Pretul bransamentului electric. Cât costa racordarea la reteaua de energie electrică ?

Cât costă racordarea la rețeaua de distribuție a energiei electrice ? Care este prețul unui branșament electric ?

Există ordinul ANRE 141/2014 (s-a modificat prin ordinul ANRE nr. 113 / 2018 – actualizare 28.04.2019) ce stabilește noile tarife de racordare ale utilizatorilor la rețelele electrice de interes public.

Am decupat din ord.141/2014 tabelul ce prezintă prețurile ce pot fi practicate pentru un branșament monofazat standard aerian/subteran. Observație: toate valorile puse in discuție nu contin TVA.

Sa luam primul caz, bransament monofazat radial aerian. Dacă avem stâlpul in fața proprietății și branșamentul se realizează aerian cu un cablu până la casă – blocul de măsură amplasamându-se pe peretele exterior al locuinței, bransamentul ar trebui sa coste maximum 2100 RON, bani in care intra si realizarea prizei de pamant. Dacă este necesară plantarea unui stâlp, costul acestuia este de maximum 1500 RON (costuri ce cuprind furnizarea stâlpului, a cablului, plantarea stâlpului și montarea cablului aerian).

In cazul bransamentului monofazat radial subteran lucrurile stau astfel: dacă distanta de la stâlp, sau firida de distribuție din care primiți racordare este mai mica sau egala cu 20m (traseul cablului măsurat pe teren de la stâlp/firida pana la blocul de masură, excluzând lungimea cablului necesara coborârii de pe stâlp/iesirii din firidă sau alte porțiuni de cablu necesare) trebuie achitati maximum 2500 RON (racordare din stalp), respectiv 2200 RON (racordare din firida de distribuție), in situația in care vi se realizează o instalatie cu priza de pamant.
Tariful bransamentelor trifazate se diferențiază si in funcție de puterea pe care o solicită utilizatorii.

Tariful avizului tehnic de racordare conține foarte multe componente ce pot fi negociate, ma refer la acelea ce țin de execuția bransamentului, așadar negociați cu executantul suma ce trebuie sa o achitati. Valoarea contorului si taxa de montarea a acestuia nu pot fi negociate.

O alta chestiune care trebuie mentionată este dată de faptul ca prețurile stabilite de către ANRE nu conțin refacerea pavajului/trotuarului/părtii carosabile, in cazul in care avem o solutie de racordare ce presupune spargerea si refacerea unor portiunii cu pavaj/asfalt/etc. Refacerea acestora se va achita suplimentar si poate sa difere de la o localitate la alta.

In prezent operatorii de distributie evită amplasarea blocurilor de masura si protectie in interiorul curtilor/pe casă, preferând ca delimitarea instalațiilor (dintre cea a utilizatorului si cea a operatorului de distributie) să se realizeze la limita de proprietate dintre proprietatea solicitantului si domeniului public/drumul de acces. Se incearcă scoaterea contoarelor din interiorul locuintelor.

De la stâlp pana la proprietate am 47m, bransament monofazat, cât trebuie plătesc ?

Pentru un bransament monofazat subteran, se va achita un indice “cmbs” ce cuprinde 20m si coborârea de pe stalp, plus alți 27 indici “sm” suplimentari, ce corespund celor 27m rămași. Prin urmare, vom avea un bransament standard monofazat subteran 2500 Ron (inclusiv realizarea prizei de pământ) + 27m suplimentari x 50 Ron/m, total 3850 Ron (fara TVA).

Observație: Sumele mentionate mai sus, preluate conform ordinului ANRE 141/2014, NU includ taxe precum cele necesare obtinerii autorizației de construire a bransamentului ! Taxele necesare obtinerii autorizatiei de construire pornesc de la cateva sute de lei (in zone rurale) si pot ajute la câteva mii de lei (in zone urbane) !

Documentele necesare obtinerii Avizului Tehnic de Racordare (ATR)

Discutiile legate despre acest subiect pot fi purtate pe forum – nu necesita inregistrare.

   1. am vindut casa cit trebuie sa plateasca sa se racordeze la curentul electric avind de la stilp 15 metri monofazat

   2. Debransat ani în urma cu mulți ani prin decesul titularului,în prezent debranșat de la stâlpul din fata proprietății,dar cu instalația pana la casa intacta,dar cu aparatul de măsură inauntru.Sunt doi moștenitori cu certificate și care vor sa știe ce acte le trebuie și care ar fi prețul.Cu mulțumiri,Dumitriu.

    1. Am o casa si tocmai ce am depus pentru trifazic. Am inteles ca dureaza mult pentru ca nu se gasesc acele cutii prin case se face bransarea. Oare pot afla, cumva, firmele care au deja licitate aceste cutii ca sa pot avea curent cat mai repede si nu intr-un an?
     Multumesc!

  1. Johann Antinie
   Intrebarea mea este; Daca la o casa particulara dimensiunea Bransamentului nu mai corespnde
   din cauza numarului narit de consumatori, cine suporta cheltuelile unui nou Bransament, Furnizorul de Energie sau Proprietarul casei.

  2. Eu de la casa pana la stâlpul de pe cealaltă parte a drumului sunt vrio 15 m dar,eu mai am un stâlp și dreapta casei cam la 8 metri care asigura sprijinirea firului de curent care duce undeva mai in a
   Spate până la casa tatălui meu. Stâlpul este cumpărat de tata și este din beton ,întrebarea mea este as putea să îmi tragă curent de la stâlpul ăla de langa mine că să nu mai fiu nevoit să rup drumul?

  1. Daca aveti până in 20m, in mod normal prețul bransamentului trebuie recalculat. Cu toate astea, daca ar fi sa calculam tariful de racordare “ca la carte”, un bransament monofazat, care are blocul de masura la baza stalpului, sau in imediata apropiere a punctului de racordare, ar trebui sa coste, probabil undeva la 1200-1300 lei (fara TVA) cu tot cu contor (care costa 200-300lei). Asta ar inseamna ca cel care executa sa obtina in jur de 1000 lei. Si din acesti 1000 lei executantul trebuie sa cumpere materiale, transport, personal care sa execute, etc. Cred ca veti gasi foarte greu pe cineva care să execute bransamentul in acesti bani SAU daca veti gasi, vor aparea alte costuri care sa faca lucrarea profitabila (exemplu: dosarul instalatiei de utilizare in loc de coste .. “1leu”.. va costa “5lei”).

   In concluzie, in practică, cel mai bine este sa negociati cu executantul, stiind preturile conform ordinului ANRE mentionat in articol. Astfel, daca in tariful de racordare nu este inclusa si priza de pământ puteti negocia cu acesta sa o execute (având in vedere faptul că in loc de 20m de săpatură – aveti doar 1m sa spunem), eventual sa depuna si dosarul instalatiei de utilizare la operatorul de distributie.

   Si nu uitati ! Exista N firme executante, le gasiti la link de mai jos, selectati la Sectoare categoria Electric. La localitate cautati firme din localitatea dumneavoastra sau din apropiere. Contactati cât mai multe, solicitându-le ofertele.
   http://portal.anre.ro/PublicLists/Atestate

    1. Nu ati specificat monofazat, trifazat… aveti preturi orientative in comentariile de mai sus. De asemenea, rog cititi articolul, vei găsi cu siguranta raspunsul ! Succes !

     1. Buna seara, am o locuinta in comuna Traian jud Teleorman cu contoar monofazat. Avand o centrala electrica de 9 kw tinand cont ca am foarte multi consumatori, reteaua nu face fata si doresc un bransament trifazic separat pentru centrala de 9 kw. Stalpul se afla la 30 m distanta de casa.
      Va rog frumos sa-mi spuneti un pret informativ pentru bransament trifazic aerian.
      Multumesc,

  2. E corect tariful ce l-am primit pe atr 3070 lei pentu pentru separarea consumul de energie electrică la un garaj aflat sub bloc, cu unul din pereti lipit de casa scării unde exista tabloul de curent?

  1. Daca ne dați mai multe detalii, v-am putea spune o valoare exactă conform ord.141/2014, eventual scrieti textul solutiei din ATR.
   Ne intereseaza: tipul racordului (monofazat, trifazat), puterea solicitata, lungimea cablului, daca traseu pe care va trece cablul prespune spargerea de asfalt/trotuar (a caruia refacere costa mult mai mult decât in situatiile in care avem doar pamant). Executantul vă va face inclusiv priza de pamant si vă va depune dosar de interior? 3500 RON cu TVA/fara TVA ?

   1. Mi sa spus că sunt doua firme una ce imi face lucrarea de la stâlp până la gard și a doua firmă în interiorul curți până la casă dar eu am vb și în interiorul curți fac eu săpăturile și ei miau cerut doar de la stâlp până la gard 13 m măsurați de dânșii 3500 Ron total de plata și face săpături pe pământ nu trotuar nu asfalt

    1. Daca discutam despre un bransament trifazat la care se realizeaza si priza de pamant, este un pret bun 3500 lei (inclusiv TVA).

 1. Buna ziua, eu am terminat casa si la anul vreau sa ma mut, ultimul stalp de electricitate este la 55o metri de mine,am facut cerere la primarie ptr extindere retea insa nu am primit nici un raspuns,mi s-a spus doar verbal ca nu sunt bani, cum ar trebui sa procedez? Multumesc.

  1. Primaria este obligată să vă comunice in scris daca extinde sau nu. Legislatia ANRE ord.180 – Anexa 5 unde se mentionează acest lucru: https://energie-electrica.info/wp-content/uploads/2017/05/Screenshot-from-2017-05-13-181507.jpg)

   A. Daca Primaria nu investește, si nu vă aflati la distanta foarte mare fata de postul de transformare… puteti depune cerere pentru extinderea rețelei de joasa tensiune, conform ordinului ANRE 180 – Anexa 5, daca aveti si alti vecini pe lânga dumneavoastra care se afla in aceeasi situatie, corelati-vă si depuneti impreuna, in acest mod va contribui si operatorul de distributie la finantarea rețelei, contributia acestuia fiind cu atat mai mare cu cât sunteți mai multi.

   B. Daca Primaria nu investe, dar distanta de la dumneavoastra până la postul de transformare este foarte mare, sa spunem că de la dumneavoastra pana la ultimul stalp sunt 550m, dar de la ultimul stalp pana la postul de transformare mai sunt 1000m, in acest caz sunt slabe sanse ca rețeaua de joasa tensiune mai fie prelungită pana la dumneavoastra intrucât nivelul tensiunii ar fi mult prea scazut.

   Daca vă aflați in situatia B, in care Primaria nu poate sa investeasca si rețeaua nu poate fi extinsă intrucât sunteti foarte departe fata de postul de transformare, mai aveți o varianta care este foarte costisitoare, sa solicitati o putere mare (>30kVA) si solutia de racordare va presupune ca dumneavoastra sa realizați un post de transformare.. desi in legislație se mai mentioneaza ca pentru o locuință individuala nu se poate acorda ca solutie de racordare un post de transformare….

   Despre ce Primarie discutăm ?

   Va sfătuiesc să faceti o vizita operatorului de distributie, la departamentul destinat solutionarii cererilor de racordare, pentru a discuta cu acestia situatia dumneavoastra, să ajute, mai mult – poate cine stie… exista proiecte in derulare care se vor realiza mai târziu, extinderi de rețea, posturi de transfomare in zona dumneavoastra, poate va intereseaza acest lucru si sunteti dispus sa mai asteptați sa se realizeze, astfel incât costul racordarii dumneavoastra să scadă.

   Va rog cititi și https://energie-electrica.info/2017/05/13/extinderea-retelei-electrice/ si așteptăm un raspuns de la dumneavoastra despre modalitatea in care ati rezolvat problema.

  2. Buna ziua.as dori sa stiu cat m-ar costa sa bag energie electrica am o distanta de 800m de la ultimul stâlp si cei de la renel imi zic ca trb neaparat sa bag cablu 5×50 armat dar chiar si imi angajati de la ei imi zic ca trb 4×50 si imi zic niste costuri care ajung undeva la 370mil vechi

 2. Bună as vrea sa trag curentu și mar interesa cât ar costa sa trag pana în fata câși de la casa pana la stâlpul de curent am 5-7 m nu mai mult Mulțumesc

  1. Daca discutam despre un bransament monofazat, un preț conform legislatiei, cu tot cu priză de pământ, probabil ajunge undeva la 1900 lei (fara TVA), fără dosarul instalatiei de utilizare.

   Va rugam, să reveniti sa ne transmiteti prețul real cu care ati putut realiza bransamentul, pentru a își face o idee si ceilalți citiori. Va multumim !

 3. Buna ziua! De la ultimul stalp pana la marginea proprietatii am 170m. Ce ma sfatuiti si cat m-ar costa ? Vorbim de o proprietate intravilana in mediul urban care are canalizare in fata proprietatii.
  Multumesc

  1. Procedura conform legii ar fi urmatoarea:
   1.Dumneavoastra depuneti cerere de racordare, sa spunem ca sunteti un utilizator obisnuit (putere solicitata <30kVA), veti primi in prima faza o adresa prin care se mentioneaza ca operatorul de distributie nu are rețele in zona (intrucât va aflati la mai mult de 100m). In adresa trebuie sa se mentioneze faptul ca Primaria poate extinde (daca doreste/daca are fonduri) si va indeamna sa mergeti la Primarie sa ne lărmurim daca investe sau nu.
   2. Primaria in 99% din cazuri nu extinde retelele operatorului de distributie pentru că..... Cu raspunsul in scris al Primariei prin care vi se transmite ca nu extinde reteaua de joasa tensiune mergeti inapoi la operatorul de distributie si depuneti cerere de extindere de retea conform ordinului ANRE 180, anexa 5.
   Procedura e birocratică pentru a ii proteja pe solicitanti de cheltuieli pe care, poate Primaria ar fi interesată să le facă, sunt rare cazurile când le face... dar mai sunt.

   A doua cale, prin care primiti o solutie de racordare mai repede, fara a va mai plimba pe la primarie, ar fi sa solicitati o putere mai mare de 30kVA dar din punctul nostru de vedere riscati sa primiti o solutie supradimensionata (deci mai scumpa), dar nu neaparat ! Dar mai ieftină sigur nu !

     1. Mi se pare enorm. Daca fac totusi treaba asta si intre timp, pe la mijlocul traseului se leaga altii, recuperez o parte din bani? Devin in vreun fel proprietar sau eu platesc si dupa aceea proprietarul retelei este altcineva?

     2. Buna ziua!
      Revin cu o completare. Terenul pe care vreau sa aduc curent este strabatut de o line de medie (cred) tensiune cu stalp la vecin langa gardul meu. Ar fi o solutie mai convenabila cu un transformator pe terenul meu?

 4. Buna ziua!
  As dori sa stiu cat ma costa in judetul Calarasi comuna Nicolae Balcescu sa bag curent la casa avand in vedere ca am staplul in fata curti la 20 de metri si de ce documentatie am nevoie.
  Multumesc!

  1. Pentru un bransament monofazat cu priza de pamant, in jur de 3000 lei (cu TVA),

   Documente necesare:
   A. Daca locuinta ati cumparat-o, trebuie sa prezentati contractul de vanzare-cumparare impreuna cu datele dumneavoastra (CI, numar de telefon) si eventual planuri.

