Bransament trifazat sau monofazat

Atunci când solicităm racordare la energie electrică toată lumea ne întrebă dacă dorim branșament trifazat sau monofazat ! “Domnule … eu vreau curent… care-i diferența… care-i mai ieftin ?” 

Bransamentul monofazat.

Bransamentul monofazat este utilizat in special in cazul consumatorilor casnici, mai ales in cazul apartamentelor de la blocuri. Acestea “livrează” curent printr-o singură fază si permite doar utilizarea receptoarelor monofazate (așa cum sunt majoritatea receptoarelor dintr-o locuință).

Ce putere solicităm ? In general, un bransament monofazat al cărui disjunctor este de 32A este suficient pentru majoritatea locuintelor. 32A reprezintă ~6,7kW. O astfel de putere este suficientă pentru utilizarea simultană a 2 aparate de aer condiționat, plus restul receptoarelor din locuință.

Un bransament monofazat poate fi realizat pentru o putere maximă de 9,9kW (11kVA), ce corespunde unui disjunctor monofazat 50A. De altfel nici nu prea există receptoare care să functioneze la un racord monofazat si să consume mai mult de 9.9kW, și totusi daca există, majoritatea permit (și recomandă) alimentarea la un racord trifazat.

Bransamentul trifazat.

Bransament trifazat este utilizat atât de consumatorii casnici (in special case, mai rar apartamente) cât si de consumatorii industriali. Acesta permite livrarea energiei electrice pe 3 faze. Asa cum putem intui, acesta oferă un avantaj suplimentar fața de cel monofazat, din punct de vedere al continuitații in alimentarea cu energie electrică si a calitatii energiei electrice; acesta poate reprezenta cu adevarat un avantaj in zonele rurale, unde există retele electrice aeriene și locul de consum este amplasat la o distanta apreciabilă față de postul de transformare.

De mentionat faptul că scurcircuitele pot fi:

 • fază-pământ (~80% din cazuri)
 • fază-fază (~15%, deseori degenerează in scurtcircuite trifazate)
 • trifazate (~5% din cazuri)

Asa cum putem vedea, in general, într-o instalație electrică / rețea electrică, majoritatea defectelor apărute sunt monofazate, ceea ce înseamnă ca acestea afectează o singură fază, dacă avem bransament monofazat si suntem pe faza “norocoasă” vom fi si noi afectați. In cazul unui bransament trifazat, vom fi alimentati in continuare pe celalalte două faze. Totuși, sper că este evident faptul că daca există defecte / întreruperi in postul de transformare din zonă, sau de-alungul rețelei (stâlpi căzuti la pământ, cabluri rupte) , vom fi afectați chiar daca avem bransament trifazat !

Un avantaj al bransamentului trifazat ar mai fi dat de faptul că dacă in zona noastră, in anumite perioade, există probleme cu nivelul tensiunii pe o anumită fază, putem alimenta receptoarele pe celelalte două faze.

Bransamentul trifazat permite, evident, utilizarea receptoarelor trifazate. Dacă în viitor, intenționați sa utilizați motoare electrice trifazate, stații de încarcare masini electrice (există si statii de incarcare monofazate de puteri mici), centrală electrică (există si centrale electrice monofazate de puteri mici) sau pur si simplu puterea simultan absorbită de către receptoare va fi mai mare de 9.9kW, aveți nevoie de un bransament trifazat !

