Extinderea retelei electrice de joasa tensiune

Cum se poate extinde rețeaua electrică de distribuție a energiei electrice de joasa tensiune ?

Inainte de toate, voi începe prin a spune ca NU orice “rețea” de energie electrică de joasa tensiune poate fi extinsă. De ce ? Energia electrică, ca orice alt produs pe care îl cumpărăm, poate avea o calitate mai bună sau mai slabă. Unul dintre principalii parametri ai energiei electrice este tensiune acesteia. In România, tensiune nominala este de 400V (racord trifazat), 230V (racord monofazat), conform legislatiei in vigoare fiind permisa o abatere de +/- 10% de la valoarea nominala.

1.Orice linie electrica de joasa tensiune este alimentată dintr-un post de transformare.

2.Cu cât locul de consum este mai aproape de postul de transformare al liniei electrice, cu atât tensiunea la locul de consum este mai stabilă și mai ușor de gestionat de catre operatorul de distribuție.

3.Cum arata un post de transformare ?

Post de transformare in anvelopa betonata
Post de transformare aerian

Nivelul tensiunii la locul de consum este cu atât mai scăzut cu cât distanța de la postul de transformare este mai mare. Cât de mare poate fi această distanță, astfel incât nivelul tensiunii sa fie in banda +/- 10% ? Un răspuns general este foarte greu de dat, intrucât nivelul tensiunii de-alungul unei rețele electrice depinde de mai multi factori (sectiunea cablului liniei electrice, incarcarea acesteia), insă putem spune cu aproximație, faptul ca o distanta de pana la 500m față de postul de transformare poate asigura in cele mai multe cazuri o tensiune bună. O distanță de 500m si 800m intre locul de consum si postul de transformare poate să aducă in unele cazuri tensiune scăzută. Distanțele mai mari de 800-1000m față de PT, aduc in multe cazuri un nivel scazut al tensiunii (sub 207V pentru racord monofazat). Exista si excepții, in zone rurale, unde exista doar consumatori casnici foarte mici, unde o linie electrica poate avea si 1200-1300m.Extindere de retea – vom numi doar racordurile de energie electrica mai lungi de 100m. Racordurile mai mici de 100m sunt bransamente.

Cine poate face o extindere retea ? In prezent legea permite oricui sa realizeze o extindere de rețea. Pana la sfârsitul anului 2015, persoanele fizice care-și construiau o locuinta, nu puteau realiza o extindere de rețea. Odată cu apariția ordinului ANRE 180/2015 – Anexa 5, este permisa realizarea extinderilor de retea si de catre persoanele fizice.

Update 2019: Anexa 5 din ord. ANRE 180 / 2015 a fost înlocuită (actualizată) prin ord. ANRE 16/2019. Aceasta nu mai permite utilizatorilor casnici extinderea retelelor de joasa tensiune. Mai multe detalii aici: Utilizatorii casnici nu mai pot realiza extinderi de retea

A. O persoana fizica poate realiza o extindere de retea, deci un racord mai mare de 100m, doar dupa obtinerea in scris din partea autoritatilor administratiei publice a faptului acestea nu au capacitatea de a coparticipa la finanțarea extinderii rețelei electrice. Detalii aici.

art.4.1, Anexa 2, ord.59/2013 – “Dezvoltarea rețelelor electrice de distributie pentru electrificarea localităților sau pentru extinderea retelelor de distributie se finanțează de operatorul de distribuție concesionar şi de autoritătile administratiei publice locale sau centrale, în conformitate cu prevederile art. 51 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012”.

Anexa 5 – ord.180/2015

Dacă există un număr considerabil de solicitanti ai extinderii de retea, aceasta poate deveni eficientă si pentru operatorul de distributie, in acest caz va contribui si OD la finanțarea respectivei extinderi de retea. Mai multe detalii despre aceasta situatie pot fi citite in Anexa 5 – ord.180/2015.

