Ziua energeticianului – Trofeul energeticianului, electricianului

DECRET nr. 507 din 18 decembrie 1972, publicat in BULETINUL OFICIAL nr. 154 din 21 decembrie 1972:

Acordînd o deosebitã preţuire oamenilor muncii care lucreazã în sectorul energetic şi pentru a le prilejui o zi festivã în vederea trecerii în revistã a realizãrilor obţinute şi a stimulãrii în activitatea viitoare,

Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

ARTICOL UNIC
Se instituie “Ziua energeticianului”, care se va sãrbãtori în fiecare an în a treia duminicã a lunii octombrie.

Președintele Consiliului de Stat,
NICOLAE CEAUȘESCU


Prima data, in lume, ziua energeticianului s-a sărbătorit in Rusia in anul 1966 in cinstea planului leninist “Planul de electrificare a intregi tari Rusia”.

Asa cum am văzut in decretul de mai sus, aceasta sărbătoare a începutul in România in anul 1972. Ulterior, după regimul comunist, în 1992, se ia decizia ca ziua de 20 iulie să devină „Ziua Energeticianului”, iar Sfântul Prooroc Ilie să fie ocrotitor spiritual al „soldaților luminii”, adică a tuturor celor care lucrează in centrale electrice, stații de transformare, construiesc/realizează mentenanța instalatiilor de transport si distribuție a energiei electrice; deci a celor care lucrează in procesul de producție-transport-distributie a energiei electrice.

Trofeul energeticianului este una dintre cele mai importante competitii profesionale din România indiferent de domeniul de activitate (energetician, tâmplar, medic, pescar, etc) și cea mai importantă din domeniul energetic. Trofeul energeticianului rămâne o buna ocazie pentru cei din domeniu pentru a-și demonstra priceperea si cunostiințele. Faza finala a acestei competiții este organizată, in fiecare an, in apropierea zilei de 20 iulie.

Trofeul energeticianului se desfăsoară de zeci de ani, după unele surse, prima ediție ar fi avut loc in 1979. Exista câteva surse care mentioneaza anul 1977 ca fiind anul primei editii. Important este ca avem o competiție cu mare tradiție, ce a prins de-alungul vieții inclusiv construcția de hidrocentrale, termocentrale, centrale nucleare, electrificarea si dezvoltarea acestei țări. Cu siguranță că fără oamenii care sunt/erau capabili sa participe la aceasta competiție nu am fi avut un sistem energetic la fel de stabil (sperăm să avem și in continuare unul stabil).

In ultimii ani, termenul de energetician a început cu pași mici sa dispară si sa fie inlocuit de cel de electrician, asta din cauza faptului că unele dintre specializările energeticienilor esențiale cândva, sunt pe cale de dispariție. In cadrul unui regulament de organizare al compentiei cunoscută ca “Trofeul energeticianului” apare denumirea “Trofeul electricianului”.

De-alungul timpului in cadrul “Trofeul energeticianului / electricianului” s-au reunit numeroase grupe de specialiști:

 • masinist turbine hidro
 • electrician exploatare centrale si statii electrice
 • lacatus de intretinere si reparatii agregate energetice
 • electrician de intretinere si reparatii agregate energetice
 • electrician PRAM
 • exploatare retea de electrică de distribuție, MT si JT
 • masurare energie electrică, verificare grupuri de masurare
 • defectoscopie LES MT si JT
 • montare si reparatii instalatii de distributie (PA, PT, LEA, LES, PTAB, PTA)
 • si altele !

“Trofeul energeticianului” se desfășoara începând cu luna mai – când are loc faza pe unitate (pe sucursala / agentie), urmata de cea la nivelul zonelor – in luna iunie, ca-n final, cei mai buni să ajungă în faza naționala din luna iulie. Nu de putine ori s-a spus ca aceasta comunitate, a energeticienilor, este cea mai puternica din Romania !

Meseria de energetician este una extrem de importantă, datorită acestora putem utiliza energie electrică după bunul plac, de asemenea aceasta este o meserie extrem de riguroasa, extrem de periculoasa daca nu este practicată cu respect !

energie-electrica.info ureaza mult succes participantilor la Trofeul Electricianului si sperăm intr-o luptă cât mai strânsă, de asemenea multumim tuturor energeticianilor din țară pentru munca cotidiana depusă, indiferent de conditiile meteorologice !

Va invităm sa comentați în cadrul acestui articol poveștile dumneavoastra interesante legate despre această minunată meserie de energetician !

 

sursa foto Sf.Ilie: theodorosart.com 1. Ce trofeu? Actuali conducătorii sunt în stare să desființeze tot ce este bun si eficient pentru a înregistra un profit cât mai mare.

 2. Mandria de a fi lucrator in energetica ar trebui reanviata…Dar cine sa o faca daca politicul a ucis pana si notiunea de S.E.N?!

 3. DE CE I-ATI OMIS PE TURBINISTII SI CAZANGIII DIN MARILE CENTRALE TERMICE EI NU SUNT ENERGITICIENI MUNCA DEPUSA DE EI IN CADRUL EXPLOATARII AGREGATELOR E ASA LIPSITA DE IMPORTANTA INCAT SUNT TRECUTI LA SI ALTELE

 4. PACAT MARE PENTRU CENTRALELE PUSE LA PAMANT SI PENTRU OAMENII CARE AICI STIIND CA PREGATIREA LOR DUREAZA SI NU POT FI GASITI ORIUNDE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.