Mașina electrică – Începutul unei noi ere

Încet, încet și in țara noastra, ideea de a achiziționa o mașină electrică incepe sa prindă contur. Vom discuta in cadrul acestui articol despre mașinile electrice disponibile in acest moment pe piața românească, despre modul de încărcare al acestora, despre posibilitatea de incarcare acasă și în spațiile publice.

Iată câteva dintre modele disponibile pe piața românească in acest moment:

Conform “Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2017-2019” inițiat de catre Ministerului Mediului, se acordă un ECOTICHET in cuantum 45000 lei ce se va restitui persoanele ce achizitionează un vehicul electric. Mentionam faptul că Twizy este un “cvadriciclu”, clasificat de catre RNTR 2 la categoria « L7e -Cvadricicluri, respectiv autovehicule cu patru roti, altele decat cvadricicluri le usoare, avand masa la gol de cel mult 400 kg (550 kg pentru vehiculele destinate transportului de marfuri), exclusiv masa acumulatorilor in cazul vehiculelor cu tractiune electrica, si echipate cu un motor a carui putere maxima netă este de cel mult 15 kW.», iar in Ghidul de finantare pentru Programul Rabla sunt cuprinse doar vehiculele din categoriile M1 si N1. Twizy nefăcând parte din aceste categorii nu poate fi achizitionat prin acest Program, prin care se restituie 45000 RON după achiziția unei masini electrice.

Unde pot fi incărcate aceste mașini ? La data scrierii acestui articol numărul total stațiilor de incărcare publice pentru mașinile electrice este de aproximativ 150 in toata țară, dintre care 50 sunt doar in Bucuresti si judetul Ilfov (~30 dintre aceste fiind in nordul Bucureștiului). Prin urmare, locuitorii din zona de nord a capitelei pot spune, ca deja, au o oarecare infrastructură pentru astfel de autovehicule. O parte dintre actualele stații permit chiar incărcarea gratuită a mașinilor.

Mai jos am facut un scurt calcul strict economic, având foarte multe ipoteze simplificatoare (nu am ținut cont de costurile de întretinere ale mașinilor, durata de viata a motorului, durata de viata a bateriei, etc) :

Nu am ținut cont de foarte multe, știu, insă sunt unele costuri care se compenseaza, spre exemplu, desi la o masina convențională costurile de intreținere ale acesteia vor fi mai mari (distributie, ulei ,etc) față de o mașina electrică și aceasta din urmă vine cu dezavantajele ei din punct de vedere economic (bateriile se uzeaza in timp, având o capacitate de stocare mai mică,  după o anumita perioada de timp trebuie schimbate, nefiind deloc ieftine). Se poate vedea faptul ca din momentul achizitiei masinii electrice si pana la sfarsitul vietii acesteia, aceasta poate fi chiar mai rentabila decat o masina conventionala, daca tinem cont si de bonusul acordat in prezent de catre statul roman.Totuși, cred ca pentru majoritatea oamenilor care pun intr-o balanta cele doua tipuri de vehicule, urmatoarele aspecte sunt foarte importante, poate chiar definitorii referitoare la alegerea unuia dintre cele doua tipuri de autovehicule:

A. Gradul de flexibilitatea oferit de către fiecare tip de vehicul.

B. Percepția omului despre protecția mediului si cunosțiințele legate despre “energia verde”.

Cu siguranta, unii dintre noi vor spune: “masina electrică nu-ti permite drumuri lungi”, “masina electrică trebuie incarcată zilnic”, “masina electrică consumă energie electrică produsă din centralele pe carbune”, “masinile electrice sunt foarte mici, inconfortabile, neincăpatoare” sau “masina electrica va consum in viitor doar energie ce provine doar din surse nepoluante”, “doar cu mașini electrice vom putea salva planeta”, “mașina electrică nu polueaza aerul orașele”, “masinile electrice nu poluează fonic”. Deci pot exista atatea argumente pro, cât există si contra. Consider ca cel mai mult conteaza educația noastra si percepția noastra. In prezent am ajuns la un nivel la care, per total, aproape ca avem costuri egale intre mașina electrică si cea convențională, contează daca noi considerăm si suntem dispuși sa facem unele eforturi pentru noi si pentru alții…

