Încet, încet și in țara noastra, ideea de a achiziționa o mașină electrică incepe sa prindă contur. Vom discuta in cadrul acestui articol despre mașinile electrice disponibile in acest moment pe piața românească, despre modul de încărcare al acestora, despre posibilitatea de incarcare acasă și în spațiile publice.

Iată câteva dintre modele disponibile pe piața românească in acest moment:

Conform “Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2017-2019” inițiat de catre Ministerului Mediului, se acordă un ECOTICHET in cuantum 45000 lei ce se va restitui persoanele ce achizitionează un vehicul electric. Mentionam faptul că Twizy este un “cvadriciclu”, clasificat de catre RNTR 2 la categoria « L7e -Cvadricicluri, respectiv autovehicule cu patru roti, altele decat cvadricicluri le usoare, avand masa la gol de cel mult 400 kg (550 kg pentru vehiculele destinate transportului de marfuri), exclusiv masa acumulatorilor in cazul vehiculelor cu tractiune electrica, si echipate cu un motor a carui putere maxima netă este de cel mult 15 kW.», iar in Ghidul de finantare pentru Programul Rabla sunt cuprinse doar vehiculele din categoriile M1 si N1. Twizy nefăcând parte din aceste categorii nu poate fi achizitionat prin acest Program, prin care se restituie 45000 RON după achiziția unei masini electrice.

Unde pot fi incărcate aceste mașini ? La data scrierii acestui articol numărul total stațiilor de incărcare publice pentru mașinile electrice este de aproximativ 150 in toata țară, dintre care 50 sunt doar in Bucuresti si judetul Ilfov (~30 dintre aceste fiind in nordul Bucureștiului). Prin urmare, locuitorii din zona de nord a capitelei pot spune, ca deja, au o oarecare infrastructură pentru astfel de autovehicule. O parte dintre actualele stații permit chiar incărcarea gratuită a mașinilor.

Mai jos am facut un scurt calcul strict economic, având foarte multe ipoteze simplificatoare (nu am ținut cont de costurile de întretinere ale mașinilor, durata de viata a motorului, durata de viata a bateriei, etc) :

Nu am ținut cont de foarte multe, știu, insă sunt unele costuri care se compenseaza, spre exemplu, desi la o masina convențională costurile de intreținere ale acesteia vor fi mai mari (distributie, ulei ,etc) față de o mașina electrică și aceasta din urmă vine cu dezavantajele ei din punct de vedere economic (bateriile se uzeaza in timp, având o capacitate de stocare mai mică,  după o anumita perioada de timp trebuie schimbate, nefiind deloc ieftine). Se poate vedea faptul ca din momentul achizitiei masinii electrice si pana la sfarsitul vietii acesteia, aceasta poate fi chiar mai rentabila decat o masina conventionala, daca tinem cont si de bonusul acordat in prezent de catre statul roman.Totuși, cred ca pentru majoritatea oamenilor care pun intr-o balanta cele doua tipuri de vehicule, urmatoarele aspecte sunt foarte importante, poate chiar definitorii referitoare la alegerea unuia dintre cele doua tipuri de autovehicule:

A. Gradul de flexibilitatea oferit de către fiecare tip de vehicul.

B. Percepția omului despre protecția mediului si cunosțiințele legate despre “energia verde”.

Cu siguranta, unii dintre noi vor spune: “masina electrică nu-ti permite drumuri lungi”, “masina electrică trebuie incarcată zilnic”, “masina electrică consumă energie electrică produsă din centralele pe carbune”, “masinile electrice sunt foarte mici, inconfortabile, neincăpatoare” sau “masina electrica va consum in viitor doar energie ce provine doar din surse nepoluante”, “doar cu mașini electrice vom putea salva planeta”, “mașina electrică nu polueaza aerul orașele”, “masinile electrice nu poluează fonic”. Deci pot exista atatea argumente pro, cât există si contra. Consider ca cel mai mult conteaza educația noastra si percepția noastra. In prezent am ajuns la un nivel la care, per total, aproape ca avem costuri egale intre mașina electrică si cea convențională, contează daca noi considerăm si suntem dispuși sa facem unele eforturi pentru noi si pentru alții…

  • Observăm si din primul tabel atașat faptul ca mașinile electrică consumă aproximativ 150Wh/km. Este mult, puțin ? Este consumul unui bec cu incadescență (cu filament) de 100W pentru o durata 1h si 30min.
  • Cât costă energia electrică ? aprox. 0.6 lei / kWh (inclusiv TVA). Adica 0.6 lei pentru 1000W. Deci cu 0.6 lei putem merge aprox. 7 km cu o mașină electrică. Astfel pentru 100km platim aprox. 8.5 lei (daca va consuma mai puțin de 150Wh/km vom plati mai puțin…).
  • Cat dureaza sa incarc o astfel de mașină ? Multe dintre masinile electrice permit multiple moduri de incarcare, atat de la o priză monofazată tip “shuko” unde puterea transmisă poate fi de maxim 7kW (230V – 32A), asta înseamnă ca intr-o oră putem transmite catre masina aproximativ 7kW, deci la un consum medie de 150Wh vor parcurge aproximativ 45km. Totusi, pentru incarcarea in mediul casnic este putin probabil sa aveți o putere aprobata mai mare de 7kW astfel incât sa puteti incarca mașina la o asemenea putere. Cel mai des bransamentele monofazate casnic au puteri aprobate intre 4 si 6kW. Deci daca doriti sa incarcati masina electrică acasa, fie o incarcati la o putere mai mică 3,5 kW (230V – 16A) fie solicitați operatorului de distribuție un spor de putere. Prin intermediul prizelor trifazate (400V – 16A, 32A) puteti transmite catre masina dumneavoastra o cantitate de energie mult mai mare, până la 22kWh/h. De reținut faptul ca daca doriți sa incarcați masina dumneavoastra acasa, sunt șanse mari ca bransamentul existent al locuintei sa nu suporte incarcări la puterea maximă (7kW – in cazul in care aveti bransament monofazat sau 15-22kW in cazul unui bransament trifazat), fiind necesara consultarea operatorului de distributie.

Kaufland impreuna cu Renovatio au finalizat anul trecut prima retea publica de incarcare a masinilor electrice pe axa Constanta-Timisoara. Magazinile Kaufland dotate cu statii de incarcare a masinilor electrice se afla in urmatoarele: orase Arad, Timisoara, Deva, Sebes, Sibiu, RamnicuValcea, Pitesti, Bucuresti si Constanta.

Sursa imagine: money.ro

In cursul acestui an cele doua companii intentioneaza finalizarea tronsonului Bucuresti-Oradea. Am vizitat si eu una dintre statiile de incarcare publice dintr-un magazin Kaufland.

Poza este facuta in parcarea Kaufland – Ramnicu Valcea, de mentionat faptul ca in acest oras sunt doua magazine Kaufland, statia de incarcare a masinilor electrice aflandu-se in Kaufland-ul vecin cu drumul european E81, ce duce spre Sibiu.

Statia de incarcare din parcarea Kaufland – Ramnicu Valcea este echipata cu o singura priza tip 2 – permitand incarcarea masinilor cu o putere de pana la 22kW curent alternativ.

[1] Sursa imaginii reprezentative a articolului: bmwblog.ro