   B. Daca ati construit-o, contractul de vanzare-cumparare pentru teren sau alt act de proprietate pentru teren si certificatul de urbanism (sau autorizatia de constructie) pentru locuinta, alaturi de planurile pe care le aveti si datele dumneavoastra (CI, numar telefon, email, etc).

 5. Foarte util articolul, multumim pentru informatii si raspunsuri.
  Va mai propun un caz: intr’un cartier minuscul de 10 case in camp, racordat la monofazic pe stalpii dezvoltatorului, fiind adiacent unui drum judetean cu stalpi si retea Enel, imi doresc sa ma racordez (si) la trifazic. Toate contoarele sunt langa DJ, iar distanta proprietatii pana acolo e de aprox 130 metri.
  Care ar fi pasii recomandati si estimatul de cost al lucrarii pentru o putere de 15-18kv?
  Multumiri inca o data pentru ceea ce faceti.

  1. Pe scurt… am înteles cam asta: exista un drum de servitute si drumneavoastra sunteti deja racordat având un contor monofazat la începutul drumului de servitute. Sper ca am inteles bine !
   Solicitati “spor de putere” de la monof la trifazat si discutati cu cei de la Enel sa va lase contorul trifazat (in locul celui monofazat) tot la începutul drumului de servitute, daca deja aveti coloana trifazata (minim 4 fire).
   Daca nu aveti coloana trifazată va trebui oricum sa săpati intre pozitia actuala a contorului si proprietatea dumneavoastra pentru a pune cablu trifazat, in practică este mai ieftin sa puneti contorul trifazat acolo unde este cel monofazat si sa trageti o coloana cu un electrician in afara “tarifului Enel”. Dar exista si varianta de a solicita sa vi se puna contorul trifazat langa proprietate, in acest caz costurile ajungând la aproximativ 13000 RON (fara TVA) +/-10%, daca aveti doar pământ pe drum (fara trotuar, beton, etc).

   1. Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
    Ati inteles foarte bine cazul, caci intr’adevar toti proprietarii de case au cota parte din drumul cu latime de 8 metri, deci cred ca servitute se numeste.
    Indraznesc sa va mai deranjez cu o intrebare: in conditiile in care avem un demers prin care noi, proprietarii, cedam drumul primariei, devenind drum public, se schimba datele problemei? Care ar fi cea mai ‘economica’ solutie de tras trifazic pentru acest caz?, caci zecile de mii de ron se pun greu deoparte…

    1. O alta solutie ar fi ca mai multi dintre cei care locuiesc pe acel drum, impreuna cu dumneavoastra sa solicitati extinderea rețelei de joasa tensiune conform ANRE ord.180 – Anexa 5, se trage un singur cablu de o sectiune mai mare pe drum si fiecare se “inteapa” in fata proprietatii si veti avea ce tip de bransament vrei (trif. sau monof) si contorul langa proprietati, si contribuiti toti la realizarea rețelei si daca numarul celor de pe drum este mare, participa cu bani si operatorul de distributie, sunt lucrari unde operatorul de distributie plateste in totalitate lucrarea intrucât numarul de solicitanti e foarte mare (>30-40).

     Daca am discuta despre un drum – domeniu public, o solutie (desi șansele sunt destul de mici) ar fi ca primăria sa solicite extinderea rețelei de joasa tensiune pe strada respectivă, in acest caz Primaria impreuna cu Operatorul de Distributie finanțeaza extinderea de rețea, și-n acest caz daca numarul locuințelor ce urmeaza a fi alimentate este mare se poate ajunge ca operatorul de distributie sa finanțeze integral lucrarea.

 6. Buna ziua, as dorii si eu sa stiu ce se poate face pentru a schimba contoarul si tabloul electric(locuiesc la apartament si am legaturile din 67 pe aluminiu) si doresc montarea unui tabloul cu sigurante automate. Trebuie sa intocmesc anumite cereri tip catre electrica? Multumesc si imi cer scuze daca este off-topic discutia.

 7. Buna ziua, distanta de la casa pana la aparatul unde ne putem racorda este de 60m. Drumul este neasfaltat, nu sunt trotuare etc. Imi puteti spune costurile in cazul variantei trifazice, multumesc.

 8. Buna ziua,
  Am de facut un bransament subteran trifazic (putere 24kw) de la o distanta de 150 m. Devizul estimat a fost de 65.000 ron. E un pret corect?

  1. Daca strada ce urmeaza a fi sparta nu contine trotuar sau trotuarul este ingust, deci se sparte doar parte carosabilă, este foarte posibil ca valoarea bransamentului sa ajunga la aproximativ 50000 RON (fara TVA). Nu mai discutam despre cazurile in care ar trebui sa subtraversați diferite străzi, sosele, căci costurile cresc…

 9. Buna ziua, daca detin un bransament monofazat si as dori sa trec la trifazat ce costuri implica?Mentionez ca bransamentu este radial monofazat aerian cu stalpul in fata locuintei ,distanta pana la contuar 7-8 metri.

  1. Costurile sunt egale cu celele ale unui bransament nou trifazat.
   Minim 2000 RON (fara TVA).

   Eventual ar putea sa scada din costuri daca bransamentul monofazat este nou si cablul monofazat s-a tras prin tub de protectie, in acest fel se poate trage cablul monofazat – punându-se trifazat si inlocuiti doar blocul de masura, eventual daca incape un contor trifazat acolo (desi nu cred) se poate pune doar contorul trifazat in BMPul existent, mai ramane si schimbarea disjunctorului.

   Sa aveti in vedere si instalatia interioara…

 10. Buna ziua Va rog sa mi spuneți dacă am nevoie de un branșament trifazat iar stâlpul de afla in curtea unei vecine la distanta de 20m dar nu dorește să ne dea energie (stâlpul nu este al ei și de ajunge la el prin scara întins fata a accesa proprietatea) trebuie să ne achiziționăm stâlp?Acum noi ne luam curent monofazic de acolo.Se poate face montajul și aerian?Asta am văzut din tabelul dumneavoastra dar noi am fost informatisa doar subteran,se poate folosi și instalatie de aluminiu?Celălalt stâlp e la o distanta de 30m trebuie act notar proprietar pt a trage de pe stâlp?Va mulțumesc mult pt ajutor

  1. Inteleg ca in zona dumneavoastra exista retea aeriana, ea va traverseaza curtea ? Daca da, să vi se planteze un stalp in axul liniei !

   Daca reteaua aeriana nu va traverseaza curtea si stalpii din care se face racordarea se afla in alte proprietati vi se poate planta un stalp pe proprietate si racordarea sa se realizeze aerian. S-ar putea totusi ca operatorul de distributie sa va ceara acordul proprietarului terenului pe care se afla stalpul din care se face racordarea.

   In situatia in care solutia de racordare presupune un bransament subteran dintr-un stalp aflat pe proprietate privata, este necesar obligatoriu acordul notarial, poate chiar si vreo “conventie de uz si servitute” din partea proprietarului terenului pe care se afla stalpul din care se face racordarea.

   1. Buna ziua, ma interesează o instalare de curent trifazat la tara in jud.Salaj ce costuri ar fi? Mentionez ca stâlpul de curent este situat in apropierea casei circa 5m plus ca este asezat in grădina casei.Multumesc.

 11. Va salut.Pot face cerere,in vederea racordarii la energie electrica,la un teren pe care inca nu am inceput constructia casei ?Multumesc.

 12. Buna ziua. Cel mai util articol citit pana acum! Multumim
  Ar fi posibil sa imi estimati costurile pentru un bransament monofazat subteran: distanta pana la firida 270metri doar pe drum de servitute (momentan nu e asfaltat, e drum de pamant). Am inteles ca daca trece de 100 metri “sunt probleme”, dar nu am gasit informatii despre aceste “probleme”. Multumesc anticipat.

  1. Nu puteti primi un “bransament” de 270m. Vi se va refuza prima data cererea de racordare, va trebui sa mergeti sa intrebati primaria daca e dispusă să investeasca pe respectivul drum, cel mai probabil nu vor dori (trebuie sa va dea in scris acest lucru). Si cu adresa din partea primariei prin care vi se transmite faptul ca nu investe pe drum, mergeti din nou si depuneti cererea de racordare si puteti realiza o extindere de rețea pe drum. Daca sunteti mai multi care doriti racordare, uniti-vă, in acest fel s-ar putea ca si operatorul de distributie sa contribuie cu bani.
   https://energie-electrica.info/wp-content/uploads/2017/05/Screenshot-from-2017-05-13-181507.jpg

 13. Buna ziua, as fi interesat de instalarea unui trifazic actualmente fiind racordat cu monofazic ,stalpul se afla pe proprietatea mea la circa 10 metri de contuarul monofazat instalat pe fatada casei , care ar fi costurile finale , ce acte ar trebui sa prezentam si daca dupa instalarea trifazatului avem consumuri de zi si de noapte avand in vedere ca as vrea sa instalez o centrala electrica pentru incalzire.Multumesc.

   1. Buna seara, va deranjez cu o intrebare:

    Sunt racordat la Eon Energie Romania, contractul de furnizare energie electrica este pe numele meu, contoarul este montat pe stalp la o distanta de 3 metri de proprietatea unde locuiesc, eu doresc insa din camera tehnica pana la stalp sa ingrop firele in pamant (inclusiv cele de le DIGI si UPC, am vb cu ei si se poate).
    Pentru energie electrica ( EON ) necesita alte aprobari si ce costuri implica ?
    Va multumesc si astept un raspuns.

 14. Buna ziua!!am construit o casa la 140 de primul stalp..am făcut cerere de racordare cu 380 și mi s a refuzat,ce e de făcut și cât mă costa..menționez că am cumpărat cablu de curent subteran din cupru 5×10 și am făcut șanțul singur de la poarta până la casa..mulțumesc!!

  1. 1. Mergeti la primarie si intrebati daca doreste sa faca extindere de retea pe drum.
   2. Cel mai probabil primaria va spune ca nu doreste sa faca extindere de retea (sa va dea in scris acest lucru!)
   3. Mergeti si depuneti cerere de racordare, din nou, impreuna cu hartia din partea primariei.
   4. Operatorul de distributie trebuie sa va dea un raspuns, poate chiar o solutie.

   De ce vi s-a refuzat cererea ?

   1. Am rezolvat..rețeaua este peste drum (neasfaltat), o să-mi pună un stâlp la poarta , contoarul și o priza in curte,4600lei.De restul mă ocup..adică de cei 135m de metri de la poarta până la casa nu îi mai interesează cum o sa mă leg de contoar. Mulțumesc pentru răspuns

 15. Buna seara! Am obtinut ATR pentru o proprietate in care mi se cere incheierea unui contract de superficie cu propietarul terenului(care este socrul meu) pe care se afla stalpul, la 18m de limita de proprietate.Datorita faptului ca nu are cadastru(si datorita unor probleme este greu de facut) nu se poate incheia contractul de superficie.Ce este de facut?Exista alta posibilitate de racordare?

 16. Buna ziua!
  Mă puteți sfatui și pe mine cum ar fi mai ieftina racordare la rețeaua electrică? Am un teren pe care momentan nu este construit nimic. As vrea sa fac un branșament trifazat însă stâlpul de curent este peste stradă. Care dintre variante ar fi mai ieftina cea aeriana (care ar necesita un stâlp) sau cea subterană. Menționez că termenul se afla in Ciocănești Dâmbovița, iar strada nu e asfalta. Care ar fi prețul estimativ al racordării? Mulțumesc!

 17. Buna as dori sa aflu cat mar costa aprocsimativ sa ma bransez la trifazic ??? Casa e bransata normal dar as dori sa imi instalez o centrala pe Curent!!! Stâlpu e in fata casei

  1. In principiu intre 1600 si 2000 lei (fara TVA) – bransament trifazat. De obicei, la trecere de la monof. la trif. costurile instalatatiei operatorului de distributie (al bransamentului) sunt la fel, ca si cum n-ați avea bransamentul monofazat. Nu cred ca veti primiti vreo reducere că-l aveti pe acela. Totusi daca bransamentul monofazat s-a executat frumos, cu cablu pozat in tub de exemplu, se pot utiliza anumite componente (de exemplu se scoate cablu monofazat din tub si se baga cel trifazat). Sau, daca a fost gandit de la inceputul blocul de masura si pentru contor si disjunctor trifazat.. nu-l veti mai plati acum (blocul de masura), dar nu cred ca s-a gandit cineva la asta daca nu ați mentionat initial (când ati facut bransamentul monofazat).

 18. Bunz ziua, am o intrebare. Am o intreprindere individuala cu sediul la o adresa si punct de lucru la o alta adresa in aceeasi localitate, distanta intre cele doua locatii 300metri. Intrebare este daca am inchis activitatea la punctul de lucru, pot muta sursa de energie(380v) la sediu ? Si daca da aproximativ ce costuri ar fi ? Multumesc

  1. Inteleg ca aveti un singur contor la punctul de lucru nu ? si de acolo ati dori sa trageti curent la sediu ? Daca exista retea electrica in fata sediului, ar fi mai simplu sa faceti un bransament nou pentru sediu si sa il desfiintați pe cel existent; nu stiu daca va accepta operatorul de distributie sa mutați fizic blocul de masura dintr-o parte in alta, trebuie sa discutati cu ei, va rog sa ne transmiteti si noua cum ati procedat. Costurile pentru bransamente noi le puteti vedea mai sus.

   Daca doriti pastrati contorul de punctul de lucru si doar sa trageti cablu pana la sediu, nu va recomand o astfel de solutie, costurile initiale sunt oricum mari (minim 15000 lei), dar va trebui sa platiti si pierderile de energie pe cablul de 300m, plus mentetanta acestuia, plus ca este posibil sa aveti probleme cu nivelul tensiunii la sediu.

 19. Buna ziua ,vreau sa stiu cit ma costa bransamentul la o anexa agricola la o distanta de 350m ,si care este diferenta de pret intre aerian si subteran ( monofazat) Va multumesc.

  1. Discutati cu operatorul de distributie… Nu puteti obtine in prima faza un bransament atat de lung…

   Daca discutam despre extindere de retea, in jur de 30000 RON (cu TVA).
   Varianta subterana este mai ieftina daca avem doar pământ pe traseul cablului, fara trotuar, asfalt, etc; diferenta ajungând pana la 5000 RON.

 20. Buna ziua am si eu o intrebare cit ma coasta un brasament am de la stilp vrio 15 metri pina la firida unde ar trebui pusa pe casa instalatie la casa e facuta am avut si inainte corent electric da nu era al nostru contoru noi stam doi frati pe o curte era contoru cumnatiului si la luat la pus pe casa lui cit mar costa sami tragem si noi corent electric la noi repet instalatie e fc ar trebui doar contru si firida legat de stilp daca se poate sami dati un raspuns va multumesc

  1. Daca discutam despre o instalatie pe care o poate utiliza operatorul de distributie (desi am indoieli) montarea unui contor monofazat costa in jur de 300 RON, la care se adauga costurile depunerii dosarului instalatiei interioare (aici trebuie sa discutati cu un electrician autorizat ANRE).

    1. Pe scurt asa.. daca aveti certificat de urbanism/autorizatie de construire pentru un anumit obiectiv (pompa apa, locuinta, etc) puteti trage si curent.

  1. Depuneti cerere la un punct ENEL incadrat ca “Spor de putere” impreuna cu actele de proprietate ale terenului si ale locuintei. Mergeti si cu o factura de electricitate si carte de identitate.
   In cele mai multe dintre astfel de cazuri se realizeaza un bransament nou trifazat, cel monofazat desfiintându-se.