B. Extinderea poate fi realizata de catre autoritatile locale conform ord.75/2013.

C. O extindere de rețea poate fi realizata de către un dezvoltator ce doreste alimentarea blocurilor de locuinte sau a unor locuințe individuale.

D. O extindere de rețea poate fi realizată de catre orice consumator necasnic.

La începutul articolului spuneam faptul ca nu orice rețea de joasa tensiune poate fi extinsă, cu siguranta operatorii de distribuție vor fi sceptici la extinderile de retea ce presupun ca lungimea retelei sa depăsească ~700m, existând și situații când in locul extinderii retelei de joasa tensiune, cererea de racordare să fie solutionată cu extinderea retelei de medie tensiune si post de transformare (solutie cu costuri mult mai mari). De mentionat faptul că ordinul 180/2015 permite utilizatorilor casnici (locuința individuala) extinderea retelei de joasa tensiune (doar a celei JT) ! Deci acestia nu pot realiza un post de transformare. Bine de știut faptul că, potrivit legii, ord.102/2015 ANRE, pentru o putere solicitata mai mare 30kW, operatorul de distributie poate solutiona cererea de racordare chiar si cu post de transformare, daca extinderea rețelei JT nu este posibilă din punct de vedere tehnic.

Care ar fi costurile unei extinderi de retea – joasa tensiune? Având in vedere faptul ca acestea sunt necesare in special in zone unde nu a fost amenajat domeniul public (existând doar pamant) costurile sunt de aproximativ 100 RON (fara TVA)/m (atât pentru aerian cât si pentru subteran). Daca domeniul public este amenajat costurile cresc semnificativ in varianta subterană.

Cât costa un post de transformare ? Un post de transformare aerian (acesta nu permite construcții pe o raza de aproximativ 20m in jurul acestuia) costă de la 50000 RON (fara TVA). Un post de transformare in anvelopa betonata are un cost de la 170000 RON (fara TVA). Au fost mentionate doar costurile postulurilor de transformare la care se adauga costurile racordurilor de medie tensiune.

Comentariile sunt închise, discutiile legate despre acest subiect pot fi purtate pe forum.

 1. Va rog sa-mi spuneti daca strada Cantonului sat Corbeanca comuna Corbeanca este în planul Dvs de extinsere a rețelei electrice câte sud. Momentan ultimul stâlp este la o distanta de 200 metri de terenul meu.

  1. Acesta nu este site-ul vreunui operator de distributie. Este un blog, care incearcă să facă cât mai accesibilă si cunoscută legislatia din domeniul energetic.

   Totusi ! Asa cum scrie si in acest articol, extinderile de rețea intr-o zona anume se realizeaza doar daca cineva are un interes acolo, inițiatorul acestei operatiuni nefiind niciodata operatorul de distributie ! Fie solicita autoritatile locale, fie vreun dezvoltator, fie un simplu cetățean… daca cineva a solicita o extindere de rețea in zona dumneavoastra puteți afla de operatorul de distributie E-Distributie Muntenia.

 2. Am mers la Giurgiu cu negatia primariei si mi s-a spus sa depun alt dosar cu mai mult de 30kva sau sa merg la Bucuresti.O sa coste mai mult aceasta varianta?

  1. Nu mi se pare corect din partea operatorului de distributie ca va trimite pana la Bucuresti sa depuneti un dosar, sa trimite ei actele…

   Ideea este ca pot exista multe situatii in care solutia pentru extinderea unei retele de joasa tensiune poate sa coincidă cu cea pentru acordarea unui racord a carui putere solicitata este mai mare de 30kVA. Dar nu in toate cazurile … mai ales daca discutam despre retele electrice aeriene (adica daca doriti sa extindeti o retea aeriana).

   Daca in zona dumneavoastra sunt despre retele electrice subterane nou-construite sunt sanse mari ca solutia sa fie aceeasi.

