Despăgubire racordare in “reteaua proprie” – compensație bănească

Având in vedere faptul că extinderile de rețea realizate de catre operatorii de distribuție sunt rare nu prea mai există, precum si a modului haotic in care se construiesc locuințele, mulți dintre proprietarii de terenuri sau mai grav, mulți dintre cei care tocmai și-au finalizat o casă află că aceasta trebuie racordată si la curent electric… si că acest lucru costă, poate chiar peste așteptări.

Dar dacă ca s-a realizat o extindere de rețea/un bransament electric pe banii unui prim utilizator, acesta nu trebuie sa primească o compensatie banească de la urmatorii racordați ? Ba da. Câți bani ?

Legislația aferentă acestor “compensatii banești”:

 • Prima reglementare in acest sens a fost ANRE ord.28/2003.
 • A doua reglementare – care este in vigoare, ANRE ord.180/2015.

Inainte de prezenta modul de calcul, ar fi o observație de făcut: Ca urmare a realizării unei extinderi de retea sau altor lucrari in rețelele de distribuie, există utilizatori care consideră că respectivele instalații le aparțin, putând permite (sau nu) racordarea vecinilor in respectivele instalații, după bunul plac, poate chiar contra unor despăgubirii calculate dupa metode proprii. Cadrul legislativ care reglementeze aceste compensatii sunt ordinele ANRE metionate mai sus, posibilitatea racordarii in anumite instalații o stabileste operatorul de distributie, nu primul utilizator. In majoritatea cazurilor, desi reteaua a fost plătita de utilizator, delimitarea instalatiilor se realizeaza la contor (deci ceea ce este inainte de contor aparține operatorului de distributie, ceea ce este după – utilizatorului). Deci OD stabilește (conform legislației !) cine se racordeaza, cine si câți bani primește.


Sectiunea 1 – INSTALAȚII REALIZATE DUPA INTRAREA IN VIGOARE A ORDINULUI 180/2015.

Daca instalația pentru care se consideră a fi necesara calcularea unei compensatii banesti ca urmare a racordarii altor utilizatori pe langa cel initial, este realizată dupa luna ianuarie a anului 2016, discutăm numai despre ord.180/2015.

Ord.180/2015 presupune urmatoarele:

 • Toti utilizatorii ce folosesc o portiune a unei linii electrice (joasa/medie tensiune, subteran/aerian, etc), indiferent de putere solicitantă (cu conditia ca linia sa poata suport tehnic puterile solicitate) vor contribui in mod egal la finantarea portiunii liniei respective – utilizata in comun.
 • Utilizatorii ce folosesc in comun un post de transformare (tot postul de transformare !) vor contribui cu compensatii banesti catre primul utilizator proportional cu putere solicitata si cu puterea nominala a transformatorului postului de transformare.
 • Utilizatorii casnici vor primi compensatii banesti pe o perioada de 10 ani de la punerea in functiune a retelei.
 • Utilizatorii non-casnici vor primi compensatii banesti banesti pe o perioada de 5 ani de la punerea in functiune a retelei.
 • Costurile altor elemente de retea se vor impărți in mod egale intre utilizatorii racordati.

Exemple preluate din cadrul ordinului 180/2015:

Exemplul I – referitor la o linie electrică

Primul utilizator a realizat o extindere de retea 100m – cost fictiv 50 000 lei.

Vine a doua etapa de racordare – un utilizator racordat la 80m de PR (punct racordare) si la 20m de capatul retelei.

Primul utilizator, cel care a realizat reteaua – apare in a doua schema ca “U2” – fiind al doilea de-alungul retelei, intrucât intre acesta si punctul de racordare a aparut un alt utilizator. Daca 100m au costat 50000 lei, rezulta ca 80m au costat 40000lei. Utilizatorul racordat in a doua etapa – utilizeaza 80m/100m, deci i se va calcula compensatie catre cel care a facut reteaua doar pentru aceasta portiune. Utilizatorul racordat in etapa a doua ii va achita celui care a făcut reteaua 20000 lei astfel incât ei sa contribuie in mod egal la finantarea acestei portiuni de retea. Observatie: dupa aceasta etapa, ambii utilizatorii existenti vor primii compensatii banesti. Spre exemplu daca apare un al 3-lea utilizator racordat tot la 80m de PR si la 20m de capatul retelei, acest al 3-lea utilizator va veni cu 13333lei ce ii va distribui in mod egal (6666lei catre U1 si 6666lei catre U2) astfel incât toti trei utilizatorii sa contribuie in mod egal pentru ceea ce utilizeaza in comun (adica cei 80m).

Exemplul II – referitor la un post de transformare

Avem un prim utilizator, care a solicitat 250kVA – solutia de racordare prespune realizarea unui post de transformare echipat cu un transformator 400kVA. Costul PT-ului fiind de 100 000 lei. Costul specific al PT-ului, lei/kVA fiind de 100 000/400 =250lei/kVA.

La racordarea din PT al unui al utilizator cu o putere solicitata de 30kVA acesta va plati o compensație baneasca catre cel care a realizat postul de 30kVA x 250lei =7500 lei.

La racordarea unui al treilea utilizator ce solicita 50kVA din acest PT, acesta va achita catre cel care a facut PT-ul (doar catre cel care a facut PT-ul !) 50kVA x 250lei = 12500 lei.


Sectiunea 2 – INSTALATII REALIZATE INAINTE DE INTRAREA IN VIGOARE A ORDINULUI 180/2015.

