1. Cel mai de sus conductor al unei retele electrice de inalta tensiune (conductor de garda) cum am inteles ca i se spune, are rol numai pentru a proteja contra descarcarilor electrice atmosferice sau mai are si alte roluri in componenta unei LEA ? Multumesc

  1. Au rolul de a proteja linia electrică (conductoarele active) de loviturile directe de traznet. Acestea pot avea pot avea si fibra optica inglobata necesara transferului de date, protectiile din statii comunica prin fibră optica.

  2. Conductoare de protecţie = conductoare destinate a proteja LEA împotriva loviturilor directe de trăsnet.
   Conductoare de protecţie cu fibră optică înglobată – denumite şi OPGW (OPtical Ground Wires) = conductoare destinate a proteja LEA împotriva loviturilor directe de trăsnet şi de a asigura transferul de comunicaţii prin fibrele optice înglobate.

  1. Ledul întrerupatorului mentine un mic curent în circuit, lampa are montaj electronic alimentat prin punte redresoare, deci, functioneaza în curent continuu, iar, curentul din circuit, datorita ledului întrerupatorului încarca condensatorul montajului electronic al lampi. Suspenda ledul întrerupatorului, alta solutie nu ai .

 2. Buna ziua , daca cineva poate sa ma ajute la urmatoarea speta . Am un contor trifazic pe care nu prea il folosesc dar am vecini care deja au pus ochii pe el si vreau sa stiu daca este legal sa-l foloseasca altii fara ca eu sa fiu afectat de sanctiuni ? Exista vreo restrictie in acest sens ? Multumesc !

  1. Sperăm ca nu este vorba despre contorul dumneavoastra de la bransament (cel care inregistreaza consumul de energie electrică si in baza caruia se realizeaza factura de electricitate).
   Daca aveti un contor, cum se mai spune “pasant” achizitionat de catre dumneavoastra pentru a inregistra anumite parti ale gospodăriei, sigur ca puteti face ce vreți cu acesta, inclusiv sa il foloseasca alte persoane.

   1. Multumesc frumos de raspuns dar daca tot sunteti amabil ce se poate intampla in cazul in care contorul de la bransament cel care inregistreaza consumul de energie electrica in baza caruia se realizeaza factura de electricitate si il foloseste alta persoana sau alte persoane atunci ce se intampla ? Multumesc frumos !

    1. Art.92 – Legea 123/2012 – Energiei electrice si a Gazelor naturale

     (1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice
     livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu
     închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
     (2) Executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea
     echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu
     amendă.

     1. Buna ziua am o intrebare am un stâlp de tensiune(CURENT)al vecinului în curtea mea este vreo lege săi spun să își ea stalpul lui dn curtea mea pot să îl oblig să îl ia.??

  1. Daca avem doar pământ (fara trotuar, străzi de spart), ajunge undeva la 35000 RON +/-10%. Ar trebui sa tineti cont de faptul ca o retea de joasa tensiune are o lungime limitata. Lungimea acesteia, in mod uzual fiind de 500-800m (masurata de la postul de transformare la capatul rețelei).

 3. Buna dimineata.Cat ma costa racordarea la lumina?Avand in vedere ca am 33m liniari de la stalp pana la tablou.Curentul monofazat.Trotuar-17m.strada asfaltata-6m.cablu jt unificat tip enel 1×25+16c(dc4125).Chitila-Ilfov.Mrs.frumos

 4. Bună, cât ar costa sa mut panoul de curent, contorul model vechi, cam vreo 6 m de la locu unde e, menționez ca este conectat la curent, în funcțiune.

  1. Undeva la 600-700 lei (fara TVA). Sa aveti in vedere faptul că nu puteti face aceasta lucrare fara instiintarea operatorului de distributie. Se va depune cerere pentru “modificarea instalatiilor existente – fara spor de putere”.

 5. Buna ziua am o intrebare sa schimb bransamentul de la stilp pina la casa am 38 metri plus in consola sa spunem incarcat 45 metri cat ma costa sa pun subteran .va multumesc

 6. Buna ziua pentru avizul de amplasament casa am o problema ,trece un fir de curent monofazic la un vecin peste proprietatea mea peste proiectul meu fără acordul meu la notatariat la anexa respectivă proprietarul nu are intrare pe la strada principala terenul este arabil nu intravilan fără utilități ,care este procedura va multumesc?

