Aviz de amplasament nefavorabil – Ord.25/2016

Ati solicitat aviz de amplasament pentru o viitoare locuintă ? Răspunsul operatorului de distributie din zona este unul nefavorabil ? Exista doua situatii in care operatorul de distributie raspunde “nefavorabil” acestor solicitari:

1.Exista linii electrice aeriene/subterane sau alte instalatii ale operatorului de distributie/transport pe terenul sau in imediata vecinatate a terenului unde se doreste realizarea constructiei.

2.Utilizatorii casnici, cu puteri solicitate mai mici de 30kVA, primesc aviz de amplasament nefavorabil si daca distanta fata de reteaua de distributie de joasa tensiune este mai mare de 100m. Daca puterea solicitata este >30kVA trebuie sa primiti aviz de amplasament favorabil (sigur, fara sa va incadrati la punctul 1).

De ce se dă amplasament nefavorabil la o distanta mai mare de 100m ? In trecut au existat foarte multe situatii cu oameni care si-au ridicat locuintelor (având certificat de urbanism, aviz de amplasament favorabil, autorizatie de constructie), deci constructii ridicate cu toate actele in regula, si-n momentul in care acestia solicitau racordare la energie electrică constatau faptul ca fie nu primeau racordare (având mai mult de 100m de la retea), fie costurile racordarii erau uriase (de la 10 000 RON putând ajunge fara probleme la 100 000 RON). Intr-o tara civilizata nu e posibil ca tu sa afli in momentul in care ti-ai finalizat locuinta ca trebuie sa platești sute de milioane te racordezi la energie electrică. Trebuie sa existe institutii care sa-i avertizeze pe cei care ar putea ajunge in situatia asta. Prin urmare ANRE a stabilit cei care doresc sa-si construiască locuinte aflate la o distanta mai mare de 100m să nu mai primeasca aviz de amplasament favorabil, astfel incât acestia sa stie, când incă nu au construit nimic, situatia rețelor de distributie a energiei electrice din zona. Daca totusi doresc racordare, o putere mai mare >30kVA poate fi solutionata conform ord. 102/2015 ANRE, fie cel mai apropiat punct al rețelei JT, fie plecare noua dintr-un post de transformare, fie un NOU post transformare. Operatorul de distributie in functie de situatia retelor electrice din zona respectiva alege punctul de racordare.

Daca nu doresc 30kVA (sau mai mult) si sunt la mai mult de 100m nu primesc racordare ? Puteti apela la ord.180/2015 ce va permite sa realizati o extindere de retea, dar asta numai in situatia in care reteaua electrica permite o extindere pana la lotul dumneavoastra si deja aveți obtinut avizul de amplasament.

Daca nu vreau sa primesc racordarea la reteaua de energie electrică primesc aviz de amplasament favorabil ? Da, cu condiția ca viitoarea construcție sa nu afecteze instalațiile OD. Trebuie sa dati o declaratie din care sa reiasă faptul că alimentarea cu energie electrica a viitoarei locuinte nu implica racordarea la reteaua electrica de distributie publica de joasa tensiune. 1. BUNA ZIUA AS DORI O INFORMARE VA ROG CU PRIVIRE LA UN AVIZ NEFAVORABIL DE LA ENEL AM O CASA LA 200M DE LA PUNCTUL DE TRANSFORMARE AM INSTALATIE EFECTUATA SUBTERAN DE O FIRMA AGREATA ENEL DIN ANUL 2011.MENTIONEZ CA AVEM UN TRANSFORMATOR PLATIT DE DEZVOLTATOR IN ANUL 2011 ACUM PROPIETATEA ENEL . SUNT VECINI RACORDATI LA ELECTRICITATE CARE AU 190 M. DE CE NU MI SE DA AVIZ FAVORABIL PUNCTUL DE TRANSFORMARE ARE PUTEREA SUFICIENTA PTR INCA CEL PUTIN 3 LOCUINTE

  1. Legislația s-a schimbat in anul 2016 si daca aveti mai mult de 100m de la cea mai apropiata portiune de retea de joasa tensiune a operatorului de distributie (ENEL = E-Distributie) nu veti primi Aviz de Amplasament Favorabil.

