Factura de energie electrică – Piața liberă de energie electrică

In cadrul acestui articol vor fi expuse toate componentele ce intră in cadrul facturii de energie electrică. De mentionat faptul ca ne referim la facturile locurilor de consum ce au intrat pe piața liberă (au renunțat la furnizorul de ultima instanță).

Daca nu ați schimbat furnizorul de energie electrică (furnizorul dumneavoastra fiind cel de ultimă instanța – CEZ, Enel, EON sau Electrica Furnizare) trebuie sa știți ca in acelasi mod va fi calculată si factura dumneavoastra incepând din 01.01.2018 când va avea loc liberalizarea completă (100%) a pieței de energie electrică, toțusi si acum modul de obtinere al pretului final este similar cu mentiunea ca pretul final energiei electrice este format procentual din doua mari componente A – Tariful reglementat de catre ANRE si B – Componenta pentru Piata Concurentiala, componente ce sunt supuse aceluiasi mod de formare, explicat mai jos. Practic, pentru utilizatorii abonati la FUI (furnizorul de ultimă instanță) o parte din energie este plătită la prețul reglementat de catre ANRE, o parte de piata liberă conform calendarului de mai jos. Spre exemplu la data 01.01.2017, pentru abondatii FUI, 70% din energia consumata era platită cu un preț ce rezulta din achizitia energiei de pe piata libera, doar 30% fiind platită la un reglementat de catre ANRE.

Sursa grafic: ANRE

Sa nu ne mai abatem si sa vedem cum se formează pretul final al energiei, respectiv factura de energie electrica.

Vom folosi doua notiuni diferite “pretul energiei electrice” si “pretul final al energiei electrice” pentru a intelege cat mai bine modul de formare al pretului. “Pretul energiei electrice” il vom considera pe cel cu care furnizorul ne vine noua energia. “Pretul final al energiei” fiind cel format din “pretul energiei electrice” + alte taxe (acestea NU difera de la un furnizor la altul). Singura componenta care difera de la un furnizor la altul este “pretul energiei electrice”.

Modul de formare al facturii de energie electrica (disponibil cu browser Chrome)

Dupa cum se poate observa in tabelul prezentat mai sus, exista 10 componente ale “pretului final al energiei electrice”, componenta cu numarul 10 – fiind “pretul energiei electrice” – pret oferit de care furnizorul ales de noi. Componentele 1-9 sunt identice pentru toti furnizorii.

Componentele 1-2 reprezintă tarifele de introducere/extragere a energiei electrice din reteaua de transport a energiei electrice (adică retele electrice cu tensiune mai mare sau egala 110kV ce apartine Transelectrica). Se poate observa ca la componenta nr. 2 avem valori diferinte in funcție de fiecare zona a tarii, mai scăzute fiind in Dobrogea si Oltenia, mai ridicate in Transilvania si Moldova, asta din cauza faptului ca in Dobrogea si chiar Oltenia exista un excedent de energie electrică si se incurajeaza consumul in aceste zone, intrucât aici si exista surse de energie electrică puternice (foarte multe parcuri eoliene in Dobrogea, Complexul Energetic Oltenia, Portile de Fier, Bazinul Hidrografic Olt), in schimb in Moldova si Transilvania nu avem surse de energie electrică atat de puternice; consumul de energie electrica la distante mari fata de surse fiind ineficient.

Componenta nr.3 – “Tarif serviciu sistem” este destinata conducerii operationala a Sistemului Energetic National (dispecerizarea acestuia).

Componentele 4-6 ajung catre operatorii de distribuție si sunt destinate gestionarii retelelor de distributie (retele cu tensiune mai mica sau egala cu 110kV ce apartin Operatorilor de Distributie). Acestea sunt calculate de catre ANRE in baza unei metodologii de calcul ce tine cont de foarte multi factori (densitatea consumatori, lungimea liniilor, investitiile necesare, etc). In functie de nivelul de tensiune utilizat, pot disparea din facturile utilizatorilor acestea componente, spre exemplu daca masurarea energiei se realizeaza pe medie tensiune, va disparea din factura tariful de joasa tensiune.

Componenta 7 – Contribuția pentru cogenerarea de inaltă eficiență – urmărește dezvoltarea sistemului de producere a energiei electrice in sistem de cogenerare de inaltă eficientă, in vederea cresterii randamentului sistemelor de producere a energiei (mai putină poluare, mai putin combustibil utilizat pentru producerea aceleasi cantitati de energie, etc.)

Componenta 8 – Acciza conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal

Componenta 9 – Certificate verzi, acestea au rolul de stimula productia de energie electrică din surse de energie regenerabilă (fotovoltaic, eolian, biomasa, etc). Furnizorii sunt obligati sa cumpere de la producatori, un numar de certificate verzi egal cu produsul dintre cota stabilita de catre ANRE (in anul 2017 fiind de 0.320CV/MWh) si cantitatea de energie livrata catre consumatori. In conditiile cotei de 0.320CV/MWh inseamna ca la fiecare 3 MWh livrati, furnizorul trebuie sa cumpere si un CV (certificat verde) ce il va factura mai departe cui ? Consumatorului.

Componenta 10 – Este singura la care noi putem umbla, prin schimbarea furnizorului de energie electrica. Aici am realizat o comparatie a prețurilor din cadrul ofertelor afisate pe site-urile furnizorilor respectivi. Se poate observa că diferențele intre furnizori pot fi destul de mari. Pretul mediu fiind undeva la 0.2 Ron/kWh (200 Ron/MWh).Graficul de mai jos reprezintă o comparatie a nivelului taxelor (suma componentelor de la 1 la 9) in functie de fiecare zonă a țării. Observăm faptul ca pentru un acelasi furnizor de energie electrică, cel mai mic pret al energiei electrice in vom avea in zona Munteniei (Ilfov, Bucuresti, Giurgiu), urmata de zona Banatului. Cea mai scumpa energie electrică fiind in zona Moldovei.

Graficul de mai jos ilustreaza modul de formare al pretului pentru un utilizator casnic aflat in regiunea Muntenia.

Analizând acest grafic, nu putem să nu sesizam, pe langa pretul energiei electrice, cât de mari sunt componentele dedicate tarifului de distributie medie si joasa tensiune, precum si aceea a certificatelor verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.