In astfel de situatii, in vederea calcularii compensatiilor banesti se va proceda dupa cum urmează:

Din valoarea totala a investitiei realizată in anul 2011…2015 se vor scădea valorilor compensatiilor primite de catre primul utilizator conform vechii metodologii – ord.28/2003. Valoarea ramasa se va considera ca fiind investitia primului utilizator – aplicând metologia de calcul a ordinului 180/2015 mentionata mai sus. Cei care au plătit compensații catre primul utilizator conform ord.28/2003 vor fi uitați, nefiind intreptătiți sa primească compensație conform ord.180/2015 – neavând statul de “primi utilizatori”.


Concluzii si observații:

Consideram ca ord.180/2015 aduce un set de îmbunătățiri referitoare la modalitatea de calcul. Acestea sunt menite sa aducă un plus de corectitudine fața de primii utilizatori (cei care au finantat bransamentul/extindere de retea). Conform ord.28/2003 valoarea compensatiei primită de către un prim utilizator era calculata in funcție de lungimea traseului utilizat de catre cei racordati (ca si la ord.180/2015) dar si in functie de puterea solicitată, ba mai mult, compensatii se puteau primi doar până la o anumita capacitate a liniei (aferenta sectiunii economice) ceea ce facea ca in multe dintre cazuri primul utilizator sa recupereze, la final, poate 20-25% din valoarea investitei.

Avantaje ord.180/2015 (din punct de vedere al corectitudinii modului de calcul):

 • Toti utilizatorii vor contribui in mod egal pentru portiunile de retea utilizate, chiar si utilizatorii racordati in etape ulterioare realizarii rețelei, vor primi compensatie pe masura ce se racordeaza utilizatori.
 • Durata de calcul a compensatiilor s-a extins de la 5 la 10 ani pentru utilizatorii casnici.
 • Compensațiile se calculeaza pentru mai multi utilizatori conform capacitatii tehnice a liniei, nefiind limitati de capacitatea mentionata in ord.28/2013 (aferenta sectiunii economice). Aceasta era o problema determinată de ord.28/2003 intrucât existau situații in care pentru o extindere de retea de 200-300m, se racordau 2-3 utilizatorii la inceputul retelei, primul utilizator primind compensatii mici, dupa care, pentru respectiva retea nu se mai calculau compensatii intrucât se atinsese capacitatea mentionata in ord.28/2003.
 • Un prim utilizator recuperează 50% din valoarea retelei, daca apare un al doilea utilizator ce foloseste 100% din instalatia respectivă.

Dezavantaje ord.180/2015:

 • Pentru liniile electrice nu se tine cont de putere fiecărui solicitant, desi tinând cont ca in majoritatea cazurilor puterile solicitate sunt asemanatoare intrucât discutăm de cele mai multe ori despre utilizatori casnici, precum si a faptul ca modul de calcul s-ar fi ingreunat putând duce la o lipsa de transparentă din partea anumitor utilizatori, considerăm ca s-a procedat corect scotându-se din ecuație “putere/solicitant” in cazul liniilor electrice.
 • Modalitatea de alocare si restituire a compensatiilor banesti intre utilizatori poate fi foarte dificilă in zone unde exista o explozie imobiliara (Bucuresti, Ilfov, Timiș, Cluj).

Download ord.180/2015

Cu siguranță există si situații atipice pentru care, aparent, legiuitorul nu a gândit o soluție, pentru acelea va rugăm sa ne lasăți comentarii pentru a le rezolva împreună. 1. Buna ziua.
  Nu imi este clar daca s-a extins la 10 ani termenul de acordare a compensatiilor si pentru lucrarile de extindere efectuate inainte de aparitia Ordinului discutat in articol.

  1. Daca doriti puteti sa ne spuneti informatii despre instalatie, precum: data punerii in functiune a instalatiei, tipul acesteia (aerian, subteran, sectiune cablu, putere solicitata de catre dumneavoastra, cati sunt racordati si ce puteri) si va ajutam.

   Totusi, sa va raspund la intrebare, daca instalatia s-a compensat conform ord.28/2003 (adica daca au trecut 5 ani de la punerea in functiunea SAU s-a acoperit dpdv al capacitatii economice) pana la intrarea in vigoare a ord.180/2015, CALITATEA DE PRIM UTILIZATOR NU SE PRELUNGESTE LA 10 ANI pentru utilizatorii casnici.

  2. Ion A. Am cumparat in anul 2003 o proprietate cu retea de medie tensiune si post trafo proprii. La postul trafo au fost racordati printr-o extensie a retelei existente un numar consoderabil de comsumatori casnici. Ulterior, mai fost racordati alti utilizaori. In anul 2020, consumatorii casnici si doi alti beneficiari au fost racordati la alta retea a Electrica. In aceasta perioada nu am primit nici o compensatie baneasca de la Electrica desi s-a folosit de retea si de postul trafo, realixand venituri fara sa fi facut vreo investitie. Mai mult, am platit chiar si o parte din pierderile de energie electrica. Pot beneficia de cpmpenatie baneasca din partea Electrica pentru perioada 2003-2020?

 2. Buna ziua

  Am citit si recitit acest ordin 180/2015. Ce nu am inteles este legat de compensatii.
  Am sa va explic pe scurt situatia mea: Locuiesc pe o strada iar distanta de la ultimul bransament este mai mare de 100 m. Am un vecin care e in aceeasi situatie si am solicitat la Electrica sa ne ofere o solutie. Pe strada este montat un transformator la care este racordat doar cel care a platit pentru el. Solutia primita: marirea puterii transformatorului si racordarea la el. Acest lucru implica: plata 50% din valoarea transformatorului existent + plata cheltuieli ptr o noua firida mai aproape de locuintele noastre. Electrica spune ca, costurile pentru marirea puterii transformatorului o va suporta ea. Cu toate acestea costurile mele pentru racordare ajung la aproximativ 35.000 lei.
  La mine nu se aplica Exeplul II (scris de dvs mai sus) adica sa platesc in functie de putere solicitata?
  In schimb la avantaje ati scris ca un prim utilizator recupereaza 50% din valoarea retelei daca ….apar eu .
  Daca aveti timp va rog sa ma lamuriti cum sta treaba deoarece cei de la Electrica sunt cam expeditivi si nu ma lamuresc.
  Va multumesc.

