestuia. Operatorul de distributie vă va emite avizul tehnic de racordare in care se mentioneaza cablul dimensionat corespunzator si costurile estimative ale bransamentului trifazat.

   Reply
 • Todea octombrie 26, 2017 at 8:18 pm

  Bună! Am și eu o problema, vreau sa racordez la rețeaua electrica sunt 55 de metri de la ultimul stâlp pana la întrare în curte sunt și capăt de rețea și de linie.
  La început au zis cei de la electrica ca soluția acordarea subteran. I.ar acum am primit avizul ca să plătesc 7200 lei și ca trebuie stâlp. Nu înțeleg de ce pentru ca nu am. Nevoie de stâlp. Și drumul dea întrare în curte ii drum privat unde vor sa pună stâlp se poate asa ceva ca să pună pe drum privat?

  Reply
  • energie-electrica octombrie 29, 2017 at 8:40 pm

   Rediscutati cu operatorul de distributie solutia de racordare.

   Reply
 • Ioan P octombrie 27, 2017 at 9:32 pm

  Buna seara!

  As vrea sa stiu si eu cum trebuie sa procedez in urmatorul caz:
  Am primit de la parintii mei un teren pe care se gaseste o casa veche, aprox. 30-40 ani. Casa respectiva are bransament monofazat, contractul l-am trecut pe mine si am mutat contorul la limita de proprietate (pe stalpul din coltul terenului) iar la iesire mi-am pus un panou de distributie pentru deschidere de santier. Vreau sa imi construiesc o casa noua dar nu pe locul celei existente (bine inteles cea veche o sa o demolez la un moment dat), si vreau sa stiu daca trebuie ceva acte sau avize pentru conectarea noii cladiri sau pot sa vb cu o firma sa ma racordeze direct in contor?

  Multumesc!

  Reply
  • energie-electrica octombrie 29, 2017 at 8:44 pm

   Cum ați mutat contorul ?! Orice modificare asupra blocului de masura si protecție (cutia cu contorul) trebuie făcută cu acordul operatorului de distributie, nu direct “cu firma”.
   Din punctul meu de vedere trebuie instiintat operatorul de distributie, chiar si daca blocul de masura si protecție era de la bun inceput la limita de proprietate si doar se schimba obiectivul care era alimentat.

   Reply
 • Alexandru octombrie 30, 2017 at 2:53 pm

  Buna ziua! Am și eu un teren mai exact 5000 m din care la un cap 1000 este intravilan. Deschidere cam 12_13 m . Pe cel extravilan aș dori să trag curent pentru un adăpost provizoriu dar distanță până la stâlp este cam 200_250 m și mi se spune că nu pot. Ce trebuie sa fac și cât mă costă în ambele variante cu stâlpi sau prin cablu. Precizez că la capătul unde doresc construcția provizorie este pământ.

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 4, 2017 at 8:28 am

   Costurile mai reduse sunt pentru varianta subterana in situatia in care avem doar pamant. Dar de ce nu solicitati racordare pentru portiunea de teren intravilan, vi se va pune un contor pe acest teren si de aici dumneavoastra plecati cu cablu unde doriti. Sfatul meu ar fi sa va consultati o firma atestata ANRE care sa va ofera suport astfel încâț sa aveti un nivel de tensiune corespunzator pentru adapostul provizoriu. Va rog reveniti cu cu mai multe detalii / cu solutionarea problemei.

   Reply
 • Mincu Gheorghe octombrie 30, 2017 at 3:53 pm

  Buna ziua,
  Vreau sa-mi construiesc o casa ,dar nu exista retea electrica .In apropiere exista numai o pensiune,racordata la curent.Proprietarii mi-au zis ca-mi permit racordarea contra sumei de 1000 euro.De la pensiune pina la locul de constructie sint in jur de 600 metri.Imi puteti spune ,pentru un traseu subteran,care ar fi costurile? Si daca in aceste costuri intra si pretul cablului si al celorlalte material,plus proiectul.
  Va multumesc,
  Gigi

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 4, 2017 at 8:35 am

   1. Inteleg (sper) ca pensiunea respectivă are un post de transformare in curte. Sfatul meu ar fi sa va interesati in gestiunea cui este acel post de transformare (in prezent este detinut de catre operatorul de distributie sau de catre cei cu pensiunea), intrucât in situatia in care acela este un asa-zis “post de abonat” adica toata instalatia apartine celor cu pensiunea, dumneavoastra veti fi dependent de acestia, intrucât in cazul unui astfel de post poate exista un singur contor (cel detinut de catre cei cu pensiune) si dumneavoastra nu veti avea factura de energie electrică emisă de catre un furnizor autorizat. Va rog studiati aceasta problema. Daca Postul de Transformare este al operatorului de distributie (chiar daca a fost platit de cei cu pensiunea), veti putea avea contorul dumneavoastra.

   2.Costurile variaza destul de mult, in funcție de cele mentionate mai sus..presupunând ca traseul cablului ar afecta doar zone cu pământ.. undeva intre 35000 lei si 55000 lei (fara TVA).

   Reply
 • Oprea octombrie 31, 2017 at 1:11 pm

  Buna miar putea spune cineva la citi metri te poate branja la reteaua de electicitate caci am fost la o firma care face actele si mia zis ca daca ai mai mult 99 m dela primul stilp pina la tine in fata porti nu te mai branseaza eu am 135 m chiar nustiu unde sa merg sau sa umblu daca e adevarat poate puteti careva sa ma indrumati ms

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 4, 2017 at 8:39 am

   Buna ziua,

   Bransament – tot ce e sub 100m
   Extindere de retea = tot ce este peste 100m.

   Puteti solicita extindere de retea, dar doar dupa ce obtineti de la Primaria in scris faptul că acestia (Primaria) nu vor sa extinda reteaua pe strada dumneavoastra. Sau poate vor….

   Va rog cititi si: http://energie-electrica.info/2017/05/13/extinderea-retelei-electrice/

   Reply
 • Stoian Daniel noiembrie 1, 2017 at 9:00 am

  Bună dimineața, va rog sa mă lămuriți intr-o problema, dacă se poate ! Taxele avizelor aferente autorizației de construire pentru un branșament electric , sunt fixe ? De exemplu o firma care se ocupa cu “obținerea” acestor avize, mi-a cerut: 120 Ron taxa aviz- Enel, Apa canal, 200:Ron aviz-gaze, 105 ron-mediu și 60 ron salubritate (branșament se realizeaza in comuna DOMNESTI /Ilfov).Sunt corecte aceste tarife? exista vrei grila în care se pot identifica? Se pot recupera aceste sume se la Enel, dat fiind ca în ATR este prevăzută o suma pentru obținerea autorizației de construcție ? mulțumesc anticipat !

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 4, 2017 at 8:47 am

   Buna dimineata,
   Taxele aferente autorizatiei de constructie pentru bransament NU sunt fixe. In Domnesti acestea pot ajuta, poate până la 500-1000lei. In Bucuresti pot ajunge la 5000 lei (chiar si mai mult) !
   Nu cred ca în ATR a fost prevăzută o astfel de sumă tocmai din motivul mentionat mai sus, chiar si in aceeasi localitate taxele diferă de la o strada la alta (pe una poti avea gaz, pe alta nu).
   Daca totusi a fost prinsă o sumă in ATR, cu siguranta o puteti recupera.

