Despăgubire racordare in “reteaua proprie” – compensație bănească

Având in vedere faptul că extinderile de rețea realizate de catre operatorii de distribuție sunt rare nu prea mai există, precum si a modului haotic in care se construiesc locuințele, mulți dintre proprietarii de terenuri sau mai grav, mulți dintre cei care tocmai și-au finalizat o casă află că aceasta trebuie racordată si la curent electric… si că acest lucru costă, poate chiar peste așteptări.

Dar dacă ca s-a realizat o extindere de rețea/un bransament electric pe banii unui prim utilizator, acesta nu trebuie sa primească o compensatie banească de la urmatorii racordați ? Ba da. Câți bani ?

Legislația aferentă acestor “compensatii banești”:

 • Prima reglementare in acest sens a fost ANRE ord.28/2003.
 • A doua reglementare – care este in vigoare, ANRE ord.180/2015.

Inainte de prezenta modul de calcul, ar fi o observație de făcut: Ca urmare a realizării unei extinderi de retea sau altor lucrari in rețelele de distribuie, există utilizatori care consideră că respectivele instalații le aparțin, putând permite (sau nu) racordarea vecinilor in respectivele instalații, după bunul plac, poate chiar contra unor despăgubirii calculate dupa metode proprii. Cadrul legislativ care reglementeze aceste compensatii sunt ordinele ANRE metionate mai sus, posibilitatea racordarii in anumite instalații o stabileste operatorul de distributie, nu primul utilizator. In majoritatea cazurilor, desi reteaua a fost plătita de utilizator, delimitarea instalatiilor se realizeaza la contor (deci ceea ce este inainte de contor aparține operatorului de distributie, ceea ce este după – utilizatorului). Deci OD stabilește (conform legislației !) cine se racordeaza, cine si câți bani primește.


Sectiunea 1 – INSTALAȚII REALIZATE DUPA INTRAREA IN VIGOARE A ORDINULUI 180/2015.

Daca instalația pentru care se consideră a fi necesara calcularea unei compensatii banesti ca urmare a racordarii altor utilizatori pe langa cel initial, este realizată dupa luna ianuarie a anului 2016, discutăm numai despre ord.180/2015.

Ord.180/2015 presupune urmatoarele:

 • Toti utilizatorii ce folosesc o portiune a unei linii electrice (joasa/medie tensiune, subteran/aerian, etc), indiferent de putere solicitantă (cu conditia ca linia sa poata suport tehnic puterile solicitate) vor contribui in mod egal la finantarea portiunii liniei respective – utilizata in comun.
 • Utilizatorii ce folosesc in comun un post de transformare (tot postul de transformare !) vor contribui cu compensatii banesti catre primul utilizator proportional cu putere solicitata si cu puterea nominala a transformatorului postului de transformare.
 • Utilizatorii casnici vor primi compensatii banesti pe o perioada de 10 ani de la punerea in functiune a retelei.
 • Utilizatorii non-casnici vor primi compensatii banesti banesti pe o perioada de 5 ani de la punerea in functiune a retelei.
 • Costurile altor elemente de retea se vor impărți in mod egale intre utilizatorii racordati.

Exemple preluate din cadrul ordinului 180/2015:

Exemplul I – referitor la o linie electrică

Primul utilizator a realizat o extindere de retea 100m – cost fictiv 50 000 lei.

Vine a doua etapa de racordare – un utilizator racordat la 80m de PR (punct racordare) si la 20m de capatul retelei.

Primul utilizator, cel care a realizat reteaua – apare in a doua schema ca “U2” – fiind al doilea de-alungul retelei, intrucât intre acesta si punctul de racordare a aparut un alt utilizator. Daca 100m au costat 50000 lei, rezulta ca 80m au costat 40000lei. Utilizatorul racordat in a doua etapa – utilizeaza 80m/100m, deci i se va calcula compensatie catre cel care a facut reteaua doar pentru aceasta portiune. Utilizatorul racordat in etapa a doua ii va achita celui care a făcut reteaua 20000 lei astfel incât ei sa contribuie in mod egal la finantarea acestei portiuni de retea. Observatie: dupa aceasta etapa, ambii utilizatorii existenti vor primii compensatii banesti. Spre exemplu daca apare un al 3-lea utilizator racordat tot la 80m de PR si la 20m de capatul retelei, acest al 3-lea utilizator va veni cu 13333lei ce ii va distribui in mod egal (6666lei catre U1 si 6666lei catre U2) astfel incât toti trei utilizatorii sa contribuie in mod egal pentru ceea ce utilizeaza in comun (adica cei 80m).

Exemplul II – referitor la un post de transformare

Avem un prim utilizator, care a solicitat 250kVA – solutia de racordare prespune realizarea unui post de transformare echipat cu un transformator 400kVA. Costul PT-ului fiind de 100 000 lei. Costul specific al PT-ului, lei/kVA fiind de 100 000/400 =250lei/kVA.

La racordarea din PT al unui al utilizator cu o putere solicitata de 30kVA acesta va plati o compensație baneasca catre cel care a realizat postul de 30kVA x 250lei =7500 lei.

La racordarea unui al treilea utilizator ce solicita 50kVA din acest PT, acesta va achita catre cel care a facut PT-ul (doar catre cel care a facut PT-ul !) 50kVA x 250lei = 12500 lei.


