Aviz de amplasament nefavorabil – Ord.25/2016

Ati solicitat aviz de amplasament pentru o viitoare locuintă ? Răspunsul operatorului de distributie din zona este unul nefavorabil ? Exista doua situatii in care operatorul de distributie raspunde “nefavorabil” acestor solicitari:

1.Exista linii electrice aeriene/subterane sau alte instalatii ale operatorului de distributie/transport pe terenul sau in imediata vecinatate a terenului unde se doreste realizarea constructiei.

2.Utilizatorii casnici, cu puteri solicitate mai mici de 30kVA, primesc aviz de amplasament nefavorabil si daca distanta fata de reteaua de distributie de joasa tensiune este mai mare de 100m. Daca puterea solicitata este >30kVA trebuie sa primiti aviz de amplasament favorabil (sigur, fara sa va incadrati la punctul 1).

De ce se dă amplasament nefavorabil la o distanta mai mare de 100m ? In trecut au existat foarte multe situatii cu oameni care si-au ridicat locuintelor (având certificat de urbanism, aviz de amplasament favorabil, autorizatie de constructie), deci constructii ridicate cu toate actele in regula, si-n momentul in care acestia solicitau racordare la energie electrică constatau faptul ca fie nu primeau racordare (având mai mult de 100m de la retea), fie costurile racordarii erau uriase (de la 10 000 RON putând ajunge fara probleme la 100 000 RON). Intr-o tara civilizata nu e posibil ca tu sa afli in momentul in care ti-ai finalizat locuinta ca trebuie sa platești sute de milioane te racordezi la energie electrică. Trebuie sa existe institutii care sa-i avertizeze pe cei care ar putea ajunge in situatia asta. Prin urmare ANRE a stabilit cei care doresc sa-si construiască locuinte aflate la o distanta mai mare de 100m să nu mai primeasca aviz de amplasament favorabil, astfel incât acestia sa stie, când incă nu au construit nimic, situatia rețelor de distributie a energiei electrice din zona. Daca totusi doresc racordare, o putere mai mare >30kVA poate fi solutionata conform ord. 102/2015 ANRE, fie cel mai apropiat punct al rețelei JT, fie plecare noua dintr-un post de transformare, fie un NOU post transformare. Operatorul de distributie in functie de situatia retelor electrice din zona respectiva alege punctul de racordare.

Daca nu doresc 30kVA (sau mai mult) si sunt la mai mult de 100m nu primesc racordare ? Puteti apela la ord.180/2015 ce va permite sa realizati o extindere de retea, dar asta numai in situatia in care reteaua electrica permite o extindere pana la lotul dumneavoastra si deja aveți obtinut avizul de amplasament.

Daca nu vreau sa primesc racordarea la reteaua de energie electrică primesc aviz de amplasament favorabil ? Da, cu condiția ca viitoarea construcție sa nu afecteze instalațiile OD. Trebuie sa dati o declaratie din care sa reiasă faptul că alimentarea cu energie electrica a viitoarei locuinte nu implica racordarea la reteaua electrica de distributie publica de joasa tensiune.Pentru discutii si comentarii va rugam accesați forumul.