  1. Vecinul dumneavoastra are contorul in locuiță/anexă ? Daca da, si vi se specifica faptul ca dumneavoastra impreuna cu noua constructie veti afecta bransamentul dânsului, dumneavoastra trebuie sa depuneti cerere de deviere a bransamentului (mutări ale bransamentului ce veți suporta dumneavoastra !). Dupa ce se muta bransamentul probabil veti privi aviz de amplasament favorabil.

   Totusi mi se pare cam ciudat ca un teren arabil sa fie alimentat la energie electrica…. Discutati cu operatorul de distributie despre modalitatea in care a aparut acel brasament, daca este constituit legal, de acum 50 de ani și doriti sa fie mutat – se va muta pe banii dumneavoastra.

   1. Este anexa construită recent 10-12 ani nu vi pe pare normal ca nu are ce cauta pe jumătatea terenului meu nici macar pe hotar sa nu deranjeze,ă fost montat cum a fost mai usor nu cum e legal, costurile logic mi se pare ca trebuiesc suportate de vecinul daca vrea sa mai aiba curent,are contor pe singurul stâlp amplasat la ea in curte,cablul trebuia tras pe unde are el intrarea accesul nu pe proprietate mea,va multumesc!!!

    1. Ar fi mai o chestie.. daca este atat de recent realizat bransamentul, este posibil sa fie realizat fara autorizatie de construire si cei care l-au proiectat si executat nu au stiut ca acolo exista o proprietate (mai sunt cazuri). In acest caz.. cred ca operatorul de distributie ar trebui sa descurce problema !

  2. Buna ziua am o intrebare am un stâlp de tensiune(CURENT)al vecinului în curtea mea este vreo lege săi spun să își ea stalpul lui dn curtea mea pot să îl oblig să îl ia.??

 7. Buna seara, pentru un teren situat in Ilfov, Corbeanca, prin intermediul unei firme imputernicite am depus de doua ori cerere pentru eliberarea avizului de amplasament (putere absorbita mai mica de 30 kVA) si in ambele situatii am primit aviz negativ. De mentionat este faptul ca intre acele raspunsuri primite de la e-distributie Muntenia, difera distanta precizata de ei de la reteaua electrica pina la limita de proprietate, astfel: in primul raspuns apar specificati 160 m, iar in al doilea 120 m. Singura explicatie pe care o am este ca reprezentantii e-distributie Muntenia care s-au deplasat pe teren nu au putut sa identifice exact parcela. Mentionez ca parcela provine dintr-o lotizare, iar toate constructiile facute in apropiere (cea mai apropiata este la cca 30 m) sunt racordate la reteaua electrica – bransamente subterane. Intrebarea este cum si-au facut aceasta racordare? Mentionez ca toate parcelele sunt la distanta de drumul principal.
  Firma care se ocupa de avize mi-a spus ca a depus si pentru o putere mai mare de 30 kVA si se pare ca s-a primit aviz negativ si in aceasta situatie.
  Ce ar trebui sa fac in acest caz?

   1. Buna seara, multumesc pentru raspuns. Maine ma duc la primaria Corbeanca sa depun acea solicitare de informatii. Am citit si reglementarile ANRE si este clar. Imediat cum am noutati, revin cu un comentariu aici.

    1. Update: Ieri am ridicat raspunsul de la Primaria Corbeanca – nu exista fonduri. Acum cu avizul negativ de la Enel si raspunsul de la primarie, ne inroarcem la Enel pentru a solicita o solutie de racordare.

 8. Buna Ziua,

  1) – Ce documente imi sunt necesare si cat costa ATR – ul pentru schimbare racord monofazat pe trifazat ( distanta fata de stalp si PT este de 15-20 m ).
  2) – Daca doresc sa devin producator de curent electric ( Panouri fotovoltaice cu o putere de cca 1.5 Kwh) , ce avize trebuiec obtinute si care este mai avantajos, in sistem mono/tri- fazat. Exista un regulament/procedura de racordare ?