Sectiunea 2 – INSTALATII REALIZATE INAINTE DE INTRAREA IN VIGOARE A ORDINULUI 180/2015.

In astfel de situatii, in vederea calcularii compensatiilor banesti se va proceda dupa cum urmează:

Din valoarea totala a investitiei realizată in anul 2011…2015 se vor scădea valorilor compensatiilor primite de catre primul utilizator conform vechii metodologii – ord.28/2003. Valoarea ramasa se va considera ca fiind investitia primului utilizator – aplicând metologia de calcul a ordinului 180/2015 mentionata mai sus. Cei care au plătit compensații catre primul utilizator conform ord.28/2003 vor fi uitați, nefiind intreptătiți sa primească compensație conform ord.180/2015 – neavând statul de “primi utilizatori”.


Concluzii si observații:

Consideram ca ord.180/2015 aduce un set de îmbunătățiri referitoare la modalitatea de calcul. Acestea sunt menite sa aducă un plus de corectitudine fața de primii utilizatori (cei care au finantat bransamentul/extindere de retea). Conform ord.28/2003 valoarea compensatiei primită de către un prim utilizator era calculata in funcție de lungimea traseului utilizat de catre cei racordati (ca si la ord.180/2015) dar si in functie de puterea solicitată, ba mai mult, compensatii se puteau primi doar până la o anumita capacitate a liniei (aferenta sectiunii economice) ceea ce facea ca in multe dintre cazuri primul utilizator sa recupereze, la final, poate 20-25% din valoarea investitei.

Avantaje ord.180/2015 (din punct de vedere al corectitudinii modului de calcul):

 • Toti utilizatorii vor contribui in mod egal pentru portiunile de retea utilizate, chiar si utilizatorii racordati in etape ulterioare realizarii rețelei, vor primi compensatie pe masura ce se racordeaza utilizatori.
 • Durata de calcul a compensatiilor s-a extins de la 5 la 10 ani pentru utilizatorii casnici.
 • Compensațiile se calculeaza pentru mai multi utilizatori conform capacitatii tehnice a liniei, nefiind limitati de capacitatea mentionata in ord.28/2013 (aferenta sectiunii economice). Aceasta era o problema determinată de ord.28/2003 intrucât existau situații in care pentru o extindere de retea de 200-300m, se racordau 2-3 utilizatorii la inceputul retelei, primul utilizator primind compensatii mici, dupa care, pentru respectiva retea nu se mai calculau compensatii intrucât se atinsese capacitatea mentionata in ord.28/2003.
 • Un prim utilizator recuperează 50% din valoarea retelei, daca apare un al doilea utilizator ce foloseste 100% din instalatia respectivă.

Dezavantaje ord.180/2015:

 • Pentru liniile electrice nu se tine cont de putere fiecărui solicitant, desi tinând cont ca in majoritatea cazurilor puterile solicitate sunt asemanatoare intrucât discutăm de cele mai multe ori despre utilizatori casnici, precum si a faptul ca modul de calcul s-ar fi ingreunat putând duce la o lipsa de transparentă din partea anumitor utilizatori, considerăm ca s-a procedat corect scotându-se din ecuație “putere/solicitant” in cazul liniilor electrice.
 • Modalitatea de alocare si restituire a compensatiilor banesti intre utilizatori poate fi foarte dificilă in zone unde exista o explozie imobiliara (Bucuresti, Ilfov, Timiș, Cluj).

Download ord.180/2015

Cu siguranță există si situații atipice pentru care, aparent, legiuitorul nu a gândit o soluție, pentru acelea va rugăm sa ne lasăți comentarii pentru a le rezolva împreună.68 Comments

 • Calin Cotor august 29, 2017 at 12:20 pm

  Buna ziua.
  Nu imi este clar daca s-a extins la 10 ani termenul de acordare a compensatiilor si pentru lucrarile de extindere efectuate inainte de aparitia Ordinului discutat in articol.

  Reply
  • energie-electrica august 29, 2017 at 6:56 pm

   Daca doriti puteti sa ne spuneti informatii despre instalatie, precum: data punerii in functiune a instalatiei, tipul acesteia (aerian, subteran, sectiune cablu, putere solicitata de catre dumneavoastra, cati sunt racordati si ce puteri) si va ajutam.

   Totusi, sa va raspund la intrebare, daca instalatia s-a compensat conform ord.28/2003 (adica daca au trecut 5 ani de la punerea in functiunea SAU s-a acoperit dpdv al capacitatii economice) pana la intrarea in vigoare a ord.180/2015, CALITATEA DE PRIM UTILIZATOR NU SE PRELUNGESTE LA 10 ANI pentru utilizatorii casnici.

