Retele electrice aeriene sau subterane ? HG 490 / 2011 ?

Retele electrice aeriene sau subterane ? Bransament subteran sau aerian ? HG 490 / 2011 ?

A).Din punct de vedere financiar, o retea subterana de joasa tensiune costa mai mult decât o retea aeriana de joasa tensiune ? Majoritatea retelelor aeriene de joasa tensiune permit transportul a maximum 150-180A/faza. O retea subterana cu o capacitate similara de transport cu cea a retelelor aeriene, costa mai putin cu circa 10-20% cu conditia ca terenul pe care se executa reteaua sa nu necesite refaceri stradale (deci sa nu avem asfalt, trotuar, pavaj, beton, etc), sa fie doar pamant. Daca apare, fie si doar beton pe portiuni considerabile, deja putem considera mai ieftina varianta aeriana.

B).Din punct de vedere al exploatarii si mentenantei retelelor electrice, care dintre acestea sunt mai avantajoase? Retelele electrice aeriene sunt “meteo-sensibile”, de fiecare data cand vremea o ia razna (vânt puternic, ninsori, temperaturi extreme) auzim faptul ca s-a intamplat ceva si cu alimentarea cu energie electrica. Retelele electrice subterane nu sunt afectate de vreme, au totusi dezavantajul ca-n cazul unui defect detectarea acestuia necesită mai mult timp fata de un defect in cadrul unei rețele aeriene. Totusi, trăgând linie, din acest punct de vedere retelele electrice subterane prezint un mare avantaj (nu cad stalpi, nu exista cleme atârnate pe stalpi care se desprind la prima rafală de vânt conducând la nealimentari cu energie electrică).

C). Estetic ? Din punct de vedere estetic, evident, retelele electrice subterane au o bila alba.

D). Ce avantaje au retelele electrice aeriene ? Autoritatile locale pot monta corpuri de iluminat si reteaua electrica de iluminat pe stalpii operatorului de distributie, costurile unei astfel de instalatii de iluminat stradal fiind mult mai reduse comparativ cu retelele de iluminat ce necesita plantarea unor stalpi utilizati exclusiv pentru iluminat. In opinia noastra, aceasta practica poate fi considerata “in regula” doar in medii strict rurale, unde cu costuri relativ reduse, poti avea mai multe… De asemenea alti furnizori de utilitati (telefonie, internet) pot utiliza acesti stalpi, realizând un peisaj minunat cu stalpi extrem de incarcati, cu zeci de fire atârnând, unele chiar la nivel pietonilor.

E). Tehnic ? Din punct de vedere tehnic, in zonele cu consum de energie electrice ridicat (zone urbane) doar retele electrice subterane pot asigura capacitate de transport a energiei electrice necesara.

Sa vedem ce spunea legea:

Conform completarilor aduse prin HG 490/ 11 mai 2011, regulamentului de urbanism aprobat prin HG 525/1996, retelele edilitare ar trebui executate exclusiv in varianta subterana.

In cadrul HG 490 / 11 mai 2011 se mai mentioneaza faptul ca echipamentele tehnice, aici se incadreaza cu siguranta blocurile de masura si protectie, ar trebui amplasate pe proprietatea beneficiarilor sau in nișe special amenajate.

Si aceasta este o mare problema, pentru ca exista foarte multe blocuri de masura si protectie sau FDCP-uri amplasate pe domniul public, care pe langa faptul ca ocupa domeniul public, spatiul verde, poate chiar proprietati private (fara acordul proprietarilor), afecteaza atat circulatia pietonilor cât si a vehiculelor, ele reprezina un real pericol de electrocutare in cazul unei coliziuni cu acestea.Considerăm ca HG 490/2011 aduce îmbunătăriri considerabile Regulamentului general de urbanism HG 525/1996 si trebuie aplicat de catre autoritatile locale. Chiar si art.2 – alin.(9) prin care se mentioneaza faptul ca-n situatia modernzarii sau realizarii de drumuri trebuie sa se prevada canale subterane pentru amplasarea utilitatilor. Totusi, găsim foarte multe situatii, acum in 2017, in care Primaria a asfaltat ieri si s-a trezit azi ca nu s-au gândit in niciun fel la aducerea utilitatilor in zona.

  

 

 1. Buna ziua,
  As dori sa stiu daca e posibila aducerea curentului subteran de la strada principala in dreapta pana mai sus pe o distanta de 300 m care merge in panta. E pentru o casa de vacanta personala.
  As dori sa stiu un primul rand daca este posibil, de ce documentatie e necesara si autorizatii, cat ar costa aproximativ si termenul de executie si cine poate realiza aceasta lucrare privata. Am inteles ca aceste cheltuieli sunt suportate de persoana privata, dar apoi intreaga instalatie e cedata companiei de electricitate pentru viitor si intretinere.
  Va mutumesc si astept cu mult interes raspunsul dumneavoastra.

  Cu stima,

  Alina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.