Ce putere solicit ? Pentru un bransament trifazat ar fi de evitat solicitarea unei puteri mai mici de 9kW (disjunctor trifazat 16A), întrucât asta înseamna ca pe fiecare fază putem absorbi ~3kW, ceea ce poate fi insuficient. Considerăm că pentru majoritatea cazurilor, o putere de 12kW (disjunctor 20A trifazat), unde nu exista receptoare trifazate (centrale electrice sau statii de încarcare mașini electrice) sau sunt folosit doar ocazional, poate fi sucientă. Daca avem și receptoare trifazate, să spunem o centrala electrică trifazata de 12kW (va absorbi 4kW/faza), vom avea nevoie de o putere absorbită de minim 18kW (6kW/faza) pentru a avea o banda de 2kW/faza pentru restul receptoarelor, recomandat fiind o putere de aproximativ 24kW (8kW/faza), dacă, asa cum mentionam centrala electrică are o putere de 12kW. Majoritatea centralelor electrice au o putere ceva mai mare de 12kW, in general intre 18kW si 30kW. Prin urmare valoarea finala a puterii solicitata operatorului de distributie va tine cont de puterea centralei electrice plus o bandă necesară pentru restul receptoarelor din casă.

Trebuie ținut cont de faptul că in general operatorul de distribuție va avea rețineri in a vă acorda un bransament trifazat cu puteri mai mari 30kW din rețeaua electrică existentă langa proprietate (fiind nevoit sa realizați propriul racord din postul de transformare, sau de la vreo firidă de distribuție care-i nu tocmai langa proprietatea dumneavoastra, deși aveți stalpul rețelei electrice lângă proprietate). Aceasta regulă se aplică in special dacă discutăm despre rețele electrice aeriene, care in general nu permit racordare unor consumatori cu puteri ~30kW.

Nu de puține ori au existat oameni care si-au achizionat o centrala electrică cu puteri ~30kW, le-au montat, însă acestia erau situați in sate unde există numai rețele electrice aeriene vechi, cu conductoare de 50mmp/faza si lungimi ale liniilor mai mari de 1km, nepregatite pentru racordarea unor astfel de consumatori. In astfel de situatii acestia au primit solutii de racordare cu cablu direct din postul de transformare, costul acestor solutii variind in funcție de distanta intre postul de transformare si locul de consum, in multe dintre cazuri solicitatii fiind total surprinsi de costul mare al racordarii (sau al acordarii sporului de putere – daca aveau deja un bransament cu o putere mai mică), unii dintre acestia renuntând la varianta de a își mai incălzi locuința cu centrale electrice din acest motiv.

 

Avantaje bransament monofazat fata de un bransament trifazat:

+Costuri de racordare mai mici

+Costuri de realizare a instalatiei de interior mai mici

 

Avantaje bransament trifazat fata ce cel monofazat:

+Permite puteri absorbite mai mari de 11kVA (~9,9kW)

+Permite utilizarea receptoarelor trifazate (centrale electrice trifazate, motoare electrice trifazate, statii de incarcare masini electrice, pompă de apa antrenate de motoare trifazate)

+Continuitate in alimentare cu energie electrică mai ridicată*

+Calitatea energiei electrice mai ridicată*

*Acestea două pot constitui avantaje in special in zonele rurale cu rețele electrice aeriene, intrucât acestea sunt cazurile cele mai afectate de defecte monofazate (caz in care bransamentul trifazat ne metine conectați la rețea); in anumite perioade la locuri de consum aflate la o distanta considerabilă față de postul de transformare poate exista un nivel foarte scăzut al nivelului de tensiune pe o fază (caz in care bransamentul trifazat ne poate ajuta cu celalalte două faze).

 1. Daca am facutun bransament in 2015si trebuit sa platesc si un stalp. Am sanse sa recuperez cv de la viitoarele persoane ce fac racorduri si utilizeaza stalpul platit de mine?

