Bransament trifazat sau monofazat

Atunci când solicităm racordare la energie electrică toată lumea ne întrebă dacă dorim branșament trifazat sau monofazat ! “Domnule … eu vreau curent… care-i diferența… care-i mai ieftin ?” 

Bransamentul monofazat.

Bransamentul monofazat este utilizat in special in cazul consumatorilor casnici, mai ales in cazul apartamentelor de la blocuri. Acestea “livrează” curent printr-o singură fază si permite doar utilizarea receptoarelor monofazate (așa cum sunt majoritatea receptoarelor dintr-o locuință).

Ce putere solicităm ? In general, un bransament monofazat al cărui disjunctor este de 32A este suficient pentru majoritatea locuintelor. 32A reprezintă ~6,7kW. O astfel de putere este suficientă pentru utilizarea simultană a 2 aparate de aer condiționat, plus restul receptoarelor din locuință.

Un bransament monofazat poate fi realizat pentru o putere maximă de 9,9kW (11kVA), ce corespunde unui disjunctor monofazat 50A. De altfel nici nu prea există receptoare care să functioneze la un racord monofazat si să consume mai mult de 9.9kW, și totusi daca există, majoritatea permit (și recomandă) alimentarea la un racord trifazat.Bransamentul trifazat.

Bransament trifazat este utilizat atât de consumatorii casnici (in special case, mai rar apartamente) cât si de consumatorii industriali. Acesta permite livrarea energiei electrice pe 3 faze. Asa cum putem intui, acesta oferă un avantaj suplimentar fața de cel monofazat, din punct de vedere al continuitații in alimentarea cu energie electrică si a calitatii energiei electrice; acesta poate reprezenta cu adevarat un avantaj in zonele rurale, unde există retele electrice aeriene și locul de consum este amplasat la o distanta apreciabilă față de postul de transformare.

De mentionat faptul că scurcircuitele pot fi:

 • fază-pământ (~80% din cazuri)
 • fază-fază (~15%, deseori degenerează in scurtcircuite trifazate)
 • trifazate (~5% din cazuri)

Asa cum putem vedea, in general, într-o instalație electrică / rețea electrică, majoritatea defectelor apărute sunt monofazate, ceea ce înseamnă ca acestea afectează o singură fază, dacă avem bransament monofazat si suntem pe faza “norocoasă” vom fi si noi afectați. In cazul unui bransament trifazat, vom fi alimentati in continuare pe celalalte două faze. Totuși, sper că este evident faptul că daca există defecte / întreruperi in postul de transformare din zonă, sau de-alungul rețelei (stâlpi căzuti la pământ, cabluri rupte) , vom fi afectați chiar daca avem bransament trifazat !

Un avantaj al bransamentului trifazat ar mai fi dat de faptul că dacă in zona noastră, in anumite perioade, există probleme cu nivelul tensiunii pe o anumită fază, putem alimenta receptoarele pe celelalte două faze.

Bransamentul trifazat permite, evident, utilizarea receptoarelor trifazate. Dacă în viitor, intenționați sa utilizați motoare electrice trifazate, stații de încarcare masini electrice (există si statii de incarcare monofazate de puteri mici), centrală electrică (există si centrale electrice monofazate de puteri mici) sau pur si simplu puterea simultan absorbită de către receptoare va fi mai mare de 9.9kW, aveți nevoie de un bransament trifazat !

Ce putere solicit ? Pentru un bransament trifazat ar fi de evitat solicitarea unei puteri mai mici de 9kW (disjunctor trifazat 16A), întrucât asta înseamna ca pe fiecare fază putem absorbi ~3kW, ceea ce poate fi insuficient. Considerăm că pentru majoritatea cazurilor, o putere de 12kW (disjunctor 20A trifazat), unde nu exista receptoare trifazate (centrale electrice sau statii de încarcare mașini electrice) sau sunt folosit doar ocazional, poate fi sucientă. Daca avem și receptoare trifazate, să spunem o centrala electrică trifazata de 12kW (va absorbi 4kW/faza), vom avea nevoie de o putere absorbită de minim 18kW (6kW/faza) pentru a avea o banda de 2kW/faza pentru restul receptoarelor, recomandat fiind o putere de aproximativ 24kW (8kW/faza), dacă, asa cum mentionam centrala electrică are o putere de 12kW. Majoritatea centralelor electrice au o putere ceva mai mare de 12kW, in general intre 18kW si 30kW. Prin urmare valoarea finala a puterii solicitata operatorului de distributie va tine cont de puterea centralei electrice plus o bandă necesară pentru restul receptoarelor din casă.