   Imi puteti spune in ce localitate se intamplă lucrurile?
   Accesul catre proprietate se realizeaza pe un drum de servitute ? Vecinii dumneavoastra au contoarele la inceputul drumului ?
   Dumneavoastra ati tras cablul subteran de la proprietatea dumneavoastra până la intrarea pe drumul de servitute ?

  1. Nu aveti incredere in informatiile gasite pe internet atunci cand doriti sa construiti aproape de o linie electrică !
   Solicitati aviz de amplasament de la operatorul de distributie !
   In teorie, fata de Liniile Electrice Aeriane de Inalta Tensiune intre minim 4m si minim 7m fata de conductorul extrem (cel de la margine), in funcție de nivelul tensiunii al acestora. Fata de cele de medie tensiune, minim 3m fata de conductorul extrem.
   Dar repet, solicitati aviz de amplasament de la operatorul de distributie, acestea distante sunt raportate la “deviatia maxima” a conductorului, deci operatorul de distributie va poate impune sa pastrăți o distanta, spre exemplu, de 3.5m fata LEA Medie Tensiune. De asemenea, pe OD il poate interesa si tipul izolatiei existente pe stalpii de medie/inalta tensiune sau alte informatii… Solicitati aviz de amplasament, nu riscati sa construiti in lipsa acestuia si dupa ce-l obtineti păstrati distantele mentionate acolo ! In situatia in care nu sunt pastrate distantele fata de liniile electrice din vecinatate OD poate sa nu va racordeze la reteaua de distributie.

 2. Buna ziua…am și eu o întrebare…fara să știm am ridicat un garaj sub liniile de medie tensiune…acum nu mi se da sub nici o forma aviz favorabil,deși rămâne o distanta de cel puțin 5 metri până la fire…ce putem face in situația asta?exista vreo șansă să îl obținem???sau trebuie sa abandonăm tot?

  1. Rămân cel putin 5 metri de la fire, pe verticala ?!

   Trebuie sa rămână cel putin 3m (dar mai sigur 3.5m) masurati pe orizontala de la conductorul extrem (cel de la margine !) la cel mai apropiat colt al constructiei, deci sub linie nu trebuie sa fie absolut nimic si nici 3.5m stanga-dreapta.

   Puteti face o cerere de deviere a liniei de medie tensiune de pe proprietatea dumneavoastra si in funcție de costurile devierii puteti decide daca abandonați (sau nu) constructia.

   Ar mai fi de spus mai faptul ca liniile de medie tensiune ce traverseaza proprietatiile, nu mai spus constructiile, pot reprezenta un real pericol și scopul urmărit de catre dumneavoastra ar fi să trăți “conform normelor tehnice impuse” astfel încât să reduceți sansele de a avea neplăceri in propria ograda.

   1. Daa…5 metri pe verticala…clădirea este paralelă cu firele pe o lungime de 9metri……înseamnă că nici cea mai mică șansă de obținere aviz

 3. Intentionez si eu sa construiesc un garaj si am in apropiere fire de tensiune medie izolate. In cazul acesta este necesara o distanta mai mica de 3.5 metri ?
  Pot spune ca la constructia casei din 2013, pt aviz, a trebuie sa amplasam casa la minim 5 metri fata de fire, intrucat erau izolate, altfel trebuia o distanta mai mare.

 4. Buna ziua.Am primit aviz nefavorabil pentru racordare la curent electric, in conditiile in care Dl.dir.Radulescu a aprobat instalarea unui contor pe un zid de beton. Vecinul meu are contor electric pe zid, dar eu am primit raspuns negativ. Am acelasi zid de beton, am stalp de iluminat fix langa gardul de beton si tot de acolo incepe curtea mea. Am un drum de acces in fata curtii, iar peste drum e alt stalp de iluminat. Sunt mult mai putin de 100 m, dar cred ca nimeni nu a verificat in.teren.Ce pot face ? Repet, sunt vecin cu cel care are deja contor instalat pe gard de beton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.