Intrerupătoare automate de joasa tensiune. Caracteristica de declansare.

Care sunt tipurile de întrerupătoare automate de joasa tensiune si tipul de aparaj conex al acestora ?

 

MCB – Miniature Circuit Breaker – acesta a inlocuit siguranțele fuzibile clasice, ce necesitau ca după fiecare întrerupare a circuitului sa fie schimbat fuzibilul. Protejeaza circuitele electrice împotriva scurtcircuitelor si a suprasarcinilor (actioneaza in funcție curba de declansare). Acestea au curenti nominali de până la 100A. Caracteristica de declansarea a acestora nu poate fi modificata. Potrivite pentru utilizare in circuite electrice cu curenti mici, cum ar fi cei din mediul casnic. Capacitatea de rupere a acestor disjunctoare poate atinge 10kA (exista numeroase discuții legate de metodologia de încercare a capacitatii de rupere).

 

MCCB – Molded Case Circuit Breakers (cunoscute si sub denumirea de USOL), intrerupatoare in carcasa turnată, acest tip de intrerupătoare au curenti nominali de până la 2500A, capacitatea de rupere a acestora ridicându-se până la 100kA-150kA. Acest tip de intrerupătoare sunt utilizate in special pentru circuitele electrice cu puteri mari. In general acestea sunt utilizate in instalatii ce permit distributia unei puteri de cel putin 50-60kW.

 

RCD – Residual Current Device, protectie diferentiala, aceasta reprezintă o masură de protecție impotriva electrocutării si  impotriva producerii incediilor de natură electrică. Se cunoaste faptul că intensitatea curentului electric este marimea ce determină apariția socului electric asupra corpului omenesc, tensiunea fiind cea care “ajută” la străpungerea mediului izolant – in acest caz fiind pielea. Pragul de sensibilitate, curentul minim pe care corpul omenesc il simte este de aproximativ 0.5mA, la 10mA apar contracții musculare, valoarea de 15mA poate fi insoțită dificultați respiratorii, 30mA fiind limita de paralizie respiratorie. Prin urmare, motivul pentru care protecțiile diferentiale utilizate in mediul casnic sunt reglate sa acționeze disjunctoarele (MCB) atunci când apar curenti reziduali de 10mA sau 30mA. In anumite cataloage de produse, sau pe produse punem gasi si denumire de RCCB (Residual Current Circuit Breaker).

 

RCBO – Residual Current Breaker with Overcurrent, acesta joaca atât rolul unui MCB, protectie impotriva scurtcircuitelor/suprasarcinilor, cât și a protectiei diferentiale (RCD).

 

 

 

Caracteristica de actionare a întrerupătoarelor automate de joasa tensiune

Când discutam despre caracteristica de actionare a întrerupatoarelor automate de joasa tensiune, ne referim in special la caracteristicile B, C, D. Din punct de vedere constructiv, întrerupatoarele automate sunt echipate cu un releu termic si unul electromagnetic. Releu termic are rol de protecție, temporizat, la suprasarcini. De exemplu, pentru suprasarcini foarte mici (depăsiri de 5-10% din valoarea de declansare), întrerupător va deschide calea de curent după zeci de minute. Releul electromagnetic are rol de protectie la scurtcircuit, in acest caz întrerupătorul trebuie să actioneze instantaneu, caracteristic de declansare in acest caz fiind de fapt independentă de timp.

In functie de aplicatie, pot fi utilizate întrerupătoare cu caracteristici de acționare adecvate receptoarelor noastre. Acum, vom trece in revista caracteristicile B, C, D.

Caracteristica de acționare B: Pentru protectia cablurilor si a circuitelor in instalatiile casnice (circuite de iluminat si prize, incălzire electrica)

Caracteristica de acționare C: Pentru protectia cablurilor si a circuitelor ce absorb un curent mare la pornire (motoare electrice, grupuri de ghirlande luminoase).

Caracteristica de acționare D: Pentru protectia intrerupatoarelor rotative cu kit de manevra, curenti mari la conectare (transformatoare, motoare electrice cu demaraj greu).

Trebuie avut in vedere faptul că in funcție de temperatura mediului ambiant caracteristica de declansare a întrerupătorului automat se poate schimba. Tabelul de mai jos prezinta o coreție a curentului norminal, in functie de temperatura mediului ambiant. Gânditi-vă la blocurile de masura si protectie (BMP) amplasate pe drum, vara, unde soarele bate direct in dispozitivul de protectie.

Corectia In, functie de valoare temperaturii ambiante

 


 1. La întrerupătoarele diferențiale trebuie precizat ca exista mai multe tipuri. Cele mai uzuale sunt de tip A si AC . Tipul A sunt potrivite protecției circuitelor de alimentare a compresoarelor frigorifice , a aparatelor echipate cu surse de alimentare electronice, a aparatelor electrocasnice de putere. In general se folosesc pt protecția circuitelor specializate din bucătarii. Cele de tipul AC se folosesc pt restul circuitelor domestice. In general un ID ar trebui sa întrerupă circuitul începând de la un curent de fuga egal cu jumătate din valoarea înscrisă pe el : adica de la 15mA daca este unul de 30mA.

 2. Explicatie babeasca :

  Curba B inseamna declansare rapida la curent de scurt de cca 5 ori curentul nominal
  Curba C inseamna declansare rapida la curent de scurt de cca 7 ori curentul nominal
  Curba D inseamna declansare rapida la curent de scurt de cca 9 ori curentul nominal
  Curba Z inseamna declansare rapida la curent de scurt de cca x ori curentul nominal

  Depasirea curentului nominal cu cca 25 la suta provoaca declansarea termica dupa cca 3-5 sec la toate curbele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.