Bransament trifazat sau monofazat

Atunci când solicităm racordare la energie electrică toată lumea ne întrebă dacă dorim branșament trifazat sau monofazat ! “Domnule … eu vreau curent… care-i diferența… care-i mai ieftin ?” 

Bransamentul monofazat.

Bransamentul monofazat este utilizat in special in cazul consumatorilor casnici, mai ales in cazul apartamentelor de la blocuri. Acestea “livrează” curent printr-o singură fază si permite doar utilizarea receptoarelor monofazate (așa cum sunt majoritatea receptoarelor dintr-o locuință).

Ce putere solicităm ? In general, un bransament monofazat al cărui disjunctor este de 32A este suficient pentru majoritatea locuintelor. 32A reprezintă ~6,7kW. O astfel de putere este suficientă pentru utilizarea simultană a 2 aparate de aer condiționat, plus restul receptoarelor din locuință.

Un bransament monofazat poate fi realizat pentru o putere maximă de 9,9kW (11kVA), ce corespunde unui disjunctor monofazat 50A. De altfel nici nu prea există receptoare care să functioneze la un racord monofazat si să consume mai mult de 9.9kW, și totusi daca există, majoritatea permit (și recomandă) alimentarea la un racord trifazat.Bransamentul trifazat.

Bransament trifazat este utilizat atât de consumatorii casnici (in special case, mai rar apartamente) cât si de consumatorii industriali. Acesta permite livrarea energiei electrice pe 3 faze. Asa cum putem intui, acesta oferă un avantaj suplimentar fața de cel monofazat, din punct de vedere al continuitații in alimentarea cu energie electrică si a calitatii energiei electrice; acesta poate reprezenta cu adevarat un avantaj in zonele rurale, unde există retele electrice aeriene și locul de consum este amplasat la o distanta apreciabilă față de postul de transformare.

De mentionat faptul că scurcircuitele pot fi:

  • fază-pământ (~80% din cazuri)
  • fază-fază (~15%, deseori degenerează in scurtcircuite trifazate)
  • trifazate (~5% din cazuri)

Asa cum putem vedea, in general, într-o instalație electrică / rețea electrică, majoritatea defectelor apărute sunt monofazate, ceea ce înseamnă ca acestea afectează o singură fază, dacă avem bransament monofazat si suntem pe faza “norocoasă” vom fi si noi afectați. In cazul unui bransament trifazat, vom fi alimentati in continuare pe celalalte două faze. Totuși, sper că este evident faptul că daca există defecte / întreruperi in postul de transformare din zonă, sau de-alungul rețelei (stâlpi căzuti la pământ, cabluri rupte) , vom fi afectați chiar daca avem bransament trifazat !

Un avantaj al bransamentului trifazat ar mai fi dat de faptul că dacă in zona noastră, in anumite perioade, există probleme cu nivelul tensiunii pe o anumită fază, putem alimenta receptoarele pe celelalte două faze.

Bransamentul trifazat permite, evident, utilizarea receptoarelor trifazate. Dacă în viitor, intenționați sa utilizați motoare electrice trifazate, stații de încarcare masini electrice (există si statii de incarcare monofazate de puteri mici), centrală electrică (există si centrale electrice monofazate de puteri mici) sau pur si simplu puterea simultan absorbită de către receptoare va fi mai mare de 9.9kW, aveți nevoie de un bransament trifazat !

Ce putere solicit ? Pentru un bransament trifazat ar fi de evitat solicitarea unei puteri mai mici de 9kW (disjunctor trifazat 16A), întrucât asta înseamna ca pe fiecare fază putem absorbi ~3kW, ceea ce poate fi insuficient. Considerăm că pentru majoritatea cazurilor, o putere de 12kW (disjunctor 20A trifazat), unde nu exista receptoare trifazate (centrale electrice sau statii de încarcare mașini electrice) sau sunt folosit doar ocazional, poate fi sucientă. Daca avem și receptoare trifazate, să spunem o centrala electrică trifazata de 12kW (va absorbi 4kW/faza), vom avea nevoie de o putere absorbită de minim 18kW (6kW/faza) pentru a avea o banda de 2kW/faza pentru restul receptoarelor, recomandat fiind o putere de aproximativ 24kW (8kW/faza), dacă, asa cum mentionam centrala electrică are o putere de 12kW. Majoritatea centralelor electrice au o putere ceva mai mare de 12kW, in general intre 18kW si 30kW. Prin urmare valoarea finala a puterii solicitata operatorului de distributie va tine cont de puterea centralei electrice plus o bandă necesară pentru restul receptoarelor din casă.

Trebuie ținut cont de faptul că in general operatorul de distribuție va avea rețineri in a vă acorda un bransament trifazat cu puteri mai mari 30kW din rețeaua electrică existentă langa proprietate (fiind nevoit sa realizați propriul racord din postul de transformare, sau de la vreo firidă de distribuție care-i nu tocmai langa proprietatea dumneavoastra, deși aveți stalpul rețelei electrice lângă proprietate). Aceasta regulă se aplică in special dacă discutăm despre rețele electrice aeriene, care in general nu permit racordare unor consumatori cu puteri ~30kW.

Nu de puține ori au existat oameni care si-au achizionat o centrala electrică cu puteri ~30kW, le-au montat, însă acestia erau situați in sate unde există numai rețele electrice aeriene vechi, cu conductoare de 50mmp/faza si lungimi ale liniilor mai mari de 1km, nepregatite pentru racordarea unor astfel de consumatori. In astfel de situatii acestia au primit solutii de racordare cu cablu direct din postul de transformare, costul acestor solutii variind in funcție de distanta intre postul de transformare si locul de consum, in multe dintre cazuri solicitatii fiind total surprinsi de costul mare al racordarii (sau al acordarii sporului de putere – daca aveau deja un bransament cu o putere mai mică), unii dintre acestia renuntând la varianta de a își mai incălzi locuința cu centrale electrice din acest motiv.

 

Avantaje bransament monofazat fata de un bransament trifazat:

+Costuri de racordare mai mici

+Costuri de realizare a instalatiei de interior mai mici

 

Avantaje bransament trifazat fata ce cel monofazat:

+Permite puteri absorbite mai mari de 11kVA (~9,9kW)

+Permite utilizarea receptoarelor trifazate (centrale electrice trifazate, motoare electrice trifazate, statii de incarcare masini electrice, pompă de apa antrenate de motoare trifazate)

+Continuitate in alimentare cu energie electrică mai ridicată*

+Calitatea energiei electrice mai ridicată*

*Acestea două pot constitui avantaje in special in zonele rurale cu rețele electrice aeriene, intrucât acestea sunt cazurile cele mai afectate de defecte monofazate (caz in care bransamentul trifazat ne metine conectați la rețea); in anumite perioade la locuri de consum aflate la o distanta considerabilă față de postul de transformare poate exista un nivel foarte scăzut al nivelului de tensiune pe o fază (caz in care bransamentul trifazat ne poate ajuta cu celalalte două faze).2 Comments

  • Alin ianuarie 1, 2018 at 9:29 pm

    Daca am facutun bransament in 2015si trebuit sa platesc si un stalp. Am sanse sa recuperez cv de la viitoarele persoane ce fac racorduri si utilizeaza stalpul platit de mine?

    Reply

Leave a Comment