  1. Da. Sansele sunt destul de mari ! In Avizul Tehnic de Racordare al celui ce urmeaza a fi racordat va scrie suma pe care “vi-o datoreaza”. In mod normal ar trebui primiti ~1/2 si valoarea lucrarii (exceptând chestiunile pe care el folositi doar dumneavoastra.. cum ar fi BMP-ul dumneavoastra.. contorul.. ) la racordarea primului vecin.

   https://energie-electrica.info/2017/05/21/despagubire-racordare-reteaua-proprie-compensatie-baneasca/

   1. Buna ziua, o imtrebare pentru electrica: vreau sa fac un bransament la reteaua electrica care se afla la vreo 50 m distanta (adica stalpul public). De la acest stalp public mai exista 2 stalpi mai noi adusi de vecinul de parcela. Eu vreau sa ma bransez la stalpul electrica cu circuit separat si sa folosesc cei 2stalpi ai vecinului doar ca suport sa trag firele prin ei. Stiu ca, cf ord Anre 150/2018 nici nu trebuie sa-l intreb fiindca acestia apartin de compania de electricitate, insa trebuie sa-l compensez. Daca îi folosesc strict suportul fizic, fara fire care este procentul cu care ar trebui sa-l despagubesc? E ok daca îi platesc un stalp din cei 2?

    1. Nu cred ca puteti stabili dumneavoastra in asemenea mod solutia de racordare.. sa veniti separat cu cablul dumneavoastra. Solutia de racordare o stabileste operatorul de distributie. Presupunând ca operatorul de distributie va da solutie mentionata de catre dumneavoastra, valoarea compensatiei banesti ar fi egala cu jumatatea valorii celor doi stâlpi (egala cu valoarea unui stalp) daca sunteti doar 2 utilizatori care utilizati acesti stâlpi. Va rog pe viitor, sa postati in cadrul articolului de mai jos chestiuni legate de compensatiile banesti.

     https://energie-electrica.info/2017/05/21/despagubire-racordare-reteaua-proprie-compensatie-baneasca/

 2. Buna ziua.
  As dori sa stiu daca primaria din localitate poate refuza racordarea la trifazic cu toate cu compania electrica si-a dat acordul.
  Multumesc mult.
  Anamaria Coţa

  1. Nu am mai auzit asa ceva.. totusi ar fi ceva de spus.. Primaria este cea care emite autorizatie de construire pentru traseul propus de catre Electrica. Daca traseul propus traverseaza proprietati private este chiar indicat sa refuze emiterea AC. Ar fi mai un caz.. daca primaria are un proiect pentru ridica o constructie in zona prin care se propune traseul cablului, chiar domeniu public fiind, acesteia ulterior vor trebui sa plateasca ei devierea cablului..
   Dar nu v-au spus de ce refuză racordarea ?.. Racordarea in sine nu o pot refuza, dar v-am spus cum vă pot incurca…

 3. Cam cat ar costa bransarea la trifazic, am stalp la poarta. Nu am nevoie de mai mult de 12kW si ar fi vorba de legarea la stalp pana in contoar. Instalatia i terioara o fac personal. E vorba de o mini hala.

   1. Buna ziua! Daca vreau să-mi cumpar o centrala pe curent de 24 kw si trec de la monofazat la trifazat ce putere de curent trebuie sa cer? Multumesc!

 4. Buna ziua.
  In locul unde doresc bransamentul trifazat, ca si putere pot alege maxim 10 kw. Sa inteleg atunci ca este insuficient pentru o centrala electrica?
  Daca folosesc un consumator trifazic (circular) sunt sanse mari sa fie insuficient?
  Cum pot mari puterea? Costurile am inteles ca sunt foarte mari?!
  In speranta ca nu am pus intrebari la care raspunsul deja l-ati dat , va multumesc. Cu stima

  1. Dar care este aceasta zonă ?.. Eu zic sa solicitati totusi cât aveti nevoie, daca primiti o solutie prea scumpa, puteti redepune o cerere cu o putere mai mica. Dar in principiu 15kW trebuie sa va fie dati oriunde va aflati, atat timp cat aveti reteaua trifazata la mai putin de 100m.

 5. Doresc sa trec la incalzirea locuintei cu ajutorul unei centrale electrice de 18 kw. Este posibil sa fac racord exclusiv pt aceasta dorinta?