  1. Inteleg destul de putine din ceea ce ati scris, cu toate astea:
   1. Electrica este obligată să vă lămureasca !
   2. Când a fost facut postul de transformare ? Ce putere acesta ? Si ce putere a solicitat cel care a facut acest post ?
   3. Dumneavoastra trebuie sa achitati pentru post un procent din valoarea PTA egal cu raportul dintre puterea solicitata de catre dumneavoastra si puterea transformatorului (de exemplu 6.6/160 – daca solicitati 6.6kVA si el are o putere de 160kVA, acest raport se inmulteste cu valoarea PT-ului).
   4. Bransamentul dumnevoastra ce lungime are ?

  1. In jur de 17000-18000 lei (fara TVA) daca pe drum există doar pământ, daca nu este necesara spargerea unor portiuni de trotuar, asfalt, etc. Varianta aeriana este mai scumpă decât cea subterana daca aveti de săpăt doar pamant; in schimb varianta aeriana poate fi mai ieftina comparativ cu cea subterana (chiar mult mai ieftina !) daca strada este asfaltata, cu trotuar, etc.

 3. Buna ziua,
  Sunt din Iasi si acum 2 ani am inceput constructia unei case depunand totodata actele pentru racordarea la energie electrica. Eon spune ca suntem la mai mult de 1000 de metri de transformator si trebuie extindere de retea, pentru care a inaintat un dosar la primaria Iasi solicitand anumite acte. De 2 ani primaria Iasi nu a binevoit sa raspunda acestei solicitari iar cei ce au construit in zona sunt in imposibilitatea de a se conecta la energie electrica. Am facut nenumarate demersuri fara nici un raspuns! Cum ar trebui sa procedam?
  Multumesc!

  1. Cel mai probabil cei de la E.On vor ca in zona respectivă sa se faca un post de transformare nou. Aveti mai multe posibilitati:
   1. Sa asteptati dupa Primarie sa faca demersurile pentru constructia acestuia.
   2. Sa depuneti o cerere pe o firma (Popescu SRL), in acest fel operatorul de distributie trebuie sa va dea obligatoriu o solutie de racordare, chiar si cu post de transformare daca este necesar, sau poate vă da o plecare noua din postul de transformare existent la 1km (desi sunt sanse mici).

   Costurile unui post de transformare sunt destul de mari, pornind de la minim 12000 euro (fara TVA) pentru post de transformare aerian (care restrictioneaza constructia de locuinte in jurul acestuia pe o raza de 20m) ajungând la pana al 35000-40000 euro (fara TVA) pentru post de transformare in anvelopa betonata (ce nu impune restrictii in jurul sau). La costurile mentionate se adauga costurile racordului de medie tensiune, linie de medie tensiune ce poate fi destul aproape … sau tot la 1km.

   Va rog cititi si articolul
   https://energie-electrica.info/2017/05/13/extinderea-retelei-electrice/

  2. Buna ziua si multumesc mult pentru raspuns!
   Dupa o alta audienta am aflat si raspunsul oficial al primariei! Primaria nu depune actele deoarece calea de acces la imobil este privata! Dupa ce cedam calea de acces catre primarie sunt dispusi sa faca extinderea de retea! Exista vreo cale legala de a exclude din acest cerc vicios primaria?

 4. Buna! Situatie concreta: PT instalat in 2013 Iulie de o persoana juridica (dezvoltator cu 70 apartamente) cu un cost de 430.000 RON, se implinesc 5 ani in Iulie 2018. Valoarea investitiei PRIMULUI UTILIZATOR persoana juridica a fost calculata la 220.000 RON dupa noua lege 180/2015. La 200 metri de PT tata a adus in 2015 o firida mare 5×75 parca la care sunt conectati 6-7 utilizatori. In anul 2018 am cerut aviz de conectare langa aceasta firida pe care eu am adus-o ptr 2 apartamente. Aviz nr1 35.000 RON, aviz nr2 25.000 RON. Pe o firida realizata in 2014 ce vine din acelasi PT pe o strada de langa 3 utilizatori s-au conectat in 2017 la sfarsit platind 5000 si 4000 RON. Daca am inteles bine legea, toti utilizatorii care se conecteaza la acest PT trebuiau sa plateasca despagubiri PRIMULUI UTILIZATOR ptr PT, in acest fel scadea si despagubirea pe care o platesc eu. Avizul de 35.000 l-am platit deja la inceputul 2017 si mai am de conectat un apartament iar azi mi-au zis 24.000 RON. De ce eu platesc atat de mult ptr PT primului utilizator iar cei 3 indivizi au scapat cu 4-5000 ron? Astept cu interes raspunsul dvs. Multumesc!

 5. Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa platesc si alta suma de bani decat cea care mi-a fost solicitata de SDEE Brasov, reprezentand compensatii (vecini racordati anterior). In cazul nostru, unul dintre vecini s-a racordat la reteaua principala si a obtinut o casuta cu doua posturi (cutie de distributie). Unul dintre acestea il foloseste el, iar celalalt mi-a fost repartizat mie. Mentionez ca vecinul pretinde, pe langa compensatiile stabilite de societatea brasoveana mentionata, o suma de bani suplimentara pt proiectul si avizele lucrarii efectuate de el. Va multumesc.