   Reply
 • Ionela noiembrie 1, 2017 at 8:17 pm

  Buna a-și dori și eu o informație aș vrea să fac racordarea la rețeaua electrică monofazat pe o lungime de 80m de la ultimul stâlp până la casa mea cei de la eon mi-a spus că trebuie să facă pe bani lor întărirea de rețea și eu să plătesc 80 de fir subteran cât ar costa totul se face pe strada publică neasfaltată Borlești Neamț

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 4, 2017 at 8:48 am

   ~5500 lei (fara TVA)

   Reply
 • Anonim noiembrie 2, 2017 at 8:46 am

  Nu mai duceti lumea in eroare. Un bransament monafazic in Giurgiu costa 8700 ron in comparatie cu alte zone din tara .

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 4, 2017 at 8:52 am

   Domnule, simplu fapt că vă ascundeți in spalele unui nume “Anonim” spune multe…
   Nu ne precizati nici lungimea bransamentului, nici tipul de teren afectat…
   Cu siguranta că pot exista bransamente monofazate care pot costa 8700 lei. Majoritatea bransamentelor din Bucuresti costa mai mult de atat.

   Reply
 • Bartic Andreea noiembrie 2, 2017 at 12:00 pm

  Pentru a ma putea bransa este nevoie de o extindere a retelei electrice ce necesita 3 stalpi cam cat ar costa ( stalpii ii am)

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 4, 2017 at 8:53 am

   Faceti o vizită operatorului de distributie si intrebati-l daca va permite utilizarea stalpilor detinuti de către dumneavoastra !

   Reply
 • Calota catalin noiembrie 2, 2017 at 6:41 pm

  Buna ziua , cât costa un branșament trifazat pe stâlp la colțul gardului și pana la casa 25 m . Și pentru o centrală de de 25 kw/ora cât ar fi costul lunar.
  Mulțumesc anticipat.

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 4, 2017 at 8:54 am

   Bransamentul, in jur de 3600 lei lei (fara TVA)

   Vom considera un pret de 0.6lei/kWh (nu departe de realitate).
   Centrala are o putere instalata de 25kW.
   Daca ea va funcționa 10h, sa spunem la o putere medie de 10kW (ea nu va functiona continuu la puterea maxima de 25kW), asta inseamna ca vom avea un costul al energiei electrice de: 10h*10kW*0.6lei/kW=60lei.

   Am dat un exemplu de calcul. Depinde foarte mult de functionarea centralei electrice, functionarea acesteia depindând de suprafata de trebuie incalzită si de gradul de izolație al casei.

   Observație: Sumele mentionate mai sus, preluate conform ordinului ANRE 141/2014, NU includ taxe precum cele necesare obtinerii autorizației de construire a bransamentului ! Taxele necesare obtinerii autorizatiei de constuire pornesc de la cateva sute de lei (in zone rurale) si pot ajute la câteva mii de lei (in zone urbane) !

   Reply
 • Adriana noiembrie 7, 2017 at 9:43 pm

  Buna ziua! Puteti sa ma ajutati? Cat costa un bransament trifazat subteran 30kW pe o distanta de 270 m? Si o centrala de 30 Kw/ora este suficienta pentru o casa de 200 mp? Si cat ar costa energia pentru incalzire non stop? Este mai ieftina energia trifazica decat cea monofazica? Dvs cu ce ati incalzi o casa de 200 mp-cu lemne, peleti sau curent? Gaz nu avem in zona…. Multumesc frumos!

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 12, 2017 at 9:39 am

   Am dat un exemplu in comentariu anterior legat de costul energiei electrice. Cu siguranta ca incalzirea prin intermediul unei centrale electrice reprezinta o varianta scumpa fata de cea cu gaze,lemne.
   Legat de bransamentul de 30kW… este posibil, ca la o astfel de putere, sa primiti chiar o plecare noua din postul de transformare (adica sa nu va racordati din ultimul stalpul.. asa cum presupun ca ati calculat dumneavoastra cei 270m, ci de unde porneste reteaua)

   Reply
 • Botond noiembrie 8, 2017 at 9:23 pm

  Buna ziua, daca detin un bransament monofazat si as dori sa trec la trifazat ce costuri implica?
  Mentionez ca bransamentu este subterana refacunt acum un an de catre electrica au montat contorul in afara porti in dulapuri 🙂 plus in curte au schimbat cablul cel vechi monofazat cu trifazat daca odata am de gind sa trec de monofazat la tifazat . teoretic totul e instalat …. Va multumesc anticipat

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 12, 2017 at 9:29 am

   Daca totul este “pregatit”, trebuie sa achitati taxa de montare si valoarea unui contor trifazat, undeva la 600lei (cu TVA). Dar este posibil sa mai fie necesare si alte modificări … schimbare disjunctor monofazat cu trifazat…

   Reply
  • calestru dumitru noiembrie 19, 2017 at 6:12 pm

   Am 130 de metri dela stalp la casa si mi_sa cerut 15000 de ron lamuritima va rog

   Reply
   • energie-electrica noiembrie 19, 2017 at 8:57 pm

    …Daca exista si vreo portiune de trotuar/asfalt sunt sanse mari sa fie un pret corect.

    Reply
 • nicoleta gherman noiembrie 9, 2017 at 9:08 am

  buna ziua,
  in devizul celor de la enel se specifica un coast de 3900 pt bransament trifazic, firma de bransare mi-a cerut 3700. sa inteleg ca eu trebuie sa achit ambele tarife? unul la eenel si unul la firma care executa?
  multumesc

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 12, 2017 at 9:27 am

   Daca ne referim strict la bransament trebuie sa achitati doar catre ENEL ! Dupa ce firma de “bransare” va executa lucrarea, o mare parte din banii platiti, 70-95% merge catre firma respectiva.

   Dar, daca de la contor pana la casa trebuie sa trageti coloana de utilizare, aceasta nu este prinsa in devizul Enel.

   Reply
 • Velciu noiembrie 10, 2017 at 9:22 pm

  Bună ziua , as dori sa stiu si cat costa sa bagi curent monofazat la un teren intravilan fara construcție in Ilfov menționez ca stâlpul de curent e la circa 12metri de teren si ce acte trebuie

  Reply
 • Balaitar gheorghe noiembrie 12, 2017 at 8:57 am

  Am stalpu in curte si de la el pana la casa am 10 m. Puteți sa îmi spuneți cat mar costa bransarea cu autorizație cu totu? Mulțumesc
  Eu sunt din Albesti de Arges

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 12, 2017 at 9:23 am

   Este dificil de aproximativ un pret, care sa includa si autorizatia de construire. Costul autorizatiei de construire difera foarte mult de la o autoritate locala la alta. Daca aveti stalpul in curte si aveti o autorizatie de construire valabila pentru casa, este posibil sa nu mai fie necesara obtinerea unei alteia.