   1. Buna ziua am o intrebare pt Electrica. Vreau sa punem o centrala electrica de 35 kw si avem curent trifazic de 10kw ce ar trebui sa fac ? Este suficienta puterea sau nu ? Va multumesc !!!

 6. Buna ziua! Vreau sa construiesc o casa pe un teren proprietate personala si, pentru asta, am nevoie de curent electric. Vreau sa fac un bransament trifazic si vreau sa stiu daca acesta se poate efectua inainte de a avea o constructie pe terenul respectiv. Inca un lucru, puteti sa- mi spuneti ca documentatie este necesara? Va multumesc pentru timpul acordat!

 7. Buna ziua. As dori sa instalez o cenrala electrica de apartament cu o putere de 12 kw. Am inteles ca este nevoie de racordarea la curent trifazic. Intrebarea mea ar fi cu privire la costurile instalarii in situatia in care blocul unde locuiesc a avut , prin constructie, prize de curent trifazic in apartamente, iar acestea, nefiind folosite, s-au desfiintat. Cui trebuie sa ma adresez pentru eventuale precizari suplimentare si pentru angajarea lucrarilor de repunere in functiune a acestor prize de curent trifazic ?

 8. Buna ziua!
  As vrea sa fac un brasament trifazic,distanta de la transformator fiind de 200 m.Puteti sa-mi spuneti,cat m-ar costa?
  Multumesc!

 9. Buna ziua. Detin un teren intravilan in satul Finisel, com. Savadisla, Cluj, unde as vrea sa produc legume. As avea nevoie de un bransament electric pentru a scoate apa din fantana cu o pompa submersibila. Stalpul este peste drum de proprietate. Ce acte sunt necesare si cat m-ar costa acest bransament( daca este posibil acest lucru) . Multumesc.

 10. buna ziua am curet monofazic si vreau sa il schimb in trifazic ce trebe sa fac si cit ar costa.multumesc

 11. Bună ziua,
  Locuiesc intr-o comuna lângă Timisoara si as vrea să-mi cumpar o centrala termica pe curent undeva la 24-28 kw pentru care am nevoie de o linie de curent trifazica.Am un stâlp de curent in fața casei.
  Cum se procedează vă rog să bag trifazicul in casă pentru centrală.( cereri,aprobari -ce am nevoie).
  Vă mulțumesc

 12. Buna ziua,
  As dori sa stiu cat ar ajunge un bransament monofazat subteran, distanta de la stalp la gard fiin de 20 m(fara coborarea de pe stalp).
  Va multumesc!

 13. Buna ziua. Am construit o casa de 130m2 si am nevoie de un bransament la reteaua de energie electrica. Ce îmi recomandati mono sau trifazat. Asi vrea sa platesc mai puțin la facturile lunare care vor veni. Multumesc frumos

 14. Buna ziua! Am bransament monofazat si as dori si trifazat, care este procedura trebuie sa renunt la contractul monofazic? Am stalpul exact unde mi se termina gardul , un domn care lucreza in domeniu a zis ca nu se poate monta contuarul pe acel stalp pentru ca nu este exact in dreptul proprietatii mele si trebuie sa faca o cutie separat care costa suplimentar, contuarul bransamentului monofazat il am pe acel stalp. Multumesc!

  1. pentru ca este tensiune alternativa adica nu fix 220 pe fiecare in orice moment . tensiunea pe o faza e tot timpul variabila , de la – 380 la + 380 cu trecere prin 0 evident . aceasta ar ave a o medie undeva pe al 220 …. de aici aceasta cifra (stiintific explicatia e data cu cantitatea de caldura degajata prin aceiasi rezzistenta , echivalenta cu o tensiune continua de 220 v) .
   in plus , tensiunile pe cele 3 faze sunt cumva decalate, adica nu pe toate 3 e maximul deodata ci doar pe una , tot asa cum nu pe toate 3 e zero deodata pe toate…

 15. Buna ziua,am facut demersurile ptr.o casa de racordare la mono si trifazic cu o firma omologata de Enrl ptr extindere de retea si racordare inca din dec 2017 am platit toate taxele incusiv cea de bransare de 2luni de zile…Firma imi spune ca tot ce a depins de ei au executat inclusiv casuta este montata doar ca Enelul sa puna contorul…Va rog sa imi spuneti cui trebuie sa ma adresez sa rezolv prob.?Acuma urmeaza sa fac sesizare la protectia consumatirului nu se poate asa ceva ….