  1. Da.. interesantă intrebare. Nu stiu cum se procedeaza in Brasov, dar pot să va spun faptul că in zona E-Distributie (Bucuresti, Ilfov, Constanta, etc) de cele mai multe in cadrul unui Aviz Tehnic de Racordare nu sunt prinsi bani pentru obtinerea autorizatiei de construire a bransamentului, ceea ce inseamna ca in astfel de cazuri beneficiarii (cel care se racordeaza) le obtin. In Bucuresti, obtinerea autorizatiei de construire poate dura câteva luni bune și pe langa asta necesita poate chiar zeci de avize, costurile finale de obtinere fiind in multe cazuri de minim 1000 euro. Si in zonele rurale din comunele judetelor Ilfov, Giurgiu, obtinerea AC-ului poate costa 1000 lei. Desi nu va este mentionat in ATR consider că ar fi fair-play sa studiați ceea ce v-a pus SDEE sa-i plati vecinului si daca nu au fost prinse aceste cheltuieli, corect ar fi să le contribuiti si dumneavoastra (sa nu mai discutam de timpul pierdut pentru obtinerea acestora). Mult succes si poate reveniti cu un raspuns despre cum ati procedat !

 6. Buna ziua.Am un teren care al folosim vara pt grădina, iesiri in aer liber, etc.As dori sa stiu de ce nu primim acordul pt a trage curent???Ni se tot refuza cererea pe motiv că e nevoie de autorizație de construcție…dar noi nu avem construit nimic in afara de cușca cîinelui si un loc pt grătare.Chiar asa greu e in 2018 sa primim aprobare sa putem trage legal un bec in grădina?

 7. Buna ziua.In aceasta situatie ma aflu si eu.Am construit casa,totul bine si frumos pana cand am ajuns sa fac bransamentul.Firma CRAB bacau,cei de la apa si canalizare au extins reteaua aeriana cu cu cablu pana la pompele care le-au montat ptr canalizare si acum mi-au cerut compensatie sa ma pot lega la cablu lor.Mentionez ca puterea ceruta de mine a fost de 30kw si compensatia era de 4000 euro fara tva la aceasta putere,dar,nu duce reteau puterea pe care am solicitat-o.Am ramas la cei 10kw si compensatia este de 8750 lei cu toate ca nu imi ajunge puterea ceruta ptr garaj si locuinta.Contractul dintre eon si cei de la crab este pe 5 ani dupa care reteau intra in custodia eon si nu va mai trebui sa platesc aceasta compensatie sa inteleg?Tot circul cu bransament,compensatie ma costa ptr 67m 17500 lei cu o putere de 10kw.Oare nu e mai avantajos sa-mi pun panouri solare si sa raman cu banii de la facturi in buzunar?

  1. Eu daca as fi in locul dumneavoastra as prefera sa platesc 17500 lei pentru 10kW din reteaua de distributie decât sa depind doar de panourile fotovoltaice. Daca incalzirea locuinte nu este realizata cu ajutorul unei centrale electrice.. 10kW sunt suficienti pentru majoritatea locuintelor.

 8. Am primit pretul de la enel pentru extindere de retea 106 m, 108622 lei.Trebuie sa platim PT.Daca eram PFA ne racorda si nu mai plateam atat de mult.Ce solutie avem?Panouri sau generator?

  1. Nu stiu ce sa vă spun… panouri fotovoltaice sau generatorul reprezintă solutii de alimentare temporare sau pentru locuri de consum izolate (cabane montane) unde oricum utilizarea energiei electrice intr-un mod destul de rational.. consider ca intr-o casa nu ar trebui sa existe astfel de limitări. Dar nu inteleg de ce trebuie sa achitati aceasta suma atat de mare.. 108622 lei.. când a fost facut PT-ul ?! Asteptati până trece perioada pentru care se plăteste compensatie, se plateste cel mult 5 ani de la data realizarii !

 9. Pe proprietatea mea se afla un punct te transformare PTA 100KWA-160A, pt care eu nu beneficiez de plăti pt chirie sau alte bonificații. Ce trebuie sa fac pt a beneficia de racord de branșament trifazat, dacă se poate prin compensare sau la un preț mai modic deci tarifele standard. Menționez ca punctul de transformare este PTA 55 și se afla în Tg Jiu str Românești nr 102. Va mulțumesc!

  1. Desi am mai auzit astfel de situatii, in care proprietarii terenurilor pe care sunt amplasate instalatii electrice ale OD solicită anumite “beneficii”, nu cunosc niciunul care să se fi rezolvat asa cum vă doriti.

 10. Surpriza! Sotul meu a avut ideea sa masoare el lungimea pana la stalp.Si ce credeti?Am sunat sa vina sa faca masuratoarea din nou de fata cu noi.De 3 ori a masurat domnul de la enel, de 3 ori i-a dat altceva.Pana la urma a ramas 93.5m pana la stalp care nu mai avea 12 m ci 10m cat era scris pe el.Asa roti de masurat……..Asteptam sa ne sune .

 11. sunt.mostenitor.gradul.2.siavem.ca.acte.de.propietate.decat.o.sucesiune.dupa.propietarul.de.contract.as.dori.sa.aflu.daca.mostenitoru.de.gradul1.ma.pote.debransa.de.la.curentul.electic.

 12. Trebuie sa depunem din nou dosarul.Acum speram sa se rezolve.Ce suma ar trebui sa platim pt trifazic distanta de 93.5 m?