 21. Bună ziua, vreau sa montez o centrala electrica de 9kw,mi s-a spus ca trebuie sa cer mărire de putere, cel puțin 15 ,întrebarea este ce trebuie sa fac și cât mă costa. Mulțumesc mult

  1. Aveti bransament monofazat ? Depuneti cerere la un punct ENEL incadrat ca “Spor de putere” impreuna cu actele de proprietate ale terenului si ale locuintei. Mergeti si cu o factura de electricitate si carte de identitate.
   In cele mai multe dintre astfel de cazuri se realizeaza un bransament nou trifazat, cel monofazat desfiintându-se. Banuiesc ca centrala este trifazata. Va rog cititi comentariile de mai sus, cu siguranta va puteti face o idee legata de pretul bransamentului, probabil undeva intre 1500 si 3000 RON (fara TVA) daca aveti reteaua in fata proprietatii.

 22. Buna ziua doresc sa fac un bransament monofazat la o constructie noua,stalpul de curent este la 13 metri de casa,legatura sa fie aeriana,mentionez ca este tras cablu la exteriorul casei prin tub si impamantarea facuta.As dori un cost estimativ din partea dvs.

 23. Buna ziua. Doresc sa fac un bransament trifazat la o constructie noua, stalpul este vis-a-vis de casa pe partea cealalta a soselei. Bransamentul electric trifazat este realizat cu cablu de lungime 22m (din care 6m foraj drum asfalt), cablul v-a fi la o adancime de 0,8m. Va rog un cost estimativ din partea dumneavoastra. Multumesc.

  1. Costurile unui foraj dirijat pot fi destul de mari in functie de strada/sosea. Costul bransamentului cu foraj poate ajute pana la 8000 lei (fara TVA) ! Daca se sparte si se reface strada, undeva la 4500-5000 lei (fara TVA) ! Poate reveniti cu costul final. Succes !

 24. Buna seara. Ma intereseaza cat costa 159 m aerian și 159 m subteran. De la stalp la viitoarea casa. Am citit celelalte inf. Va multumesc anticipat. In pretul acesta e inclus cablajul sau nu?

  1. Toate preturile discutate includ cablul. Ele insa pot sa nu includ alte taxe necesare realizarii bransamentului, precum taxe necesare obtinerii autorizatiei de construire a bransamentului. Subteran in jur de 13000 lei (fara TVA). Cel aerian este mai scump cu 10-20%. Aerian, din punctul de vedere economic, se potriveste, daca strada este asfaltata/betonata.

 25. Buna seara , Va rog , sa ma lamuriti , daca se mai da ATR, ptr. o pompa el. monof. ptr irigat ,Si daca da in ce conditii se poate face un brans. monof. ? Mentionez ca stalpul retelei stradale este la 25ml de la parcela mea de teren intravilan .De fapt eu doresc apoi sa construiesc o cabana .Va multumesc ,,

 26. Buna seara,
  Eu am o situatie un pic mai diferita, dar sper sa imi dati o idee macar, daca nu aveti un raspuns concret.
  Am cumparat recent o casa cu teren unde fostul proprietar a avut si gater. Acesta a functionat in conditii legale timp de cativa ani, iar inainte de a vinde proprietatea s-a debransat de la curent pentru ca nu mai avea activitate (cam 3 ani de inactivitate).
  Reteaua de curent a fost facuta de 4 persoane – este retea particulara (si-au cumparat stalpi, cabluri, transformator, etc. si s-au racordat la curent trifazic la E-ON); 3 persoane activeaza in aceste conditii si in ziua de azi, iar mie imi refuza E-ON-ul racordarea la transformator, pe motiv ca fiecare trebuie sa fie conectat la retea unica.
  Am fost trimisa “de la Ana la Caiafa” pentru ca nimeni nu vrea sa-si asume responsabilitatea rebransarii… Momentan astept in continuare niste raspunsuri de la ei, dar se pare ca ezita.
  V-as fi recunoscatoare daca m-ati “lumina” :)

  Multumesc mult!
  Alexandra

  1. E-ON va poate refuza racordarea in urmatoarea situatia:
   Daca discutam despre un post de transformare “de abonat”, adica exista un singur contor (amplasat in vecintatea postului de transformare) care contorizeaza tot ce se consuma in post si una dintre cele 3 persoane racordate figureaza ca fiind proprietarul respectivului post si al contractului de furnizare. In acest conditii tot ce se consuma din aval de respectivul contor este facturat catre o sigura persoana, insa in fiecare locuinta exista cate un contor “pasant” astfel incat cele 3 persoane sa stie cat contribuie fiecare la factura. Faceti mai multe cercetari, fiecare dintre cele 3 persoane are contract de furnizare (au facturi de energie electrica) ? Nu vi-a dat un raspuns in scris de la EON?

 27. Buna seara,
  Foarte util acest site.
  Vin si eu cu o problema, am terminat casa iar stalpul de pe strada este la 160m, nu este departe, am vorbit cu o firma si a sous ca o sa fie 13k-16k leisi se ocupa ei de tot. Doar ca a iesit avizul si un vecin “de treaba” care lucra la electrica zice firma ca el se ocupa de solutii, a trecut 1125 m in aviz. Scrie in aviz ca trebuie sa vin cu o linie noua din transformatorul de la intrarea pe strada. Ca si cost ei estimeaza undeva la 54000 lei, o suma foarte mare tinand cont ca am stalp la 160m. De asemenea am stalp si in spatele casei pe o strada paralela iar vecinul este de acord sa trec pe la el prin curte subteran sau aerian cu cablul.Firmacu care am vorbit zice ca nu se poate prin curtea vecinului. Daca se poate imi puteti spune legea care imi permite sa trec pe la vecinul din spate?

  Multumesc mult

  1. Din pacate nu stiu legea care permite sa treceti pe la vecinul “din spate” prin curte. Dar pot sa vă spun ca nu se practică astfel de solutii. Cum ar fi ca toata lumea sa se racordeze de pe o strada paralela ?.. doar imaginati-va cum ar arata rețelele… Ce se intampla daca se defecteaza cablul si vecinul nu lasa operatorul de distributie sa repare cablul ? Operatorul de distributie are obligatia, de a va realimenta, dar nu poate nici sa intre prin proprietati “cum are chef”, din acest motiv solutiile de racordare se dau in general pe domeniul public. Va rog sa ne spuneti cum ati rezolvat problema ! Succes !

 28. Buna ziua . Am si io o situatie poate ma ajutati cu un pret corect . Am platit 2500 pentru extindere au venit cu cu cablu in coltu stazi unde se cor pune contoarele si pana in curte inca 45 de metri am cumparat noi cablu si acum il avem in curte cablu e de 4×16 tot traseu e subteran acum neau zis ca fiecare isi face bransamentu cam cat ma costa daca am cablu deja in curte

  1. Având in vedere faptul că aveti si cablul… cel mai bine ar fi sa contactati mai multe firme atestate ANRE si sa solicitati ofertele acestora mentionând ca deja aveți cablul, veți vedea ca prețurile diferă foarte mult de la o firma la alta.

 29. Buna seara.As dori sa ma lamuriti i urmatoarea situatie.Am contorul trifazic instalat la limita proprietatiiDe la contor la constructie am aprox.30 m. unde as vrea sa merg cu cablu subteran .intrebare: sant obligat sa fac aceasta lucrare cu firma specializata sau poate sa o faca oricine? Multumesc

 30. Buna ziua,cam cat ar costa un bransament aerian,mono,pentru o casa cumpărată,iar stîlpul e la 10 m fata de casa, cu tot ce inseamna acte si tarife? Vă mulțumesc.

  1. Cu tot ce inseamna “acte si tarife” e destul de greu de spus, spre exemplu, in Bucuresti, taxele pentru obtinerea autorizatiei de construire a bransamentului costa uneori mai mult decât bransamentul !

 31. buna seara amm si eu o intrebare cam cat mar costa un brasament monofazant cu pamantare eu stau la bloc mentiionez ca apartamentul mia fost repartizat de primarie fara contuar am doar firele pana la panou am nevoie de cat de ceas si de montaj oare cat mar costa ma puteti ajuta

 32. Buna ziua, pentru 25KVA trifazat fara priza de pamant, stilpul E-ON este la 6 metri de proprietatea mea si nu necesita traversarea rutiera, inaltimea la stilp este de 6 metri.
  Care ar fi pretul pentru acest bransament?
  Multumesc

  1. Subteran !? Aerian !? Monofazat, trifazat…
   Domnilor dați va rog mai multe detalii.
   Daca este aerian, si se planteaza un stalp, intre 4000 si 5000 lei (fara TVA).

 33. buna ziua,

  vin si eu cu o intrebare: am achizitionat o casa care momentan este bransata la reteaua constructorului se pare ( organizare de santier), si platim acestuia in fiecare luna ( aproximativ 0,70 RON/KW). Cum fac sa ma bransez la retea? Pot sa ma debransez de la constructor? Multumesc anticipat.

  1. 1. Dezvoltatorilor imobiliari legislatia le interzice sa va racordare pe “organizarea de santier”.
   2. Intrebati dezvoltatorul daca a facut demersurile pentru a realiza alimentarea cu energie electrica DEFINITIVA.
   3. Daca dezvoltatorul nu le-a facut, veti fi nevoit sa faceti dumneavoastra demersurile, se depune cerere de racordare la operatorul de distributie cu actele mentionate aici: https://energie-electrica.info/2017/10/07/documente-necesare-racordarii-la-energie-electrica-obtinerii-atr/

   De curiozitate: In contractul de vanzare-cumparare scrie ca ati cumparat locuinta alimentata la energie-electrica ?

 34. Bună ziua as dori sa pun lumina și as vrea sa știu cât ma costă. Am stâlpul în fata porții la o distanta de vreo 7m.E casa bătrânesc cu 2 camarute. În comuna Adaseni jud. Botoșani. Va mulțumesc

 35. Buna ziua am depus actele pentru extindere retea in Comuna Breasta langa Craiova am platit impreuna cun vecin suma de 14500 de fiecare pentru distanta de 220 m pana la firida de aici mai am max 40m, imi puteti spune cat ma mai poate consta bransamentul de la firida ? Mentionez ca este trifazic si este pamant.

  1. Depuneti cerere de racordare catre operatorul de distributie in care mentionati faptul că aveti un motor trifazat si puterea acestuia. Operatorul de distributie vă va emite avizul tehnic de racordare in care se mentioneaza cablul dimensionat corespunzator si costurile estimative ale bransamentului trifazat.

 36. Bună! Am și eu o problema, vreau sa racordez la rețeaua electrica sunt 55 de metri de la ultimul stâlp pana la întrare în curte sunt și capăt de rețea și de linie.
  La început au zis cei de la electrica ca soluția acordarea subteran. I.ar acum am primit avizul ca să plătesc 7200 lei și ca trebuie stâlp. Nu înțeleg de ce pentru ca nu am. Nevoie de stâlp. Și drumul dea întrare în curte ii drum privat unde vor sa pună stâlp se poate asa ceva ca să pună pe drum privat?

   1. buna seara incerc sa imi bransez casa la reteaua electrica si unul dintre bransatori mia dat deviz de 67 mii euro este normal ? casa se afla in bartolomeu brasov multumesc pt timpul acordat

 37. Buna seara!

  As vrea sa stiu si eu cum trebuie sa procedez in urmatorul caz:
  Am primit de la parintii mei un teren pe care se gaseste o casa veche, aprox. 30-40 ani. Casa respectiva are bransament monofazat, contractul l-am trecut pe mine si am mutat contorul la limita de proprietate (pe stalpul din coltul terenului) iar la iesire mi-am pus un panou de distributie pentru deschidere de santier. Vreau sa imi construiesc o casa noua dar nu pe locul celei existente (bine inteles cea veche o sa o demolez la un moment dat), si vreau sa stiu daca trebuie ceva acte sau avize pentru conectarea noii cladiri sau pot sa vb cu o firma sa ma racordeze direct in contor?

  Multumesc!

  1. Cum ați mutat contorul ?! Orice modificare asupra blocului de masura si protecție (cutia cu contorul) trebuie făcută cu acordul operatorului de distributie, nu direct “cu firma”.
   Din punctul meu de vedere trebuie instiintat operatorul de distributie, chiar si daca blocul de masura si protecție era de la bun inceput la limita de proprietate si doar se schimba obiectivul care era alimentat.

 38. Buna ziua! Am și eu un teren mai exact 5000 m din care la un cap 1000 este intravilan. Deschidere cam 12_13 m . Pe cel extravilan aș dori să trag curent pentru un adăpost provizoriu dar distanță până la stâlp este cam 200_250 m și mi se spune că nu pot. Ce trebuie sa fac și cât mă costă în ambele variante cu stâlpi sau prin cablu. Precizez că la capătul unde doresc construcția provizorie este pământ.

  1. Costurile mai reduse sunt pentru varianta subterana in situatia in care avem doar pamant. Dar de ce nu solicitati racordare pentru portiunea de teren intravilan, vi se va pune un contor pe acest teren si de aici dumneavoastra plecati cu cablu unde doriti. Sfatul meu ar fi sa va consultati o firma atestata ANRE care sa va ofera suport astfel încâț sa aveti un nivel de tensiune corespunzator pentru adapostul provizoriu. Va rog reveniti cu cu mai multe detalii / cu solutionarea problemei.

 39. Buna ziua,
  Vreau sa-mi construiesc o casa ,dar nu exista retea electrica .In apropiere exista numai o pensiune,racordata la curent.Proprietarii mi-au zis ca-mi permit racordarea contra sumei de 1000 euro.De la pensiune pina la locul de constructie sint in jur de 600 metri.Imi puteti spune ,pentru un traseu subteran,care ar fi costurile? Si daca in aceste costuri intra si pretul cablului si al celorlalte material,plus proiectul.
  Va multumesc,
  Gigi

  1. 1. Inteleg (sper) ca pensiunea respectivă are un post de transformare in curte. Sfatul meu ar fi sa va interesati in gestiunea cui este acel post de transformare (in prezent este detinut de catre operatorul de distributie sau de catre cei cu pensiunea), intrucât in situatia in care acela este un asa-zis “post de abonat” adica toata instalatia apartine celor cu pensiunea, dumneavoastra veti fi dependent de acestia, intrucât in cazul unui astfel de post poate exista un singur contor (cel detinut de catre cei cu pensiune) si dumneavoastra nu veti avea factura de energie electrică emisă de catre un furnizor autorizat. Va rog studiati aceasta problema. Daca Postul de Transformare este al operatorului de distributie (chiar daca a fost platit de cei cu pensiunea), veti putea avea contorul dumneavoastra.

   2.Costurile variaza destul de mult, in funcție de cele mentionate mai sus..presupunând ca traseul cablului ar afecta doar zone cu pământ.. undeva intre 35000 lei si 55000 lei (fara TVA).