 16. Buna ziua,
  Locuiesc in sat Ordoreanu ( Clinceni ) IF si doresc sa aflu cateva pareri despre bransamentul trifazat.
  In urma cu 3 zile mi-a iesit ATR ul ( tinand cont ca am solicitat minim 12kw ) a iesit cu 8 kw ( absortie ) nu detin centrala electrica, insa pe viitor poate am nevoie de o putere mai mare.
  Ce este de facut in situatia asta?
  Trebuie sa refac atr-ul sau doar cerere pentru marire putere? Pretul se schimba?
  Pot monta o siguranta mai mare de 20A?
  Multumesc!

 17. Bună seara, am o casa în construcție, prin curtea mea trec firele de curent electric și de internet către vecinul meu, sunt f deranjante, nu pot face nimic și nu vreau sa ma cert, nu pot descarca nisip balast cărămidă etc nimic…. Ma încurcă. Care sunt demersurile?

 18. Buna! As dori sa stiu cat m ar costa un bransament trifazic . Stalpul se afla la 10 m de casa. Locuiesc in com 1 decembrie.
  Multumesc !

 19. Buna ziua Sunt racordat la casa pe retea monafazica si asi dori sa trec la sistem trifazic, Ce acte trebuie pentru acest demers, Unde trebuie sa merg? Locuiesc in Bucuresti, Va multumesc

 20. In Germania nu exista case legate la curent monofazat Romania trebuia de mult sa treaca la acest mod de bransare Ce facem cu aparatura electrocasnica in bucatarie fara trifazic Cum folosim masina de spalat rufe si uscatorul in acelasi timp etc

 21. Domnilor santem totusi in anul 2018 nu este permis ca o casa noua sau apartament nou sa nu aiba curent trifazat Dar aasa gandesc cei ce au putere de decizie in acest domeniu

 22. Am casa la care am instalat de la inceput curent trifazic. Am folosit curent monofazic. Acum am instalat o centrala de incalzire electrica de 20 kw. Trebuieste instalat si un contor separat pentru centrala de trifazic? Nu stiu, dar intreb: costa mai putin 1 kw la trifazic decat la monofazic?

 23. Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc de 4 etaje din Bucuresti construit acum 40 de ani si am ATR-ul aprobat pt. 6kW. Doresc sa fac o cerere pt. un spor de putere si am cateva intrebari. 1). Ce putere maxima mi se poate aproba, tinand cont ca in cofretul de pe scara (deci nu tabloul general) exista conductor de 4mm2 catre cele 15 apartamente de pe scara, iar cele 3 faze au conductor de 50mm2. 2). Daca sporul de putere este mai mic de 50% mai trebuie ceruta aprobare pt. un nou ATR? 3) Sa presupunem ca instalatia blocului permite cresterea de putere pana la 12kW. Din cate am inteles trebuie introdus curentul trifazat pt. puteri mai mari de 9,9kW. Atunci ce costuri sunt?

 24. Buna ziua,
  Pentru racordare retelei trifazate se accepta foarte usor puterea instalata de 10Kw. Pentru a cere o putere de 18 kw am inteles ca ar trebui facut un studiu de cei de la electrica pt a vedea daca suporta instalatie. Acest studiu implica alte costuri ? si cat ar dura acest studiu?
  Va multumesc!

 25. Buna ziua! In prezent sunt bransat monofazic, intrucat doresc sa construiesc un atelier de tamplarie imi vor fi necesare utilaje trifazate. As putea modifica contractul monofazat in cel trifazat, pentru a putea sa folosesc atat consumatorii casnici, cat si cei din atelier?