Trebuie ținut cont de faptul că in general operatorul de distribuție va avea rețineri in a vă acorda un bransament trifazat cu puteri mai mari 30kW din rețeaua electrică existentă langa proprietate (fiind nevoit sa realizați propriul racord din postul de transformare, sau de la vreo firidă de distribuție care-i nu tocmai langa proprietatea dumneavoastra, deși aveți stalpul rețelei electrice lângă proprietate). Aceasta regulă se aplică in special dacă discutăm despre rețele electrice aeriene, care in general nu permit racordare unor consumatori cu puteri ~30kW.

Nu de puține ori au existat oameni care si-au achizionat o centrala electrică cu puteri ~30kW, le-au montat, însă acestia erau situați in sate unde există numai rețele electrice aeriene vechi, cu conductoare de 50mmp/faza si lungimi ale liniilor mai mari de 1km, nepregatite pentru racordarea unor astfel de consumatori. In astfel de situatii acestia au primit solutii de racordare cu cablu direct din postul de transformare, costul acestor solutii variind in funcție de distanta intre postul de transformare si locul de consum, in multe dintre cazuri solicitatii fiind total surprinsi de costul mare al racordarii (sau al acordarii sporului de putere – daca aveau deja un bransament cu o putere mai mică), unii dintre acestia renuntând la varianta de a își mai incălzi locuința cu centrale electrice din acest motiv.

 

Avantaje bransament monofazat fata de un bransament trifazat:

+Costuri de racordare mai mici

+Costuri de realizare a instalatiei de interior mai mici

 

Avantaje bransament trifazat fata ce cel monofazat:

+Permite puteri absorbite mai mari de 11kVA (~9,9kW)

+Permite utilizarea receptoarelor trifazate (centrale electrice trifazate, motoare electrice trifazate, statii de incarcare masini electrice, pompă de apa antrenate de motoare trifazate)

+Continuitate in alimentare cu energie electrică mai ridicată*

+Calitatea energiei electrice mai ridicată*

*Acestea două pot constitui avantaje in special in zonele rurale cu rețele electrice aeriene, intrucât acestea sunt cazurile cele mai afectate de defecte monofazate (caz in care bransamentul trifazat ne metine conectați la rețea); in anumite perioade la locuri de consum aflate la o distanta considerabilă față de postul de transformare poate exista un nivel foarte scăzut al nivelului de tensiune pe o fază (caz in care bransamentul trifazat ne poate ajuta cu celalalte două faze).45 Comments

 • Alin ianuarie 1, 2018 at 9:29 pm

  Daca am facutun bransament in 2015si trebuit sa platesc si un stalp. Am sanse sa recuperez cv de la viitoarele persoane ce fac racorduri si utilizeaza stalpul platit de mine?

  Reply
  • energie-electrica ianuarie 1, 2018 at 9:58 pm

   Da. Sansele sunt destul de mari ! In Avizul Tehnic de Racordare al celui ce urmeaza a fi racordat va scrie suma pe care “vi-o datoreaza”. In mod normal ar trebui primiti ~1/2 si valoarea lucrarii (exceptând chestiunile pe care el folositi doar dumneavoastra.. cum ar fi BMP-ul dumneavoastra.. contorul.. ) la racordarea primului vecin.

   https://energie-electrica.info/2017/05/21/despagubire-racordare-reteaua-proprie-compensatie-baneasca/