 40. Buna miar putea spune cineva la citi metri te poate branja la reteaua de electicitate caci am fost la o firma care face actele si mia zis ca daca ai mai mult 99 m dela primul stilp pina la tine in fata porti nu te mai branseaza eu am 135 m chiar nustiu unde sa merg sau sa umblu daca e adevarat poate puteti careva sa ma indrumati ms

 41. Bună dimineața, va rog sa mă lămuriți intr-o problema, dacă se poate ! Taxele avizelor aferente autorizației de construire pentru un branșament electric , sunt fixe ? De exemplu o firma care se ocupa cu “obținerea” acestor avize, mi-a cerut: 120 Ron taxa aviz- Enel, Apa canal, 200:Ron aviz-gaze, 105 ron-mediu și 60 ron salubritate (branșament se realizeaza in comuna DOMNESTI /Ilfov).Sunt corecte aceste tarife? exista vrei grila în care se pot identifica? Se pot recupera aceste sume se la Enel, dat fiind ca în ATR este prevăzută o suma pentru obținerea autorizației de construcție ? mulțumesc anticipat !

  1. Buna dimineata,
   Taxele aferente autorizatiei de constructie pentru bransament NU sunt fixe. In Domnesti acestea pot ajuta, poate până la 500-1000lei. In Bucuresti pot ajunge la 5000 lei (chiar si mai mult) !
   Nu cred ca în ATR a fost prevăzută o astfel de sumă tocmai din motivul mentionat mai sus, chiar si in aceeasi localitate taxele diferă de la o strada la alta (pe una poti avea gaz, pe alta nu).
   Daca totusi a fost prinsă o sumă in ATR, cu siguranta o puteti recupera.

 42. Buna a-și dori și eu o informație aș vrea să fac racordarea la rețeaua electrică monofazat pe o lungime de 80m de la ultimul stâlp până la casa mea cei de la eon mi-a spus că trebuie să facă pe bani lor întărirea de rețea și eu să plătesc 80 de fir subteran cât ar costa totul se face pe strada publică neasfaltată Borlești Neamț

  1. Domnule, simplu fapt că vă ascundeți in spalele unui nume “Anonim” spune multe…
   Nu ne precizati nici lungimea bransamentului, nici tipul de teren afectat…
   Cu siguranta că pot exista bransamente monofazate care pot costa 8700 lei. Majoritatea bransamentelor din Bucuresti costa mai mult de atat.

 43. Pentru a ma putea bransa este nevoie de o extindere a retelei electrice ce necesita 3 stalpi cam cat ar costa ( stalpii ii am)

  1. Faceti o vizită operatorului de distributie si intrebati-l daca va permite utilizarea stalpilor detinuti de către dumneavoastra !

 44. Buna ziua , cât costa un branșament trifazat pe stâlp la colțul gardului și pana la casa 25 m . Și pentru o centrală de de 25 kw/ora cât ar fi costul lunar.
  Mulțumesc anticipat.

  1. Bransamentul, in jur de 3600 lei lei (fara TVA)

   Vom considera un pret de 0.6lei/kWh (nu departe de realitate).
   Centrala are o putere instalata de 25kW.
   Daca ea va funcționa 10h, sa spunem la o putere medie de 10kW (ea nu va functiona continuu la puterea maxima de 25kW), asta inseamna ca vom avea un costul al energiei electrice de: 10h*10kW*0.6lei/kW=60lei.

   Am dat un exemplu de calcul. Depinde foarte mult de functionarea centralei electrice, functionarea acesteia depindând de suprafata de trebuie incalzită si de gradul de izolație al casei.

   Observație: Sumele mentionate mai sus, preluate conform ordinului ANRE 141/2014, NU includ taxe precum cele necesare obtinerii autorizației de construire a bransamentului ! Taxele necesare obtinerii autorizatiei de constuire pornesc de la cateva sute de lei (in zone rurale) si pot ajute la câteva mii de lei (in zone urbane) !

 45. Buna ziua! Puteti sa ma ajutati? Cat costa un bransament trifazat subteran 30kW pe o distanta de 270 m? Si o centrala de 30 Kw/ora este suficienta pentru o casa de 200 mp? Si cat ar costa energia pentru incalzire non stop? Este mai ieftina energia trifazica decat cea monofazica? Dvs cu ce ati incalzi o casa de 200 mp-cu lemne, peleti sau curent? Gaz nu avem in zona…. Multumesc frumos!

  1. Am dat un exemplu in comentariu anterior legat de costul energiei electrice. Cu siguranta ca incalzirea prin intermediul unei centrale electrice reprezinta o varianta scumpa fata de cea cu gaze,lemne.
   Legat de bransamentul de 30kW… este posibil, ca la o astfel de putere, sa primiti chiar o plecare noua din postul de transformare (adica sa nu va racordati din ultimul stalpul.. asa cum presupun ca ati calculat dumneavoastra cei 270m, ci de unde porneste reteaua)

 46. Buna ziua, daca detin un bransament monofazat si as dori sa trec la trifazat ce costuri implica?
  Mentionez ca bransamentu este subterana refacunt acum un an de catre electrica au montat contorul in afara porti in dulapuri :) plus in curte au schimbat cablul cel vechi monofazat cu trifazat daca odata am de gind sa trec de monofazat la tifazat . teoretic totul e instalat …. Va multumesc anticipat

  1. Daca totul este “pregatit”, trebuie sa achitati taxa de montare si valoarea unui contor trifazat, undeva la 600lei (cu TVA). Dar este posibil sa mai fie necesare si alte modificări … schimbare disjunctor monofazat cu trifazat…

 47. buna ziua,
  in devizul celor de la enel se specifica un coast de 3900 pt bransament trifazic, firma de bransare mi-a cerut 3700. sa inteleg ca eu trebuie sa achit ambele tarife? unul la eenel si unul la firma care executa?
  multumesc

  1. Daca ne referim strict la bransament trebuie sa achitati doar catre ENEL ! Dupa ce firma de “bransare” va executa lucrarea, o mare parte din banii platiti, 70-95% merge catre firma respectiva.

   Dar, daca de la contor pana la casa trebuie sa trageti coloana de utilizare, aceasta nu este prinsa in devizul Enel.

 48. Bună ziua , as dori sa stiu si cat costa sa bagi curent monofazat la un teren intravilan fara construcție in Ilfov menționez ca stâlpul de curent e la circa 12metri de teren si ce acte trebuie

 49. Am stalpu in curte si de la el pana la casa am 10 m. Puteți sa îmi spuneți cat mar costa bransarea cu autorizație cu totu? Mulțumesc
  Eu sunt din Albesti de Arges

  1. Este dificil de aproximativ un pret, care sa includa si autorizatia de construire. Costul autorizatiei de construire difera foarte mult de la o autoritate locala la alta. Daca aveti stalpul in curte si aveti o autorizatie de construire valabila pentru casa, este posibil sa nu mai fie necesara obtinerea unei alteia.

 50. Bună ziua, îmi puteți spune dacă este legal să trag un cablu de curent de la o proprietate la altă proprietate care nu are sursa de curent, ambele proprietati fiind pe acelasi nume? Mulțumesc.

 51. Avem o casa in Calugareni jud Giurgiu iar primaria nu are bani pt extindere retea(106 m de la sos. Giurgiului).Dorim curent trifazic.Avem negatia primariei.Ce putem face si cat o sa coste?

 52. Buna ziua, imi puteti spune va rog, daca am in curte un stalp ridicat de mine, se poate ca racordarea la retea sa se faca de la stalpul de pe strada pe stalpul meu?

  1. Din punctul meu de vedere… s-ar putea realiza acest lucru doar daca contorul s-ar pune pe stalpul din strada si de acolo sa plecati dumneavoastra cu “coloana de utilizare” spre stalpul ridicat de dumneavoastra. Nu cred ca operatorul de distributie va dori sa va puna contorul pe stalpul ridicat de dumneavoastra, dar discutati cu ei. Va rog reveniti cu solutia de racordare.

 53. buna seara,doresc daca se poate un raspuns estimativ pentru un bransament la o casa in lucruin pitesti cu bransament monofazat,strada are 6 m iar stalpul este peste drum in fata porti,stalp achizitionat in 2006 de mine cu suma de 1650lei alt stalp nu mai sunt dispus sa cumpar caci nu se poate monta intrucat in zona unde trebuie montat se afla conducta de apasi doresc bransament pe sub strada care este asfaltata.multumesc frumos

  1. Daca discutam despre un bransament monofazat de pe stalp cu subtraversare 6m.. poate costa intre 3000 lei si 5000 lei (fara TVA). Preturile practicate pentru subtraversari difera destul de mult in functie de tehnologia de subtraversare utilizata.

 54. Bună ziua, am două întrebări:
  1. Aș dori, un cost financiar estimativ pentru un branșament monofazat pentru o locuință, prin drum de acces cu o lungime de 168 m de la stâlp.
  2. În cazul în care coloana de curent traversează prin drumul de acces proprietatea altor persoane, am nevoie, sau nu, de acordul lor pentru branșament?
  Vă mulțumesc.

  1. In jur de 10000 lei (fara TVA).. dar nu stiu daca operatorul de distributie va va acorda un bransament monofazat atat de lung… daca discutam despre un asa-zis drum de servitute unde sunt mai multi proprietari, nu cred ca veti avea nevoie…totusi doar Primaria este cea care stabileste daca aveti nevoie de acordul lor sau nu, prin intermediul certificatului de urbanism destinat bransamentului electric.

   Daca discutam despre traversarea efectiva a unor proprietati.. nu cred ca se poate acorda o astfel de solutie.

 55. Buna ziu…as dori sa stiu costul unui bransament monofazat si costul unui bransament trifazat in com Dragomiresti Vale, Ilfov, distanta pana la stalp este de un metru, necesita traversare de trotuar construit din Pavele Behaton.

  1. Maxim 2500 lei (fara TVA) pentru cel monofazat si 3300 lei (TVA) pentru cel trifazat.
   Un cost corect ar fi undeva la 1800 lei (fara TVA), respectiv 2200 lei (fara TVA). Va rog transmiteti-ne valoarea cu care urmeaza sa executati.

 56. Buna ziua.
  Va rog sa ma învatati ce pasi trebuie sa urmez in urmatorul caz:în urma divortului casa a fost împartita in 2 parti iar curentul electric vine pe o singura factura deoarece nu sau facut actele dupa divort pe fiecare parte de casa.Cat ma costa sa mut contorul in partea mea de casa deoarece factura vine pe numele meu si sa fac racordarile necesare pt a ma debransa de cealalta parte de casa urmand ca ei sa faca racordarile si sa faca contract pe numele lor.
  Va multumesc.

  1. Cred ca cel mai simplu pentru a rezolva problema si ca ambele locuinte sa ramana alimentate ar fi sa faceti astfel:
   1. Sa solicitati schimbarea titularului contractului existent pe numele celor ce locuiesc in partea aceea ce locuinta.
   2. Dumneavoastra sa solicitati un Aviz Tehnic de Racordare si sa vi se acorde un contor nou.

   De mentionat faptul ca trebuie sa va puneti de acord cu cealalta parte dpdv financiar, intrucat o schimbare de titular nu costa mare lucru, dar dumneavoastra ar trebui sa faceti un nou bransament ale carui costuri le vedeti mai sus.

   Daca nu va intereseaza costurile totale pentru rezolvarea problemei astfel incat sa ramana ambele case alimentate cu contoare separate, puteti solicita doar o modificare tehnica fara spor de putere pentru mutarea contorului. Dar in acest mod costurile totale pentru dumneavoastra si pentru cealalta parte (care va trebui sa isi faca un nou bransament) sunt mai mari; fata de varianta cu schimbare titular+bransament nou.

 57. Buna ziua,
  Am un teren aflat la 120m de un stalp de joasa tensiune. Aceasta distanta presupune traversarea unei sosele de approx. 10 metri. Raman deci 110m pana la teren. Pe acest drum de 110 pana la teren sunt proprietar cu cota indiviza 1/5 (suntem 5 proprietari). Intrebare: se pot monta contoare electrice la inceputul drumului astfel incat sa nu fiu obligat sa fac extindere de retea? Si din acel loc sa ma “leg” eventual subteran. Pot solicita bransament trifazat?
  Va multumesc anticipat.

  1. Nu stiu ce sa va spun, din punctul meu de vedere daca drumul de servitute are doar 5 proprietari si nu exista posibilitati de a se extinde, se poate accepta o astfel de situatie. Insa, daca exista multe loturi libere si drumul de servitute este lung (mai mult de 110m mentionati) cred ca ar fi o greseala montarea contoarelor la inceputul drumului.

   Sa tineti cont ca un cost mic acum, cu montare contorului la inceputul drumului, va poate aduce neplaceri ulterior, cablul de pe drum il veti avea in grija dumneavoastra, daca apare un defect – dumneavoastra il reparati. Ca idee.. identificarea unui defect pe un cablu – poate costa si cateva mii de lei ! Doar identificarea !

 58. Buna seara ,pentru un bransament trifazat,de aproximativ 100m distanta,mi s au cerut 20.000 ron.Mentionez ca ar fi de spart drumul (asfalt) .pretul e corect? Mi se pare exagerat!MULTUMESC.

 59. Buna seara,
  Pentru bransarea la curent trifazic a unui teren in Ganeasa aflat la 20 m de un BMP existent (mai este loc liber pentru un contor) mi s-a cerut 7000 RON. In acest pret sunt incluse toate serviciile de obtinere a autorizatiilor (inclusiv autorizatie pentru un container existent pe teren care va deveni constructia bransata) , materiale (cabluri, prize monofazice si trifazice, tablou exterior) si manopera. Cum vi se pare pretul cerut?
  Multumesc anticipat

  1. Mi se pare mult. Totusi, este greu de spus, daca-i mult sau putin, avand in vedere faptul ca deja discutam despre niste servicii prestate combinate (bransament + avize + AC pentru un container)… prize, etc. Preturile mentionate mai sus se refera strict mai bransamentul electric, fara prize, fara obtinerea AC pentru bransament, fara obtinerea AC pentru vreun container !

 60. Bună seara, am un teren intravilan în Teleorman, stâlpul este lângă gard, as vrea branșament monofazat pentru un puț cu un motor mic .Cat mar costa cu contuarul pe stâlp și 5 mai maxim în curte

 61. Bună seara, am un teren intravilan, până la stâlp sunt 35 mai, se poate face branșament monofazat, cât ar costa, până la stâlp facem noi șanțul, nu este asfalt și nu traversează drumul, nu avem construcție,pentru fântână

  1. Pret total cu sant vreo 3300 lei (fara TVA). Daca puteti ajuta cu ceva la executie – doar executantul dumneavoastra va poate spune.

 62. Bună ziua, locuiesc la curte in București, sector 5, casa este racordata la curent monofazat aerian, am instalat o centrala electrica de 9kw care funcționează pe monofazic sau trifazic, datorită faptului că pe monofazic producătorul îmi cere un amperaj de 50A și cei de la Enel nu oferă putere așa mare pe monofazic am optat pentru modificarea branșamentului pe trifazic, am stâlp in fata casei și în spatele casei, puterea ceruta este de maxim 20Kw, compania cu care colaborez mi-a cerut 10.000 lei pentru, elaborare documentației pentru avize conform CU, Obținere avize conform CU, elaborare proiect faza DTAC pentru obținerea Autorizației de Construire racord electric, depunerea documentelor si obținerea Autorizației de Construire
  In prețul cerut nu intra taxele pentru avize, taxa de 1% pentru obținerea Autorizației de Construire, alte taxe legale, alte proiecte si studii cerute prin Certificatul de Urbanism.
  De ce am nevoie pentru modificarea puteri, branșamentului de atâta documentație, este un preț real. Mulțumesc

  1. Sfatul meu este sa rediscutati cu cei de la Enel ! Legislatia ii obliga sa va acorde 50A pentru un bransament monofazat ! Daca nu va descarcati, transmiteti-mi un mail si va transmit documentul legislativ in care se mentioneaza acest lucru !