 26. Buna ziua
  Am o intrabare pt Electrica am dori sa punem o centrala electrica de 30kw noi momentan avem curent electric trifazic de puterea 10 kw ce sfat puteti sa-mi dati putem sa o racordam la trifazicul care il avem sau trebuie modificat. Va multumesc !!!!

 27. Buna ziua. De curand am facut trecerea de la monofazat la trifazat. De pe 26-11 pana pe 18-12 am avut monofazat si am avut un consum de 811kw. De pe 18-12 am trecut pe trifazat si pana astazi, 27-12 am consumat 753 kw. Asta inseamna ca in 9 zile de trifazat consumat la fel de mult cat in 21 de zile de monofazat. Mentionez ca am aceeasi consumatori, doar bradul de craciun este in plus fata de perioada cu monofazat. Centrala fiind electica, cand eram pe monofazat mergea pe 7kw dar acum pe trifazat, merge pe 9kw, dar acum a plecat de mai putine ori pt ca a ajuns inediat la temperatura dorita si s.a si pastrat. Pw 7kw se chinuia sa ajunga la o temperatura de 23 grade in casa. Vremea a fost cam la fel pe tot parcursul lunii. Atat de mult sa conteze acei 2kw in plus cu care merge centrala incat sa consum intr.o saptamana cat in 3 ?!

 28. Buna ziua.
  As dori sa mut contorul electric , de la intrarea pe strada , la limita de proprietate.Cum trebuie procedat si ce costuri sunt?

 29. Bună ziua
  am un teren unde doresc sa construiesc o hala de productie si am cca 500 ml de la ultimul stalp doresc un bransament trifazat cu o putere de cca 100 kw, am nevoie si de transformator?
  Cam la ce costuri ma poate duce tot bransamentul la aceasta distanta?
  Va multumesc
  Cu stima Ferdinand Gaspar

 30. Buna ziua.As fi interesat de un bransament trifazat.Am stalpul la 15 m de casa.Am deja 220v si ma gandesc sa mai trag doua faze.As avea nevoie de 20kw.Ce acte miar trebuii si cat mar costa?

 31. vreau sa trag 380 volti pentru o patiserie. VOR FI 4 consumatori. distanta de 20 metri. ce putere trebuie cer ? la ENEL spunea de 380 de 6 sau de 8 sau de 10.ce este asta?

 32. Bună ziua.
  Întrebare.. Cum este în regula 380v la casă sau 220v , ținând conta ca nu voi avea consumatori pmari? Centrala pe gaz, un aer condiționat, o poartă, o pompa de circulație eventual, mașina de spălat.. In general consumatori normali penreu o casa. Precizez ca nu doresc sa am vreun vreun atelier ori ceva de genul. Alimentarea de vă face în oraș, unde în zona respectiva nu exista căderi de tensiuni și nici variații de tensiune. Exista vreo diferența de preț per KW ținând cont ca este vorba de un consumator casnic, între monofazat și trifazat sau diferența de preț o reprezinta doar instalarea? Mulțumesc anticipat.

 33. Bună ziua.
  Întrebare.. Cum este în regula sa aleg, 380v la casă sau 220v , ținând cont ca nu voi avea consumatori mari? Centrala pe gaz, un aer condiționat, o poartă, o pompa de circulație eventual, mașina de spălat.. In general consumatori normali pentru o casa. Precizez ca nu doresc sa am vreun vreun atelier ori ceva de genul. Alimentarea se vă face în oraș, unde în zona respectiva nu exista căderi de tensiuni și nici variații de tensiune. Exista vreo diferența de preț per KW ținând cont ca este vorba de un consumator casnic, între monofazat și trifazat sau diferența de preț o reprezinta doar instalarea? Distanta de la firida pana la casa este de aproximativ 8-10 metri. Mulțumesc anticipat.