   Reply
 • Cercilia august 30, 2017 at 4:04 pm

  Buna ziua

  Am citit si recitit acest ordin 180/2015. Ce nu am inteles este legat de compensatii.
  Am sa va explic pe scurt situatia mea: Locuiesc pe o strada iar distanta de la ultimul bransament este mai mare de 100 m. Am un vecin care e in aceeasi situatie si am solicitat la Electrica sa ne ofere o solutie. Pe strada este montat un transformator la care este racordat doar cel care a platit pentru el. Solutia primita: marirea puterii transformatorului si racordarea la el. Acest lucru implica: plata 50% din valoarea transformatorului existent + plata cheltuieli ptr o noua firida mai aproape de locuintele noastre. Electrica spune ca, costurile pentru marirea puterii transformatorului o va suporta ea. Cu toate acestea costurile mele pentru racordare ajung la aproximativ 35.000 lei.
  La mine nu se aplica Exeplul II (scris de dvs mai sus) adica sa platesc in functie de putere solicitata?
  In schimb la avantaje ati scris ca un prim utilizator recupereaza 50% din valoarea retelei daca ….apar eu .
  Daca aveti timp va rog sa ma lamuriti cum sta treaba deoarece cei de la Electrica sunt cam expeditivi si nu ma lamuresc.
  Va multumesc.

  Reply
  • energie-electrica august 30, 2017 at 9:11 pm

   Inteleg destul de putine din ceea ce ati scris, cu toate astea:
   1. Electrica este obligată să vă lămureasca !
   2. Când a fost facut postul de transformare ? Ce putere acesta ? Si ce putere a solicitat cel care a facut acest post ?
   3. Dumneavoastra trebuie sa achitati pentru post un procent din valoarea PTA egal cu raportul dintre puterea solicitata de catre dumneavoastra si puterea transformatorului (de exemplu 6.6/160 – daca solicitati 6.6kVA si el are o putere de 160kVA, acest raport se inmulteste cu valoarea PT-ului).
   4. Bransamentul dumnevoastra ce lungime are ?

   Reply
 • Daniela septembrie 26, 2017 at 4:31 pm

  Daca de la ultima casa pans la mine sunt 200m,cat voi plati subteran?E mai ieftin decat aerian?

  Reply
  • energie-electrica septembrie 26, 2017 at 7:25 pm

   In jur de 17000-18000 lei (fara TVA) daca pe drum există doar pământ, daca nu este necesara spargerea unor portiuni de trotuar, asfalt, etc. Varianta aeriana este mai scumpă decât cea subterana daca aveti de săpăt doar pamant; in schimb varianta aeriana poate fi mai ieftina comparativ cu cea subterana (chiar mult mai ieftina !) daca strada este asfaltata, cu trotuar, etc.

   Reply
 • marian corbu decembrie 4, 2017 at 9:01 am

  Buna ziua,
  Sunt din Iasi si acum 2 ani am inceput constructia unei case depunand totodata actele pentru racordarea la energie electrica. Eon spune ca suntem la mai mult de 1000 de metri de transformator si trebuie extindere de retea, pentru care a inaintat un dosar la primaria Iasi solicitand anumite acte. De 2 ani primaria Iasi nu a binevoit sa raspunda acestei solicitari iar cei ce au construit in zona sunt in imposibilitatea de a se conecta la energie electrica. Am facut nenumarate demersuri fara nici un raspuns! Cum ar trebui sa procedam?
  Multumesc!

  Reply
  • energie-electrica decembrie 10, 2017 at 8:10 am

   Cel mai probabil cei de la E.On vor ca in zona respectivă sa se faca un post de transformare nou. Aveti mai multe posibilitati:
   1. Sa asteptati dupa Primarie sa faca demersurile pentru constructia acestuia.
   2. Sa depuneti o cerere pe o firma (Popescu SRL), in acest fel operatorul de distributie trebuie sa va dea obligatoriu o solutie de racordare, chiar si cu post de transformare daca este necesar, sau poate vă da o plecare noua din postul de transformare existent la 1km (desi sunt sanse mici).

   Costurile unui post de transformare sunt destul de mari, pornind de la minim 12000 euro (fara TVA) pentru post de transformare aerian (care restrictioneaza constructia de locuinte in jurul acestuia pe o raza de 20m) ajungând la pana al 35000-40000 euro (fara TVA) pentru post de transformare in anvelopa betonata (ce nu impune restrictii in jurul sau). La costurile mentionate se adauga costurile racordului de medie tensiune, linie de medie tensiune ce poate fi destul aproape … sau tot la 1km.

   Va rog cititi si articolul
   https://energie-electrica.info/2017/05/13/extinderea-retelei-electrice/

   Reply
  • marian corbu februarie 8, 2018 at 12:14 pm

   Buna ziua si multumesc mult pentru raspuns!
   Dupa o alta audienta am aflat si raspunsul oficial al primariei! Primaria nu depune actele deoarece calea de acces la imobil este privata! Dupa ce cedam calea de acces catre primarie sunt dispusi sa faca extinderea de retea! Exista vreo cale legala de a exclude din acest cerc vicios primaria?