   Reply
 • Săndel Nistor noiembrie 12, 2017 at 6:36 pm

  Bună ziua, îmi puteți spune dacă este legal să trag un cablu de curent de la o proprietate la altă proprietate care nu are sursa de curent, ambele proprietati fiind pe acelasi nume? Mulțumesc.

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 13, 2017 at 9:19 pm

   Daca cele doua proprietati sunt una langa alta si ambele ale dumneavoastra, personal nu vad vreo problema…

   Reply
 • mihalache mihaela noiembrie 13, 2017 at 10:29 am

  Avem o casa in Calugareni jud Giurgiu iar primaria nu are bani pt extindere retea(106 m de la sos. Giurgiului).Dorim curent trifazic.Avem negatia primariei.Ce putem face si cat o sa coste?

  Reply
 • LUIZA noiembrie 13, 2017 at 11:13 am

  Buna ziua, imi puteti spune va rog, daca am in curte un stalp ridicat de mine, se poate ca racordarea la retea sa se faca de la stalpul de pe strada pe stalpul meu?

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 13, 2017 at 9:23 pm

   Din punctul meu de vedere… s-ar putea realiza acest lucru doar daca contorul s-ar pune pe stalpul din strada si de acolo sa plecati dumneavoastra cu “coloana de utilizare” spre stalpul ridicat de dumneavoastra. Nu cred ca operatorul de distributie va dori sa va puna contorul pe stalpul ridicat de dumneavoastra, dar discutati cu ei. Va rog reveniti cu solutia de racordare.

   Reply
 • neculae florea noiembrie 13, 2017 at 6:42 pm

  buna seara,doresc daca se poate un raspuns estimativ pentru un bransament la o casa in lucruin pitesti cu bransament monofazat,strada are 6 m iar stalpul este peste drum in fata porti,stalp achizitionat in 2006 de mine cu suma de 1650lei alt stalp nu mai sunt dispus sa cumpar caci nu se poate monta intrucat in zona unde trebuie montat se afla conducta de apasi doresc bransament pe sub strada care este asfaltata.multumesc frumos

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 18, 2017 at 7:31 am

   Daca discutam despre un bransament monofazat de pe stalp cu subtraversare 6m.. poate costa intre 3000 lei si 5000 lei (fara TVA). Preturile practicate pentru subtraversari difera destul de mult in functie de tehnologia de subtraversare utilizata.

   Reply
 • Victor noiembrie 13, 2017 at 11:28 pm

  Bună ziua, am două întrebări:
  1. Aș dori, un cost financiar estimativ pentru un branșament monofazat pentru o locuință, prin drum de acces cu o lungime de 168 m de la stâlp.
  2. În cazul în care coloana de curent traversează prin drumul de acces proprietatea altor persoane, am nevoie, sau nu, de acordul lor pentru branșament?
  Vă mulțumesc.

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 18, 2017 at 7:35 am

   In jur de 10000 lei (fara TVA).. dar nu stiu daca operatorul de distributie va va acorda un bransament monofazat atat de lung… daca discutam despre un asa-zis drum de servitute unde sunt mai multi proprietari, nu cred ca veti avea nevoie…totusi doar Primaria este cea care stabileste daca aveti nevoie de acordul lor sau nu, prin intermediul certificatului de urbanism destinat bransamentului electric.

   Daca discutam despre traversarea efectiva a unor proprietati.. nu cred ca se poate acorda o astfel de solutie.

   Reply
 • Anonim noiembrie 14, 2017 at 2:28 pm

  Buna ziu…as dori sa stiu costul unui bransament monofazat si costul unui bransament trifazat in com Dragomiresti Vale, Ilfov, distanta pana la stalp este de un metru, necesita traversare de trotuar construit din Pavele Behaton.

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 18, 2017 at 7:54 am

   Maxim 2500 lei (fara TVA) pentru cel monofazat si 3300 lei (TVA) pentru cel trifazat.
   Un cost corect ar fi undeva la 1800 lei (fara TVA), respectiv 2200 lei (fara TVA). Va rog transmiteti-ne valoarea cu care urmeaza sa executati.

   Reply
 • Mariana Arvente noiembrie 15, 2017 at 9:23 am

  Buna ziua.
  Va rog sa ma învatati ce pasi trebuie sa urmez in urmatorul caz:în urma divortului casa a fost împartita in 2 parti iar curentul electric vine pe o singura factura deoarece nu sau facut actele dupa divort pe fiecare parte de casa.Cat ma costa sa mut contorul in partea mea de casa deoarece factura vine pe numele meu si sa fac racordarile necesare pt a ma debransa de cealalta parte de casa urmand ca ei sa faca racordarile si sa faca contract pe numele lor.
  Va multumesc.

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 18, 2017 at 8:02 am

   Cred ca cel mai simplu pentru a rezolva problema si ca ambele locuinte sa ramana alimentate ar fi sa faceti astfel:
   1. Sa solicitati schimbarea titularului contractului existent pe numele celor ce locuiesc in partea aceea ce locuinta.
   2. Dumneavoastra sa solicitati un Aviz Tehnic de Racordare si sa vi se acorde un contor nou.

   De mentionat faptul ca trebuie sa va puneti de acord cu cealalta parte dpdv financiar, intrucat o schimbare de titular nu costa mare lucru, dar dumneavoastra ar trebui sa faceti un nou bransament ale carui costuri le vedeti mai sus.

   Daca nu va intereseaza costurile totale pentru rezolvarea problemei astfel incat sa ramana ambele case alimentate cu contoare separate, puteti solicita doar o modificare tehnica fara spor de putere pentru mutarea contorului. Dar in acest mod costurile totale pentru dumneavoastra si pentru cealalta parte (care va trebui sa isi faca un nou bransament) sunt mai mari; fata de varianta cu schimbare titular+bransament nou.

   Reply
 • Laurentiu Pricope noiembrie 15, 2017 at 3:44 pm

  Buna ziua,
  Am un teren aflat la 120m de un stalp de joasa tensiune. Aceasta distanta presupune traversarea unei sosele de approx. 10 metri. Raman deci 110m pana la teren. Pe acest drum de 110 pana la teren sunt proprietar cu cota indiviza 1/5 (suntem 5 proprietari). Intrebare: se pot monta contoare electrice la inceputul drumului astfel incat sa nu fiu obligat sa fac extindere de retea? Si din acel loc sa ma “leg” eventual subteran. Pot solicita bransament trifazat?
  Va multumesc anticipat.

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 18, 2017 at 8:08 am

   Nu stiu ce sa va spun, din punctul meu de vedere daca drumul de servitute are doar 5 proprietari si nu exista posibilitati de a se extinde, se poate accepta o astfel de situatie. Insa, daca exista multe loturi libere si drumul de servitute este lung (mai mult de 110m mentionati) cred ca ar fi o greseala montarea contoarelor la inceputul drumului.

   Sa tineti cont ca un cost mic acum, cu montare contorului la inceputul drumului, va poate aduce neplaceri ulterior, cablul de pe drum il veti avea in grija dumneavoastra, daca apare un defect – dumneavoastra il reparati. Ca idee.. identificarea unui defect pe un cablu – poate costa si cateva mii de lei ! Doar identificarea !