   Reply
   • wolffie76 aprilie 10, 2018 at 10:59 am

    Buna ziua, o imtrebare pentru electrica: vreau sa fac un bransament la reteaua electrica care se afla la vreo 50 m distanta (adica stalpul public). De la acest stalp public mai exista 2 stalpi mai noi adusi de vecinul de parcela. Eu vreau sa ma bransez la stalpul electrica cu circuit separat si sa folosesc cei 2stalpi ai vecinului doar ca suport sa trag firele prin ei. Stiu ca, cf ord Anre 150/2018 nici nu trebuie sa-l intreb fiindca acestia apartin de compania de electricitate, insa trebuie sa-l compensez. Daca îi folosesc strict suportul fizic, fara fire care este procentul cu care ar trebui sa-l despagubesc? E ok daca îi platesc un stalp din cei 2?

    Reply
    • energie-electrica aprilie 11, 2018 at 8:09 pm

     Nu cred ca puteti stabili dumneavoastra in asemenea mod solutia de racordare.. sa veniti separat cu cablul dumneavoastra. Solutia de racordare o stabileste operatorul de distributie. Presupunând ca operatorul de distributie va da solutie mentionata de catre dumneavoastra, valoarea compensatiei banesti ar fi egala cu jumatatea valorii celor doi stâlpi (egala cu valoarea unui stalp) daca sunteti doar 2 utilizatori care utilizati acesti stâlpi. Va rog pe viitor, sa postati in cadrul articolului de mai jos chestiuni legate de compensatiile banesti.

     https://energie-electrica.info/2017/05/21/despagubire-racordare-reteaua-proprie-compensatie-baneasca/

     Reply
 • Anamaria Coţa februarie 8, 2018 at 7:47 pm

  Buna ziua.
  As dori sa stiu daca primaria din localitate poate refuza racordarea la trifazic cu toate cu compania electrica si-a dat acordul.
  Multumesc mult.
  Anamaria Coţa

  Reply
  • energie-electrica februarie 9, 2018 at 6:03 pm

   Nu am mai auzit asa ceva.. totusi ar fi ceva de spus.. Primaria este cea care emite autorizatie de construire pentru traseul propus de catre Electrica. Daca traseul propus traverseaza proprietati private este chiar indicat sa refuze emiterea AC. Ar fi mai un caz.. daca primaria are un proiect pentru ridica o constructie in zona prin care se propune traseul cablului, chiar domeniu public fiind, acesteia ulterior vor trebui sa plateasca ei devierea cablului..
   Dar nu v-au spus de ce refuză racordarea ?.. Racordarea in sine nu o pot refuza, dar v-am spus cum vă pot incurca…

   Reply
 • Dani martie 7, 2018 at 11:02 am

  Cam cat ar costa bransarea la trifazic, am stalp la poarta. Nu am nevoie de mai mult de 12kW si ar fi vorba de legarea la stalp pana in contoar. Instalatia i terioara o fac personal. E vorba de o mini hala.

  Reply
 • lucian martie 19, 2018 at 1:32 pm

  Buna ziua.
  In locul unde doresc bransamentul trifazat, ca si putere pot alege maxim 10 kw. Sa inteleg atunci ca este insuficient pentru o centrala electrica?
  Daca folosesc un consumator trifazic (circular) sunt sanse mari sa fie insuficient?
  Cum pot mari puterea? Costurile am inteles ca sunt foarte mari?!
  In speranta ca nu am pus intrebari la care raspunsul deja l-ati dat , va multumesc. Cu stima

  Reply
  • energie-electrica martie 19, 2018 at 8:40 pm

   Dar care este aceasta zonă ?.. Eu zic sa solicitati totusi cât aveti nevoie, daca primiti o solutie prea scumpa, puteti redepune o cerere cu o putere mai mica. Dar in principiu 15kW trebuie sa va fie dati oriunde va aflati, atat timp cat aveti reteaua trifazata la mai putin de 100m.

   Reply
 • George Ionita aprilie 1, 2018 at 5:44 pm

  Doresc sa trec la incalzirea locuintei cu ajutorul unei centrale electrice de 18 kw. Este posibil sa fac racord exclusiv pt aceasta dorinta?