 13. Buna ziua ! In Miroslava, langa Iasi, am facut pe cheltuiala proprie circa 400 metri extindere retea, 3 stalpi, subtraversare pe d n , …..in 2016. Am fost asigurat ca reteaua este a mea timp de 5 ani, daca cineva va dori sa se racordeze v-a trebui sa plateasca , …. Mai nou pentru subtraversare cei de la cnadnr vor 10 milioane lei vechi pe an, pentru 30 metri care sunt pe langa sosea, Mai nou cineva crea sa faca o hala si vrea sa se racordeze pe persoana fixica , o firma x care este foarte binevoitoare vrea sa ii explice ca nu are nevoie de acordul meu pentru racordare ca face cerere la e-on si ma compenseaza e-on, si il branseaza . in zona erau care de 5 ani fara curent, la 3 vecini le-am dat acordul in schimbul unei contributii si din partea lor .
  1. daca e-on zice ca e reteaua lor, de ce cnadnr vrea 1000 lei / an de la mine ?
  2. daca eu am facut extinderea de retea ca primaria nu are bani si interes , e-on nu are fonduri si interes , de ce isi insusesc investitia mea si fac ce vor cu ea?
  3. daca e-on a pus gheara pe stalpii pusi de mine , subtraversarea facuta de mine , cablurile cumparate de mine , cutia de bransare cumparata de mine , nu e normal sa mi le plateasca ?

  1. Conform legii.. de la bun inceput instalatia va fi proprietatea E-ON, chiar daca dumneavoastra ati platit-o. Ca idee daca s-a facut pe persoana fizica (Afteni Marian sa spunem) sunteti indreptatit sa primiti compensatie timp de 10 ani, daca lucrarea s-a facut in 2016. Si da, nimeni nu are nevoie de acordul dumneavoastra, pentru ca nu este proprietatea dumneavoastra, dar sunteti indreptatit sa primiti compensatii banesti conform ord.180/2015, pe care E-ON este obligat sa le solicite celor care vor sa se racordeze si sa vi le transmita dumneavoastra.

   1. Am sa va rog sa ma lamuriti si pe mine cu acest lucru…proprietatea EON…de unde si pana unde …deci eu dau banii si EON devine proprietar!Acest lucru mi se pare INSELATORIE PE FATA!

    1. Am scris foarte clar. Nu cred ca-i ceva de lamurit.
     Daca in urma unor conditii meteo deosebite reteaua proaspat platita ar fi distrusa de vânt, ati fi capabil sa o refaceti ? (asta ar trebui sa faceti daca ar fi proprietatea dumneavoastra). Fiind proprietatea E.On unul dintre avantaje este dat de faptul ca orice defect ar aparea, ei o remediaza.

 14. Buna seara. O nelamurire am si eu.
  Am extins reteaua eu si un vecin prin vara lui 2013 cu ATR-uri corelate prin urmare avem statut de primi utilizatori.
  Recent s-a mai racordat un grup de 3 case in aceeasi curte.
  Asteptam sa fim contactati de Enel pentru compensare baneasca? Cat ar trebui sa dureze? Trebuie sa facem noi o solicitare?
  Multumesc.

  1. Faceti sesizare cu incredere ! In sesizare atasati ATR-ul dumneavoastra, poate aveti si ATR-urile vecinilor care s-au racordat, actul de proprietate, CI si un extras de cont bancar din care sa reiasa IBAN-ul unde doriti sa va fie puse sumele ce va revin.
   Sper ca in ATR-urile vecinilor se mentioneaza faptul ca trebuie sa va plateasca compensatie baneasca !
   O seara buna !

   1. Nu am ATR-urile vecinilor prin urmare nu stiu daca in aceastea se ragaseste vreo suma pentru compensarea catre noi.
    In situatia in care in ATR-urile lor nu exista aceasta suma (practic nu le-a luat banii) exista o alta solutie decat instanta?

    1. Stati linistit, daca sunteti indreptatit sa ii primiti, e problema Enel-ului ca nu le-a luat banii vecinilor. Dumneavoastra ii veti primi de la Enel ! Dar de curiozitate, despre ce zona este vorba (localitatea ne intereseaza) ?

     1. Asta e raspunsul lor…
      Operatorul de distributie ne-a comunicat faptul ca in urma racordarii locului dvs. de consum (21,74 kVA), si locul de consum al domnului XXXXXXXX (21,74 kVA), capacitatea economica a cablului de 3X70 mmp, de 39 kVA, conform ordinului ANRE 28/2003, a fost acoperita si in consecinta nu aveti de primit compensatii de la utilizatorii care s-au racordat sau se vor racorda din intalatia realizata.
      Eu nu inteleg nimic. Daca capacitatea a fost acoperita cum a dat ATR fara sumplimentarea cablului?

 15. Buna ziua vreau sa fac si eu 100 m extindere miar trebui 200 m dar electrica nu da voie ca persoana fizica sa duc 200 de m numai 100 de m puteti sa-mi spuneti cat mar costa extinderea de 100 de m cu 3 stalpi. Multumesc

 16. Mama lor de ele lucruri. Suntem in sec. XXI si tu pe banii tai trebui sa extinzi rețeaua electrică ca alti sa-si ieie beneficiile. E corect…….. Nu plătim noi taxe si impozite….!!?!? Pentru ce …? Ca nimeni să nu aibă sa extindă rețelele cu 100, 200,…..400 metri ( ca si in cazul meu). Halal ………………☹

 17. Buna seara , as dori sa racordez o casa la energie electrica. De la casa pana la stalp am in jur de 40 de m. As dori sa pun contorul electric la intrarea in curte (de la stalp pana la contor am in jur de 10 m +30 m pana la casa ), as putea folosi cablu cumparat de mine ? ar scadea din pret? lucrez in alta tara ca electrician folosesc cablu de cupru aramat care la noi in tara e foarte scump si de alta calitate. si daca imi montez panoul electric cu sigurante in casa si duc eu cablul pe sub pamant pana la contor adica 30m ,ar trebui sa achit doar instalarea contorului ? va multumes si as vrea un raspuns

 18. Bună ziua! Vreau să mă sfătuiți in urmatoarea dilemă: vecini noștri s-au racordat la energie electrică în sept. 2013, având nevoie de 3 stâlpi ( 60m) , noi suntem în construcție și pt racordate avem nevoie de 1 stalp (20m). Intrebarea e cu cât aș plăti mai mult (aproximativ) dacă ne racordat acum ținând cont că în septembrie ar trece in patrimoniu lui electrica. Mulțumesc!