   Si oricum ! Daca aveti nevoie de 50A monofazat, un bransament trifazat 20kW (adica 32A/faza) NU VA REZOLVA PROBLEMA !

   energie.electrica.info@gmail.com

 63. Buna ziua! Am solicitat solutie tehnica pentru bransare la reteaua electrica a unei locuinte ce urmeaza a se construi, pe un teren intravilan la sat. La cca 3m de gardul despartitor, vecinul meu are dispus un stalp de beton platit de dansul in urma cu 6-7 ani, prin care a fost racordat la retea. Am informatia ca acum stalpul este proprietate a Electrica furnizare. Reprezentantul de la societatea Electrica care a venit sa stabileasca solutia tehnica, imi spune ca nu se foloseste de acel stalp pentru cablul prin care imi va bransa locuinta, ci trebuie sa mai monteze alt stalp , tot de beton, iar cablul il trage de la alt stalp aflat la cca 30 m distanta astfel ca in zona vor fi 3 stalpi de beton pe o suprafata de cca 40 m.p (are si vecinul de vis-a vis stalp ,,personal,, dar dansul are trifazic). Am solicitat montarea pe proprietate a unui stalp metalic mai usor, din care am vazut montat si la alti vecini de pe aceeasi zona! Nu a agreat propunerea! Nici nu mi-a spus ce Normativ nu ii da voie! As dori sa stiu de ce procedeaza asa.

  1. Trebuie sa stiti ca daca un contor se afla pe un stalp (sau dupa acel stalp, spre exemplu pe casa), in 99% din cazuri stalpul este proprietatea operatorului de distributie (Electrica, in cazul asta). Sunt rare cazurile in care stalpul nu este proprietatea operatorului de distributie.

   Legat de stalpii metalic, acestia sunt mai rar utilizati pentru retelele electrice (dar exista cazuri), vedeti ca nu cumva acestia sa nu fie folositi pentru coloana de utilizare (contorul sa fie inainte de acestia). Personal, nici eu nu vad cu ochi buni utilizarea stalpilor metalici pentru bransamente, dar daca acestia au fost utilizati in alte cazuri si in cazul dumneavoastra nu este corect, dar vedeti ce rol joaca acei stalpi metalici (sustin instalatia operatorului de distributie sau a abonatilor).

 64. Bună ziua.Toma mă numesc am o proprietate în comuna Copaceni Ilfov și doresc să mă recordez la rețeaua electrica dar nu am reușit până acum deoarece costurile sunt foarte mari din spusele unor firme care au venit la fața locului.Distanta de la ultima casa racordată până la mine este de aproape 200m și mi s-a spus de la enel ca nu mă pot lega de acolo și trebuie o rețea nouă care este la o distanta mai mare de 350m adică ,și eu ca persoana fizica nu am cum sa trag rețea nouă. Cum pot rezolva aceasta problema. Mulțumesc.

  1. Inteleg ca aveti un capat al unei retele la 200m si un altul la 350m.

   Pentru a intelege de ce nu va puteti racorda la o retea si vi se impune sa va racordati la o alta trebuie sa stiti ca o retea de joasa tensiune are o lungime limitata in functie de sarcina acesteia, probabil aceea care este mai aproape de dumneavoastra este fie deja prea lunga, fie foarte incarcata.. mai multe detalii aici https://energie-electrica.info/2017/05/13/extinderea-retelei-electrice/

   Dumneavoastra ca persoana fizica puteti realiza o extindere de retea conform ordinului ANRE 180/2015, va rog cititi articolul https://energie-electrica.info/2017/11/19/extindere-de-retea-ordinul-anre-180-anexa-5/

 65. Buna seara. Urmeaza sa realizez bransamentul monofazic ingropat, distanta stalp-casa 15m, stalpul se afla la limita proprietatii. Cei de la Enel au evaluat bransarea la 2400 ron, firma care ar trebui sa execute lucrarea plus depunerea hartiilor pentru incheierea contractului de bransare vor 3600 ron fara TVA. Total 6000. Ce parerea aveti legat de pretul de executie al lucrarii? Mie mi se pare ca vor cam mult. Multumesc

  1. La prima vedere e cam mult ! Ei se ocupa de tot ?
   Toate drumurile la Enel ? Toate drumurile si taxele pentru autorizatia de construire a bransamentului ?

   Puteti solicita oferte si altor firme, le gasiti pe toate la linkul de mai jos, incercati sa cautati firme din localitatea dumneavoastra (sau din apropiere).
   http://portal.anre.ro/PublicLists/Atestate

 66. Buna ziua! Am obținut autorizația de construcție in București-Măgurele, sector 5, București, puteți să-mi recomandați o firma serioasă care sa se miște si repede? Nu doresc trifazat

 67. Buna seara. Trebuie sa fac o bransare monofazic. Stalpul este la nici un metru de gard. Exista posibilitatea sa se coboare de pe stalp si sa se monteze contorul pe gard . Pretul pentru aceasta lucrare si restul de aprobari este 2500 lei . Cum este pretul ? Lungimea pentru lucrare este foarte scurta.

  1. Din ceea ce ati scris dumneavoastra… aceasta “Exista posibilitatea sa se coboare de pe stalp si sa se monteze contorul pe gard” este o afirmatie ? Din punctul meu de vedere mi se pare o solutie tare urata si periculoasa sa se coboroare de pe stalp direct pe gard, chiar si daca exista o distanta relativ mica (~0.5m) intre gard si stalp.
   Mai bine se pune blocul de masura direct pe stalp !
   Daca firma respectiva se ocupa de toate drumurile.. este un pret ok.

 68. Mi s a cerut 9400 roni pentru un bransament total de30 m trifazic, doar 18 m subteran iar strada e doar betonata, nu si asfaltata, mi a trecut3 straturi de asfalt care nu exista????

  1. Cel mai bine ar fi sa luati legatura cu cei care au intocmit Avizul Tehnic de Racordare, intrucât suma solicitata este destul de mare si pare să corespunda cu una a unui bransament care se execută exclusiv pe trotuar (asfaltat) sau parte carosabila. Informatii legate despre locatia celor care intocmesc avizul tehnic de racordare gasiti cu siguranta la sediul unde ati depus cererea de racordare si de unde probabil ati ridicat si solutia. Succes ! Va rog sa reveniti cu un raspuns !

 69. Buna ziua.am un teren in cornesti dambovita vreau sa ma racordez la curent monofazat.linia electrica trece peste drum care este asfaltat.vecina de langa mine are stalp la poarta care ii vine curentu in casa.de la proprietatea mea pana la stalpu vecinei este de 11 metri.am vorbit cu cineva si mia zis ca este obligatoriu sa mi se monteze si mie un stalp la poarta ca asta este legea.intrebarea mea este…nu pot trece pe stlpu vecinei si de acolo sa vin cei 11 m subteran?pt ca un stalp imi depaseste bugetu

  1. Domnule, sigur ca nu este obligatoriu ! Asa cum am mentionat si in comentariu anterior, daca stalpii vecinilor sunt in proprietatea acestora racordarea la acestia este mai dificila intrucât aveti nevoie de acceptul acestora (plus ca trebuie sa fie de acord operatorul de distributie sa va racordeze dintr-un stalp aflat in proprietate).

   Daca stalpii sunt pe domeniul public, eu cred ca se poate gasi o solutie astfel incat sa fiti si dumneavoastra racordat din acesti stalpi, fara a mai planta si dumneavoastra unul!

 70. Contorul si panoul se va monta pe gard (am o poarta in partea din spate a gradinii, inca nu am construit nimic ). Acum nu stiu cum se ajunge de la stalp la pozitionarea pe gard. Firma se ocupa de toate aprobarile si drumurile pentru ele.

 71. buna seara .doresc un pret estimativ pentru bransament monofazat,de pe stalp strada 6mla bmp la limita de proprietate.mentionez faptul ca pe sub strada am introdus deja tub pvc pentru introducerea cablului necesar pentru subtraversare

 72. am si eu o intrebare…am.cumparat un apartament. Si vreau sa schimb numele…sa vina chitantele pe numele meu..vechiul proprietar nu vrea sa mi dea niste acte(de deces..) vreau sa las sa taie curentu ca pe urma sa il rebransez pe numele meu….cat costa o rebransare la un apartament..multumesc

  1. Catre operatorul de distributie vreo 300 lei. Si mai trebuie sa va depuna un electrician autorizat ANRE un dosar aferent instalatiei din apartament.

 73. buna ziua,in loc. 2 Mai (Constanta) distanta de la casa la primul stalp este undeva de 180m ~200m cat costa subteran sau aerian bransamentul trifazic sau cel monofazic,zona este asfaltata

 74. Buna seara am si eu o problema.vreau sa ma bransez la curent electric dar stau in casa bunicului,(a avut curent electric,acum nu mai are)acesta fiind decedat pot face bransarea daca actul casei este pe numele sau?

 75. Buna ziua. Pamantul pe care doresc sa imi fac casa se afla la cca. 85ml de toate utilitatile.. acesta facand parte dintr-un pamant format din 7 loturi si un drum de servitute. Intrebarile sunt urmatoarele:
  1. Cat ma costa sa trag “curentul electric” pana in curte sau la gardul de proprietate?
  2. Pot sa am contorul de “curent electric” pus pe/la poarta, adica sa nu fie bagat in imobil (intrucat acesta inca nu este construit inca) ?
  3. E nevoie sa am autorizatie de constructie neaparat pentru a primi contor de curent electric la poarta?
  4. Daca detin al 3-lea din cele 7 loturi de pamant.. e nevoie sa astept ca ultimul proprietar (al celui de al 7-lea lot) sa traga utilitatile pana in dreptul lui sau pot sa fac decat pana in dreptul meu?

  1. 1. Va rog cititi continutul articolului, sunt sigur ca veti intelege foarte bine modul de calcul al pretului.
   2.La poarta .. care poarta a drumului de servitute sau a proprietatii dumneavoastra ? Avand in vedere ca drumul de servitute este destul de scurt, cred ca ar veti putea avea contoarele unde doriti, fie “la strada”, fie exact langa lotul dumneavoastra.
   3.Nu, certificatul de urbanism pentru constructie.
   4.Puteti face pana in dreptul dumneavoastra. Aici ar fi doua posibilitati, cel putin la energie electrica. Puteti discuta cu operatorul de distributie sa va dimensioneze cablul pentru toti vecinii, astfel incât să se racordeze si ei (si sa nu mai spargeti iar drumul – pana unde s-a facut) sau sa vi-l dimensioneze doar pentru dumneavoastra.

 76. Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti si mie cat m-ar costa un bransament trifazic per total. Distanta de la stalp la limita de proprietate este de 10 m ( se va traserva un sant si trotoar de beton ). Iar de la limita la casa inca vreo 17 m.
  Cat m-a costa aceasi operatie pe bramsament monofazic.
  Curent exista, monofazic dar cu contuar pe casa veche, iar acum s-a construit si o casa noua. Ca locatie: Pitesti Arges.
  Multumesc frumos pentru raspuns.

 77. Buna.Va rog frumos sa ma ajutati cu cateva informatii .Si anume.Am obtinut autorizatia de constructie in ianuarie 2017 ,deci detin avizul,certificatul de urbanism si toate actele necesare.Am terminat constructia Casei in aceasta toamna,acum trebuie sa ma racordez la curent.Am stalpul in curte la mine la 19 m distanta.Care Este primul pas si la cine trebuie sa fac cererea? Ce acte Am nevoie? In original Sau copie? Si cam care ar fi costul unui bransament subteran monofazat?Mulumesc mult va rog sa ma ajutati

 78. Buna Ziua!
  M-ar interesa cat ar costa un bransament pentru o casa noua, in Chitila Ilfov.
  Dar, stalpul de unde se poate face racordul este la o distanta de aproximativ 7 metri de la limita de proprietate, pe aceeasi parte cu proprietattea. Mai este nevoie de stalp suplimentar?
  Multumesc frumos anticipat.
  Se poate sa imi trimiteti detaliile pe e-mail?

  1. Daca stalpul este pe aceeasi parte cu drumneavoastra.. in mod normal nu ar fi necesar un alt stalp ! Va rog cititi continutul articolului si restul comentariilor. Sunt sigur ca veti gasi un raspuns si legat de pret.

 79. Buna ziua!
  Am construit o casa noua la 10metri de cea veche, contorul electric este pe peretele casei vechi, ce trebuie sa fac ca sa pot schimba contorul pe casa noua? ce documente imi trebuiesc si cat m-ar costa estimativ?

 80. Bună ziua. As dori sa știu dacă pentru racordarea la rețeaua electrica la care îmi trebuie și stâlp .,acel stâlp trebuie plătit la casierie sau trebuie plătit cu bani în MANA. Pe actele făcute de cei de la electrica am avut o suma de 3600 de Ron plus ca la data când o sa vina cu stâlpul sa mai plătesc încă 1500 RON bani în mana celor care mi-l pun. Va rog sa ma ajutați cu un răspuns.

  1. Doamna, toata valoarea executiei (a avizului de racordare) se plateste la caserie ! In devizul ATR-ului este cuprinsa toata suma necesara executiei ! Pot sa nu fie cuprinse taxele necesare obtinerii autorizatiei de construire a bransamentului (daca este cazul).

   Observatie: Daca stalpul care urmeaza sa fie plantat face parte din instalatia de interior (adica se afla dupa contor), atunci il veti plati direct firmei care executa lucrarea.

 81. Bună ziua… As putea sa pun contor la casa, p alt nume, care e în construcții, dacă este în aceeași curte cu soacra mea, dar nu avem plan d construcții l casa doar în primărie e trecuta pt impozit

  1. Daca aveti un act in care vigureaza ca si constructie existenta, da, puteti solicita racordare. Nu stiu daca va functiona, asta ar trebui sa intrebati la un punct al operatorului de distributie, dar poate reusiti cu o adeverinta de la primarie, prin care se afirma faptul ca detineti o locuinta in localitatea X, strada X….

 82. Buna seara. Am.cumparat un teren in județul ilfov in pantelimon , pe str respectiva se construieste un cartier de case , proprietarul cartierului a bagat el stalpi de curent. Din strada principala pana la terenul meu sunt in jur de 20-30 metri , in dreptul terenului meu este al 3 stalp. Mi sa cerut de catre proprietarul stalpilor suma de 6600 ron , plus 3500 ron de catre enel pt racordare. Ce as putea sa fac , am auzit ca odata ce enel incepe furnizarea de energie la orice casa din cartierul de case , această rețea privata devine rețea nationala . Trebuie sa il mai despăgubesc pe proprietarul cartierului ??? Va multumesc

  1. In primul rând trebuie sa intelegeti faptul ca nicio rețea de distributie a energie electrica nu este privata (sunt, dar cazuri foarte rare, nu intram in detalii despre cum s-a ajuns acolo). La fel cum si dumneavoastra va racordati in reteaua vecinului considerata de catre dumneavoastra privata, asa se vor putea racorda ulterior si altii, sigur cu plata compensatiilor catre cei care au contribuit conform legislatiei.