   Reply
 • Bogdan Danceanu noiembrie 15, 2017 at 6:38 pm

  Buna seara ,pentru un bransament trifazat,de aproximativ 100m distanta,mi s au cerut 20.000 ron.Mentionez ca ar fi de spart drumul (asfalt) .pretul e corect? Mi se pare exagerat!MULTUMESC.

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 18, 2017 at 8:09 am

   Daca exista asfalt sau trotuar pe majoritatea traseului cablului, mi se pare un pret chiar bun…

   Reply
 • Marian B. noiembrie 15, 2017 at 11:20 pm

  Buna seara,
  Pentru bransarea la curent trifazic a unui teren in Ganeasa aflat la 20 m de un BMP existent (mai este loc liber pentru un contor) mi s-a cerut 7000 RON. In acest pret sunt incluse toate serviciile de obtinere a autorizatiilor (inclusiv autorizatie pentru un container existent pe teren care va deveni constructia bransata) , materiale (cabluri, prize monofazice si trifazice, tablou exterior) si manopera. Cum vi se pare pretul cerut?
  Multumesc anticipat

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 18, 2017 at 8:13 am

   Mi se pare mult. Totusi, este greu de spus, daca-i mult sau putin, avand in vedere faptul ca deja discutam despre niste servicii prestate combinate (bransament + avize + AC pentru un container)… prize, etc. Preturile mentionate mai sus se refera strict mai bransamentul electric, fara prize, fara obtinerea AC pentru bransament, fara obtinerea AC pentru vreun container !

   Reply
 • Florentina noiembrie 16, 2017 at 12:50 am

  Bună seara, am un teren intravilan în Teleorman, stâlpul este lângă gard, as vrea branșament monofazat pentru un puț cu un motor mic .Cat mar costa cu contuarul pe stâlp și 5 mai maxim în curte

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 18, 2017 at 8:14 am

   Nu cred ca se mai practica solutia cu contorul in curte.
   In jur de 1800 lei (fara TVA).

   Reply
 • Florin noiembrie 16, 2017 at 12:58 am

  Bună seara, am un teren intravilan, până la stâlp sunt 35 mai, se poate face branșament monofazat, cât ar costa, până la stâlp facem noi șanțul, nu este asfalt și nu traversează drumul, nu avem construcție,pentru fântână

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 18, 2017 at 8:17 am

   Pret total cu sant vreo 3300 lei (fara TVA). Daca puteti ajuta cu ceva la executie – doar executantul dumneavoastra va poate spune.

   Reply
 • Marian N noiembrie 16, 2017 at 9:16 am

  Bună ziua, locuiesc la curte in București, sector 5, casa este racordata la curent monofazat aerian, am instalat o centrala electrica de 9kw care funcționează pe monofazic sau trifazic, datorită faptului că pe monofazic producătorul îmi cere un amperaj de 50A și cei de la Enel nu oferă putere așa mare pe monofazic am optat pentru modificarea branșamentului pe trifazic, am stâlp in fata casei și în spatele casei, puterea ceruta este de maxim 20Kw, compania cu care colaborez mi-a cerut 10.000 lei pentru, elaborare documentației pentru avize conform CU, Obținere avize conform CU, elaborare proiect faza DTAC pentru obținerea Autorizației de Construire racord electric, depunerea documentelor si obținerea Autorizației de Construire
  In prețul cerut nu intra taxele pentru avize, taxa de 1% pentru obținerea Autorizației de Construire, alte taxe legale, alte proiecte si studii cerute prin Certificatul de Urbanism.
  De ce am nevoie pentru modificarea puteri, branșamentului de atâta documentație, este un preț real. Mulțumesc

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 18, 2017 at 8:21 am

   Sfatul meu este sa rediscutati cu cei de la Enel ! Legislatia ii obliga sa va acorde 50A pentru un bransament monofazat ! Daca nu va descarcati, transmiteti-mi un mail si va transmit documentul legislativ in care se mentioneaza acest lucru !

   Si oricum ! Daca aveti nevoie de 50A monofazat, un bransament trifazat 20kW (adica 32A/faza) NU VA REZOLVA PROBLEMA !

   energie.electrica.info@gmail.com

   Reply
 • ION A. noiembrie 16, 2017 at 5:02 pm

  Buna ziua! Am solicitat solutie tehnica pentru bransare la reteaua electrica a unei locuinte ce urmeaza a se construi, pe un teren intravilan la sat. La cca 3m de gardul despartitor, vecinul meu are dispus un stalp de beton platit de dansul in urma cu 6-7 ani, prin care a fost racordat la retea. Am informatia ca acum stalpul este proprietate a Electrica furnizare. Reprezentantul de la societatea Electrica care a venit sa stabileasca solutia tehnica, imi spune ca nu se foloseste de acel stalp pentru cablul prin care imi va bransa locuinta, ci trebuie sa mai monteze alt stalp , tot de beton, iar cablul il trage de la alt stalp aflat la cca 30 m distanta astfel ca in zona vor fi 3 stalpi de beton pe o suprafata de cca 40 m.p (are si vecinul de vis-a vis stalp ,,personal,, dar dansul are trifazic). Am solicitat montarea pe proprietate a unui stalp metalic mai usor, din care am vazut montat si la alti vecini de pe aceeasi zona! Nu a agreat propunerea! Nici nu mi-a spus ce Normativ nu ii da voie! As dori sa stiu de ce procedeaza asa.

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 18, 2017 at 8:31 am

   Trebuie sa stiti ca daca un contor se afla pe un stalp (sau dupa acel stalp, spre exemplu pe casa), in 99% din cazuri stalpul este proprietatea operatorului de distributie (Electrica, in cazul asta). Sunt rare cazurile in care stalpul nu este proprietatea operatorului de distributie.

   Legat de stalpii metalic, acestia sunt mai rar utilizati pentru retelele electrice (dar exista cazuri), vedeti ca nu cumva acestia sa nu fie folositi pentru coloana de utilizare (contorul sa fie inainte de acestia). Personal, nici eu nu vad cu ochi buni utilizarea stalpilor metalici pentru bransamente, dar daca acestia au fost utilizati in alte cazuri si in cazul dumneavoastra nu este corect, dar vedeti ce rol joaca acei stalpi metalici (sustin instalatia operatorului de distributie sau a abonatilor).

   Reply
 • Dana noiembrie 17, 2017 at 1:58 pm

  Buna ziua am 113m de la primul stâlp cat mar costa si sa ma leg la rețea electrica

  Reply
 • Toma Petru noiembrie 18, 2017 at 5:28 pm

  Bună ziua.Toma mă numesc am o proprietate în comuna Copaceni Ilfov și doresc să mă recordez la rețeaua electrica dar nu am reușit până acum deoarece costurile sunt foarte mari din spusele unor firme care au venit la fața locului.Distanta de la ultima casa racordată până la mine este de aproape 200m și mi s-a spus de la enel ca nu mă pot lega de acolo și trebuie o rețea nouă care este la o distanta mai mare de 350m adică ,și eu ca persoana fizica nu am cum sa trag rețea nouă. Cum pot rezolva aceasta problema. Mulțumesc.