 9. Buna ziua , Va rog sa-mi dati informatii / repere referitor la rezolvarea urmatoarei probleme : detin un teren agricol , extravilan care este traversat de o LEA 110 KV cu 6 cabluri conductoare ( cate 3 pe fiecare parte a stalpului ) pe teren fiind amplasat si un stalp cu H = 25 m si suprafata la sol de 5 x 3 m . La ce distanta min. fata de stalp as putea construi o sera pe structura metalica ? Poate fi construita o asemenea sera si sub LEA deci sa fie traversata de aceasta ? Daca da in ce conditii ? Va multumesc anticipat ! Ilie

  1. Exista un articol pe blog in care este abordata aceasta tema https://energie-electrica.info/2017/11/04/distantele-de-siguranta-intre-cladiri-si-liniile-electrice-aeriene/

   Tosusi, TREBUIE sa va adresati operatorului de distributie, intrucât legislatia in acest domeniul este extrem de neclară si normativele sunt vechi, nu luati in seama informatii de pe internet ! Legislatia in domeniul imparte construcțiile in două tipuri locuite / nelocuite, conditiile de coexistenta intre LEA 110kV si construcțiile nelocuinte fiind mai ingăduitoare. Mult succes ! Va rog reveniti cu un raspuns legat de distanta pe care trebuie sa o păstrați de la stâlp până la cea mai aproapiata parte a viitoare sere.

 10. Buna ziua,locuiesc în comuna Lunca Corbului,sat Padureti și doresc realizarea unui bransament electric aerian(un contract nou) având in vedere că pt.unul subteran ar trebui să sparg totul prin curte inclusiv izolatia casei.Cei de la Cez mai fac astfel de bransamente si daca nu exista alt operator de furnizare in zonă cu care să pot faceacest contract?
  Cu respect Duta Viorel!

 11. Buna ziua, revin cu o altă problemă pe care sper că mă veți ajuta s-o rezolv.Tatal meu a mutat contorul după o casă pe alta(nou construită).În urma reclamatiei unui vecin Cez-ul îl obliga pe tata să-si scoată contorul la limita de proprietate si să-si faca contract nou pe motiv ca branșamentul aerian trece cu 1metru pe la vecinul,desi pe acolo trecea si acum 30 de ani contractul cu Cez-ul fiind destul de vechi.I se cere sa plateasca 3000 roni ca si cum ar fi un contract nou.Exista temei legal prin care să-l oblige la un contract nou plus cheltuieli?Poate ar trebui platita o taxa de modificare sau ceva nicidecum un contract nou.Va multumesc.
  Cu stimă Duta Viorel!

  1. Tatal dumneavoastra a gresit mutand contorul fara aprobarea operatorului de distributie. Conform legii:
   Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

 12. Salut Sandu!
  In ce localitate vrei sa realizezi lucrarea? Costurile pot fi stabilite in functie de solutia tehnica aprobata printr-un aviz tehnic de racordare eliberat de operatorul de retea.Pentru a obtine avizul tehnic de racordare trebuie sa depui cerere de racordare, insotita de acte si contravaloare taxa de emitere ATR (aviz tehnic de racordare). Solutiile de racordare pot fi urmatoarele :
  I. blocul de masura si protectie trifazat sa fie montat pe stalp
  II. blocul de masura si protectie trifazt montat la limita de proprietate
  Pretul total pentru tariful de racordare este compus din urmatoarele componente:
  1. contravaloare contor 2. taxa de montare contor 3. taxa de punere in functie instalatie, acestea sunt fixe si sunt stabilite de operatorul de retea. 4.Pentru realizarea lucrarii trebuie obtinuta autorizare de racord utilitati in mediul rural sau autorizatie de construire bransament in mediul urban (difera costurile intre mediul rural si urban) 5.Costurile pentru lucrarile de constructii-montaj difera in functie de solutia de racordare aprobata prin ATR,emis de operatorul de retea.
  In cel mai simplu caz ar putea fi in jur de 2500 lei, iar intr-un caz mai complex poate ajunge si la 5000 lei( vorbim de un bransament electric pentru o locuinta ,nu de spatiu comercial sau de productie). Peste costul de realizare a bransamentului electric mai trebuie adaugate costurile generate de realizarea coloanei electrice, prizei de pamant si dosarul de verificare a instalatiei electrice din locuinta.