   Reply
 • Munteanu Aurelian ianuarie 19, 2018 at 8:18 pm

  Buna! Situatie concreta: PT instalat in 2013 Iulie de o persoana juridica (dezvoltator cu 70 apartamente) cu un cost de 430.000 RON, se implinesc 5 ani in Iulie 2018. Valoarea investitiei PRIMULUI UTILIZATOR persoana juridica a fost calculata la 220.000 RON dupa noua lege 180/2015. La 200 metri de PT tata a adus in 2015 o firida mare 5×75 parca la care sunt conectati 6-7 utilizatori. In anul 2018 am cerut aviz de conectare langa aceasta firida pe care eu am adus-o ptr 2 apartamente. Aviz nr1 35.000 RON, aviz nr2 25.000 RON. Pe o firida realizata in 2014 ce vine din acelasi PT pe o strada de langa 3 utilizatori s-au conectat in 2017 la sfarsit platind 5000 si 4000 RON. Daca am inteles bine legea, toti utilizatorii care se conecteaza la acest PT trebuiau sa plateasca despagubiri PRIMULUI UTILIZATOR ptr PT, in acest fel scadea si despagubirea pe care o platesc eu. Avizul de 35.000 l-am platit deja la inceputul 2017 si mai am de conectat un apartament iar azi mi-au zis 24.000 RON. De ce eu platesc atat de mult ptr PT primului utilizator iar cei 3 indivizi au scapat cu 4-5000 ron? Astept cu interes raspunsul dvs. Multumesc!

  Reply
  • energie-electrica ianuarie 21, 2018 at 8:06 pm

   Probabil ați solicitat o putere mai mare față de vecinii dumneavoastra.

   Reply
 • Ungureanu Florentia ianuarie 22, 2018 at 4:57 pm

  Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa platesc si alta suma de bani decat cea care mi-a fost solicitata de SDEE Brasov, reprezentand compensatii (vecini racordati anterior). In cazul nostru, unul dintre vecini s-a racordat la reteaua principala si a obtinut o casuta cu doua posturi (cutie de distributie). Unul dintre acestea il foloseste el, iar celalalt mi-a fost repartizat mie. Mentionez ca vecinul pretinde, pe langa compensatiile stabilite de societatea brasoveana mentionata, o suma de bani suplimentara pt proiectul si avizele lucrarii efectuate de el. Va multumesc.

  Reply
  • energie-electrica ianuarie 22, 2018 at 5:35 pm

   Da.. interesantă intrebare. Nu stiu cum se procedeaza in Brasov, dar pot să va spun faptul că in zona E-Distributie (Bucuresti, Ilfov, Constanta, etc) de cele mai multe in cadrul unui Aviz Tehnic de Racordare nu sunt prinsi bani pentru obtinerea autorizatiei de construire a bransamentului, ceea ce inseamna ca in astfel de cazuri beneficiarii (cel care se racordeaza) le obtin. In Bucuresti, obtinerea autorizatiei de construire poate dura câteva luni bune și pe langa asta necesita poate chiar zeci de avize, costurile finale de obtinere fiind in multe cazuri de minim 1000 euro. Si in zonele rurale din comunele judetelor Ilfov, Giurgiu, obtinerea AC-ului poate costa 1000 lei. Desi nu va este mentionat in ATR consider că ar fi fair-play sa studiați ceea ce v-a pus SDEE sa-i plati vecinului si daca nu au fost prinse aceste cheltuieli, corect ar fi să le contribuiti si dumneavoastra (sa nu mai discutam de timpul pierdut pentru obtinerea acestora). Mult succes si poate reveniti cu un raspuns despre cum ati procedat !

   Reply
 • Papadopol csilla ianuarie 23, 2018 at 1:55 pm

  Buna ziua.Am un teren care al folosim vara pt grădina, iesiri in aer liber, etc.As dori sa stiu de ce nu primim acordul pt a trage curent???Ni se tot refuza cererea pe motiv că e nevoie de autorizație de construcție…dar noi nu avem construit nimic in afara de cușca cîinelui si un loc pt grătare.Chiar asa greu e in 2018 sa primim aprobare sa putem trage legal un bec in grădina?

  Reply
 • Gabriel ianuarie 29, 2018 at 10:04 am

  Buna ziua.In aceasta situatie ma aflu si eu.Am construit casa,totul bine si frumos pana cand am ajuns sa fac bransamentul.Firma CRAB bacau,cei de la apa si canalizare au extins reteaua aeriana cu cu cablu pana la pompele care le-au montat ptr canalizare si acum mi-au cerut compensatie sa ma pot lega la cablu lor.Mentionez ca puterea ceruta de mine a fost de 30kw si compensatia era de 4000 euro fara tva la aceasta putere,dar,nu duce reteau puterea pe care am solicitat-o.Am ramas la cei 10kw si compensatia este de 8750 lei cu toate ca nu imi ajunge puterea ceruta ptr garaj si locuinta.Contractul dintre eon si cei de la crab este pe 5 ani dupa care reteau intra in custodia eon si nu va mai trebui sa platesc aceasta compensatie sa inteleg?Tot circul cu bransament,compensatie ma costa ptr 67m 17500 lei cu o putere de 10kw.Oare nu e mai avantajos sa-mi pun panouri solare si sa raman cu banii de la facturi in buzunar?

  Reply
  • energie-electrica ianuarie 29, 2018 at 5:57 pm

   Eu daca as fi in locul dumneavoastra as prefera sa platesc 17500 lei pentru 10kW din reteaua de distributie decât sa depind doar de panourile fotovoltaice. Daca incalzirea locuinte nu este realizata cu ajutorul unei centrale electrice.. 10kW sunt suficienti pentru majoritatea locuintelor.

   Reply
 • mihalache mihaela februarie 3, 2018 at 1:57 pm

  Am primit pretul de la enel pentru extindere de retea 106 m, 108622 lei.Trebuie sa platim PT.Daca eram PFA ne racorda si nu mai plateam atat de mult.Ce solutie avem?Panouri sau generator?