 • Observăm si din primul tabel atașat faptul ca mașinile electrică consumă aproximativ 150Wh/km. Este mult, puțin ? Este consumul unui bec cu incadescență (cu filament) de 100W pentru o durata 1h si 30min.
 • Cât costă energia electrică ? aprox. 0.6 lei / kWh (inclusiv TVA). Adica 0.6 lei pentru 1000W. Deci cu 0.6 lei putem merge aprox. 7 km cu o mașină electrică. Astfel pentru 100km platim aprox. 8.5 lei (daca va consuma mai puțin de 150Wh/km vom plati mai puțin…).
 • Cat dureaza sa incarc o astfel de mașină ? Multe dintre masinile electrice permit multiple moduri de incarcare, atat de la o priză monofazată tip “shuko” unde puterea transmisă poate fi de maxim 7kW (230V – 32A), asta înseamnă ca intr-o oră putem transmite catre masina aproximativ 7kW, deci la un consum medie de 150Wh vor parcurge aproximativ 45km. Totusi, pentru incarcarea in mediul casnic este putin probabil sa aveți o putere aprobata mai mare de 7kW astfel incât sa puteti incarca mașina la o asemenea putere. Cel mai des bransamentele monofazate casnic au puteri aprobate intre 4 si 6kW. Deci daca doriti sa incarcati masina electrică acasa, fie o incarcati la o putere mai mică 3,5 kW (230V – 16A) fie solicitați operatorului de distribuție un spor de putere. Prin intermediul prizelor trifazate (400V – 16A, 32A) puteti transmite catre masina dumneavoastra o cantitate de energie mult mai mare, până la 22kWh/h. De reținut faptul ca daca doriți sa incarcați masina dumneavoastra acasa, sunt șanse mari ca bransamentul existent al locuintei sa nu suporte incarcări la puterea maximă (7kW – in cazul in care aveti bransament monofazat sau 15-22kW in cazul unui bransament trifazat), fiind necesara consultarea operatorului de distributie.

Kaufland impreuna cu Renovatio au finalizat anul trecut prima retea publica de incarcare a masinilor electrice pe axa Constanta-Timisoara. Magazinile Kaufland dotate cu statii de incarcare a masinilor electrice se afla in urmatoarele: orase Arad, Timisoara, Deva, Sebes, Sibiu, RamnicuValcea, Pitesti, Bucuresti si Constanta.

Sursa imagine: money.ro

In cursul acestui an cele doua companii intentioneaza finalizarea tronsonului Bucuresti-Oradea. Am vizitat si eu una dintre statiile de incarcare publice dintr-un magazin Kaufland.

Poza este facuta in parcarea Kaufland – Ramnicu Valcea, de mentionat faptul ca in acest oras sunt doua magazine Kaufland, statia de incarcare a masinilor electrice aflandu-se in Kaufland-ul vecin cu drumul european E81, ce duce spre Sibiu.

Statia de incarcare din parcarea Kaufland – Ramnicu Valcea este echipata cu o singura priza tip 2 – permitand incarcarea masinilor cu o putere de pana la 22kW curent alternativ.

[1] Sursa imaginii reprezentative a articolului: bmwblog.ro

 1. Stimabile daca faci o simpla aritmetica si inmultesti:

  0.117 cu 100 = 11.7 KwH pe 100 Km…

  Bun si de aci daca scoti matale Subventiile Artificiale din

  Electricitate…(suportate de toti prostiiii degeabaaaa!) si toate Taxele

  Supra Taxele Ultra Artificiale ale Statului… statelor grobine… ai sa vezi

  ca e mai ieftin si mai eficient combustibilul petrolier chiar cu noexele

  de rigoare care nu dispar ci Se Transfera… de la teava de easpamnet

  la furnale…si la nivel global impactul e si mai ucigator… Yet Again

  prostii nu stiu ce vorbesc…!

  Energie verde nu exista mister… viata unei eoline este de 5 ani

  (max 10) cu cost productie exploatare mare…

  …( si costa 5 / 50 /…sau chiar si 100 milioane euroi si banii

  bagati in ea nu se recupereaza niciodata…decat de la prostii platitori

  de taxe…(plus ca functioneaza cand si cand nimeni nu stie cand sau
  cat???)

  smecherii iau cu 4 maini prostii se chinuie sa dea sau

  produca banii de taxe cu doar 2 maini (stangi)…ce sai faci!?