  Reply
 • Eu noiembrie 19, 2017 at 10:16 pm

  Buna seara. Urmeaza sa realizez bransamentul monofazic ingropat, distanta stalp-casa 15m, stalpul se afla la limita proprietatii. Cei de la Enel au evaluat bransarea la 2400 ron, firma care ar trebui sa execute lucrarea plus depunerea hartiilor pentru incheierea contractului de bransare vor 3600 ron fara TVA. Total 6000. Ce parerea aveti legat de pretul de executie al lucrarii? Mie mi se pare ca vor cam mult. Multumesc

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 19, 2017 at 10:43 pm

   La prima vedere e cam mult ! Ei se ocupa de tot ?
   Toate drumurile la Enel ? Toate drumurile si taxele pentru autorizatia de construire a bransamentului ?

   Puteti solicita oferte si altor firme, le gasiti pe toate la linkul de mai jos, incercati sa cautati firme din localitatea dumneavoastra (sau din apropiere).
   http://portal.anre.ro/PublicLists/Atestate

   Reply
   • Eu noiembrie 20, 2017 at 7:53 am

    Casa se afla in Tuzla, Constanta .Da ei se ocupa de toate drumurile. O sa mai incerc si la alate fime. Multumesc

    Reply
 • Adi noiembrie 20, 2017 at 11:17 am

  Buna ziua! Am obținut autorizația de construcție in București-Măgurele, sector 5, București, puteți să-mi recomandați o firma serioasă care sa se miște si repede? Nu doresc trifazat

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 20, 2017 at 6:58 pm

   Din pacate nu cunosc o firma (si mai ales serioasa…) care sa execute bransamente in zona respectiva. Mult succes !

   Incercati totusi sa cautati pe http://portal.anre.ro/PublicLists/Atestate

   Reply
 • Luci noiembrie 20, 2017 at 11:14 pm

  Buna seara. Trebuie sa fac o bransare monofazic. Stalpul este la nici un metru de gard. Exista posibilitatea sa se coboare de pe stalp si sa se monteze contorul pe gard . Pretul pentru aceasta lucrare si restul de aprobari este 2500 lei . Cum este pretul ? Lungimea pentru lucrare este foarte scurta.

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 21, 2017 at 8:42 pm

   Din ceea ce ati scris dumneavoastra… aceasta “Exista posibilitatea sa se coboare de pe stalp si sa se monteze contorul pe gard” este o afirmatie ? Din punctul meu de vedere mi se pare o solutie tare urata si periculoasa sa se coboroare de pe stalp direct pe gard, chiar si daca exista o distanta relativ mica (~0.5m) intre gard si stalp.
   Mai bine se pune blocul de masura direct pe stalp !
   Daca firma respectiva se ocupa de toate drumurile.. este un pret ok.

   Reply
 • Dumitru comuna chiajna noiembrie 22, 2017 at 12:12 pm

  Mi s a cerut 9400 roni pentru un bransament total de30 m trifazic, doar 18 m subteran iar strada e doar betonata, nu si asfaltata, mi a trecut3 straturi de asfalt care nu exista????

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 22, 2017 at 5:53 pm

   Cel mai bine ar fi sa luati legatura cu cei care au intocmit Avizul Tehnic de Racordare, intrucât suma solicitata este destul de mare si pare să corespunda cu una a unui bransament care se execută exclusiv pe trotuar (asfaltat) sau parte carosabila. Informatii legate despre locatia celor care intocmesc avizul tehnic de racordare gasiti cu siguranta la sediul unde ati depus cererea de racordare si de unde probabil ati ridicat si solutia. Succes ! Va rog sa reveniti cu un raspuns !

   Reply
 • preda cornel noiembrie 22, 2017 at 12:28 pm

  Buna ziua.am un teren in cornesti dambovita vreau sa ma racordez la curent monofazat.linia electrica trece peste drum care este asfaltat.vecina de langa mine are stalp la poarta care ii vine curentu in casa.de la proprietatea mea pana la stalpu vecinei este de 11 metri.am vorbit cu cineva si mia zis ca este obligatoriu sa mi se monteze si mie un stalp la poarta ca asta este legea.intrebarea mea este…nu pot trece pe stlpu vecinei si de acolo sa vin cei 11 m subteran?pt ca un stalp imi depaseste bugetu

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 22, 2017 at 5:48 pm

   Daca stalpul vecinei este in proprietatea dânsei, aveti nevoie, obligatoriu, de acordul dânsei.

   Reply
 • preda cornel noiembrie 22, 2017 at 12:29 pm

  Va rog sa ma contactati telefonic 0760352801

  Reply
 • preda cornel noiembrie 22, 2017 at 6:38 pm

  Atunci spunetimi ce sa fac?este obligatoriu stalp in fata curti daca vecini stanga dreapta au stalp?

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 23, 2017 at 9:52 pm

   Domnule, sigur ca nu este obligatoriu ! Asa cum am mentionat si in comentariu anterior, daca stalpii vecinilor sunt in proprietatea acestora racordarea la acestia este mai dificila intrucât aveti nevoie de acceptul acestora (plus ca trebuie sa fie de acord operatorul de distributie sa va racordeze dintr-un stalp aflat in proprietate).

   Daca stalpii sunt pe domeniul public, eu cred ca se poate gasi o solutie astfel incat sa fiti si dumneavoastra racordat din acesti stalpi, fara a mai planta si dumneavoastra unul!

   Reply
 • Luci noiembrie 22, 2017 at 7:21 pm

  Contorul si panoul se va monta pe gard (am o poarta in partea din spate a gradinii, inca nu am construit nimic ). Acum nu stiu cum se ajunge de la stalp la pozitionarea pe gard. Firma se ocupa de toate aprobarile si drumurile pentru ele.

  Reply
 • neculae florea noiembrie 22, 2017 at 10:14 pm

  buna seara .doresc un pret estimativ pentru bransament monofazat,de pe stalp strada 6mla bmp la limita de proprietate.mentionez faptul ca pe sub strada am introdus deja tub pvc pentru introducerea cablului necesar pentru subtraversare

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 30, 2017 at 7:33 am

   Negociati cu firma care executa lucrarea valoarea avizului de racordare.

   Reply
 • Emilia noiembrie 23, 2017 at 2:21 pm

  am si eu o intrebare…am.cumparat un apartament. Si vreau sa schimb numele…sa vina chitantele pe numele meu..vechiul proprietar nu vrea sa mi dea niste acte(de deces..) vreau sa las sa taie curentu ca pe urma sa il rebransez pe numele meu….cat costa o rebransare la un apartament..multumesc

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 23, 2017 at 9:55 pm

   Catre operatorul de distributie vreo 300 lei. Si mai trebuie sa va depuna un electrician autorizat ANRE un dosar aferent instalatiei din apartament.

   Reply
 • adrian noiembrie 23, 2017 at 4:40 pm

  buna ziua,in loc. 2 Mai (Constanta) distanta de la casa la primul stalp este undeva de 180m ~200m cat costa subteran sau aerian bransamentul trifazic sau cel monofazic,zona este asfaltata

  Reply
 • Marian noiembrie 24, 2017 at 6:00 pm

  Buna seara am si eu o problema.vreau sa ma bransez la curent electric dar stau in casa bunicului,(a avut curent electric,acum nu mai are)acesta fiind decedat pot face bransarea daca actul casei este pe numele sau?