   Sfatul meu ar fi sa discutati cu cei care intocmesc solutia de racordare (nu cu cei care va inregistreaza cererea !), cu proiectantul, daca ei va spun ca solutia e aceeasi, atât pentru extinderea retelei câț si pentru un racord a carui putere este mai mare de 30kVA, este ok, costurile de EXECUTIE fiind aceleasi.

   Daca solutie este aceeasi (discutati cu proiectatul), veti iesi mai ieftin (desi EXECUTIA COSTA LA FEL) depunând cererea in acest mod (cu putere peste 30kVA), intrucât o extindere de retea, de cele mai multe ori merge pe un alt flux, necesitand proiectare externa, avizare solutiei de catre o comisie speciala.. ceea ce inseamna cel putin vreo 2000 lei in plus. Daca veti proceda asa sa depuneti 29kW (reprezinta ~32kVA).

   Va rog sa reveniti cu raspunsul pentru a ne spune cum ati procedat !

  2. Astazi am depus acelasi dosar in Bucuresti plus raspunsul de la enel Giurgiu si negatia primariei.Astept raspunsul.

   1. Ati procedat foarte bine, veti primi o solutie conform ord.180 /2015 – Anexa 5. Este descrisa procedura aici https://energie-electrica.info/2017/11/19/extindere-de-retea-ordinul-anre-180-anexa-5/

    Nu uitati, aveti dreptul de primi compensatie baneasca de la viitorii utilizatori ai acestei retele, pe o perioada de 10 ani. Procedura de calcul a compensatiilor banesti fiind descrisa tot in ordinul ANRE 180/2015, precum si in cadrul articolului https://energie-electrica.info/2017/05/21/despagubire-racordare-reteaua-proprie-compensatie-baneasca/

    Mult succes !

 3. Am primit avizul iar dupa sarbatori primim pretul.Daca platim noi tot avem dreptul la compensatie.Sau s-ar putea sa faca ei extinderea de retea.Asteptam raspunsul.

  1. Ce inseamna “sa faca ei extinderea” ?
   Orice ar executa extinderea de retea, daca cineva se racordeaza in aceasta retea, dumneavoastra aveti dreptul de a primi compensatie baneasca timp de 10 ani !

 4. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu idea de extindere de retea.
  In 2010 am finantat o extindere de retea de joasa tensiune (27.000 EUR ). Practic : cablu de la punctul de transformare la locul respectiv (aproximativ 800 metrii) si firida cu locuri de instalare de noi contoare! La vremea respectiva am fost asigurati, verbal, ca de acolo putem lega intre 10 si 20 de case! La ora actuala sunt conectate numai 2 case (una la 20m si cealalata la 600 m!). Cu greu am obtinut aviz pozitiv pentru inca 4 case (situate cam la 250 m de firida). Acum ei spun ca distantele sunt foarte mari si ca este necesar pur si simplu un punct de transformare…
  Am intrebat pe OD daca nu este posibil sa punem o firida mai departe de la care sa putem racorda alte case, pe viitor…casele nu exista! OP prezinta clar numai solutia punctului de transformare la un pret de 100.000 EUR!!! Sa nu mai vorbim de costurile de branchament viitoare…Credeti ca exista o solutie intermediara? Apreciez raspunsul dvs. Cordial Mirela C

  1. Am inteles partial problema dumneavoastra, dar trebuie lamurite multe aspecte, in functie de care .. este posibil sa se gaseasca o rezolvare o problemei. Cel mai bine ar fi sa imi trimiteti pe mail o schita (desenata de mana) cu toate detaliile.
   Inteleg ca la 800m de PT exista o firida unde sunt 2 contoare pentru o casa aflata la 600m de firida si una la 20m ? Celelalte 4 case au contoarele tot acolo , sau s-a mai extins reteaua ? In prezent dumneavoastra sunteti proprietara tuturor terenurilor ce urmeaza a fi alimentate ?

 5. Este in plan un punct de transformare.Avem la dispozitie 1 an de la data emiterii facturii sa facem lucrarea sau asteptam enelul si platim doar racordarea.

Comments are closed.