Extindere de retea – ordinul ANRE 180 – Anexa 5 / 2015

In lumea operatorilor de distribuție s-au încetățenit denumirile:

 • Branșament – Racord electric cu o lungime egală sau mai mică de 100m, dimensionat strict pentru puterea solicitată, putând fi atât monofazat, cât si trifazat.
 • Extindere de retea – Racord electric cu o lungime mai mare de 100m, fiind dimensionat pentru alimentarea mai multor locuri de consum, cablul utilizat fiind obligatoriu trifazat.

In situația in care dumneavoastră – persoana fizică – utilizator casnic, vă aflați la o distanță mai mare de 100m fața de reteaua publică de distributie a energiei electrice, trebuie sa stiți că cel mai probabil in zona dumneavoastră este necesară o extindere de rețea pentru a putea fi racordat. Extinderile de retea se pot realiza in mai multe moduri, acestea fiind expuse in cadrul acestui articol Extinderea retelei electrice de joasa tensiune. In situația in care sunteți nevoit sa realizați dumneavoastră extinderea de retea, aceasta se realizeaza conform ord. ANRE 180/2015 – Anexa 5, pașii ce trebuie urmati sunt urmatorii:

1.Depuneti cerere de racordare catre operatorul de distributie (impreuna cu documentele necesare).

2.Operatorul de distributie va informează (va confirmă banuielile … sau poate nu !) printr-o adresa scrisă ca va aflați la o distanță mai mare de o 100m față de reteaua electrica de distributie de joasa tensiune. (Observație: Dacă vă aflați la mai putin de 100m fata de reteaua de distributie veti primi ATR cu o solutie de racordare standard).

3.Cu adresa primita de la operatorul de distributie mergeți catre autoritatile locale (la primarie) pentru a solicita informatii referitoare la o eventuală extindere de retea pe strada dumneavoastra. Există doua posibilitati:

 • primaria doreste realizarea unei extinderi de retea in colaborare cu operatorul de distributie in zona dumneavoastra – treceti la pasul 4′
 • primaria nu doreste realizarea unei extinderi de retea in zona dumneavoastra – treceti la pasul 4

(prin nu doreste a se intelege  nu are fonduri alocate)

4.Mergeti si redepuneti cererea de racordare la operatorul de distributie, având anexata si negatia din partea primariei, prin care mentionează in scris faptul ca nu capacitatea de a realiza/cofinanta (impreuna cu operatorul de distributie) extinderea de retea.

5.Vi se emite un ATR (Aviz Tehnic de Racordare) prin care este mentionata solutia extinderii de retea, a racordarii dumneavoastra, precum si costurile estimative (acestea fiind in general mai mari de 10000-15000 lei)

4′.Asteptati realizarea extinderii de retea de finantata de catre primarie + operatorul de distributie / operatorul de distributie.

5′.Depuneti cerere de racordare pentru emiterea avizului tehnic de racordare a carui solutie de racordare ar trebui sa fie una standard (având in vedere ca ar trebui ca in acest moment sa aveti reteaua electrica langa proprietate). Costurile pentru bransamentele standard le puteti vedea aici Pretul bransamentului electric. Cât costa racordarea la reteaua de energie electrică ? .

Observații:

Daca sunteti mai multi cei care doriti sa realizati extinderea de retea, adunați-va si imputernici-l pe unul dintre acestia. Exista un mare avantaj atunci cand extinderea de retea urmăreste racordarea mai multor locuri de consum, intrucât in aceste cazuri este interesat si operatorul de distributie să contribuie la finantarea extinderii de retea. Există situații in care sunt zeci de proprietati pentru care este necesară o extindere de retea, in astfel de cazuri, aceasta se realizeaza pe banii operatorului de distributie ! In concluzie: Cu cat exista mai multe proprietati ce necesita racordare, cu atât costul extinderii de retea suportat de utilizatori va scadea, intrucât operatorul de distributie va contribui cu o suma mai mare, putându-se ajunge chiar la situația in care operatorul de distributie finanțeaza integral extinderea de rețea !

Conform ord. 180/2015, Anexa 5, art.2, proprietatile pentru care se solicita racordare trebuie fie sa aiba locuinta finalizata (PVR locuinta sau Contract de Vanzare-Cumparare pentru locuinta) fie sa aiba autorizatie de construire valabila pentru locuinta (Contract de Vanzare pentru teren si AC pentru locuinta).

info: descarcare Ordinul ANRE 180/2015

info: Extinderea retelei electrice de joasa tensiune4 Comments

 • john decembrie 13, 2017 at 4:41 pm

  Salut!
  Eu am urmatoarea situatie. Ma aflu (de fapt suntem 4 persoane) pe un drum de servitute la 160 de m fata de reteaua electrica actuala. Putem face extinderea pe persoana fizica daca obtinem negatia de la primarie? La ultima cerere de ATR, anul trecut in septembrie, eon a trimis adresa catre primarie sa intrebe daca pot sa faca extinderea. Primaria a dat raspuns precum ca face extinderea dar trebuie sa donam drumul, pentru ca primaria poate face investitii doar pe domeniul public. Drumul nu poate fi donat pentru ca are doar 6m latime, cand primaria impune un minim de 8m. De fapt, este doar un pretext, in mod obisnuit primaria nu dispune de fonduri pentru extinderi de retele, dar nu ai cu cine te intelege.
  Deci, suntem intr-o situatie fara iesire. Care ar fi optiunile noastre? Daca mi-as deschide o firma cu sediul acasa si as face solicitarea din partea firmei as avea mai multe sanse? Sau trebuie sa ma chinui sa obtin negatia? Multumesc!

  Reply
  • energie-electrica decembrie 13, 2017 at 8:25 pm

   Da.. eu zic ca ati avea ceva sanse sa primiti solutia de racordare daca depuneti cererea de racordare ca o firma, mentionati ca locuinta respectivă este sediul social al firmei. Asta ar fi una din variante.

   A doua, ar fi sa solicitati o putere mai mare de 30kW, dar in acest mod riscati sa primiti o solutie de racordare mai scumpa intrucât este posibil sa nu fi se dea din cel mai apropiat stalp (punct de racord) ci direct din postul de transformare.

   Dar ce Primarie… eu zic totusi sa mai mergeți o data cu ordinul 180/2015, in care se mentioneaza clar ca autoritatile locale informeaza daca au fonduri sau nu ! Ord.180/2015 este publicat in Monitorul Oficial.. nu este vreun normativ de proiectare.. este LEGEA !

   Reply
 • john decembrie 14, 2017 at 3:22 pm

  Multumesc pentru sfaturi!
  In momentul de fata primaria se baseaza pe ordinele mai vechi ale anre, nu si-a actualizat legislatia din 2014.
  http://www.primariamiroslava.ro/anunturi-publice/anunt_extindere_retea_electrica-25.11.2014.pdf
  Din ordinul 180 anexa 5 se intelege ca se poate face extindere daca sunt indeplinite acele conditii, nu ca ar conditiona primaria participarea ei la extindere. Complicata e birocratia aceasta!

  Reply
  • energie-electrica decembrie 14, 2017 at 7:57 pm

   Nu o conditioneaza sa participe, dar un raspuns trebuie sa dea, participă ori ba ! Aceasta este o metoda de a proteja utilizatorii casnici ! Deci trebuie sa va dea un raspuns…

   Reply

Leave a Comment