  Reply
  • energie-electrica aprilie 8, 2018 at 11:47 pm

   Puteti solicita spor de putere la bransamentul existent.. un spor de 18kW. Nu stiu daca operatorul de distributie va aproba doua “contoare”.. adica doua locuri de consum in acest mod.

   Reply
   • Iuliana decembrie 14, 2018 at 10:55 am

    Buna ziua am o intrebare pt Electrica. Vreau sa punem o centrala electrica de 35 kw si avem curent trifazic de 10kw ce ar trebui sa fac ? Este suficienta puterea sau nu ? Va multumesc !!!

    Reply
 • Pricop Gabriel aprilie 2, 2018 at 3:14 pm

  Buna ziua! Vreau sa construiesc o casa pe un teren proprietate personala si, pentru asta, am nevoie de curent electric. Vreau sa fac un bransament trifazic si vreau sa stiu daca acesta se poate efectua inainte de a avea o constructie pe terenul respectiv. Inca un lucru, puteti sa- mi spuneti ca documentatie este necesara? Va multumesc pentru timpul acordat!

  Reply
 • Eugen aprilie 12, 2018 at 12:57 pm

  Buna ziua. As dori sa instalez o cenrala electrica de apartament cu o putere de 12 kw. Am inteles ca este nevoie de racordarea la curent trifazic. Intrebarea mea ar fi cu privire la costurile instalarii in situatia in care blocul unde locuiesc a avut , prin constructie, prize de curent trifazic in apartamente, iar acestea, nefiind folosite, s-au desfiintat. Cui trebuie sa ma adresez pentru eventuale precizari suplimentare si pentru angajarea lucrarilor de repunere in functiune a acestor prize de curent trifazic ?

  Reply
 • Maria aprilie 12, 2018 at 10:08 pm

  Buna ziua!
  As vrea sa fac un brasament trifazic,distanta de la transformator fiind de 200 m.Puteti sa-mi spuneti,cat m-ar costa?
  Multumesc!

  Reply
 • Bejan Cristina aprilie 19, 2018 at 5:32 pm

  Buna ziua. Detin un teren intravilan in satul Finisel, com. Savadisla, Cluj, unde as vrea sa produc legume. As avea nevoie de un bransament electric pentru a scoate apa din fantana cu o pompa submersibila. Stalpul este peste drum de proprietate. Ce acte sunt necesare si cat m-ar costa acest bransament( daca este posibil acest lucru) . Multumesc.

  Reply
 • mocanu cristian mai 5, 2018 at 7:56 pm

  buna ziua am curet monofazic si vreau sa il schimb in trifazic ce trebe sa fac si cit ar costa.multumesc

  Reply
 • Dimoiu Danut iunie 9, 2018 at 1:41 pm

  Bună ziua,
  Locuiesc intr-o comuna lângă Timisoara si as vrea să-mi cumpar o centrala termica pe curent undeva la 24-28 kw pentru care am nevoie de o linie de curent trifazica.Am un stâlp de curent in fața casei.
  Cum se procedează vă rog să bag trifazicul in casă pentru centrală.( cereri,aprobari -ce am nevoie).
  Vă mulțumesc

  Reply
 • Andrei Mihaela iunie 21, 2018 at 11:53 am

  Buna ziua,
  As dori sa stiu cat ar ajunge un bransament monofazat subteran, distanta de la stalp la gard fiin de 20 m(fara coborarea de pe stalp).
  Va multumesc!

  Reply
 • Sandei Vasilica iulie 8, 2018 at 10:01 am

  Buna ziua. Am construit o casa de 130m2 si am nevoie de un bransament la reteaua de energie electrica. Ce îmi recomandati mono sau trifazat. Asi vrea sa platesc mai puțin la facturile lunare care vor veni. Multumesc frumos

  Reply
 • Adriana iulie 12, 2018 at 6:50 pm

  Buna ziua! Am bransament monofazat si as dori si trifazat, care este procedura trebuie sa renunt la contractul monofazic? Am stalpul exact unde mi se termina gardul , un domn care lucreza in domeniu a zis ca nu se poate monta contuarul pe acel stalp pentru ca nu este exact in dreptul proprietatii mele si trebuie sa faca o cutie separat care costa suplimentar, contuarul bransamentului monofazat il am pe acel stalp. Multumesc!

