ANRE-ul nu mai acceptă amatori

In cadrul acestui articol vom discuta despre ordinul 45/2016 ANRE – publicat in MO in toamna anului trecut, unde, printre altele, ni se spune faptul ca toți prestatorii de servicii din domeniul electric vor primi note din partea beneficiarilor lucrarilor/serviciilor.

ANRE-ul a impus ca fiecare operator economic (proiectant, executant, verificator de instalatii electrice) sa aibă un indicator ce vizeaza aprecierea activității sale. Prestatorii de servicii din domeniul electric vor fi caracterizați de o notă, ce trebuie sa reflecte calitatea lucrarilor/serviciilor prestate. Categoriile de instalații electrice vizate de catre ordinul 45/2016 sunt urmatoarele:

a) instalații electrice de joasă tensiune: instalații electrice de utilizare de joasă tensiune, branșamente, linii electrice, aeriene sau subterane de joasă tensiune, posturi de transformare și stații electrice (partea de joasă tensiune), precum și partea electrică (partea de joasă tensiune) a centralelor electrice;

b) instalații electrice de medie tensiune: instalații electrice de utilizare de medie tensiune, linii electrice, aeriene sau subterane, de medie tensiune, posturi de transformare și stații electrice (partea de medie tensiune), precum și partea electrică (partea de medie tensiune) a centralelor;

c) instalații electrice de înaltă tensiune: instalații electrice de utilizare de înaltă tensiune, linii electrice aeriene sau subterane și stații electrice cu tensiuni nominale mai mari sau egale cu 110 kV.

Nota va fi calculată ca medie aritmetica a notelor acordate de catre toți beneficiarii, de-alungului unui an calendaristic. Notele sunt de la 1 la 10. E limpede ca o nota mică ar putea face ca acel operator economic sa fie ocolit, dar pe lângă asta, dacă notele obținute in ultimii 3 ani consecutivi sunt mai mici decât pragul impus, ANRE-ul poate decide suspendarea atestatului respectivului operator economic.

Beneficiarii vor completa un formular prin intermediul căruia vor acorda o notă lucrării/serviciului prestat (media aritmetica a acelor 5 subiecte atinse in formular).

Inițiativa ANRE e bine-venită, cu mențiunea ca s-ar putea merge chiar mai departe…de exemplu, notele ar putea fi publicate alături de datele de contact, adresa sediu, etc ale titularului de atestat.

Acesta http://portal.anre.ro/PublicLists/Atestate este link-ul ANRE unde pot fi gasiti toti operatorii economici.

Este bine-venită inițiativa ANRE de a nota operatorii economici din domeniul electric ?

Vi s-ar părea o idee bună ca nota obținută sa fie publică, pe portalul ANRE, alături de restul datelor ale titularului de atestat ?

Ordinul ANRE 45/2016 poate fi descărcat de aici. 1. IN PRIMUL RAND ,LUCRATORII EXECUTANTII, nu au nici-o vina sau raspundere de calitatea materialelor cat si de cat de repede sunt aprovizionate, de cele mai multe ori nici beneficiarul nu stie ce vrea, una se scrie in caietul de sarcini si alta doreste pe teren. Cat despre ANRE , eu am o parere f. proasta, voi chiar nu aveti ce face de banii care ii catigati, inventati tot felul de chestii sa va justificatii munca, de ex. pt ce imi trebuie mie autorizatie ANRE, pai eu nu stiu sa lucru sau sa ma fereste cineva de accidente daca am autorizatie? am aproape 30 de ani numai in domeniul trasport si productie energie electrica, trans,smart, hidro, si nu am nevoie de autorizatie, decat ca impuneti voi, si si daca fac la examinare voi tot picati din ei ca va trebuie banii din taxe, si daca nu iau imi pierd locul de munca Nu, fiindca specialistii nu mai prea gasesti azi pe salarii de kk.intr-o companie de stat. Si eu si voi lucram la stat si poate am mai multe specializarii decat voi,dar diferenta o face salariul si locul de munca. Eu stau pe stalp sa ai tu energie cand e viscol, si dupa vrei sa ma dai afara ca nu am autorizatie kk in autorizatiile voastre.!

  1. Daca este puternic in meserie demonsttrezi ca esti capabil si te autorizezi. Daca esti sclavul rutinei de zeci de ani si le faci dupa ureche atunci cand te doare gingia de ce te duci la stomatolog si nu la ginecolog.Si in plus nu te ascunde in spatele anonimatului.

 2. Producerea, transportul, distributia si furnizarea de energie electrica trebuie sa se desfasoare in regim reglementat. Este justificat si imperios necesar sa existe cerinte tehnice si legale, Este necesara si asigurarea conditiilor pentru aplicarea prevederilor cuprinse in reglementarile aplicabile. Trebuie controlata si evaluata fiecare activitate specifica. Daca totul se face cu profesionalism si responsabilitate vom avea energie electrica corespunzatoare. Daca apare amatorismul – veriga slaba – lantul se rupe!!!

 3. Si pe Enel de de nu ii puncteaza nimeni? Ca ne tin lucrarile blocate? Si alergam pe la usile lor ? Ei de ce nu au termene?

  1. Eu zic că este corectă notarea din același motiv pentru care este necesară autorizarea. Persoanele fizice sau juridice care beneficiază de diferite servicii în domeniu de cele mai multe ori nu au cunoștiințele specifice ale domeniului (dacă le-ar avea probabil și-ar face singuri lucrările), din acest motiv apelează la persoane autorizate pentru a avea siguranța că lucrările sunt de calitate și sigure, un sistem de notare public din partea clienților ar mai îndepărta din dubiile că “persoanele autorizate” fac parte “din familie” și își obțin autorizațiile deoarece au “răspunsurile în buzunar”, poate ar trebui mers mai departe și examinările să fie făcute la fel ca la permisele auto. A spus cineva și de faptul că e posibil să intri în conflict cu clientul deoarece nu accepți soluția beneficiarului care poate fi “una ieftină”, foarte corect ar trebui ca sistemul de notare să permită și contestații pe baza unor probe întemeiate.

 4. 1.din pacate sunt destui autorizati care vrand nevrand fac concesii la executie si materiale: pe baza clientul nostru seful nostru
  2vreau sa vad ce nota imi da un:cofetar,lacatus ,medic sau oricine (cu respectul meu pt meseria lor)
  3nu prea am auzit de sanctiuni pt autorizsti care executa sau proiecteaza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.