   Ideea este ca suma nu trebuie sa vi-o ceara vecinul, valoarea compensatiei respective trebuie mentionata in avizul tehnic de racordare, daca vecinul va cerea 10000 lei, ce faceati, il credeți pe el ? Reteaua a platit-o el, dar nu ii apartine, cine se racordeaza si cati bani ii plateste lui stabileste operatorul de distributie, nu el ! (sigur, conform legislatiei in vigoare)

   Daca in avizul tehnic de racordare nu se mentioneaza faptul ca ar trebui sa ii dati, nu trebuie sa ii dați (sau poate s-a omis de catre operatorul de distributie si trebuie sa aflati de la acesta valoarea compensatiei.. la prima vedere.. avand in vedere ca dumneavoastra folositi 3 dintre stalpi.. mi se pare cam mult 6600 lei).

   Mai cercetati despre cum s-a ajuns la 6600 lei !

   https://energie-electrica.info/2017/05/21/despagubire-racordare-reteaua-proprie-compensatie-baneasca/

   Succes ! va rog reveniti cu solutionarea problemei.

 83. Buna seara .
  Am o casa la maxim 500 m de ultimul stalp iar cei de la cez Pitesti au spus ca trebuie extindere de retea,puteti sa imi spuneti ce presupune acest lucru ?
  Suntem 7 case care dorim sa bagam curent iar primaria spune ca nu sunt fonduri , daca bagam noi locatarii stiti cumva la cat se poate ridica si daca apoi se poate lega oricine care nu a contribuit sau dupa cat timp se poate racorda persoanele care nu vor sa contribuie.Mentionez ca in zona sunt mai multe terenuri dar care nu doresc sa con tribuie cu noi iar cand se vad cu curentul pe strada le creste pretul pamantului , il vand si uite asa nu contribuie toata lumea.
  Multumesc!

  1. Chiar daca reteaua va fi facuta de doar 7 oameni, ulterior nu se va putea racorda cineva fara sa va plateasca compensatii banesti in primii 10 de ani de la punerea in functiune a retelei. Dupa primii 10 ani de la punerea in functiune, se pot racorda fara sa plateasca compensatii catre dumneavoastra si restul “finantatorilor”.

   Va rog cititi urmatoarele doua articole referitoare la extinderile de retea, sunt sigur ca veti intelege tot ce trebuie facut.

   https://energie-electrica.info/2017/05/13/extinderea-retelei-electrice/

   https://energie-electrica.info/2017/11/19/extindere-de-retea-ordinul-anre-180-anexa-5/

   Urmatorul articol se refera la modalitate de calcul a compensatiilor banesti ce urmeaza a va fi calculate in situatia in care realizati reteaua.

   https://energie-electrica.info/2017/05/21/despagubire-racordare-reteaua-proprie-compensatie-baneasca/

 84. Buna Ziua am si eu o intrebare si anume care este pretul pentru bransarea la curent monofazat , mentionez ca stalpul de curent de inalta tensiune se afla la 2m de la proprietatea terenului , din cate stiu eu trebuie pus un transformator pe stalp , pentru a putea sa ma bransez la el , daca se poate un pret estimatix , va multumesc ( zona Buzau sat Scurtesti)

  1. Daca linia este de inalta tensiune (tensiune 110kV sau mai mare).. posibilitatile de a va racorda la ea sunt 0.

   Daca linia este de medie tensiune (6, 10 sau 20kV) costurile de racordare pornesc de la aproximativ 5000 euro (fara TVA) in sus. Uzual 10000-12000 euro (fara TVA).

   Va rog sa aveti in vedere faptul ca liniile electice impun anumite distante ce trebuie păstrate in jurul acestora. De asemenea un post de transformare aerian (pe stalp) impune o restrictie (nu se poate construi in jurul acestuia) pe o raza de 20m.

   Mai multe despre distantele ce trebuie pastrate intre constructii si instalatiile electrice puteti gasi in articolul de mai jos
   https://energie-electrica.info/2017/11/04/distantele-de-siguranta-intre-cladiri-si-capacitatile-energetice/

   1. cum este posibil acest pret,am 120 de metri distanta de la ultimul stalp enel si pana la mine acasa,mi-a ajuns factura de brasament 190000 ron?pentru 120 de metri sa platesc 200 de milioane lei vechi,cred ca nici in America nu sunt asa preturi saiti bagi curentul

    1. da.. nu stiu ce sa va spun.. in ce zona ?
     Ideea este ca la noi legislatia este foarte proasta si te lasa sa iti faci casa in câmp, dar nu ca te lasa e problema, ci ca nu te avertizeaza ca in zona nu sunt utilitati. Primesti avize de amplasament favorabile, te peste tot, dar nimeni nu te anunta…

 85. buna ziua, as vrea sa intreb daca este posibila conectarea la retea trifazata de 50-75 kv pentru un atelier de sudura, si care ar fi pasii si ce pret ar fi pentru bransare

   1. buna ziua,
    revin la ceea ce am scris gresit, doresc o bransare 400 v cu puterea de 30 kvA si la fel o bransare pe 220 cu puterea de 30 kvA unde sunt 2 cladiri lipite, un atelier sudura si cladire birouri
    se poate asa ceva si care ar fi pretul

 86. Buna seara.Am o intrebare.Ma aflu la 220 de metri de ultimul stap de la care ma pot lega cu curent monofazat.strada este una cu zgura insa are si canalizare, retea de apa si pe aceeasi parte cu terenul meu eate si reteaua de gaze.pot trage curent monofazat subteran sau neaparat treb. aerian.Mentionez ca ultimii 2 stalpi sunt trasi de un vecin de pe strada.cam care ar fi pretul care treb sa il platesc la 220 de metri subteran sau aerian si dak treb sa ii dau cota parte si vecinului pe e stalpi cat a tras el..Multumesc mult…foarte util topicul..

  1. Este dificil de apreciat valoarea pe care trebuie sa o platiti vecinului pentru stalpii plantati de acestea, conteaza daca s-au mai racordat si alti vecini in acei stalpi, totusi puteti vedea modalitatea de calcul a compensatiei pe care trebuie sa i-o achitati in linkul de mai jos. Tot asa vă va fi calculata si dumneavoastra.
   https://energie-electrica.info/2017/05/21/despagubire-racordare-reteaua-proprie-compensatie-baneasca/

   Daca strada este betonata/asfaltata este sigur mai ieftina varianta aeriana.. undeva la 25000 lei (cu TVA). Pretul pentru subteran variaza extrem de mult de tipul terenului (asfalt, beton, pamant).

 87. Buna ziua , sunt interesat de un teren de 1500mp in Tunari(If) . M-ar interesa sa il parcelez in 3 bucati de 500mp. In cat sa vind cele 2 si sa imi fac propria casa pe cei 500 ramasi.

  Sunt la 60m de utilitati (electric& gaze)

  Ce imi sfatuiti ? Trifazat sau monofazat ?
  Eu as zice trifazat din instinct ca sa fie totul ok.
  Cei 60m lungime sunt pe o strada pietruita. Cred ca totul se va face aerian (daca se poate aerian trifazat) cat m-ar costa acei 60m ?

  Pretul ce cumprinde mai exact ?

  Sau dat fiind ca vrei sa vand restul terenurilor trebuie sa extind direct pana la ultimul teren ?

  Va multumesc

  Va multumesc

  1. Puteti trage curent pentru care dintre loturi doriti. Daca reteaua din strada de pe care se trage este aeriana, cel mai probabil se poate si aerian. Asta stabiliti dumneavoastra cu proiectantul care va veni pe teren, aveti si dumneavoastra un cuvânt de spus ! Eu i-as propune operatorului de distributie sa imi dimensioneze bransamentul pentru toate cele 3 loturi si sa mi se puna o firidă pentru toate cele 3 contoare, in felul asta evitati viitoare lucrari pe drum, plus ca viitori cumparatori vor avea un avantaj.. nu vor astepta câteva luni bune, cât dureaza sa realizati bransamentul, doar isi vor monta contoare.

 88. Buna seara am lasat un mesaj mai sus cu cei 220 de metri de retea monofazata.Va rog dak puteti sa imi dati un raspuns.Va multumesc!

  1. Am raspuns ! Succes ! Nu cred vă va permite operatorul de distributie sa realizati 220m monofazat ! Va trebui sa ii realizati trifazat ! Va rog reveniti cu un raspuns !

 89. Buna ziua,

  Care ar fi pretul estimat pentru un bransament trifazic =<15 KVA daca reteaua LES este la 1 metru de limita de proprietate?

  Multumesc anticipat!

  1. Daca exista doar cablu prin fata proprietatii fara a exista in vecintatea dumneavoastra vreo cutie de distributie, va trebui sa realizati dumneavoastra cutia de distributie, costurile acesteia fiind de aproximativ 1500 lei (fara TVA) + costurile bransamentului (minim 1600-1700 lei fara TVA).

 90. Trifazic racordare de putere 15 kw
  astfel pe strada mea este doar monofazic banuesc dupa firele vizibile pe stilp .
  Trifazic se afla la rețeaua din căpulstrăzi la o distanță de 4 stilp i fata de proprietate mea eu având deja monofazic căt mar costa racordarea la Trifazic. Cu contor legate montat pe stilplul din curtea casei la un metru fata acces în curtea mea .dar dacă ar fi pe strada mea trifazic ?

 91. Buna ziua!
  Doresc să vă supun atenției următorul caz in care stalpul de distributie se afla in curtea mea cladirea se afla la 3m de stalp cam cat m-ar costa un bransament trifazat cu contorul pe stalp sau in imediata apropiere, va mentionez ca in localitatea noastra este o firma care executa bransamente si mi-au spus ca indiferent ca e monofazic/trifazic sau distanta stalp bransamentele costa 4000- 5000 ron ceea ce mi se pare aberant.Mentionez ca acest bransament il fac complementar celui existent pentru a beneficia de tariful diferentiat pe zone orare pentru incalzirea locuintei.

  1. Ca o completare FUI este Cez actualul Electrica Oltenia si doresc sa stiu daca acel calcul care va rezulta in urma emiterii ATR va fi corespunzator valorilor reale de executie si daca executantul trebuie/este obligat sa il respecte ca pret. Vă multumesc!

 92. Buna ziua,
  Am o casa deja racordata si cu contract existent pe vechiul proprietar.
  Casa este legata la monofazic.
  As dori sa fac trecerea la trifazic datorita achizitionarii a mai multor echipamente electrice(plita inductie,cuptor electric).
  Mentionez ca am fir tras pana la poarta si din partea electrica ar fii necesara doar o schimbare de maxim 5 metri intre contor si stalp.
  Am propriul stalp in curte pe care se afla contorul si legatura este aeriana.
  Cam cat ar costa toata operatiunea de modificare?
  Cu stima,

 93. Buna ziua ! Doresc sa stiu cat costa un brasament trifazat.Mentionez ca subtraversarea este executată de o firmă care a costat 3000 ron .Cablu este pe stâlp,doar trebuie legat si iese din pământ la limita de proprietate. Unde vine montată cutia.

 94. Buna dimineata…
  Am un teren in intravilanul orasului Targu Neamt intr-o zona de case nou construite, Pe teren am toate actele Cadastru, Intabulare, extras de Carte funciara.
  Am bransament la reteau de apa….
  Stalpul de electricitate este in dreptul terenului meu, PE PARTEA MEA….Dar nu am nici o constructie, nimic….doar terenul
  SE POATE FACE BRANSAMENTUL LA RETEAUA ELECTRICA? SI CARE AR FI COSTURILE ? in vederea unei orgazizatii de santier?
  daca da? unde trebuie sa ma adresez? Mentionez ca in orasul Tg Neamt, E-ON MOLDOVA are doar punct de lucru ptr avarii.
  Astept raspunsul dvs.
  Va multumesc !!!

  1. Din pacate nu locuiesc in zona respectiva a tarii, dar cei de la E-ON trebuie sa va spuna unde se depune cererea de racordare.

   Daca doriti alimentare temporara pentru organizare de santier trebuie sa aveti autorizatie de construire pentru ceva … (pentru locuinta, anexa gospodareasca, etc).

   Sa speram ca stalpul mentionat este stalp de distributie a energiei electrice (vedeti si alte case racordate de acolo ?). Nu toti stalpii de pe strada sunt stalpi de distributie a energiei electrice.

   1. Buna ziua, multumesc ptr raspuns….da acolo sunt case construite, este un cartier nou.
    eu vreau sa ma racordez la reteaua electrica, ptr a construi o casa….
    SE POATE FACE BRANSAMENT DE EX. PTR O POMPA PTR A UDA GRADINA?
    eu asta nu stiu, nu cunosc legislatia in domeniul energiei electrice

   2. Bună seara!
    Vreau și eu sa mă bransez dar am doua case pe o suprafață de pământ iar a doua are curentul tras
    Am cablu trifazat de la stâlp pana la contorul de la poarta și cineva mi-a zis ca se poate face sa mă conectez din ăla cu trifazat cu o mufa de FBC 2 apoi o sa pună contorul meu separat și nu mai trebuie săpat deloc ca mă branseaza din ăla cu trifazat .
    Cat ar costa va rog frumos ?
    Mulțumesc anticipat!

    1. Da…cel mai probabil se poate inlocui firida existenta cu una pentru doua contoare. Dar nu ati mentionat ce fel de bransament doriti acum.. un contor monofazat costă pana in 300 lei.. unul trifazat poate si peste 600lei. In orice caz, doar executia lucrarii, fara taxele percepute de operatorul de distributie, ajunge la ~1500 lei (fara TVA).

 95. Buna ziua ! Doresc sa stiu cat costa un brasament trifazat.Mentionez ca subtraversarea este executată de o firmă.Cablu este pe stâlp,doar trebuie legat, si iese din pământ la limita de proprietate. Unde vine montată cutia. Locația este în 5 km de timisoara.Va Mulțumesc!

 96. BUNA DIMINEATA.Asi dori si eu daca se poate sa ma ajutati cu ceva informatii referitor la deschiderea de partida trifazata pentru o hala de productie.ce pasi trebuie sa urmez,dar si cat m-ar costa aceasta lucrare.MENTIONEZ CA IN HALA VOR FI ISTALATE UTILAJE,UN PORTOFEL DE STANTAT,O GHILOTINA SI ALTE CATEVA MASINI DE PERFORAT CARTON,INGAURIT,MONTAT CAPSE SI MECANISME .Este nevoie de transformator pe care trebuie sa il achizitionez personal. mentionez ca stalpul de retea este la 5 m de hala in curtea propie. lucrarea este in Craiova-Carcea.Va multumesc.

  1. Domnule…
   1.Daca aveti nevoie de post de transformare trebuie sa va asigurati ca stalpul aflat la 5m de proprietate, este un stalp de medie tensiune.
   2. Postul de transformare poate fi construit in doua variante:
   a). post de transformare aerian (solutie mai rar utilizata, se utilizeaza doar in zone rurale), având dezavantajul ca in jurul acestuia nu se poate construi pe o raza de ~20m (distanta se poate reduce… vedeti aici, la sectiunea post de de transformare aerian https://energie-electrica.info/2017/11/04/distantele-de-siguranta-intre-cladiri-si-capacitatile-energetice/ ), costul acestuia fiind de 12000-18000 euro (fara TVA) in functie de puterea solicitata.
   b). post de transformare in anvelopa betonata al carui cost porneste de la 35000 euro (fara TVA)… legat de asta..in cazul posturilor de transformare in anvelopa betonata se poate opta fie pentru masurarea energie electrice pe medie tensiune (poate fi avantajoasa pentru puteri peste 100kW) sau masura pe joasa tensiune (utilizata daca puterea solicitata este mica.. 50-60kW)

   Pasii sunt aceeasi.. mergeti la CEZ (Distributie Oltenia) si depuneti cerere de racordare impreuna cu documentele de aici https://energie-electrica.info/2017/10/07/documente-necesare-racordarii-la-energie-electrica-obtinerii-atr/
   Costurile estimative va vor fi prezentate in avizul tehnic de racordare.