  Reply
 • dan iulie 12, 2018 at 9:11 pm

  de ce 220v pe o faza si 380 pe trei faze??
  adica de ce 380/√3 .. si nu 220+220+220v?

  Reply
 • Laurentiu iulie 13, 2018 at 11:29 am

  Buna ziua,am facut demersurile ptr.o casa de racordare la mono si trifazic cu o firma omologata de Enrl ptr extindere de retea si racordare inca din dec 2017 am platit toate taxele incusiv cea de bransare de 2luni de zile…Firma imi spune ca tot ce a depins de ei au executat inclusiv casuta este montata doar ca Enelul sa puna contorul…Va rog sa imi spuneti cui trebuie sa ma adresez sa rezolv prob.?Acuma urmeaza sa fac sesizare la protectia consumatirului nu se poate asa ceva ….

  Reply
 • WILLI iulie 13, 2018 at 12:02 pm

  Buna ziua,
  Locuiesc in sat Ordoreanu ( Clinceni ) IF si doresc sa aflu cateva pareri despre bransamentul trifazat.
  In urma cu 3 zile mi-a iesit ATR ul ( tinand cont ca am solicitat minim 12kw ) a iesit cu 8 kw ( absortie ) nu detin centrala electrica, insa pe viitor poate am nevoie de o putere mai mare.
  Ce este de facut in situatia asta?
  Trebuie sa refac atr-ul sau doar cerere pentru marire putere? Pretul se schimba?
  Pot monta o siguranta mai mare de 20A?
  Multumesc!

  Reply
 • Timpuriu Florina camelia august 9, 2018 at 11:28 pm

  Bună seara, am o casa în construcție, prin curtea mea trec firele de curent electric și de internet către vecinul meu, sunt f deranjante, nu pot face nimic și nu vreau sa ma cert, nu pot descarca nisip balast cărămidă etc nimic…. Ma încurcă. Care sunt demersurile?

  Reply
 • Andrei Mirela august 22, 2018 at 3:11 pm

  Buna! As dori sa stiu cat m ar costa un bransament trifazic . Stalpul se afla la 10 m de casa. Locuiesc in com 1 decembrie.
  Multumesc !

  Reply
 • Ghita Marian septembrie 29, 2018 at 8:14 am

  Buna ziua Sunt racordat la casa pe retea monafazica si asi dori sa trec la sistem trifazic, Ce acte trebuie pentru acest demers, Unde trebuie sa merg? Locuiesc in Bucuresti, Va multumesc

  Reply
 • Anonim octombrie 24, 2018 at 8:18 pm

  In Germania nu exista case legate la curent monofazat Romania trebuia de mult sa treaca la acest mod de bransare Ce facem cu aparatura electrocasnica in bucatarie fara trifazic Cum folosim masina de spalat rufe si uscatorul in acelasi timp etc

  Reply
 • Anonim octombrie 24, 2018 at 8:24 pm

  Domnilor santem totusi in anul 2018 nu este permis ca o casa noua sau apartament nou sa nu aiba curent trifazat Dar aasa gandesc cei ce au putere de decizie in acest domeniu

  Reply
 • Valentin octombrie 27, 2018 at 4:31 pm

  Am casa la care am instalat de la inceput curent trifazic. Am folosit curent monofazic. Acum am instalat o centrala de incalzire electrica de 20 kw. Trebuieste instalat si un contor separat pentru centrala de trifazic? Nu stiu, dar intreb: costa mai putin 1 kw la trifazic decat la monofazic?