 13. Locuiesc intr-o zona unde PT-ul este la cca. 30 m de casa. Cum ma afecteaza Campul Electro-Magnetic generat de acesta; Cum poate fi masurata radiatia si daca exista reglementari in acest sens ?

  1. Din pacate, in România, legislatia in domeniu este destul de precară. Daca PT-ul este in anvelopa betonata… in România, nu pare a fi o problema distanta intre PT si locuinta. Daca PT-ul este aerian, distanta minima este de 20m. Exista mai multe firme care pot face astfel de masuratori.

 14. Buna ziua,

  Cum pot sa aflu stadiu avizului de racordare daca am numarul fisei de solutie, nr de inregistrare si nr notei de utilizare din avizul de racordare?

  Va multumesc,

 15. Buna ziua
  Am si eu o întrebare
  Daca vin cei de la electrica sa mi schimbe cofretul vechi pentru ca i mi face flama ma costa ceva

  1. Daca problema ce a cauzat acest lucru e din instalatia lor (in amonte de contor) nu veti plati nimic. Daca problema e cauzata de catre dumneavoastra (sau din instalatiile dumneavoastra) ar trebui sa platiti.

   1. Buna ziua …va rog frumos spuneti mi ce costuri implică mutarea unui contor de pe o proprietate pe alta ..precizez ca in urma dezbaterii succesiunii contorul se află pe alta proprietate.. ms

 16. Buna ziua, detin o proprietate in zona Andronache, Sector 2, Bucuresti. Pe proprietate exista bransament de curent cu contor pe peretele casei. In prezent vreau sa mut contorul de curent de pe casa la gard. Pentru aceasta am obtinut acordul tehnic si dezivul tehnic ENEL, iar certificatul de urbanism pentru bransament iese zilele astea de la primaria sectorului 2. As dori sa stiu daca executati documentatie si mutarea bransamentului? Va pot da mai multe detalii / documente pe email. Multumesc.

 17. Buna ziua am cumpărat un teren și de la terenul meu până la primul stâlp sunt aproximativ 100 de metri cum procedez să mă bransej la energie electrică?

 18. Buna ziua as dori sa stiu cat ma costa sa trag curent pe sub pământ la 200 m de la primul stâlp pana la poartă.va mulțumesc

 19. Bună ziua am construit pe un teren extravilan și avem iluminat public și autorizație de întrare în legalitate putem trage curent Multumesc

 20. Buna seara. As dori sa stiu daca ma pot racorda la electrica fara a face un proiect de casa. As dori sa folosesc curentul la scos apa pentru inceput. Ce trebuie sa fac?
  Multumesc

 21. Bună seara! Am și eu o nelămurire legată de branșamentul la energia electrică!
  Bunica mea a decedat acum câțiva ani în urmă și nu s-a mai continuat achitat facturile pe o perioadă de timp, cei de la Electrica fiind nevoiți să întrerupă furnizarea de energie electrică pentru neachitarea facturilor!
  Cam cât ar fi costul branșări din nou a locuinței cu energie electrică pe alt nume față de cel anterior? Stâlpul fiind situat la maxim 15-20 m față de locuință.
  Mulțumesc mult!

 22. Buna seara . Ma intereseaza in legatura cu o casa care are contuar pe perete exterior si vreau sa o demolez . Tot o data vreau sa mult contuarul in alta parte si vreau reteaua de curent subterana cat ar fi costul si ce acte imi trebuie . Mai exact vreau sa mult contuarul la strada si reteaua de curent subterana . Ce cost am ? Multumesc .

 23. Buna ziua . am urmatoarea problema: veciunul din spatele meu are acces la proprietate pe un drum privat, cand a facut branșamentul la enel, acel contoar a fost montat in dreptul meu la 1m de coltul terenului in dreptul proprietatii mele . In dreptul acelui contoar o sa fac intrarea in curte catre garaj.. Cum trebuie porcedat??

 24. Detin doua imobile situate in aceiasi curte ambele alimentate dintr-un singur punct adica conexiunea este la un singur corp de masurare. Pentru evidentierea separata a consumului electric si pentru functionarea in siguranta (distanta de la stalp la imobile este de cca 45m -legatura prin cabluri subterane )am solicitat furnizorului CEZ,instalarea unui contoar suplimentar. raspunsul evidet birocratic, un nou bransament ! Ce parere aveti?