  Deci mai nea omul, sa transformi gazul…petrolul…carbunele…

  vantul…in energie electrica se face cu un enorm plus de cost …fiece

  transformare marind pretul produsului final…. deci cum masa de-i

  mai ieftin 1 KwH ora decat cei 2 / 3 / 4 litri combustibil arsi… si la

  care se adauga multe peste precum: transaportul energiei / reteaua

  pierderile ienerente la productie transport… …. + + + etc!

  Cum de reusiti sa scoateti mai mult decat bagati…( si fara pierderi)?

  Mama ce rendamente si eficiante aveti voi 600% la 100% sau cum?

  Transformari energetice: chimice prin oxidare (ardere)…

  hidrodinamica termica termodinamica (aburul)… mecanica rotatie

  generator…

  DIXIT specialistilor de vacanta!

  1. Ma bucura comentariul dumneavoastra, ati ridicat probleme interesante.
   Intr-adevar a incarca o masina cu energie electrică înseamnă sa ai foarte multe cicluri de transformare a energiei ceea ce duce inevitabil la pierderi.
   De asemenea pentru realizarea instalatiilor de producere a energiei din surse regenerabile (centrale eoliene, fotovoltaice) se consuma foarte multa energie, costurile acestora fiind foarte mari, in unele cazuri, incomparabil mai mari chiar decât beneficiile energiei produse.
   Legat de poluare, trebuie sa tineti cont de faptul ca, cel putin in România, o mare parte din energia electrică a ajuns sa fie produsă din surse de energie “curate” (hidro si nuclear).

 2. Povestea asta cu energia verde trebuie privită întotdeauna din două unghiuri, din punctul de vedere al individului și din punct de vedere macroeconomic. De exemplu energia solară, de exemplu eu am plătit pentru o instalație solară cam 10000 RON și la cât îmi produce pe zi în medie am estimat că se va amortiza cam în 15-20 ani, cu condiția să nu se strice nimic, ori panourile au o durată de viată estimată cam la 20 ani (dacă nu dă vre-o grindină) regulatorul și invertorul cam 10 ani (dacă am noroc) iar bateriile 7 ani, (sunt deep cycle). Bun dar dacă mi-ar fi trimis Electrica factura în avans pe energia care urmează să o consum în următorii 15 ani cred că aș fi fost foarte scandalizat. Din punct de vedere macroeconomic apar alte două aspecte, unul ar fi costul energetic al fabricației echipamentului pentru că dacă consumi o tonă de petrol ca să fabrici un panou solar care îți va produce înapoi energia echivalentă tonei de petrol în 20 de ani nu mai e rentabil, iar al doilea aspect este că energia solară și cea solară sunt oarecum impredictibile iar în rețeaua electrică este obligatoriu să bagi exact atâta energie electrică cât se consumă plus pierderile, asta înseamnă că pe lângă energia “impredictibilă” trebuie să ai la îndemână o altă sursă “predictibilă” gata să producă atunci când ai nevoie, iar acea sursă “predictibilă” evident că devine mai scumpă deoarece trebuie să se emuleze pe inconstanța energiei verzi. La noi în țară erau destule surse regenerable hidro în funcțiune și nu erau necesare investițiile verzi car doar au scumpit costul energiei prin taxarea pentru certificate. Revenind la mașinile electrice eu zic că cea mai mare problemă este că nu ai unde să o încarci acasă, pentru a încărca o mașină peste noapte complet trebuie să ai un garaj sau cel puțin un loc de parcare în curte pe propietatea ta, ori majoritatea posesorilor de mașini nu au 2 mp pentru parcare nici pe trotuar. Cât înseamnă procentual dintre utilizatorii de mașini care au astfel de condiții și își și pot permite prețul unei mașini electrice ? Eu zic că e mult 1%, mai mult la mașinile electrice dat fiind că componenta cea mai mare a prețului o reprezintă bateria asta înseamnă că e foarte puțin probabil să se formeze o piață de mașini second, câte din mașinile de pe stradă sunt la primul propietar ? Cam tot atâtea cât sunt și femei virgine :) În fapt automobilul este un instrument de control asupra populației, oamenii trebuiesc să fie atrași să cumpere cu bani diverse bunuri iar pentru bani trebuiesc să muncească, deci atunci când autovehicolul nu va mai fi o alternativă viabilă pentru îndatorarea oamenilor se va găsi altceva. Ca mijloc de transport este simplu de renunțat la el, se poate folosi transportul în comun, se poate folosi lucrul la distanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.