  Reply
  • energie-electrica februarie 3, 2018 at 7:34 pm

   Nu stiu ce sa vă spun… panouri fotovoltaice sau generatorul reprezintă solutii de alimentare temporare sau pentru locuri de consum izolate (cabane montane) unde oricum utilizarea energiei electrice intr-un mod destul de rational.. consider ca intr-o casa nu ar trebui sa existe astfel de limitări. Dar nu inteleg de ce trebuie sa achitati aceasta suma atat de mare.. 108622 lei.. când a fost facut PT-ul ?! Asteptati până trece perioada pentru care se plăteste compensatie, se plateste cel mult 5 ani de la data realizarii !

   Reply
 • Greaban Eugen februarie 3, 2018 at 2:56 pm

  Pe proprietatea mea se afla un punct te transformare PTA 100KWA-160A, pt care eu nu beneficiez de plăti pt chirie sau alte bonificații. Ce trebuie sa fac pt a beneficia de racord de branșament trifazat, dacă se poate prin compensare sau la un preț mai modic deci tarifele standard. Menționez ca punctul de transformare este PTA 55 și se afla în Tg Jiu str Românești nr 102. Va mulțumesc!

  Reply
  • energie-electrica februarie 3, 2018 at 7:36 pm

   Desi am mai auzit astfel de situatii, in care proprietarii terenurilor pe care sunt amplasate instalatii electrice ale OD solicită anumite “beneficii”, nu cunosc niciunul care să se fi rezolvat asa cum vă doriti.

   Reply
 • mihalache mihaela februarie 22, 2018 at 12:04 pm

  Surpriza! Sotul meu a avut ideea sa masoare el lungimea pana la stalp.Si ce credeti?Am sunat sa vina sa faca masuratoarea din nou de fata cu noi.De 3 ori a masurat domnul de la enel, de 3 ori i-a dat altceva.Pana la urma a ramas 93.5m pana la stalp care nu mai avea 12 m ci 10m cat era scris pe el.Asa roti de masurat……..Asteptam sa ne sune .

  Reply
 • mitucristian februarie 24, 2018 at 10:03 am

  sunt.mostenitor.gradul.2.siavem.ca.acte.de.propietate.decat.o.sucesiune.dupa.propietarul.de.contract.as.dori.sa.aflu.daca.mostenitoru.de.gradul1.ma.pote.debransa.de.la.curentul.electic.

  Reply
 • mihalache mihaela martie 5, 2018 at 7:20 pm

  Trebuie sa depunem din nou dosarul.Acum speram sa se rezolve.Ce suma ar trebui sa platim pt trifazic distanta de 93.5 m?

  Reply
 • afteni marian martie 8, 2018 at 7:53 pm

  Buna ziua ! In Miroslava, langa Iasi, am facut pe cheltuiala proprie circa 400 metri extindere retea, 3 stalpi, subtraversare pe d n , …..in 2016. Am fost asigurat ca reteaua este a mea timp de 5 ani, daca cineva va dori sa se racordeze v-a trebui sa plateasca , …. Mai nou pentru subtraversare cei de la cnadnr vor 10 milioane lei vechi pe an, pentru 30 metri care sunt pe langa sosea, Mai nou cineva crea sa faca o hala si vrea sa se racordeze pe persoana fixica , o firma x care este foarte binevoitoare vrea sa ii explice ca nu are nevoie de acordul meu pentru racordare ca face cerere la e-on si ma compenseaza e-on, si il branseaza . in zona erau care de 5 ani fara curent, la 3 vecini le-am dat acordul in schimbul unei contributii si din partea lor .
  1. daca e-on zice ca e reteaua lor, de ce cnadnr vrea 1000 lei / an de la mine ?
  2. daca eu am facut extinderea de retea ca primaria nu are bani si interes , e-on nu are fonduri si interes , de ce isi insusesc investitia mea si fac ce vor cu ea?
  3. daca e-on a pus gheara pe stalpii pusi de mine , subtraversarea facuta de mine , cablurile cumparate de mine , cutia de bransare cumparata de mine , nu e normal sa mi le plateasca ?

  Reply
  • energie-electrica martie 17, 2018 at 10:41 am

   Conform legii.. de la bun inceput instalatia va fi proprietatea E-ON, chiar daca dumneavoastra ati platit-o. Ca idee daca s-a facut pe persoana fizica (Afteni Marian sa spunem) sunteti indreptatit sa primiti compensatie timp de 10 ani, daca lucrarea s-a facut in 2016. Si da, nimeni nu are nevoie de acordul dumneavoastra, pentru ca nu este proprietatea dumneavoastra, dar sunteti indreptatit sa primiti compensatii banesti conform ord.180/2015, pe care E-ON este obligat sa le solicite celor care vor sa se racordeze si sa vi le transmita dumneavoastra.

   Reply
 • Adrian martie 19, 2018 at 7:03 pm

  Buna seara. O nelamurire am si eu.
  Am extins reteaua eu si un vecin prin vara lui 2013 cu ATR-uri corelate prin urmare avem statut de primi utilizatori.
  Recent s-a mai racordat un grup de 3 case in aceeasi curte.
  Asteptam sa fim contactati de Enel pentru compensare baneasca? Cat ar trebui sa dureze? Trebuie sa facem noi o solicitare?
  Multumesc.