 25. Buna seara, imi puteti spune ce reprezinta un bransament comun pentru doua proprietati?
  Am pe casa mea un cablu electric care se imparte in doua, unul pentru casa mea si unul spre casa vecinului, fiecare avand contorul lui. Vreau ca vecinul sa-si ia cablul de pe casa mea. Cum ma sfatuiti sa fac? Ce solutii ar fi? Multumesc!

 26. Buna ziua,doresc sa stiu daca un consumator are dreptul sa dea curent la inca 6 familii printr-un fir aerian ce atirna haotic la limita proprietatii mele iar pe partea cealanta a strazii se intampla acelasi lucru in conditiile in care lumina mea palpaie si nu lumineaza cum trebuie

 27. Bună seara am fost devansat de la rețeaua de curent de vreo 5 ani cum procedez sa ma racordez la loc eu stând la bloc

 28. Buna ziua am si eu o intrebare la dumneavoastra am primit o proprietate în com. Predealul sărari Sat Vitioara de Sus si vreau sa bag lumina problema este ca aceasta locuință nu a fost niciodată racordata la rețeaua electrică și distanța de la stâlp la proprietate este de vreo 110 m cum pot proceda si cine suporta cheltuielile

 29. Buna seara! Am o intrebare in legatura cu bransamentul vecinilor mei cate ttece pe deasupra propietatii mele. Legatura de la stâlp si proprietatea vecinilor trece pe deasupra propietatii mele printe crengile unor pomi fructiferi aflati acolo de zeci de ani. Aceast bransament s-a realizat acum 5 sau 6 ani când Renelul a scos contoatele din case si le.a montat pe stâlp. Anul acesta pomii au avut un rod foarte bogat si au întins firele vecinilor
  Am vorbit cu un maistru de la Renel din zona și mi.a spus ca firul e al propietarului si nu e de datoria lor sa asigure toaletarea pomilor. Mentionez ca pomii sunt pe propietatea mea la 2 m distanta de gardul care delimiteaza propietatea mea. Ce pot sa fac in aceasta situatie?

 30. Bună ziua. Am cumpărat un apartament(ultimul disponibil ,deci locuit in totalitate) intr un bloc nou ,si aș vrea să stiu cât ma costă sa mă bransez la curent.In apartament este contor montat ,prize si fire pt becuri.

 31. Buna ziua,

  sunt proprietarul unei case bransata la reteaua electrica. Intentionez sa o demolez si sa construiesc o casa noua. Va rog sa imi spuneti cum procedez pentru a muta contorul de pe casa veche in alta parte, eventual la limita de proprietate.
  Multumesc,

 32. Buna ziua! Am construit o casa noua, langa cea veche profund deteriorata si am dori sa mutam curentul electric in casa cea noua.
  Asta presupune un nou contract? Care ar fi pasii in aceasta situatie?

  1. Sal
   Am si eu o situatie oarecum similara: am teren cu casa veche (inclusiv contor enel) si vreau sa fac o casa noua pe acelasi teren. Imi da aviz enelul? se poate 2 contoare pe acelasi teren?

 33. cat ar costa un contor suplimentar adica la aceasi casa dar suntem 2 famili eu si parinti mei dar vreau sa fiu separat de ei cu factura ce trebuie facut?

 34. buna ziua
  va sa-mi spuneti ,daca eu platesc pentru o extindere de retea care are sa zicem 500ml , cine este proprietarul acelei retele sau exista o posibilitate ulterioara de a amortiza investitia prin alte bramsamente rezidentiale ?

 35. Am cumparat un teren cu casa de 120 mp, conectat la curent cu contoar si contract pe numele vechiului proprietar. Doresc sa construciesc o casa noua, pe acelasi teren. Se poate cape acelasi teren sa fie 2 contoare de la enel?

 36. Bună ziua. Vreau să știu cât mă costă mutarea contuarului electric din casă pe casa scării. Menționez că locuința se află la etajul.unu iar la parter se află tabloul principal de siguranțe pentru cele patru apartamente din clădire.