 19. Am realizat o investiție într-un PT de 100Kva si bransament electric de 100 m de la pt pănă la florida in valoare de 104000 lei.Cel de-al 2 lea utilizator ptr a se racorda trebuie să prelungească rețeaua cu 80 m ce compensatie băneasca trebuie să primesc.

 20. Buna ziua.
  Vreau sa-mi comunicati daca s-a extins de la 5 la 10 ani termenul de acordare a compensatiilor si pentru lucrarile de extindere efectuate inainte de aparitia Ordinului discutat in ord.180/2015.
  Este vorba deste o instalatie subterana facuta in anul 2011 in Municipiul Satu Mare pe o distanta de 280 m., de catre cini persoane la care eu doresc sa ma conetctez la distanta de 200 m. din acets cablu subteran.
  Mai trebuie ca sa achit compensatii elor 5 persoane, desi au trecut 5 ani de la realizarea acestei investitii, sau instalatia s-a compensat conform ord.28/2003 (adica daca au trecut 5 ani de la punerea in functiunea SAU s-a acoperit dpdv al capacitatii economice) pana la intrarea in vigoare a ord.180/2015, CALITATEA DE PRIM UTILIZATOR NU SE PRELUNGESTE LA 10 ANI pentru utilizatorii casnici.

 21. Buna ziua.Vecinul meu(dezvoltator imobiliar)a racordat la energie electrica,cele 6 vile,pe cheltuiala lui(cca 200m de la transformator).Pentru ca eu sa-mi pot racorda locuinta,va trebui sa-l despagubesc.Intrebarea mea este…cheltuiala se va imparti la 2,sau la 7.Va multumesc.

 22. Buna ziua! Va rog sa ma lămuriri in urm pb:Vecinii mei s au racordat la rețeaua electrică in anul 2005, având nevoie de 3 stâlpi. Noi suntem in construcție și pt racordare trebuie sa ne racordăm la unul din stâlpi.Va rog sa mi Spuneti dacă trebuie sa despagubesc primul utilizator și cum se calculează (a plătit 20000 lei , suntem 6 loturi cu 7 utilizatori) Dacă nu trebuie despăgubit care este baza legală? Va multumesc

 23. Buna ziua !
  Am o nelamurire, la masuratorile efectuate in teren de catre lucratorul ENEL a fost identificata distanta de racordare de 106 metri.
  Am intrat in posesia ATR-ului, In acesta este inscris:
  -canalizare tip A de tara, cod-L21101, 125 metri;
  – JT cablu>35<- 95 mm2, cod L23202, 130 metri;
  De ce nu este efectuat calculul devizului ATR, pentru distanta de 106 metri, conform realitatii din teren?
  Este usor sa " tragi din condei", doar platesc eu.De ce nu foloseste ENEL tehnica GPS, pentru masuratori, care ar trebui sa CONFIRMATE de catre propietar sau detinatorul imobilului?
  Exista posibilitatea ca santul(canalul prin care trece cablul)sa il pot executa in regie proprie?

  1. Daca pe cablul vecinului s-au racordat până la finalul anului 2015 consumatori cu o putere cumulata de X kVA, atunci dumneavoastra nu va mai trebuie sa platiti intrucât se considera ca reteaua dânsul s-a compensat dpdv financiar vechiul ordin ANRE – ord.28/2003 si nu mai intră pe noul ord. 180/2015.
   Valoarea lui X o puteti vedea aici https://goo.gl/mibAwf, la pagina 11, si este stabilita in functie de sectiunea cablului pe care l-a tras vecinul.

 24. Bună ziua. Dacă am achitat jumătate dintr-un branșament dar banii s-au dat prin act notarial cu depunere în contul primului investitor se ia hartia de la notar în considerare sau va trebui sa mai achit o data suma prin electrica?

 25. Buna ziua. As dori sa stiu ce documente trebuie sa depun si unde, pentru a primi compensatia baneasca de 50% fiind primul investitor. Investitia a fost facuta in urma cu cateva luni cu costul de 20 000 lei iar in vecin se racordeaza la reteaua facuta integral din costurile noastre proprii. Multumesc frumos

 26. Buna ziua. As dori sa stiu daca se poate plăti in rate compensatia catre cel care a facut primul bransamentul. Si in cate rate? Multumesc.

  1. Cu rate catre operatorul de distributie nu este posibil. Sau chiar daca dumneavoastra platiti in rate.. se fac considera de fapt ca platiti partial si fluxul de racordare va sta pe loc (nu va racordati până nu achitati toata suma).

 27. Bună ziua, mă interesează să știu după cât timp se primeste compensatia baneasca de la punerea în funcțiune a celui racordat. Adică deja are contorul montat.

