Intrebări

Scopul acestui articol este de crea un mediu destinat întrebărilor dumneavoastră ce au ca scop teme din domeniul energiei electrice, pentru care nu există un articol pe blog. Cu siguranță împreună cu comunitatea, mică, dar in creștere, vom găsi răspunsurile corecte la toate întrebările. Intrebările ce au ca subiect teme deja  abordate pe blog, vor fi puse pe pagina articolului respectiv.  Tot aici vor fi copiate și întrebările, răspunsurile primite pe site-urile de socializare.

Va rugam sa adaugați comentarii grupat; pentru a răspunde la o intrebare deja pusă se va folosi intotdeauna butonul “Reply”.

18 Comments

 • Lincă M iulie 13, 2017 at 8:42 pm

  Cel mai de sus conductor al unei retele electrice de inalta tensiune (conductor de garda) cum am inteles ca i se spune, are rol numai pentru a proteja contra descarcarilor electrice atmosferice sau mai are si alte roluri in componenta unei LEA ? Multumesc

  Reply
  • Dorin I iulie 13, 2017 at 8:42 pm

   Majoritatea au în interior fibră optică .

   Reply
  • energie-electrica iulie 13, 2017 at 8:43 pm

   Au rolul de a proteja linia electrică (conductoarele active) de loviturile directe de traznet. Acestea pot avea pot avea si fibra optica inglobata necesara transferului de date, protectiile din statii comunica prin fibră optica.

   Reply
  • Dumitrascu O iulie 13, 2017 at 8:44 pm

   Si are si rolul de a micsora efectul perturbator al retelei electrice asupra retelelor aeriene de comunicatii invecinate

   Reply
  • Corneliu F iulie 14, 2017 at 9:02 pm

   Conductoare de protecţie = conductoare destinate a proteja LEA împotriva loviturilor directe de trăsnet.
   Conductoare de protecţie cu fibră optică înglobată – denumite şi OPGW (OPtical Ground Wires) = conductoare destinate a proteja LEA împotriva loviturilor directe de trăsnet şi de a asigura transferul de comunicaţii prin fibrele optice înglobate.

   Reply
 • Gabriel N iulie 26, 2017 at 9:33 pm

  De ce raman usor aprinse beculetele led G9 cand inchid din intrerupator?

  Reply
  • Alexandru A iulie 26, 2017 at 9:34 pm

   Ledul întrerupatorului mentine un mic curent în circuit, lampa are montaj electronic alimentat prin punte redresoare, deci, functioneaza în curent continuu, iar, curentul din circuit, datorita ledului întrerupatorului încarca condensatorul montajului electronic al lampi. Suspenda ledul întrerupatorului, alta solutie nu ai .

   Reply
 • man calin august 24, 2017 at 5:52 pm

  Buna ziua , daca cineva poate sa ma ajute la urmatoarea speta . Am un contor trifazic pe care nu prea il folosesc dar am vecini care deja au pus ochii pe el si vreau sa stiu daca este legal sa-l foloseasca altii fara ca eu sa fiu afectat de sanctiuni ? Exista vreo restrictie in acest sens ? Multumesc !

  Reply
  • energie-electrica august 24, 2017 at 7:05 pm

   Sperăm ca nu este vorba despre contorul dumneavoastra de la bransament (cel care inregistreaza consumul de energie electrică si in baza caruia se realizeaza factura de electricitate).
   Daca aveti un contor, cum se mai spune “pasant” achizitionat de catre dumneavoastra pentru a inregistra anumite parti ale gospodăriei, sigur ca puteti face ce vreți cu acesta, inclusiv sa il foloseasca alte persoane.

   Reply
   • man calin august 25, 2017 at 8:21 am

    Multumesc frumos de raspuns dar daca tot sunteti amabil ce se poate intampla in cazul in care contorul de la bransament cel care inregistreaza consumul de energie electrica in baza caruia se realizeaza factura de electricitate si il foloseste alta persoana sau alte persoane atunci ce se intampla ? Multumesc frumos !

    Reply
    • energie-electrica august 26, 2017 at 1:33 pm

     Art.92 – Legea 123/2012 – Energiei electrice si a Gazelor naturale

     (1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice
     livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu
     închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
     (2) Executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea
     echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu
     amendă.

     Reply
 • Costel august 30, 2017 at 7:20 pm

  Am cam 300metri distanta de la stalp la casa cat mar costa sa trag supteran

  Reply
  • energie-electrica august 30, 2017 at 8:55 pm

   Daca avem doar pământ (fara trotuar, străzi de spart), ajunge undeva la 35000 RON +/-10%. Ar trebui sa tineti cont de faptul ca o retea de joasa tensiune are o lungime limitata. Lungimea acesteia, in mod uzual fiind de 500-800m (masurata de la postul de transformare la capatul rețelei).

   Reply
 • Costel august 31, 2017 at 10:57 am

  Va multumesc

  Reply
 • Florin Ion octombrie 9, 2017 at 8:13 am

  Buna dimineata.Cat ma costa racordarea la lumina?Avand in vedere ca am 33m liniari de la stalp pana la tablou.Curentul monofazat.Trotuar-17m.strada asfaltata-6m.cablu jt unificat tip enel 1×25+16c(dc4125).Chitila-Ilfov.Mrs.frumos

  Reply
  • energie-electrica octombrie 11, 2017 at 7:50 pm

   In jur de 5500 RON (fara TVA).

   Reply
 • Semcici maria noiembrie 4, 2017 at 12:28 pm

  Bună, cât ar costa sa mut panoul de curent, contorul model vechi, cam vreo 6 m de la locu unde e, menționez ca este conectat la curent, în funcțiune.

  Reply
  • energie-electrica noiembrie 4, 2017 at 1:48 pm

   Undeva la 600-700 lei (fara TVA). Sa aveti in vedere faptul că nu puteti face aceasta lucrare fara instiintarea operatorului de distributie. Se va depune cerere pentru “modificarea instalatiilor existente – fara spor de putere”.

   Reply

Leave a Comment