 34. Buna ziua am o bunica care trăiește in Comuna Broscauti ,județul Botoșani și are lumina tăiată ( firele) de la stâlp și contorul luat acest lucru fiind cu 10 ani in urma , fiica ei a fost la EON și a făcut toate procedurile si a plătit actele și trebuia sa vina echipa EON sa redeschidă curentul dar au venit târziu și Bunica nu sa aflat la acel moment la proprietate ,distanța dintre stâlp și casa este de maxim 10 m .Ati putea sa imi Spune-ți un preț estimativ va rog .

 35. Buna ziua! In luna Noiembrie am plătit la Enel Timișoara racordarea la curent trifazat. Au venit niște domni de la firma care va executa lucrarea si îmi spun acum ca am nevoie de autorizație de DRDP deoarece subtraverseaza cablul, iar cei de la Enel spun ca nu msi e treaba lor. Ce sa fac, au trecut aproape trei luni si nimeni nu mai zice nimic, îmi pot recupera banii? Mulțumesc!

 36. Vreau sa-mi construiesc un grup de produs curent electric strict pentru uz personal(nu pentru a comercializa) .mentionez ca grupul va produce intr 10-20kw.trebuie sa cer autorizatie de undeva?este legal sa mi produc curentul meu propiu?mentionez ca este pentru o casa la curte.

   1. Grupul nu este eolian sau fotovoltaic si nici bezina sau motorina.va fi instalat intr-o incapere din casa.deci poluare 0.

 37. Buna ziua,
  In momentul de fata pentru un loc consum din Magurele Prahova am bransament pe monofazat.
  Unde si cu ce documente trebuie sa ma adresez pentru a solicita schimbarea bransamentului in trifazat in scopul montarii unei centrale electrice de incalzire de max 24kW? Tinand cont ca stau la curte, cu toti consumatorii ce pot fi instalati dar tinand cont si de coeficientul de simultaneitate, cred ca un max de 30kW ar fi suficient (la apartament in Bucuresti am o centrala de 18kW dar niciodata nu am folosit-o in mai mult de 10kW)
  Multumesc

 38. Buna ziua,

  As dori sa schimb si eu racordarea din monofazat in trifazat pentru un loc de consum din Magurele Prahova. Unde trebuie sa ma adresez si ce documente trebuie sa pregatesc pentru a solicita acest lucru si a vedea ce solutie practica mi se propune?
  Mentionez ca am nevoie de trifazat pentru a-mi putea instala o centrala electrica de incalzire cu o putere de max. 24kW, si cu ce mai am instalat, un max. de 30kW imi este suficient. (La apartamentul din Bucuresti unde am o centrala de 18kW nu am avut niciodata nevoie sa o setez pe mai mult de 10kW.)

  Multumesc

 39. Buna ziua,
  Am instalație trifazata .
  Ma interesează o priza trifazata pentru încărcarea unei mașini 100% electrică .
  Ma puteți ajuta ?

 40. Bună ziua, am ATR pt un loc de consum 5.6kw monofazat de la stâlp la BMP sunt 4m…de LA MP la panoul meu de siguranțe 7m..
  Ce cablu de branșament subteran îmi trebuie?

 41. Buna ziua,
  Care este ordinea etapelor la bransament? Se obtine intai avizul tehnic de racordare si apoi certificatul de urbanism sau invers? Primaria imi cere ATRul pentru certificat de urbanism pe o constructie existenta (garaj subsol bloc) iar Enel imi cere certificatul de urbanism pentru eliberare ATR. Si ce ar trebui sa fac in meciul dintre primarie si Enel?

  Multumesc frumos

 42. Buna seara,
  va rog sa-mi spuneti, dc eu am monofazic si vecinul meu trifazic si utilaje de prelucrarea a lemnului(gater) , la mine scade tensiunea foarte des, este posibil sa am ” pierderi” de curent? Multumesc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.