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 30, 2017 at 7:37 am

   Certificat de mostenitor nu aveti ?

   Reply
 • Dumitru noiembrie 25, 2017 at 1:03 pm

  Buna ziua. Pamantul pe care doresc sa imi fac casa se afla la cca. 85ml de toate utilitatile.. acesta facand parte dintr-un pamant format din 7 loturi si un drum de servitute. Intrebarile sunt urmatoarele:
  1. Cat ma costa sa trag “curentul electric” pana in curte sau la gardul de proprietate?
  2. Pot sa am contorul de “curent electric” pus pe/la poarta, adica sa nu fie bagat in imobil (intrucat acesta inca nu este construit inca) ?
  3. E nevoie sa am autorizatie de constructie neaparat pentru a primi contor de curent electric la poarta?
  4. Daca detin al 3-lea din cele 7 loturi de pamant.. e nevoie sa astept ca ultimul proprietar (al celui de al 7-lea lot) sa traga utilitatile pana in dreptul lui sau pot sa fac decat pana in dreptul meu?

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 30, 2017 at 7:41 am

   1. Va rog cititi continutul articolului, sunt sigur ca veti intelege foarte bine modul de calcul al pretului.
   2.La poarta .. care poarta a drumului de servitute sau a proprietatii dumneavoastra ? Avand in vedere ca drumul de servitute este destul de scurt, cred ca ar veti putea avea contoarele unde doriti, fie “la strada”, fie exact langa lotul dumneavoastra.
   3.Nu, certificatul de urbanism pentru constructie.
   4.Puteti face pana in dreptul dumneavoastra. Aici ar fi doua posibilitati, cel putin la energie electrica. Puteti discuta cu operatorul de distributie sa va dimensioneze cablul pentru toti vecinii, astfel incât să se racordeze si ei (si sa nu mai spargeti iar drumul – pana unde s-a facut) sau sa vi-l dimensioneze doar pentru dumneavoastra.

   Reply
 • Ionescu Florin noiembrie 25, 2017 at 1:50 pm

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti si mie cat m-ar costa un bransament trifazic per total. Distanta de la stalp la limita de proprietate este de 10 m ( se va traserva un sant si trotoar de beton ). Iar de la limita la casa inca vreo 17 m.
  Cat m-a costa aceasi operatie pe bramsament monofazic.
  Curent exista, monofazic dar cu contuar pe casa veche, iar acum s-a construit si o casa noua. Ca locatie: Pitesti Arges.
  Multumesc frumos pentru raspuns.

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 30, 2017 at 7:43 am

   Probabil undeva la 3000 lei (fara TVA), poate mai mult in functie de latimea santului,trotuarului.

   Reply
 • Ionela noiembrie 25, 2017 at 11:26 pm

  Buna.Va rog frumos sa ma ajutati cu cateva informatii .Si anume.Am obtinut autorizatia de constructie in ianuarie 2017 ,deci detin avizul,certificatul de urbanism si toate actele necesare.Am terminat constructia Casei in aceasta toamna,acum trebuie sa ma racordez la curent.Am stalpul in curte la mine la 19 m distanta.Care Este primul pas si la cine trebuie sa fac cererea? Ce acte Am nevoie? In original Sau copie? Si cam care ar fi costul unui bransament subteran monofazat?Mulumesc mult va rog sa ma ajutati

  Reply
 • Nazarie Marius noiembrie 26, 2017 at 3:59 pm

  Buna Ziua!
  M-ar interesa cat ar costa un bransament pentru o casa noua, in Chitila Ilfov.
  Dar, stalpul de unde se poate face racordul este la o distanta de aproximativ 7 metri de la limita de proprietate, pe aceeasi parte cu proprietattea. Mai este nevoie de stalp suplimentar?
  Multumesc frumos anticipat.
  Se poate sa imi trimiteti detaliile pe e-mail?

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 30, 2017 at 7:46 am

   Daca stalpul este pe aceeasi parte cu drumneavoastra.. in mod normal nu ar fi necesar un alt stalp ! Va rog cititi continutul articolului si restul comentariilor. Sunt sigur ca veti gasi un raspuns si legat de pret.

   Reply
 • Rodica noiembrie 27, 2017 at 2:58 pm

  Buna ziua!
  Am construit o casa noua la 10metri de cea veche, contorul electric este pe peretele casei vechi, ce trebuie sa fac ca sa pot schimba contorul pe casa noua? ce documente imi trebuiesc si cat m-ar costa estimativ?

  Reply
 • Moldovan Vasilica noiembrie 27, 2017 at 3:08 pm

  Bună ziua. As dori sa știu dacă pentru racordarea la rețeaua electrica la care îmi trebuie și stâlp .,acel stâlp trebuie plătit la casierie sau trebuie plătit cu bani în MANA. Pe actele făcute de cei de la electrica am avut o suma de 3600 de Ron plus ca la data când o sa vina cu stâlpul sa mai plătesc încă 1500 RON bani în mana celor care mi-l pun. Va rog sa ma ajutați cu un răspuns.

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 30, 2017 at 7:50 am

   Doamna, toata valoarea executiei (a avizului de racordare) se plateste la caserie ! In devizul ATR-ului este cuprinsa toata suma necesara executiei ! Pot sa nu fie cuprinse taxele necesare obtinerii autorizatiei de construire a bransamentului (daca este cazul).

   Observatie: Daca stalpul care urmeaza sa fie plantat face parte din instalatia de interior (adica se afla dupa contor), atunci il veti plati direct firmei care executa lucrarea.

   Reply
 • Loredana noiembrie 30, 2017 at 9:43 pm

  Bună ziua… As putea sa pun contor la casa, p alt nume, care e în construcții, dacă este în aceeași curte cu soacra mea, dar nu avem plan d construcții l casa doar în primărie e trecuta pt impozit

  Reply
  • energie-electrica decembrie 1, 2017 at 8:11 am

   Daca aveti un act in care vigureaza ca si constructie existenta, da, puteti solicita racordare. Nu stiu daca va functiona, asta ar trebui sa intrebati la un punct al operatorului de distributie, dar poate reusiti cu o adeverinta de la primarie, prin care se afirma faptul ca detineti o locuinta in localitatea X, strada X….

   Reply
 • Adrian noiembrie 30, 2017 at 10:09 pm

  Buna seara. Am.cumparat un teren in județul ilfov in pantelimon , pe str respectiva se construieste un cartier de case , proprietarul cartierului a bagat el stalpi de curent. Din strada principala pana la terenul meu sunt in jur de 20-30 metri , in dreptul terenului meu este al 3 stalp. Mi sa cerut de catre proprietarul stalpilor suma de 6600 ron , plus 3500 ron de catre enel pt racordare. Ce as putea sa fac , am auzit ca odata ce enel incepe furnizarea de energie la orice casa din cartierul de case , această rețea privata devine rețea nationala . Trebuie sa il mai despăgubesc pe proprietarul cartierului ??? Va multumesc

  Reply
  • energie-electrica decembrie 1, 2017 at 8:05 am

   In primul rând trebuie sa intelegeti faptul ca nicio rețea de distributie a energie electrica nu este privata (sunt, dar cazuri foarte rare, nu intram in detalii despre cum s-a ajuns acolo). La fel cum si dumneavoastra va racordati in reteaua vecinului considerata de catre dumneavoastra privata, asa se vor putea racorda ulterior si altii, sigur cu plata compensatiilor catre cei care au contribuit conform legislatiei.