   Dar cine v-a spus ca trebuie sa achitizionati dumneavoastra transformator ? Sa va informati foarte bine legat de puterea solicitata, in piata exista multi “experti”, in special cei care executa lucrari de bransament care incearca sa supraaprecieze puterea necesara dumneavoastra astfel incât lucrarea de “bransare” sa coste cât mai mult. Nu spun ca nu ar fi necesar, daca este vorba de o hala de productie, de cele mai multe ori este necesar un post de transformare, dar informati-va bine legat de puterea necesara !

   Succes, poate reveniti cu un raspuns legat de solutia transmisa de operatorul de distributia.

 97. Buna ziua!vreau sa ma bransez la curent monofazic,casa este noua,instalatia este gata in casa si afara am facut pamantarea plus cablul pe sub pamant tras pana langa stalp(15m),precizez ca pe stalp sunt deja 3 contoare ale altor vecini,bransati deja la curent,deci cred ca am nevoie doar de contor si bransament la reteau de curent.Ce acte am nevoie si cat ar costa totul?Multumesc anticipat!

  1. Ceva asemanator am vazut in zona Moldovei (Delgaz Grid – E.ON), cate-o firidă pentru 4 contoare montata pe stalp.
   Daca exista deja disjunctor pentru puterea solicitata de catre dumneavoastra si ramane de montat doar contorul undeva la 300 lei + taxa perceputa de electrianul care va depune dosarul instalatiei de racordare.
   Daca nu exista o firidă care să va găzuiască contorul si/sau sunt necesare lucrari de amenjare a blocului de masura si protectie, a cablurilor pe stalp, undeva la ~1400 lei (fara TVA) + taxa perceputa de electrianul care va depune dosarul instalatiei de racordare.

 98. Bună ziua !îmi puteți spune cât ar costa un brasament trifazat la 5 km de Timisoara ?Stâlpul este peste drum,iar subtraversarea sa făcut înainte de a se turna asfaltul acum 1 an și 6 luni, trebuie doar făcute legăturile pe stâlp și pusă cutia cu contor. Aștept răspuns, mulțumesc!

  1. Nu stiu.. este greu de spus daca lucrarea este facuta partial. Contactati mai multe firme atestate ANRE si solicitati-le ofertele.

 99. Bună seara! În anul 2018 doresc sa construiesc o casa in com. Curtisoara jud. Olt si automat o sa am nevoie de racordare la reteaua electrică.
  Stalpul este in dreptul portii mele.dar pe partea cealaltă a străzii,distanta pana la casa aproximativ 10 m! Doresc retea monofazata. Se poate face traversarea subterană sau neaparat aeriană si trebuie sa cumpăr si stalpul?nu exista asfalt și nici trotuar! În pret informativ daca se poate? Vă multumesc!

  1. Daca exista doar pamant.. ~10m, o solutie buna este cea subterana. Undeva ~1800-2000 lei (fara TVA) + taxa necesara obtinerii AC-ului pentru bransament + taxe percepute de electrician ANRE pentru dosarul instalatiei interioare.

 100. Buna ziua! Ma intereseaza sa trag curent 380v la o distanta de stalpul enel de 20 m. Zona rurală. Se poate face fara a fi ingropat cablul? Si cat m-ar costa? Multumesc anticipat!

 101. La o casa care exista deja contor electric, pentru a monta inca un contor (deoarece locuiesc doua familii) cam cat costa si cum se procedeaza. multumesc

  1. Contorul existent este pe casa sau la limita de proprietate ? … Daca operatorul de distributie accepta sa va schimbe doar blocul de masura si protectie .. undeva la 1000 lei (fara TVA) + taxa electrician pentru depunere dosar de interior

 102. Buna ziua. M-ar interesa costul unui branșament monofazic subteran cu racordarea la un stâlp aflat la 100 de metri.pe stalp există transformator (mono)deținut de o companie de telefoane.Am înțeles că transformatorul trece după 5-6 ani in proprietatea Electrica și pot să ma “leg” la el.

  1. In zona mea de activitate nu există astfel de transformare… imi pare rau dar nu va pot da un raspuns sigur. Chiar daca transformatorul ar fi detinut de operatorul de distributie.. nu stiu daca v-ar permite racordarea la acesta…

 103. Buna ziua! As dori si eu o apoximare de pret pt un bransament monofazic. Mentionez ca ultimul stalp al Electrica Furnizare se afla la 98 m. Am
  inteles ca solutia propusa spre aprobare a fost cu 3 stalpi si cablul aferent. Deasemena ma intereseaza daca pot sa montez un contuar pe ultimul stalp Electrica si de acolo sa trag in regie proprie cablul ? Multumesc anticipat ! P.S. La multi ani!

  1. Desi poate fi mai ieftina solutia propusă de catre dumneavoastra, pe termen lung nu vi-o recomand..
   -pierderile de pe cablu intre contor si locul de consum le platiti dumneavoastra
   -tot ce se defecteaza dupa contor, veti repera dumneavoastra…
   -nu cred ca va accepta operatorul de distributie solutia propusa de dumneavoastra

   Interesul dumneavoastra pe termen lung este sa aveti contorul cat mai aproape de locul de consum…daca s-ar fi mers dupa aceasta logica nu s-ar mai fi creat retele electrice.. aveam toti contoarele langa posturile de transformare si ne trageam cablu cum puteam fiecare.

   Succes !

   1. Am incercat acea varianta deoarece mai exista o instalatie similara care trece prin fata proprietati mele. Respectiva instalatie are contoarul pe ultimul stalp si proprietatea la aprox 800-900 de ml si duce curentul pe stalpi cu cablu suspendat, monifazic. Oricum, o estimate pt un bransament de 98 ml , care sa includa 3 stalpi, se poate? Multumesc! P.S Aplicand ordinul anre mie mi-a iestit 8400 de lei( socotind un talp la 800 de lei bucatarie).

 104. Bună ziua.Am o construcție nouă finalizată la o distanță de 200-250m de ultimul stâlp de curent. As dorii informatii Cum mă pot racorda la rețeaua electrică. Menționez că doresc curent monofazat. Si a-şi dorii un cost estimativ.Mulțumesc.

 105. buna ziua
  am cumparat un apartament in urma cu cateva luni ( mai precis in luna iunie ). La verificarea acestuia exista bransament electric in functie. Ca urmare a faptului ca la data intocmirii formalitatilor de incheiere contract ca nou proprietar la sediul Enel era aglomeratie, am optat pentru varianta intocmirii actelor cu personal din teren. Dupa doua luni de asteptare, m-am interesat la numarul de telefon 0800070809 sa vad care este situatia si atunci am aflat ca in evidentele celor de la Enel apartamentul figureaza cu contractul de furnizare reziliat din 2015, dar aceasta situatie nu corespunde si in teren ( contor sigilat, functional, debransarea nerealizindu-se efectiv ). Dupa doua luni am mers la sediul Enel si am depus documentatiile in vederea intocmirii contractului pe noul proprietar. Am asteptat alte 3 luni dupa care am sunat din nou la acelasi telefon 0800070809 unde am luat legatura cu un operator care m-a sfatuit sa depun o sesizare in ideea ca poate se rezolva mai repede problema ( cu asigurarea acestuia ca pina la finele anului se va rezolva situatia ). In 28.12.2017 am revenit cu un telefon si m-am intersesat despre problema mea si am primit din partea operatorului ca sesizarea mea este in termen ( mai pe scurt perioada de rezolvare a sesizarii mele este data de 14.01.2018 ). Oare care ar fi solutia in cazul in care la data de 15.01.2018 nu se rezolva problema mea?)

 106. As dori sa stiu cat ma costa un bransament monofazic precizez ca pana la limita propietati sunt 30 de metri drum neasfaltat (supteran as vrea ) sa stiu costurile . Multumesc

 107. buna ziua.as dori o solutie mai avantajoasa si un cost estimativ pentru un bransament monofazat la 70 de metri pe un drum de servitute din pamant.precizez ca in continuarea mea vor mai exista solicitari, eu fiind primul proprietar.va multumesc

 108. Buna ziua.Sunt din comuna Baia de Fier,jud Gorj si aş vrea daca nu vă supăraţi să mă ajutaţi cu un sfat. Avem 2 locuinţe in curte iar la una din ele avem monofazat iar la cealaltă am vrea să instalăm trifazic. Aş dorii să stiu cam care este costul acestui branşament trifazat,stâlpul aflându-se cam la 30-35 m de locuinţă. Mulţumesc frumos.

 109. buna ziua si la multi ani. pe mine m-ar interesa daca e obligatoriu ca tranversarea strazii trebuie sa fie subterana (vreau sa trec la trifazic) atata timp cat acum am monofazic si stalp in fata casei (reteaua este pe trotuarul celalalt) de unde pleaca un fir si la vecinii din stanga mea. mentionez ca acu niste ani, vreo 4, 5 toti stalpii, firele si firidele au fost schimbate pe strada, totul nou. inclusiv contoarele scoase din case pe fatada lor. ahhh si vreau sa mai spun ca de la retea pana pe stalpul din fata casei vine trifazic si astazi au venit unii in salopeta de la enel sa-mi spuna ca: “trifazic subteran!!!”. asta ma intereseaza: daca sunt toate conditiile de a trece strada aerian sunt totusi obligat s-o fac subteran! multumesc.

 110. buna ziua ,sunt din bihor si m-ar interesat cat ma costa un bransment trifazat de apoximativ 20 -25 kv de pe linie daca se poate(mentionez ca linia este noua de un an de zile schimbata)iar stalpul este la o distanta de 10,15 m pana la proprietatea mea adica vis-avis.alt detaliu ar mai fi in cazul in care nu se poate direct de la stalp exista un transformator la 300 m. Ma intereseaza strict costurile (tablou,bransamet,etc)

 111. Buna ziua…as vrea sa trag curent la garaj. Garajul se afla in alta zona decat locuinta. As vrea ceva minim monofazic distanta pana la blocul invecinat 20m sau o firida de la alt bloc 50m si se afla in spatele garajului. Vecinii de garaj au fire trase pe geam din apartament.eu as vrea sa trag legal cu contor cu tot. Inslatia poate fi facuta aerian sau subteran. Sunt din bacau

 112. Va salut.Se poate bransa terenul, pe care se construieste o casa,prin spatele curtii si nu prin fata,dat fiind faptul ca prin spate este o distanta mai mica pana la primul stalp decat prin fata?Multumesc.

 113. Buna ziua,locuim in imobil doua familii și exista doar un singur contor de curent electric,(plătim jumi jumă acum),cât m ar costa sa mai cer un contor?Sunt din Deva,HUNEDOARA.Multumesc!

 114. Buna ziua,locuim in imobil doua familii și exista doar un singur contor de curent electric,(plătim jumi jumă acum),cât m ar costa sa mai cer un contor?Sunt din Cudalbi,Galati.Multumesc!

 115. Bună ziua. Noi avem 105 m pana la sursa de curent. Ni s-a cerut suma de 35000 lei plus 5000 lei transportul stâlpilor. În total 40000 lei ceea ce ni se pare exagerat. În lucrare ne-ar întra 4 stâlpi, valoarea lor fiind calculata la suma de 8000 de lei. Manopera aproape 20000 lei,s-a calculat absolut tot pana la ultima piulita, iar la sfârșit pe desfășurător apare suma de 4000 lei “alte cheltuieli neprevazute”. Am discutat cu mai multe firme, nimeni nu a vrut sa ne spună despre ce cheltuieli neprevazute este vorba din moment ce în desfășurator sunt trecute absolut toate materialele necesare pana la ultima piulita. Ba mai mult de atât una dintre firme ne-a blocat numărul de telefon și a refuzat sa ne mai facă o oferta de pret( după părerea lor prețul din desfășurator de 35000 lei este puțin) pe motiv ca de ce ne-am mai interesat și pe la alte firme și ca de ce cerem atâtea explicații. Este normal? Ce as putea sa fac în cazul asta? V-aș mulțumi din suflet pentru un răspuns.

  1. Incercati sa sunati la toate firmele de pe site-ul https://portal.anre.ro/PublicLists/Atestate
   Selectati localitatea dumneavoastra si localitati vecine si cereti oferte, este dreptul dumneavoastra. Este firesc sa vedeti ce oferte mai sunt in piata ! Atitudinea societatii care v-a blocat telefonul spune multe !

   Cheltuielile neprevazute sunt prinse in deviz, conform legii, pentru ca in orice lucrare de constructii (case, bransamente de utilitati, etc) pot exista situatii neprevazute, spre exemplu, se constata ca dupa ce s-au inceput sapaturile pentru fundatiile stâlpilor, exista conducute de gaz sau alt tip de utilitati ce nu permit montarea stâlpului in zona respective, fiind necesar un traseu mai mare de cablu si exemplul poate continua; in concluzie, daca lucrarea nu se abate de la proiect si nu sunt surprize la executie, acestea cheltuieli trebuie sa vi se inapoieze.

 116. Buna ziua am si eu cateva întrebări mama mea are o casa la sat a cumpărat-o acum 15 ani ea fiind fara contor electric nu a interesato acest lucru pentru ca a cumpărat-o pe bani de nimic am fost acum 2. 3 ani la electrica sa intreb de contor sau daca este ceva acolo si mi sa spus ca la nr acela de casa nu apare nimic nici nu le apare cum ca ar fi casa acolo sunt ceva cabluri trase de pe stalp pana la o baraca care este peste curte intradevar un cablu este taiat de pe stalp ma intereseaza daca pot face un contract pe numele meu pentru ca mama e plecata din tara am contractul de pe casa dar nu este pe numele meu si vreau sa ma mut eu acolo stalpul este chiar langa poarta maxim 10m se poate angaja un electrician autorizat sa faca tot sau trebuie sa fac cu electrica?

 117. In coltul terenului am stalpul de electricitate la 1 metru de gard,pana unde am amplasata casa si stalul de electricitate sunt 35 de metri,vreau sa stiu daca se poate racordare aeriana pe 35 de metri fara sa mai pun un stalp in plus de la strada pana la casa

   1. Contorul va fi langa stalp. De la contor pana la casa dumneavoastra veti lucra cu un electrician ales de dumneavoastra autorizat ANRE. Mi se pare cam pare distanta de 35m intre stalp si o consola de pe casa, dar nu imposibila.

 118. bună ziua!vreau să demolez jumate din casă și construesc alta nu vreau sa renunț la bransament,cum procedez as vrea sa mut contorul pe casa cea nouă cât m-ar costa,care ar fii pașii de făcut. vă mulțumesc

 119. Buna ziua. Detin un teren amplasat la 180m de stradă cu drum de servitute. Vecinii au contorul la poarta. La ce pret ar trebui să ma astept pentru racordare.mentionez ca sunt 2 loturi. Primul la 160m urmând al doilea la 180m iar costurile le impart cu vecinul.Multumesc

 120. Vreau sami fac o vulcanizare,si vreau tensiune trifazata, stîlpul de curent este pe partea cealaltă a drumului ,adică cam 13…15 metri, rog frumos un raspuns, din partea electrica, cam cît mă costă, multumesc.