 28. Buna seara.
  In anul 2015 am solicitat bransarea unei locuinte in regim de șantier pentru care am plătit compensații bănești in valoare de 3800 lei, fiind emis ATR-ul valabil pana in luna aprilie 2016 în care era specificat că sunt purtător de compensatii si la pct. 7 era trecut ca o sa primesc compensații de la noii utilizatori care vor fi bransati, iar apoi a fost emis un alt ATR in care nu mai este prevazut daca sunt purtator de compensatii, dar la pct. 7 este menționat ca o sa primesc compensații de la noii utilizatori care vor fi bransati.
  Pana in prezent au fort branșate aproximativ 8 case care au plătit compensații, iar eu am primit compensații doar de la o singură persoană.
  Cei de la Enel mi-au comunicat ca nu mai primesc compensații întrucât s-a schimbat legislația, dar nu au întocmit niciun act, care sa anuleze ATR-ul valabil sau vreun act adițional.
  Spuneti-mi daca am dreptul la compensații si cum pot primi compensațiile care nu mi-au fost acordate. Totodată să îmi spuneți dacă nu ar fi trebuit să îmi comunice in vreun fel ca legislația s-a schimbat, iar contractul a fost modificat, acte care ar fi trebuit să le semnez si eu.
  Va multumesc.

 29. Buna seara!
  Am facut o extindere de retea de 100m in 2016.Un vecin se racordeaza la jumatate din linie realizata in totalitate din banii nostri( 5000 lei linia).As dori sa stiu cat ar trebui sa primesc compensatie.
  Va multumesc!

  1. Aproximativ 1250 lei. El va plati 1/2 din portiunea de retea pe care o utilizeaza (jumatate = 1/2). Deci va plati 1/2 * 1/2 * 5000 = 1250 lei. Daca sunteti mai multi care ati finantat reteaua, va plati mai putin de atat.

 30. Buna seara!după ce m am branșat la curent cu toate actele in regula,DUPA APROXIMATIV UN AN un anume de la electrica m a sunat sa mi spună că trebuie să despăgubesc investitorul inițial,se poate așa ceva?extinderea de rețea a fost făcută în 2012-2013.multumesc

  1. Nu mi se pare normal sa vi se menționeze compensatia baneasca dupa ce v-ati racordat.
   Avizul Tehnic de Racordare este propunere operatorului de distribuție de a va racorda si trebuie sa va aduca la cunostiinta si compensatia baneasca. Daca nu vi s-a menționat in ATR, nu cred ca sunteti obligat sa o achitati, dar cel mai bine mergeti la sediul operatorului de distributie si mentionati faptul ca trebuia sa stiti de la faza de ATR acest lucru.

 31. Buna seara. Suntem un cartier rezidential din imediata apropiere a municipiului Giurgiu mai exact in partea de nord a municipiului la centura orasului. De 5 _ 6 ani se dau autorizatii de constructie ( si se si construieste) dar nu exista nici un fel de utilitate. Cel mai rau este curentul electric. S _ au facut foarte multe demersuri iar la inceputul acestui an enel a promis ca va face un proiect pentru extindere de retea in aceasta zona. S _ au tinut de cuvant dar lucrarea costa 640.000 ron si vor cofinantare din partea primariei. Dupa cum stim primaroile nu vor sa plateasca iar noi stam tot la lumanare. Ne poate spune cineva ce se poate face in anul 2019 in Romania un cartier intreg sa poate avea un bec aprins in casa? Fara generator sau alte surse improvizate. Multumesc.

 32. Dacă am făcut o prelungire de retea purtătoare de compensații, în valoare de 18000 ron si tva- ul aferent.
  Voi recupera si din tva cînd voi primi compensatiile sau nu?
  Multumesc

 33. Buna ziua.Daca primul utilizator are ATR din 20 09 2013,eu,al doilea utilizator cu ATR din 25 03 2019,mai platesc compensatie baneasca?.Multumesc.

  1. Da, exista aceasta posibilitatea, chiar destul de mare daca pana la dumneavoastra nu s-a mai racordat niciun alt utilizator in instalatia primului utilizator (s-a prelungit la 10 ani acordarea compensatiilor pentru utilizatorii casnici).

 34. Dacă avem un PT pe proprietatea privată iar cineva vrea sa se branseze la el. Aceasta lucrare presupune o lucrare pentru îngroparea cablului pe proprietatea noastră. Se poate face aceasta lucrare fara acordul proprietarului?

  1. Cred ! ca primaria ar fi trebuit sa solicite acordul proprietarilor proprietatilor private afectate. Primul pas ar fi sa vedeti daca executantul lucrarii are autorizatie de construire.
   Legat de postul de transformare, daca acesta apartine operatorului de distributie, dumneavoastra nu aveti dreptul de a îngradi accesul la acesta, teoretic când acesta s-a realizat s-a facut drept de uz si servitute. Daca dreptul de uz si servitute acopera si terenul pana la postul de transformare, consider ca nici primaria nu ar fi trebuit sa va mai ceara acordul, daca s-a prezentat acest document la primarie in faza de certificat de urbanism.

 35. Am o dezmembrare cu 6 loturi de teren cu drum de servitute și autorizație de construcție la 4 dintre loturi doar ,ca distanță la cele solicitate sunt la peste 100 de metri distanță la care am semnat la notar ca nu am nevoie de curent dar , sunt 3 loturi fără autorizație de construcție solicitată sub 100 ml distanță de rețea la care nu vor sa ma branșeze ca in zona este un proiect imobiliar e corect ?

 36. Buna ziua,

  Situatia este din Zona Iasi (Barnova), apartinem de Delgaz Grid (E-on).
  Daca primul utilizator (nu stiu daca este PF sau juridica) are facuta reteaua din 2011 (asa scrie pe stalpi), eu ca al doilea utilizator PF care vreau sa ma racordez la reteaua lui in 2020, mai platesc compensatie baneasca?
  Nu s-a mai racordat nimeni la extinderea lui facuta in 2011.
  Mentionez faptul ca are extindere de 7 stalpi (aerian 120 ml), la ultimul stalp are un contoar, iar de acolo pleaca cu extindere subteran de 250 ml.
  Eu ma situez la al 3-lea stalp.

  Multumesc anticipat!