 37. Pot sa dețin doua contracte de furnizare a curentului electric??Eu am făcut un contract cu RDS din anul2018 luna decembrie și la Enelocul am alt contract e posibil sa plătesc doua facturi????Cine e de vina???Va rog să-mi răspundeți. Multumesc

 38. Buna ziua,vreau să știu dacă mai pot sa mi recuperez banii investiți într-o extindere rețea care mai apoi a intrat în posesia Eon. Menționez că vecinii au construit după 5 ani și nu vor să contribuie cu nimic la cheltuiala noastră.

 39. Buna ziua,
  locuiesc in Bucuresti, Sector 2 si vreau sa se scoata cele 3 contoare din apartamente si sa fie mutate pe peretele casei, in curte, sau la strada la limita de proprietate. Cui trebuie sa ma adresez si care ar fi costurile pt lucrare ( cele 2 variante ) ?

 40. Buna seara
  Am nevoie URGENT de informații!
  Am peste 120m de la stâlp la casa și m-i s-a spus ca nu pot sa trag curent nici dacă imi cumpăr stâlp! Este adevărat? Cum fac? Am cumpărat casa ridicată deja și nu pot sa îmi bag curent? M-i s-a mai spus (tot de la o firma de electricitate) ca dacă nu am firma nu pot sa deschid un contract?? Ce înseamnă asta? Dc asi avea nevoie de firma dacă eu nu am o firma? Ce se întâmpla in România ? Chiar nu o sa pot sa trag curent?

 41. Doresc sa stiu ce documente trebuie sa fac si unde sa ma duc …sa pot muta contor electric de pe un perete al casei …sa mut contor afara pe stâlp …sau alt perete alt casei ….doresc sa refac acoperișul casei si rămâne contorul in interiorul unei camere …

 42. Raspuns pentru GABRIEL N
  Ledrile dupa ce ati actionat intrerupatorul, raman aprinse cu lumina foarte slaba, deoarece intrerupatorul nu este corect montat. Intrerupatorul probabil in loc sa fie montat de firul de faza (faza sa nu mai ajunga la leduri, probabil ca intrerupatorul este montat pe firul de nul.Misu

 43. Buna Ziua
  Numere meu este Octavian, vreau sa achizitionez un teren langa Vatra Dornei dar curentul este undeva la 200 distanta.Cat m-ar costa sa ma conectez la retea trifazic cu cablul sub pamant? Pentru a micsora costurile e posibil ca 100 de m sa fie cu stalpi si 100 de m cablu ingropat?
  Multumesc

 44. Buna ziua, posed un teren intravilan dar nu vreau sa construiesc nimic decat sa ud gradina si eventual sa pun un foisor vara, dar am nevoie de curent, cum as putea proceda?

 45. Buna ziua!
  Am so eu o intrebare, am cumparat o casa veche, care am Curent tot Ce trebuie, este Curentu normal care exista si nu trifazic. Ce vreau sa intreb, este cq eu am demolat casa si am o constructie noua pe 2 nivele Ce a Ce reiese 2 uitati locative
  Pot merge cu Curentu cRe il am acum sau trebuie sa pun trifazic. Va multumesc

 46. Buna ziua.As vrea sa ma bransez la curent trifazat.Am stalpul la 15m de casa.Si as Avea nevoie de 25kw.Cam ce costuri ar fi pt asa ceva.

 47. Buna ziua,
  Intrebare: Mi-a venit ATR-ul , am platit factura catre ENEL , aprox 3760 lei , curent trifazic ,subteran cu subtraversare de drum pietruit , stalpul de curent vis-a-vis de imobil , firma cu care am vbit a scos contractul de racordare. Catre firma care executa lucrarea , in afara de acesti 3760 lei platiti catre ENEL , mai trbuie platit ceva? Nu mi-au zis nimic momentan de alte costuri . Intrebarea e daca ei isi iau banii din acesti 3760 lei platiti catre ENEL. Imobil in jud Timis. Multumesc

 48. Buna ziua.
  Vreau si eu sa stiu la ce costuri sa ma astept daca vreau sa mut contuaru de pe casa veche pe cea noua diferenta fiind de 4 m va multumesc

 49. Buna ziua! Vreau sa mut contorul electric din casa pe stalp. Distanta e cam de 10 m. In casa, e in spatele unei usi si de cate ori deschid usa exista riscul sa il sparg. Cat costa aceasta operatiune? Multumesc!