  Reply
 • Cristian noiembrie 12, 2018 at 4:28 pm

  Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc de 4 etaje din Bucuresti construit acum 40 de ani si am ATR-ul aprobat pt. 6kW. Doresc sa fac o cerere pt. un spor de putere si am cateva intrebari. 1). Ce putere maxima mi se poate aproba, tinand cont ca in cofretul de pe scara (deci nu tabloul general) exista conductor de 4mm2 catre cele 15 apartamente de pe scara, iar cele 3 faze au conductor de 50mm2. 2). Daca sporul de putere este mai mic de 50% mai trebuie ceruta aprobare pt. un nou ATR? 3) Sa presupunem ca instalatia blocului permite cresterea de putere pana la 12kW. Din cate am inteles trebuie introdus curentul trifazat pt. puteri mai mari de 9,9kW. Atunci ce costuri sunt?

  Reply
 • Alexandru noiembrie 13, 2018 at 4:54 pm

  Buna ziua,
  Pentru racordare retelei trifazate se accepta foarte usor puterea instalata de 10Kw. Pentru a cere o putere de 18 kw am inteles ca ar trebui facut un studiu de cei de la electrica pt a vedea daca suporta instalatie. Acest studiu implica alte costuri ? si cat ar dura acest studiu?
  Va multumesc!

  Reply
 • Catalin Andronache noiembrie 28, 2018 at 4:53 pm

  Buna ziua! In prezent sunt bransat monofazic, intrucat doresc sa construiesc un atelier de tamplarie imi vor fi necesare utilaje trifazate. As putea modifica contractul monofazat in cel trifazat, pentru a putea sa folosesc atat consumatorii casnici, cat si cei din atelier?

  Reply
 • Iuliana decembrie 14, 2018 at 11:05 am

  Buna ziua
  Am o intrabare pt Electrica am dori sa punem o centrala electrica de 30kw noi momentan avem curent electric trifazic de puterea 10 kw ce sfat puteti sa-mi dati putem sa o racordam la trifazicul care il avem sau trebuie modificat. Va multumesc !!!!

  Reply
 • Alexandru decembrie 28, 2018 at 2:42 am

  Buna ziua. De curand am facut trecerea de la monofazat la trifazat. De pe 26-11 pana pe 18-12 am avut monofazat si am avut un consum de 811kw. De pe 18-12 am trecut pe trifazat si pana astazi, 27-12 am consumat 753 kw. Asta inseamna ca in 9 zile de trifazat consumat la fel de mult cat in 21 de zile de monofazat. Mentionez ca am aceeasi consumatori, doar bradul de craciun este in plus fata de perioada cu monofazat. Centrala fiind electica, cand eram pe monofazat mergea pe 7kw dar acum pe trifazat, merge pe 9kw, dar acum a plecat de mai putine ori pt ca a ajuns inediat la temperatura dorita si s.a si pastrat. Pw 7kw se chinuia sa ajunga la o temperatura de 23 grade in casa. Vremea a fost cam la fel pe tot parcursul lunii. Atat de mult sa conteze acei 2kw in plus cu care merge centrala incat sa consum intr.o saptamana cat in 3 ?!

  Reply
  • Barbu raluca ianuarie 5, 2019 at 4:09 pm

   Buna ziua! Cat v-a costat trecerea de pe monofazat pe trifazat? Si care este diferenta de pret pe kw? Multumesc!

   Reply
 • Ion Costica decembrie 28, 2018 at 9:03 am

  Buna ziua!Va rog sa-mi spuneti care este pretul pe Kw de curent trifazic pentru persoana fizica

  Reply
 • SERBAN GABRIEL februarie 22, 2019 at 3:15 pm

  Buna ziua.
  As dori sa mut contorul electric , de la intrarea pe strada , la limita de proprietate.Cum trebuie procedat si ce costuri sunt?

  Reply
 • Ferdinand Gaspar mai 2, 2019 at 5:48 pm

  Bună ziua
  am un teren unde doresc sa construiesc o hala de productie si am cca 500 ml de la ultimul stalp doresc un bransament trifazat cu o putere de cca 100 kw, am nevoie si de transformator?
  Cam la ce costuri ma poate duce tot bransamentul la aceasta distanta?
  Va multumesc
  Cu stima Ferdinand Gaspar

  Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.