  Reply
  • energie-electrica martie 19, 2018 at 8:38 pm

   Faceti sesizare cu incredere ! In sesizare atasati ATR-ul dumneavoastra, poate aveti si ATR-urile vecinilor care s-au racordat, actul de proprietate, CI si un extras de cont bancar din care sa reiasa IBAN-ul unde doriti sa va fie puse sumele ce va revin.
   Sper ca in ATR-urile vecinilor se mentioneaza faptul ca trebuie sa va plateasca compensatie baneasca !
   O seara buna !

   Reply
   • Adrian martie 19, 2018 at 11:24 pm

    Nu am ATR-urile vecinilor prin urmare nu stiu daca in aceastea se ragaseste vreo suma pentru compensarea catre noi.
    In situatia in care in ATR-urile lor nu exista aceasta suma (practic nu le-a luat banii) exista o alta solutie decat instanta?

    Reply
    • energie-electrica martie 21, 2018 at 10:10 pm

     Stati linistit, daca sunteti indreptatit sa ii primiti, e problema Enel-ului ca nu le-a luat banii vecinilor. Dumneavoastra ii veti primi de la Enel ! Dar de curiozitate, despre ce zona este vorba (localitatea ne intereseaza) ?

     Reply
     • Adrian martie 22, 2018 at 11:42 pm

      Magurele. Ilfov

     • Adrian martie 24, 2018 at 10:25 am

      Asta e raspunsul lor…
      Operatorul de distributie ne-a comunicat faptul ca in urma racordarii locului dvs. de consum (21,74 kVA), si locul de consum al domnului XXXXXXXX (21,74 kVA), capacitatea economica a cablului de 3X70 mmp, de 39 kVA, conform ordinului ANRE 28/2003, a fost acoperita si in consecinta nu aveti de primit compensatii de la utilizatorii care s-au racordat sau se vor racorda din intalatia realizata.
      Eu nu inteleg nimic. Daca capacitatea a fost acoperita cum a dat ATR fara sumplimentarea cablului?

 • Adrian martie 22, 2018 at 6:12 pm

  Magurele. Ilfov

  Reply
 • Ferenc martie 22, 2018 at 10:25 pm

  Buna ziua vreau sa fac si eu 100 m extindere miar trebui 200 m dar electrica nu da voie ca persoana fizica sa duc 200 de m numai 100 de m puteti sa-mi spuneti cat mar costa extinderea de 100 de m cu 3 stalpi. Multumesc

  Reply
 • Trintalin Maria mai 7, 2018 at 8:13 pm

  Mama lor de ele lucruri. Suntem in sec. XXI si tu pe banii tai trebui sa extinzi rețeaua electrică ca alti sa-si ieie beneficiile. E corect…….. Nu plătim noi taxe si impozite….!!?!? Pentru ce …? Ca nimeni să nu aibă sa extindă rețelele cu 100, 200,…..400 metri ( ca si in cazul meu). Halal ………………☹

  Reply
 • sergiu mai 24, 2018 at 10:19 pm

  Buna seara , as dori sa racordez o casa la energie electrica. De la casa pana la stalp am in jur de 40 de m. As dori sa pun contorul electric la intrarea in curte (de la stalp pana la contor am in jur de 10 m +30 m pana la casa ), as putea folosi cablu cumparat de mine ? ar scadea din pret? lucrez in alta tara ca electrician folosesc cablu de cupru aramat care la noi in tara e foarte scump si de alta calitate. si daca imi montez panoul electric cu sigurante in casa si duc eu cablul pe sub pamant pana la contor adica 30m ,ar trebui sa achit doar instalarea contorului ? va multumes si as vrea un raspuns

  Reply
 • Ardelean Nicoleta iulie 30, 2018 at 4:24 pm

  Bună ziua! Vreau să mă sfătuiți in urmatoarea dilemă: vecini noștri s-au racordat la energie electrică în sept. 2013, având nevoie de 3 stâlpi ( 60m) , noi suntem în construcție și pt racordate avem nevoie de 1 stalp (20m). Intrebarea e cu cât aș plăti mai mult (aproximativ) dacă ne racordat acum ținând cont că în septembrie ar trece in patrimoniu lui electrica. Mulțumesc!

  Reply
 • Nemes august 5, 2018 at 3:44 pm

  Primul utilizator pe baza unei declarații la en el poate renunta la compensații?

  Reply
  • energie-electrica septembrie 22, 2018 at 5:42 pm

   Primul utilizator poate da o declaratie prin care sa sustina ca a primit banii cuveți.

   Reply
 • Radu Cristian august 14, 2018 at 12:28 pm

  Am realizat o investiție într-un PT de 100Kva si bransament electric de 100 m de la pt pănă la florida in valoare de 104000 lei.Cel de-al 2 lea utilizator ptr a se racorda trebuie să prelungească rețeaua cu 80 m ce compensatie băneasca trebuie să primesc.