   Ideea este ca suma nu trebuie sa vi-o ceara vecinul, valoarea compensatiei respective trebuie mentionata in avizul tehnic de racordare, daca vecinul va cerea 10000 lei, ce faceati, il credeți pe el ? Reteaua a platit-o el, dar nu ii apartine, cine se racordeaza si cati bani ii plateste lui stabileste operatorul de distributie, nu el ! (sigur, conform legislatiei in vigoare)

   Daca in avizul tehnic de racordare nu se mentioneaza faptul ca ar trebui sa ii dati, nu trebuie sa ii dați (sau poate s-a omis de catre operatorul de distributie si trebuie sa aflati de la acesta valoarea compensatiei.. la prima vedere.. avand in vedere ca dumneavoastra folositi 3 dintre stalpi.. mi se pare cam mult 6600 lei).

   Mai cercetati despre cum s-a ajuns la 6600 lei !

   http://energie-electrica.info/2017/05/21/despagubire-racordare-reteaua-proprie-compensatie-baneasca/

   Succes ! va rog reveniti cu solutionarea problemei.

   Reply
 • bratu mariana decembrie 1, 2017 at 9:06 pm

  Buna seara .
  Am o casa la maxim 500 m de ultimul stalp iar cei de la cez Pitesti au spus ca trebuie extindere de retea,puteti sa imi spuneti ce presupune acest lucru ?
  Suntem 7 case care dorim sa bagam curent iar primaria spune ca nu sunt fonduri , daca bagam noi locatarii stiti cumva la cat se poate ridica si daca apoi se poate lega oricine care nu a contribuit sau dupa cat timp se poate racorda persoanele care nu vor sa contribuie.Mentionez ca in zona sunt mai multe terenuri dar care nu doresc sa con tribuie cu noi iar cand se vad cu curentul pe strada le creste pretul pamantului , il vand si uite asa nu contribuie toata lumea.
  Multumesc!

  Reply
 • cristi decembrie 2, 2017 at 8:32 am

  Buna Ziua am si eu o intrebare si anume care este pretul pentru bransarea la curent monofazat , mentionez ca stalpul de curent de inalta tensiune se afla la 2m de la proprietatea terenului , din cate stiu eu trebuie pus un transformator pe stalp , pentru a putea sa ma bransez la el , daca se poate un pret estimatix , va multumesc ( zona Buzau sat Scurtesti)

  Reply
  • energie-electrica decembrie 2, 2017 at 9:29 am

   Daca linia este de inalta tensiune (tensiune 110kV sau mai mare).. posibilitatile de a va racorda la ea sunt 0.

   Daca linia este de medie tensiune (6, 10 sau 20kV) costurile de racordare pornesc de la aproximativ 5000 euro (fara TVA) in sus. Uzual 10000-12000 euro (fara TVA).

   Va rog sa aveti in vedere faptul ca liniile electice impun anumite distante ce trebuie păstrate in jurul acestora. De asemenea un post de transformare aerian (pe stalp) impune o restrictie (nu se poate construi in jurul acestuia) pe o raza de 20m.

   Mai multe despre distantele ce trebuie pastrate intre constructii si instalatiile electrice puteti gasi in articolul de mai jos
   http://energie-electrica.info/2017/11/04/distantele-de-siguranta-intre-cladiri-si-capacitatile-energetice/

   Reply
   • Madalin decembrie 13, 2017 at 12:48 pm

    cum este posibil acest pret,am 120 de metri distanta de la ultimul stalp enel si pana la mine acasa,mi-a ajuns factura de brasament 190000 ron?pentru 120 de metri sa platesc 200 de milioane lei vechi,cred ca nici in America nu sunt asa preturi saiti bagi curentul

    Reply
    • energie-electrica decembrie 13, 2017 at 8:53 pm

     da.. nu stiu ce sa va spun.. in ce zona ?
     Ideea este ca la noi legislatia este foarte proasta si te lasa sa iti faci casa in câmp, dar nu ca te lasa e problema, ci ca nu te avertizeaza ca in zona nu sunt utilitati. Primesti avize de amplasament favorabile, te peste tot, dar nimeni nu te anunta…

     Reply
 • lupascu cristi decembrie 2, 2017 at 6:01 pm

  buna ziua, as vrea sa intreb daca este posibila conectarea la retea trifazata de 50-75 kv pentru un atelier de sudura, si care ar fi pasii si ce pret ar fi pentru bransare

  Reply
  • energie-electrica decembrie 3, 2017 at 7:38 am

   Nu stiu domnule ! Nu stiu unde ati gasit reteaua respectivă…

   Reply
 • Vasile decembrie 3, 2017 at 11:59 pm

  Buna seara.Am o intrebare.Ma aflu la 220 de metri de ultimul stap de la care ma pot lega cu curent monofazat.strada este una cu zgura insa are si canalizare, retea de apa si pe aceeasi parte cu terenul meu eate si reteaua de gaze.pot trage curent monofazat subteran sau neaparat treb. aerian.Mentionez ca ultimii 2 stalpi sunt trasi de un vecin de pe strada.cam care ar fi pretul care treb sa il platesc la 220 de metri subteran sau aerian si dak treb sa ii dau cota parte si vecinului pe e stalpi cat a tras el..Multumesc mult…foarte util topicul..

  Reply
  • energie-electrica decembrie 10, 2017 at 7:58 am

   Este dificil de apreciat valoarea pe care trebuie sa o platiti vecinului pentru stalpii plantati de acestea, conteaza daca s-au mai racordat si alti vecini in acei stalpi, totusi puteti vedea modalitatea de calcul a compensatiei pe care trebuie sa i-o achitati in linkul de mai jos. Tot asa vă va fi calculata si dumneavoastra.
   http://energie-electrica.info/2017/05/21/despagubire-racordare-reteaua-proprie-compensatie-baneasca/

   Daca strada este betonata/asfaltata este sigur mai ieftina varianta aeriana.. undeva la 25000 lei (cu TVA). Pretul pentru subteran variaza extrem de mult de tipul terenului (asfalt, beton, pamant).

   Reply
 • Roebrt decembrie 4, 2017 at 6:49 pm

  Buna ziua , sunt interesat de un teren de 1500mp in Tunari(If) . M-ar interesa sa il parcelez in 3 bucati de 500mp. In cat sa vind cele 2 si sa imi fac propria casa pe cei 500 ramasi.

  Sunt la 60m de utilitati (electric& gaze)

  Ce imi sfatuiti ? Trifazat sau monofazat ?
  Eu as zice trifazat din instinct ca sa fie totul ok.
  Cei 60m lungime sunt pe o strada pietruita. Cred ca totul se va face aerian (daca se poate aerian trifazat) cat m-ar costa acei 60m ?

  Pretul ce cumprinde mai exact ?