 50. Buna ziua,
  In toate schemele de conectare a reductorilor de masura curent de joasa tensiune, un capat al infasurarii secundare de la acestia se leaga la pamant, probabil ca sa nu duca potentiale periculoase si probabil ca metoda de protectie la atingerea indirecta. Vreau sa va rog sa-mi spuneti si mie in ce document normativ romanesc apare aceasta obligatie de a lega un capat al secundarului la pamant? Va multumesc

 51. Vreau sa mut contuarul afara din casa ,pentru ca am firul care aduce curent la contuar este liber prin mijlocul camerei ,asa am cumparat casa… doresc un raspuns de la o persoana care stie Multumesc frumos,

 52. Buna ziua!
  Am cumparat o casa.Contorul este vechi ,se afla in casa.Poate sa-l schimbe Electrica?Schimbarea in exterior presupune plata?Multumesc!

  1. Da, trebuie sa achitați dumneavoastra aceasta mutare in exterior. Costurile sunt similare cu cele ale unui bransament nou.
   O parte din operatorii de distributie realizeaza anual, pe banii operatorilor, de scoatere a contoarelor in exterior.

 53. doresc o modificare de bransament electric(realizat in 2016) si anume mutarea BMP de pe stalpul de racordare la limita de proprietate/in acest moment instalatia de utilizare este aeriana_distanta fiind de aprox 70 ml/va rog sa mi spuneti care ar fi procedura de urmat si costurile aproximative(bineanteles dupa terminarea starii de urgenta)
  Multumesc!

 54. Care este distanta minima de siguranta pe verticala la traversarea unui cablu electric trifazat de joasa tensiune fata de un drum comunal ?

 55. Mă numesc Groza Ioan și sunt din Sf. Gheorghe, județ Covasna, am o proprietate într-o localitate rurală și am rugămintea, dacă se poate, ca să mă lămuriți care sunt pași și demersurile care trebuie făcute pentru a putea să mă branșez la rețeaua electrică. Menționez că, stâlpul se află la max 10 m de proprietate. Am solicitat de la o firmă în domeniu o ofertă și mi s-a spus că costă 6000 lei (menționez că doresc branșament subteran, monofazat). Acești 6000 de lei reprezintă toate costurile s-au numai o parte? Ce aprobări trebuie ? Am înțeles că trebuie trei autorizații? E corect? și care sunt costurile reale? Am studiat legislația, am întrebat, dar nu m-am lămurit și bănuiesc că sunt mulți în situația aceasta. Mulțumesc.

 56. Bună ziua!
  As dori să știu costurile scoaterii contorului de curent din interiorul unei locuințe vechi în exterior.. Este o casa locuită și as dori sa mi se mute contorul în exteriorul locuinței.

 57. Buna ziua,
  Am cumaparat de curand un apartament intr-un bloc vechi, in sectorul 1 din Bucuresti. Am refacut intslatiile electrice in apartamanet si acum la legarea in panou a noii instalatii, mi-am dat seama ca as vrea sa-mi mut contorul . Distanta ar fi cam de 4 m fata de pozitia intiala a actualui contor. Doresc sa stiu daca pentru mutarea contorului am nevoie de proiect sau de ce anume acte am nevoie pentru a-mi muta contorul in conditii legale. As dori sa-mi si schimbe contorul cu unul electronic cu autocitire.

  Multumesc frumos

 58. cat costa aproximativ un bransament trifazat la distanta de 400-500m cu putere de 41kw,fara subtraversari de asfalt.

 59. Buna ziua, am gasit problemele rezolvate examen ANRE de la 1 la 40 si vreau sa va intreb daca le aveti si pe restul de la 41 la 66 sau daca se poti gasi undeva pe net?

 60. Buna ziua! Am facut o alipire la casa veche si acoperisul de la cea noua trece exact prin consola mai exact din consola mai raman aproximativ 5 centimetri in exterioriorul acoperisului ma intereseaza cat costa mutarea consolei pe un perete exterior al casei respectiv 4.8m distanta de locul actual al consolei

 61. Buna ziua am un teren si firele trec prin fata curtii dar stalpii sunt la apr 50 m in stg si 50 m in dreapta in situatia asta trebuie stalp va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.