 121. Buna! Am nevoie de puțin ajutor! Vreau sa ma branșez la retea, dar stâlpul e la 25 m de proprietate pe partea opusa a drumului! As dorii ca bransarea sa fie subterana! Un cost? Ar fi mai buna branșarea aeriana? Șanțurile cine le sapa? Drumul e asfaltat și consumul e estimat la 15 kv! Multumesc

 122. Buna ziua,
  Intrebare: Mi-a venit ATR-ul , am platit factura catre ENEL , aprox 3760 lei , curent trifazic ,subteran cu subtraversare de drum pietruit , stalpul de curent vis-a-vis de imobil , firma cu care am vbit a scos contractul de racordare. Catre firma care executa lucrarea , in afara de acesti 3760 lei platiti catre ENEL , mai trbuie platit ceva? Nu mi-au zis nimic momentan de alte costuri . Intrebarea e daca ei isi iau banii din acesti 3760 lei platiti catre ENEL. Imobil in jud Timis. Multumesc

 123. buna seara
  in jud neamt am monofazat si stilp in fata casei peste drum.
  este posibil sa trag trifazat aerian pentru icalzire cu o centrala electrica de 21 kw ?
  de la stilp pana la consola sunt 20-25 m

 124. Buna ziua doresc sa fac bransarea la curent electric casa noua zona Dambovita Crevedia ansamblu linga Titi Aur .
  De la stalp pina la gard sunt 11 metri ma interseaza cat este costul ptr bransare monofazat cit si trifazic subteran si ce intra in pret .(cablu priza sant ?).Multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dvs.

 125. Salut,nu ma pricep prea mult mono fazat sau trifazat ,ce imi sugerezi pentru o casa de 116m2? , ce acte am nevoie pentru a aplica ?am stalp la 17m de casa ,cat ara ajunge costurile ? Multumesc

 126. Buna ziua mar interesa cit costa o bransare monofazata aerian de la stalp pana unde vine stalpul la mine sunt 17m cit ar costa multumesc.

 127. Buna ziua! Cat m ar costa racordarea la energie electrica ( trifazic) de la stalp la contor, distanta de la stalp la contor 2m, priza de pamant si cablul de la contor la casa sunt executate in regie proprie… Multumesc

 128. Buna seara casa mea este situata penultima casa de pe strada ultima find a vecinului stilpul de curent este la coltu gardului dar spune ca sunt cumparati de el daca nu ma inteleg cu el pot sa am probleme ?mentionez ca a fost nevoie de 3 stilpi pina la el

 129. buna ziua am un teren pe care vreau sa il racordez la electricitate accesul este pe un drum privat distanta de la ultimul stalp pana la drumul privat este de 70 m iar de la accesul pe drumul privat pana la locul de consum este de 30 m Cat costa bransarea pntru un bransament monofazat ce solutii sunt ?

 130. Buna ziua, care ar fi costul bransamentului daca distanta este mai mica de 20m de la stâlp la casa,si daca proprietarul poate avea posibilitatea de a plăti în rate costul bransamentului?

 131. Buna ziua,
  Firida enel din care este realizat bransamentul este incastrata in zidul exterior al casei, in interiorul proprietatii (curte) si este deteriorata, ce trebuie sa fac pentru a muta firida la limita de proprietate?

 132. Bună ziua,am cumpărat o casă are tot,branșamentul de la stîlp la casă am și cutia dar trebuie să-mi pună contorul electric sit să mă lege la stîlp,dar mă obligă să bag pe sub pămînt,cum este posibil cînd eu am tot, și îmi cere și 1600 Ron

 133. Buna seara . Este posibil ca pentru o branșare a unui bloc de opt apartamente sa ti se ceara sume amețitoare de 15.500 de lei de apartament ? In situatia in care un stâlp de curent se afla chiar in fata blocului ? Cine dispune de unde poate fi branșat blocului ?? De unde ar putea niste oameni din clasa aproape medie cu rate la acele apartamente sa plătească aceasta pedeapsa lăsată de branșamentului de șantier al dezvoltatorului ?

 134. Buna ziua.
  Exista vre-un calcul in situatia mea si anume.
  Terenul este extravilan iar stalpil de medie se afla pe terenul meu. De la stalp pana la o unitate de pompare care tot pe terenul meu se afla sunt 500m. Cum ar trebui sa procedez ca sa nu ma coste mult? Enelul este obligat ca sa traga doar contor si atat? dfe la contor pana la statia de pompare pot trage singur subteran fara a apela la Enel?
  Multumesc anticipat

 135. Bună ziua.Va rog să mă ajutați cu următoarea speță:
  Am o casă racordata la 220v si doresc sa instalez separat 380v.
  Mi sa cerut 4000 lei pentru instalarea 380v de la stâlp cu extindere rețea cu 2 faze de 70m încă 1000 lei.
  Este o sumă corectă?
  Vă mulțumesc.

 136. Cum ma pot racordarea la o LEA de 20kv care trece pe deasupra terenului meu si cam care ar fi costurile?mulțumesc, aștept răspunsul dumneavoastră!

  1. In articolul de mai jos puteti vedea cum arata un post de transformare aerian. Aceasta ar fi cea mai ieftina varianta si o estimez la 13000-15000 euro, dar impune o restrictie de a construi locuinte in jurul sau de aproximativ 20m.
   https://energie-electrica.info/2017/09/01/racord-pta-cu-lea-mt-conductoare-neizolate-din-axul-lea-mt-cablu-aerian-torsadat/

   Varianta unui post de transformare in anvelopa pe care il puteti vedea la link de mai jos, probabil ar duce costurile la minimum 40000 euro.
   https://energie-electrica.info/2017/05/13/extinderea-retelei-electrice/

 137. Buna ziua. Mi-am facut casa intr-un cartier nou langa Galati si am facut o cerere de bransare. Exista un stalp de electricitate in fata porti mele la 10m de casa. Am facut cererea la inceputul luni februarie si tocmai m-au anuntat ca bransamentul va costa in jur de 10000 lei deoarece spun ei ca nu se pot lega de cablul care trece prin fata casei si trebie sa imi traga altul paralel de la o distanta mai mare. Este normal asa ceva??. Mentionez ca pe strada mea mai este doar o alta casa construita. Eu stau la inrarea strazi ( mai aproape de sursa de curent). Pana in capatul strazi mai sunt cam 40 de loturi pe care sau inceput lucrari. O sa se traga cate un fir separat penru fiecare lot?? Banuiesc ca pana in capatul strazi or sa fie vreo 40 de fire separate pe un stalp. Si pe cel din capatu strazi o sa il coste 10000€. Este normal asa cv??? Multumesc anticipat!!

 138. Bună ziua, din greșeală un meseriaș dorind sa dea o gaura în grinda casei, mi-a secționat 3 fire din branșamentul aerian trifazat inainte de contor. Lungimea de la stâlp este de 12ml. Ce pași ar trebui să urmez, eventual ce proceduri aplică cei de la Eon, firme executante, ceva prețuri estimative. Vă mulțumesc anticipat!

 139. Buna ziua! De la ultimul stalp pana la marginea proprietatii am 150m. Se poate reliza un brasament trifazic subteran pe aceasta distanta? Propietatea se afla la drumul principal stanga si dreapta nu am vecini. Singurul vecin care are curent este cel din spatele proprietatii. Se poate realiza un bransament subteran de pe proprietatea lui la mine? Ce ma sfatuiti si cat m-ar costa ? Vorbim de o proprietate intravilana in mediul rural care are apa si canalizare in fata proprietatii.
  Multumesc

 140. Bună seara!
  Am primit avizul tehnic de racordare de la Enel pentru trifazic 15 kw, distanța până la stâlp de 90 m, zonă nepavata. Total 11 896 Ron din care 5529 Ron pentru L21101 – Canaliz tip A – zona nepavata sau de tara cantitate 80.
  Mi se pare foarte mult.
  Ce aș putea face?

 141. Buna ziua, daca detin un bransament monofazat si as dori sa trec la trifazat ce costuri implica?Mentionez ca bransamentu este radial monofazat aerian cu stalpul in fata locuintei.

 142. Buna ziua.va rog mult daca ma puteti ajuta cu o situatie.Doresc sa ma bransez la curent monofazic cu fir aerian,distanta de la casa la stalpul din strada este aprox.30m Bransarea vreau sa o fac la o casa de lemn in jud IF.Nu am cad. si int.ajungand la locatie pe drum de servit. terenul neavand iesire la drumul public.Citisem ca se poate realiza si fara cadastru doar in baza actului v-c,CI,si identificare la primarie.Va multumesc mult.

 143. Teren in Crevedia, nu am nimic construit si nici nu intentionez sa construiesc in urmatorii 2 ani dar am nevoie de curent electric pt diferite activitati pe teren (apa, ciment eventual). Stalpul este vis a vis (7 m). Se aproba racordarea sau e obligatorie autorizatia de constructie? Multumesc!

 144. Cat ar costa sa tragem curentul aerian de la strada principala pana la locul undee vrem sunt aprox. 160m ? Si materialul necesar ( stalpi ,cablu .etc ) trebuie sa il luam noi separat? Cum ar trebui sa procedam (jud.Vâlcea)

 145. Buna ziua. In prezent se deruleaza Programul privind instalarea panourilor fotovoltaice prin Administratia Fondului de Mediu. Este necesara obtinerea Avizului Tehnic de Racordare. In ATR solutia pentru bransament este de 2100 lei (doar pentru montat contor electronic pe stalpul stradal. Intrebare: Daca detin deja un bransament monofazat aerian, de la un stalp stradal situat la 20 m de proprietate, de ce este obligatorie refacerea bransamentului prin subteran (de la stalp la proprietate) si nu se utilizeaza bransamentul existent? eventual inlocuirea contorului si a unui cablu nou, insa de ce nu tot aerian? In subteran exista cel putin 3 retele, apa, gaz, fibra optica! Implica autorizatii, avize, taxe, timp! Solutia impusa de distribuitorul de energie mi se pare abuziva, costisitoare si blocheaza derularea programului AFM! De la limita proprietatii pana la tablou se impun alte lucrari (priza pamant, sapatura, cablu, etc.) care genereaza alte costuri suplimentare. Multumesc anticipat!

 146. Buna ziua,

  Doresc sa trag curent trifazat pentru o costructie noua. Stalpul se afla pe trotuarul de vis-a-vis la aproximativ 25-30 m. Strada este asfaltata. Imi puteti estima un cost? Multumesc!!

 147. Cit ma costa sa ma rcordez aerian la reteaua electrica pe distanta de 80 m avind acordul celor 2 proprietari unde sint cei doi stilpi .la care mai este racordat un vecin.

 148. Buna ziua
  Cat ma costa un bransament monofazat 20KW pentru locuinta?
  Lungimea drumului de servitute pana la mine are 350m la distanta aceasta sunt amplasate unele contoare ale vecinilor.
  Eu doresc sa amplasez contorul in fata curtii.
  Daca sare o siguranta este incomod sa te duci la 350m sa ridici siguranta.
  Din fata curtii pana la casa mai sunt 15m.
  Se poate asa ceva? cat costa?
  Va multumesc.
  Specific stau in Bragadiru Ilfov.

 149. Buna ziua.
  Doresc sa aduc curent trifazic la o cladire. Cladirea are curent monofazic. Este situata intre 2 stalpi, la ~15 m. Ce trebuie sa solicit la renel ca sa obtin curent trifazic si care ar fi pretul corect?
  Multumesc

 150. Buna ziua!
  doresc sa achizitionez un teren in provincie
  pe el a fost o casa actualmente demolata
  proprietarii actuali nu au curent
  stalpul este la poarta
  cum voi proceda
  eu voi instala o rulota pe teren sau un container de locuit

  multumesc@

 151. Buna ziua.
  Pentru urmatoarea situatie:
  – drum de servitute cu stalpul de lumina aflat la 180m (primul vecin) distanta de terenul proprietate personala si ultima teava de gaz la 60m (ultimul vecin), care sunt procedurile pentru a intra in legalitate (cu “lumina” si cu “gazul”) pe acest teren, pe care urmeaza a fi construita o casa?
  Multumesc.

 152. Buna ziua! Intentionez sa achizitionez un teren pt. constructia unei case si ma intereseaza care ar fi costurile de racordare la energia electrica. Mentionez ca terenul se afla intr-un lot de parcele, cate 4 pe fiecare parte, cu un drum de servitute de 7 m latime si 85m lungime. Parcela pe care doresc sa o cumpar este ultima pe partea dreapta. Din cate am inteles, niciunul dintre vecini nu este racordat la curent, momentan existand doar o cabanuta si o casa in constructie. Drumul de servitute nu este asfaltat. Distanta de la teren pana la ultimul stalp este undeva sub 100 metri. Care ar fi costul total pt. un bransament monofazat aerian/subteran? Multumesc!

 153. buna seara,as avea o intrebare.Cat m ar costa ducerea unui cablu de curent 380 la care suntem deja bransati la retea acasa,dar am vrea sa il ducem la un grajd distanta 700 de metri,avand deja stalpi.Multumesc

 154. am o locuinta cu contor electric comun .Ce variante de separare exista.Detin un contract de furnizare energie pe o anexa situata la apr30m de locuinta cu contor pe stalp la apr aceeasi distanta.La poarta locuintei este stalp la apr 10m .Se poate schimba contor de pe un stalp pe altul?In ce conditii.In situatia data este o varianta mai simpla decat mutarea contorului?

 155. Buna ziua. As dori sa stiu daca pe o proprietate unde nu exista constructie ma pot racorda la reteaua electrica si cat costa?
  Mentionez ca pe aceasta proprietate exista un garaj prefabricat. Distanta pana la stalp fiind de 5 m, stalpul fiind amplasat opus proprietatii. Multumesc!

 156. buna ziua!

  daca am un teren intravilan, si langa am doar stalp inalta tensiune, fara unul dintr-acela care este pe strazi, care este procedura pentru a ma bransa la curent?si cam care ar fi costurile?

  multumesc!

 157. Buna ziua. Am urmatoarea situatie: locuim intr-un duplex cu contoare separate, din care unul este trifazic, iar consumatorii ar dorii sa inlocuiasca contoarele ( sa treaca cel trifazic in sarcina celuilalt locatar) . Care ar fi procedura si ce costuri implica? Multumesc

 158. Buna,va rog sa mi spuneti daca se poate cit ma costa racordarea la TRIFAZIC .momentan sint racordat la monofazic .Stilpul e la 3m de gard .Cui se face plata daca vine un constructor si executa lucrarea,si pina unde se executa aceasta.,pina la ceas sau complet.MULTUMESC

 159. Bună ziua vreau și eu să îmi bag curentul electric monofazat am băgat acte în afară de actul de proprietate și actualul de urbanism e vreo problema dacă nu le-am depus cam distanța de la stîlpul de rețea este de 15 m Deaconescu Alin Roșia de Amaradia Jud Gorj Strada livezilor nr 25 menționez am nevoie de stîlp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.