  Reply
  • energie-electrica septembrie 22, 2018 at 5:43 pm

   Conteaza foarte mult ce putere ati solicitat dumneavoastra când ati realizat PT-ul, in an l-ati realizat, ce putere a solicitat dânsul…

   Reply
 • Ciolte Ioan august 19, 2018 at 9:07 pm

  Buna ziua.
  Vreau sa-mi comunicati daca s-a extins de la 5 la 10 ani termenul de acordare a compensatiilor si pentru lucrarile de extindere efectuate inainte de aparitia Ordinului discutat in ord.180/2015.
  Este vorba deste o instalatie subterana facuta in anul 2011 in Municipiul Satu Mare pe o distanta de 280 m., de catre cini persoane la care eu doresc sa ma conetctez la distanta de 200 m. din acets cablu subteran.
  Mai trebuie ca sa achit compensatii elor 5 persoane, desi au trecut 5 ani de la realizarea acestei investitii, sau instalatia s-a compensat conform ord.28/2003 (adica daca au trecut 5 ani de la punerea in functiunea SAU s-a acoperit dpdv al capacitatii economice) pana la intrarea in vigoare a ord.180/2015, CALITATEA DE PRIM UTILIZATOR NU SE PRELUNGESTE LA 10 ANI pentru utilizatorii casnici.

  Reply
 • MIHALACHE MIHAELA august 20, 2018 at 8:26 pm

  Ce numar are ordinul ANRE cu privire la asigurari pt constructor?

  Reply
 • Petronel Costy septembrie 8, 2018 at 4:33 pm

  Buna ziua.Vecinul meu(dezvoltator imobiliar)a racordat la energie electrica,cele 6 vile,pe cheltuiala lui(cca 200m de la transformator).Pentru ca eu sa-mi pot racorda locuinta,va trebui sa-l despagubesc.Intrebarea mea este…cheltuiala se va imparti la 2,sau la 7.Va multumesc.

  Reply
 • Anca septembrie 12, 2018 at 12:01 pm

  Buna ziua! Va rog sa ma lămuriri in urm pb:Vecinii mei s au racordat la rețeaua electrică in anul 2005, având nevoie de 3 stâlpi. Noi suntem in construcție și pt racordare trebuie sa ne racordăm la unul din stâlpi.Va rog sa mi Spuneti dacă trebuie sa despagubesc primul utilizator și cum se calculează (a plătit 20000 lei , suntem 6 loturi cu 7 utilizatori) Dacă nu trebuie despăgubit care este baza legală? Va multumesc

  Reply
 • Ionescu Mihai septembrie 12, 2018 at 2:30 pm

  Buna ziua !
  Am o nelamurire, la masuratorile efectuate in teren de catre lucratorul ENEL a fost identificata distanta de racordare de 106 metri.
  Am intrat in posesia ATR-ului, In acesta este inscris:
  -canalizare tip A de tara, cod-L21101, 125 metri;
  – JT cablu>35<- 95 mm2, cod L23202, 130 metri;
  De ce nu este efectuat calculul devizului ATR, pentru distanta de 106 metri, conform realitatii din teren?
  Este usor sa " tragi din condei", doar platesc eu.De ce nu foloseste ENEL tehnica GPS, pentru masuratori, care ar trebui sa CONFIRMATE de catre propietar sau detinatorul imobilului?
  Exista posibilitatea ca santul(canalul prin care trece cablul)sa il pot executa in regie proprie?

  Reply
  • energie-electrica septembrie 22, 2018 at 5:34 pm

   Va propun sa luati legatura cu cei care au intocmit ATR-ul pentru a corecta eroarea.

   Reply
 • Ana septembrie 15, 2018 at 8:55 pm

  Buna ziua,ma intereseaza sa trec de la monofazic la trifazic,trebuie schimbată instalația? Multumesc!

  Reply
  • energie-electrica septembrie 22, 2018 at 5:33 pm

   Va poate spune doar un electrician, care vine la fata locului. De pe internet nu va poate spune nimeni.

   Reply
 • Norbert septembrie 21, 2018 at 10:34 am

  Buna ziua,
  Ma intereseaza daca in anul 2013 un vecin a facut extinderea retelei (cand era in vigoare vechiul ordin), mai trebuie sa-i platesc compensatii?

  Reply
  • energie-electrica septembrie 22, 2018 at 5:32 pm

   Daca pe cablul vecinului s-au racordat până la finalul anului 2015 consumatori cu o putere cumulata de X kVA, atunci dumneavoastra nu va mai trebuie sa platiti intrucât se considera ca reteaua dânsul s-a compensat dpdv financiar vechiul ordin ANRE – ord.28/2003 si nu mai intră pe noul ord. 180/2015.
   Valoarea lui X o puteti vedea aici https://goo.gl/mibAwf, la pagina 11, si este stabilita in functie de sectiunea cablului pe care l-a tras vecinul.

   Reply
 • Puiu octombrie 11, 2018 at 6:56 am

  Bună ziua. Dacă am achitat jumătate dintr-un branșament dar banii s-au dat prin act notarial cu depunere în contul primului investitor se ia hartia de la notar în considerare sau va trebui sa mai achit o data suma prin electrica?

  Reply
 • Mihaela noiembrie 15, 2018 at 11:10 am

  Buna ziua. As dori sa stiu ce documente trebuie sa depun si unde, pentru a primi compensatia baneasca de 50% fiind primul investitor. Investitia a fost facuta in urma cu cateva luni cu costul de 20 000 lei iar in vecin se racordeaza la reteaua facuta integral din costurile noastre proprii. Multumesc frumos

  Reply
 • Finantu Antoaneta ianuarie 26, 2019 at 1:56 pm

  Buna ziua. As dori sa stiu daca se poate plăti in rate compensatia catre cel care a facut primul bransamentul. Si in cate rate? Multumesc.