  Sau dat fiind ca vrei sa vand restul terenurilor trebuie sa extind direct pana la ultimul teren ?

  Va multumesc

  Va multumesc

  Reply
  • energie-electrica decembrie 10, 2017 at 8:03 am

   Puteti trage curent pentru care dintre loturi doriti. Daca reteaua din strada de pe care se trage este aeriana, cel mai probabil se poate si aerian. Asta stabiliti dumneavoastra cu proiectantul care va veni pe teren, aveti si dumneavoastra un cuvânt de spus ! Eu i-as propune operatorului de distributie sa imi dimensioneze bransamentul pentru toate cele 3 loturi si sa mi se puna o firidă pentru toate cele 3 contoare, in felul asta evitati viitoare lucrari pe drum, plus ca viitori cumparatori vor avea un avantaj.. nu vor astepta câteva luni bune, cât dureaza sa realizati bransamentul, doar isi vor monta contoare.

   Reply
 • Vasile decembrie 4, 2017 at 9:07 pm

  Buna seara am lasat un mesaj mai sus cu cei 220 de metri de retea monofazata.Va rog dak puteti sa imi dati un raspuns.Va multumesc!

  Reply
  • energie-electrica decembrie 10, 2017 at 8:12 am

   Am raspuns ! Succes ! Nu cred vă va permite operatorul de distributie sa realizati 220m monofazat ! Va trebui sa ii realizati trifazat ! Va rog reveniti cu un raspuns !

   Reply
 • Pena constantin decembrie 5, 2017 at 11:59 am

  Buna ziua cit ma costa sa pot pune curent electric trifazic

  Reply
  • energie-electrica decembrie 10, 2017 at 8:13 am

   Scrie in articol.

   Reply
 • Adrian Penescu decembrie 7, 2017 at 10:03 am

  Buna ziua,

  Care ar fi pretul estimat pentru un bransament trifazic =<15 KVA daca reteaua LES este la 1 metru de limita de proprietate?

  Multumesc anticipat!

  Reply
  • energie-electrica decembrie 10, 2017 at 8:15 am

   Daca exista doar cablu prin fata proprietatii fara a exista in vecintatea dumneavoastra vreo cutie de distributie, va trebui sa realizati dumneavoastra cutia de distributie, costurile acesteia fiind de aproximativ 1500 lei (fara TVA) + costurile bransamentului (minim 1600-1700 lei fara TVA).

   Reply
 • Munteanu decembrie 10, 2017 at 3:20 pm

  Trifazic racordare de putere 15 kw
  astfel pe strada mea este doar monofazic banuesc dupa firele vizibile pe stilp .
  Trifazic se afla la rețeaua din căpulstrăzi la o distanță de 4 stilp i fata de proprietate mea eu având deja monofazic căt mar costa racordarea la Trifazic. Cu contor legate montat pe stilplul din curtea casei la un metru fata acces în curtea mea .dar dacă ar fi pe strada mea trifazic ?

  Reply
  • energie-electrica decembrie 13, 2017 at 8:54 pm

   Va rog cititi articolul si comentariile sunt sigur ca veti gasi un raspuns potrivit.

   Reply
 • Popescu Robert decembrie 12, 2017 at 6:37 am

  Buna ziua!
  Doresc să vă supun atenției următorul caz in care stalpul de distributie se afla in curtea mea cladirea se afla la 3m de stalp cam cat m-ar costa un bransament trifazat cu contorul pe stalp sau in imediata apropiere, va mentionez ca in localitatea noastra este o firma care executa bransamente si mi-au spus ca indiferent ca e monofazic/trifazic sau distanta stalp bransamentele costa 4000- 5000 ron ceea ce mi se pare aberant.Mentionez ca acest bransament il fac complementar celui existent pentru a beneficia de tariful diferentiat pe zone orare pentru incalzirea locuintei.

  Reply
  • Popescu Robert decembrie 12, 2017 at 6:50 am

   Ca o completare FUI este Cez actualul Electrica Oltenia si doresc sa stiu daca acel calcul care va rezulta in urma emiterii ATR va fi corespunzator valorilor reale de executie si daca executantul trebuie/este obligat sa il respecte ca pret. Vă multumesc!

   Reply
 • Calin Dragos decembrie 12, 2017 at 9:49 am

  Buna ziua,
  Am o casa deja racordata si cu contract existent pe vechiul proprietar.
  Casa este legata la monofazic.
  As dori sa fac trecerea la trifazic datorita achizitionarii a mai multor echipamente electrice(plita inductie,cuptor electric).
  Mentionez ca am fir tras pana la poarta si din partea electrica ar fii necesara doar o schimbare de maxim 5 metri intre contor si stalp.
  Am propriul stalp in curte pe care se afla contorul si legatura este aeriana.
  Cam cat ar costa toata operatiunea de modificare?
  Cu stima,

  Reply
 • Chisavu iustin decembrie 13, 2017 at 7:25 am

  Buna ziua ! Doresc sa stiu cat costa un brasament trifazat.Mentionez ca subtraversarea este executată de o firmă care a costat 3000 ron .Cablu este pe stâlp,doar trebuie legat si iese din pământ la limita de proprietate. Unde vine montată cutia.

  Reply
  • Chisavu iustin decembrie 13, 2017 at 7:30 am

   Mentionez ca brasametul este la 5 km de timișoara

   Reply
 • Chiriac Alina decembrie 13, 2017 at 7:47 am

  Buna dimineata…
  Am un teren in intravilanul orasului Targu Neamt intr-o zona de case nou construite, Pe teren am toate actele Cadastru, Intabulare, extras de Carte funciara.
  Am bransament la reteau de apa….
  Stalpul de electricitate este in dreptul terenului meu, PE PARTEA MEA….Dar nu am nici o constructie, nimic….doar terenul
  SE POATE FACE BRANSAMENTUL LA RETEAUA ELECTRICA? SI CARE AR FI COSTURILE ? in vederea unei orgazizatii de santier?
  daca da? unde trebuie sa ma adresez? Mentionez ca in orasul Tg Neamt, E-ON MOLDOVA are doar punct de lucru ptr avarii.
  Astept raspunsul dvs.
  Va multumesc !!!

  Reply
  • energie-electrica decembrie 13, 2017 at 8:59 pm

   Din pacate nu locuiesc in zona respectiva a tarii, dar cei de la E-ON trebuie sa va spuna unde se depune cererea de racordare.

   Daca doriti alimentare temporara pentru organizare de santier trebuie sa aveti autorizatie de construire pentru ceva … (pentru locuinta, anexa gospodareasca, etc).

   Sa speram ca stalpul mentionat este stalp de distributie a energiei electrice (vedeti si alte case racordate de acolo ?). Nu toti stalpii de pe strada sunt stalpi de distributie a energiei electrice.

   Reply
 • Nelu decembrie 13, 2017 at 9:17 pm

  Buna ziua ! Doresc sa stiu cat costa un brasament trifazat.Mentionez ca subtraversarea este executată de o firmă.Cablu este pe stâlp,doar trebuie legat, si iese din pământ la limita de proprietate. Unde vine montată cutia. Locația este în 5 km de timisoara.Va Mulțumesc!

  Reply

Leave a Comment