 37. buna ziua, as dori sa stiu daca eu in 2014 am facut reteaua electrica de 300 de m,si nu sa racordant nimei inca la retea sunt singur,acum daca vrea sa se racordeze cineva mai primesc compesatie baneasca dupa noua lege?si daca eu nu sunt de acord ca sa se racordeze la reteaua care eu am facuto,si eu am platito,se poate lega?pt ca nu vrea sa plateasca copesatia care sa sapat canalul si sa bagat cablu,vrea sa plateasca doar ce a scris electrica in aviz..multumescc

 38. Bună ziua!Dacă sunt in chirie intr-un spatiu comercial dar acesta nu are curent electric și acum s-a luat decizia de a se face branșamentul electric, dar am facut cerere către Electrica pe firma mea ,executantul cel care face lucrările mi-a trimis o împuternicit ca ma reprezintă pt.absolut totul ce înseamnă branșamentul electric.Este corect așa?Si altă întrebare este:După ce imi expiră contractul de închiriere ce posibilitate există să îmi recuperez investiția, costurile bransamentului electric pt.Spatiul in care subliniez sunt chiriaș?Va multumesc mult!Astept vă rog răspuns!

 39. Va rog sa- mi spuneti daca pentru o extindere de retea realizata in 2014 la care nu s-a racordat nimeni pina in prezent,adica 15.06.2020, se mai poate beneficia de despagubiri in cazul unor noi racordari?
  La un raspuns anterior nu se precizeaza clar daca termenul de 10 ani pentru recuperarea investitei este valabil si pentru extinderi de retele realizate inainte de 2016.
  Va multumesc.

 40. Bua seara , pentru o bransare aeriana cu traversare de drum de maxim 15 metri sunt obligat sa pun stalp intermediar ?

 41. Buna ziua,dupa ce am depus documentatia de ATR, la e-distributie, am primit raspuns ca nu se poate pentru ca terenul meu este la 135 de m de stalp. Ce solutii am in acest caz.Mentionez ca terenul meu face parte dintr-o serie de 30 de loturi, pentru care vecinii vor demara constructiile in viitor.Casa mea este gata si nu am nici o posibilitate sa ma racordez la curent.Ce sa fac?Aveti cunostiinta daca pot impreuna cu vecinii sa facem o retea pe toata strada , pe care sa o dona ulterior e-distributiei, ca sa ne racordeze strada?Cum se poate face asta?Multumesc

 42. Buna ziua , daca m ati putea lamurii cu cateva detalii , as fii recunoscator!
  1 . Este vorba de o extindere Retea (400 ml) si (90 ml de la medie) la un Teren cu multe loturi (proprietate mea ) pentru care am obtinut autirizatie de constructie( o singura casa) si dupa raspunsul negativ , am redepus pentru ATR si cu negatia de la primarie.
  Intrebari:
  1. Am cerut pentru trifazat (oricum imi cereau asta in solutie la distanta aceasta si ca sa nu Mai pierd timp am cerut asa) cam cat costa ( la mono stiu in jur de 100 Ron plus tva ml) aici nu am idee. Am gresit ca am cerut trifazat?
  2. Daca firida se va instala la capatul terenului meu, pentru racordarea viitoarelor loturi (case) care au Mai mult de 100 ml de firida, cum se procedeaza( ma refer la faptul ca Enel nu Mai are nicio treaba cu reteaua pentru ca el doar inca seara pentru contorul care se monteaza in capat ul terenului) ?
  3. Daca aveti idee cum calculam pe acest cablu ( sa zicem standard ) de 380 cerut de mine ( am putere Ceruta de 18kw) cam cate case de pot conecta in viitor sau cum de calculeaza.

  Multumesc anticipat pentru raspuns !

 43. Buna ziua,

  am “construit” din resurse proprii o extindre de retea in 2000. Am contractul cu Electrica in care se stipulueaza clar ca orice bransament poate fi efectuat doar cu acrodul meu. Nu am gasit legislatie pentru speta in cauza ma puteti ajuta?

 44. Buna ziua. In iunie 2020 am primit ATR pentru a aduce o coloana electrica la locuinta mea din Navodari. Am facut contract de racordare si furnizare cu Enel, am virat catre enel prin luna octombrie 2020 suma agreata in contract. Firma aleasa si agreata de Enel a inceput lucrarile deabia acum, in aprilie 2021, dupa emiterea ordinului ANRE de racordare gratuita. Toate acestea le-am facut in speranta ca voi primi compensatii banesti de la cei ce urmau sa se branseze in coloana adusa pe cheltuiala mea (pe o perioada de 5 ani, asa cum e stipulat in contractul cu Enel).
  Fiind demarata procedura anul trecut si finalizand lucrarea in altfel de conditii (cu o lege noua bazata pe ordinul ANRE) nu stiu cui sa ma adresez pentru a-mi recupera investitia asa cum mi se pare firesc.

 45. Buna ziua memele meu este radu laurentiu am dezvoltat un ansamblu de locuințe în Bucuresti Str natatiei nr 22 am realizat racordarea electrică definitiva cei de la enel iau dat soluția de racordare și FDCP meu și el a dezvoltat un ansamblu de locuințe:întrebare unde,când și cum pot depune o cerere de despăgubire va mulțumesc

 46. Buna referitor la ordinul 180/2015 “Utilizatorii non-casnici vor primi compensatii banesti banesti pe o perioada de 5 ani de la punerea in functiune a retelei.” – adica in 5 ani de la punerea in functiune trebuie solicitata compensatia, sau cei 5 ani sunt doar perioada in care, daca se leaga un alt consumator, primul poate solicita compensatie si sollicitarea de compensatii se poate face si mai tarziu de cei 5 ani? Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.