  Reply
  • energie-electrica ianuarie 26, 2019 at 4:19 pm

   Cu rate catre operatorul de distributie nu este posibil. Sau chiar daca dumneavoastra platiti in rate.. se fac considera de fapt ca platiti partial si fluxul de racordare va sta pe loc (nu va racordati până nu achitati toata suma).

   Reply
 • Iulian februarie 19, 2019 at 9:27 am

  Buna ziua! Am facut o extindere de retea(aerian) pe o distanza de 640m .Cum se procedeaza cu despagubirea ?

  Reply
 • Gabi martie 3, 2019 at 6:40 pm

  Bună ziua, mă interesează să știu după cât timp se primeste compensatia baneasca de la punerea în funcțiune a celui racordat. Adică deja are contorul montat.

  Reply
 • Marius martie 3, 2019 at 10:48 pm

  Buna seara.
  In anul 2015 am solicitat bransarea unei locuinte in regim de șantier pentru care am plătit compensații bănești in valoare de 3800 lei, fiind emis ATR-ul valabil pana in luna aprilie 2016 în care era specificat că sunt purtător de compensatii si la pct. 7 era trecut ca o sa primesc compensații de la noii utilizatori care vor fi bransati, iar apoi a fost emis un alt ATR in care nu mai este prevazut daca sunt purtator de compensatii, dar la pct. 7 este menționat ca o sa primesc compensații de la noii utilizatori care vor fi bransati.
  Pana in prezent au fort branșate aproximativ 8 case care au plătit compensații, iar eu am primit compensații doar de la o singură persoană.
  Cei de la Enel mi-au comunicat ca nu mai primesc compensații întrucât s-a schimbat legislația, dar nu au întocmit niciun act, care sa anuleze ATR-ul valabil sau vreun act adițional.
  Spuneti-mi daca am dreptul la compensații si cum pot primi compensațiile care nu mi-au fost acordate. Totodată să îmi spuneți dacă nu ar fi trebuit să îmi comunice in vreun fel ca legislația s-a schimbat, iar contractul a fost modificat, acte care ar fi trebuit să le semnez si eu.
  Va multumesc.

  Reply
 • ION martie 11, 2019 at 12:54 am

  Buna seara!
  Am facut o extindere de retea de 100m in 2016.Un vecin se racordeaza la jumatate din linie realizata in totalitate din banii nostri( 5000 lei linia).As dori sa stiu cat ar trebui sa primesc compensatie.
  Va multumesc!

  Reply
  • energie-electrica aprilie 6, 2019 at 8:42 am

   Aproximativ 1250 lei. El va plati 1/2 din portiunea de retea pe care o utilizeaza (jumatate = 1/2). Deci va plati 1/2 * 1/2 * 5000 = 1250 lei. Daca sunteti mai multi care ati finantat reteaua, va plati mai putin de atat.

   Reply
 • Madalin aprilie 4, 2019 at 1:16 am

  Buna seara!după ce m am branșat la curent cu toate actele in regula,DUPA APROXIMATIV UN AN un anume de la electrica m a sunat sa mi spună că trebuie să despăgubesc investitorul inițial,se poate așa ceva?extinderea de rețea a fost făcută în 2012-2013.multumesc

  Reply
  • energie-electrica aprilie 6, 2019 at 8:03 am

   Nu mi se pare normal sa vi se menționeze compensatia baneasca dupa ce v-ati racordat.
   Avizul Tehnic de Racordare este propunere operatorului de distribuție de a va racorda si trebuie sa va aduca la cunostiinta si compensatia baneasca. Daca nu vi s-a menționat in ATR, nu cred ca sunteti obligat sa o achitati, dar cel mai bine mergeti la sediul operatorului de distributie si mentionati faptul ca trebuia sa stiti de la faza de ATR acest lucru.

   Reply
 • Florin iulie 18, 2019 at 7:57 pm

  Buna seara. Suntem un cartier rezidential din imediata apropiere a municipiului Giurgiu mai exact in partea de nord a municipiului la centura orasului. De 5 _ 6 ani se dau autorizatii de constructie ( si se si construieste) dar nu exista nici un fel de utilitate. Cel mai rau este curentul electric. S _ au facut foarte multe demersuri iar la inceputul acestui an enel a promis ca va face un proiect pentru extindere de retea in aceasta zona. S _ au tinut de cuvant dar lucrarea costa 640.000 ron si vor cofinantare din partea primariei. Dupa cum stim primaroile nu vor sa plateasca iar noi stam tot la lumanare. Ne poate spune cineva ce se poate face in anul 2019 in Romania un cartier intreg sa poate avea un bec aprins in casa? Fara generator sau alte surse improvizate. Multumesc.

  Reply
 • Nemes august 8, 2019 at 11:17 pm

  Dacă am făcut o prelungire de retea purtătoare de compensații, în valoare de 18000 ron si tva- ul aferent.
  Voi recupera si din tva cînd voi primi compensatiile sau nu?
  Multumesc

  Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.