Cum se poate extinde rețeaua electrică de distribuție a energiei electrice de joasa tensiune ?

Inainte de toate, voi începe prin a spune ca NU orice “rețea” de energie electrică de joasa tensiune poate fi extinsă. De ce ? Energia electrică, ca orice alt produs pe care îl cumpărăm, poate avea o calitate mai bună sau mai slabă. Unul dintre principalii parametri ai energiei electrice este tensiune acesteia. In România, tensiune nominala este de 400V (racord trifazat), 230V (racord monofazat), conform legislatiei in vigoare fiind permisa o abatere de +/- 10% de la valoarea nominala.

1.Orice linie electrica de joasa tensiune este alimentată dintr-un post de transformare.

2.Cu cât locul de consum este mai aproape de postul de transformare al liniei electrice, cu atât tensiunea la locul de consum este mai stabilă și mai ușor de gestionat de catre operatorul de distribuție.

3.Cum arata un post de transformare ?

Post de transformare in anvelopa betonata

Post de transformare aerian

Nivelul tensiunii la locul de consum este cu atât mai scăzut cu cât distanța de la postul de transformare este mai mare. Cât de mare poate fi această distanță, astfel incât nivelul tensiunii sa fie in banda +/- 10% ? Un răspuns general este foarte greu de dat, intrucât nivelul tensiunii de-alungul unei rețele electrice depinde de mai multi factori (sectiunea cablului liniei electrice, incarcarea acesteia), insă putem spune cu aproximație, faptul ca o distanta de pana la 500m față de postul de transformare poate asigura in cele mai multe cazuri o tensiune bună. O distanță de 500m si 800m intre locul de consum si postul de transformare poate să aducă in unele cazuri tensiune scăzută. Distanțele mai mari de 800-1000m față de PT, aduc in multe cazuri un nivel scazut al tensiunii (sub 207V pentru racord monofazat). Exista si excepții, in zone rurale, unde exista doar consumatori casnici foarte mici, unde o linie electrica poate avea si 1200-1300m.Extindere de retea – vom numi doar racordurile de energie electrica mai lungi de 100m. Racordurile mai mici de 100m sunt bransamente.

Cine poate face o extindere retea ? In prezent legea permite oricui sa realizeze o extindere de rețea. Pana la sfârsitul anului 2015, persoanele fizice care-și construiau o locuinta, nu puteau realiza o extindere de rețea. Odată cu apariția ordinului ANRE 180/2015 – Anexa 5, este permisa realizarea extinderilor de retea si de catre persoanele fizice.

Update 2019: Anexa 5 din ord. ANRE 180 / 2015 a fost înlocuită (actualizată) prin ord. ANRE 16/2019. Aceasta nu mai permite utilizatorilor casnici extinderea retelelor de joasa tensiune. Mai multe detalii aici: Utilizatorii casnici nu mai pot realiza extinderi de retea

A. O persoana fizica poate realiza o extindere de retea, deci un racord mai mare de 100m, doar dupa obtinerea in scris din partea autoritatilor administratiei publice a faptului acestea nu au capacitatea de a coparticipa la finanțarea extinderii rețelei electrice. Detalii aici.

art.4.1, Anexa 2, ord.59/2013 – “Dezvoltarea rețelelor electrice de distributie pentru electrificarea localităților sau pentru extinderea retelelor de distributie se finanțează de operatorul de distribuție concesionar şi de autoritătile administratiei publice locale sau centrale, în conformitate cu prevederile art. 51 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012”.

Anexa 5 – ord.180/2015

Dacă există un număr considerabil de solicitanti ai extinderii de retea, aceasta poate deveni eficientă si pentru operatorul de distributie, in acest caz va contribui si OD la finanțarea respectivei extinderi de retea. Mai multe detalii despre aceasta situatie pot fi citite in Anexa 5 – ord.180/2015.

B. Extinderea poate fi realizata de catre autoritatile locale conform ord.75/2013.

C. O extindere de rețea poate fi realizata de către un dezvoltator ce doreste alimentarea blocurilor de locuinte sau a unor locuințe individuale.

D. O extindere de rețea poate fi realizată de catre orice consumator necasnic.

La începutul articolului spuneam faptul ca nu orice rețea de joasa tensiune poate fi extinsă, cu siguranta operatorii de distribuție vor fi sceptici la extinderile de retea ce presupun ca lungimea retelei sa depăsească ~700m, existând și situații când in locul extinderii retelei de joasa tensiune, cererea de racordare să fie solutionată cu extinderea retelei de medie tensiune si post de transformare (solutie cu costuri mult mai mari). De mentionat faptul că ordinul 180/2015 permite utilizatorilor casnici (locuința individuala) extinderea retelei de joasa tensiune (doar a celei JT) ! Deci acestia nu pot realiza un post de transformare. Bine de știut faptul că, potrivit legii, ord.102/2015 ANRE, pentru o putere solicitata mai mare 30kW, operatorul de distributie poate solutiona cererea de racordare chiar si cu post de transformare, daca extinderea rețelei JT nu este posibilă din punct de vedere tehnic.

Care ar fi costurile unei extinderi de retea – joasa tensiune? Având in vedere faptul ca acestea sunt necesare in special in zone unde nu a fost amenajat domeniul public (existând doar pamant) costurile sunt de aproximativ 100 RON (fara TVA)/m (atât pentru aerian cât si pentru subteran). Daca domeniul public este amenajat costurile cresc semnificativ in varianta subterană.

Cât costa un post de transformare ? Un post de transformare aerian (acesta nu permite construcții pe o raza de aproximativ 20m in jurul acestuia) costă de la 50000 RON (fara TVA). Un post de transformare in anvelopa betonata are un cost de la 170000 RON (fara TVA). Au fost mentionate doar costurile postulurilor de transformare la care se adauga costurile racordurilor de medie tensiune.

Comentariile sunt închise, discutiile legate despre acest subiect pot fi purtate pe forum.