1. Daca am facutun bransament in 2015si trebuit sa platesc si un stalp. Am sanse sa recuperez cv de la viitoarele persoane ce fac racorduri si utilizeaza stalpul platit de mine?

  1. Da. Sansele sunt destul de mari ! In Avizul Tehnic de Racordare al celui ce urmeaza a fi racordat va scrie suma pe care “vi-o datoreaza”. In mod normal ar trebui primiti ~1/2 si valoarea lucrarii (exceptând chestiunile pe care el folositi doar dumneavoastra.. cum ar fi BMP-ul dumneavoastra.. contorul.. ) la racordarea primului vecin.

   https://energie-electrica.info/2017/05/21/despagubire-racordare-reteaua-proprie-compensatie-baneasca/

   1. Buna ziua, o imtrebare pentru electrica: vreau sa fac un bransament la reteaua electrica care se afla la vreo 50 m distanta (adica stalpul public). De la acest stalp public mai exista 2 stalpi mai noi adusi de vecinul de parcela. Eu vreau sa ma bransez la stalpul electrica cu circuit separat si sa folosesc cei 2stalpi ai vecinului doar ca suport sa trag firele prin ei. Stiu ca, cf ord Anre 150/2018 nici nu trebuie sa-l intreb fiindca acestia apartin de compania de electricitate, insa trebuie sa-l compensez. Daca îi folosesc strict suportul fizic, fara fire care este procentul cu care ar trebui sa-l despagubesc? E ok daca îi platesc un stalp din cei 2?

    1. Nu cred ca puteti stabili dumneavoastra in asemenea mod solutia de racordare.. sa veniti separat cu cablul dumneavoastra. Solutia de racordare o stabileste operatorul de distributie. Presupunând ca operatorul de distributie va da solutie mentionata de catre dumneavoastra, valoarea compensatiei banesti ar fi egala cu jumatatea valorii celor doi stâlpi (egala cu valoarea unui stalp) daca sunteti doar 2 utilizatori care utilizati acesti stâlpi. Va rog pe viitor, sa postati in cadrul articolului de mai jos chestiuni legate de compensatiile banesti.

     https://energie-electrica.info/2017/05/21/despagubire-racordare-reteaua-proprie-compensatie-baneasca/

 2. Buna ziua.
  As dori sa stiu daca primaria din localitate poate refuza racordarea la trifazic cu toate cu compania electrica si-a dat acordul.
  Multumesc mult.
  Anamaria Coţa

  1. Nu am mai auzit asa ceva.. totusi ar fi ceva de spus.. Primaria este cea care emite autorizatie de construire pentru traseul propus de catre Electrica. Daca traseul propus traverseaza proprietati private este chiar indicat sa refuze emiterea AC. Ar fi mai un caz.. daca primaria are un proiect pentru ridica o constructie in zona prin care se propune traseul cablului, chiar domeniu public fiind, acesteia ulterior vor trebui sa plateasca ei devierea cablului..
   Dar nu v-au spus de ce refuză racordarea ?.. Racordarea in sine nu o pot refuza, dar v-am spus cum vă pot incurca…

 3. Cam cat ar costa bransarea la trifazic, am stalp la poarta. Nu am nevoie de mai mult de 12kW si ar fi vorba de legarea la stalp pana in contoar. Instalatia i terioara o fac personal. E vorba de o mini hala.

   1. Buna ziua! Daca vreau să-mi cumpar o centrala pe curent de 24 kw si trec de la monofazat la trifazat ce putere de curent trebuie sa cer? Multumesc!

 4. Buna ziua.
  In locul unde doresc bransamentul trifazat, ca si putere pot alege maxim 10 kw. Sa inteleg atunci ca este insuficient pentru o centrala electrica?
  Daca folosesc un consumator trifazic (circular) sunt sanse mari sa fie insuficient?
  Cum pot mari puterea? Costurile am inteles ca sunt foarte mari?!
  In speranta ca nu am pus intrebari la care raspunsul deja l-ati dat , va multumesc. Cu stima

  1. Dar care este aceasta zonă ?.. Eu zic sa solicitati totusi cât aveti nevoie, daca primiti o solutie prea scumpa, puteti redepune o cerere cu o putere mai mica. Dar in principiu 15kW trebuie sa va fie dati oriunde va aflati, atat timp cat aveti reteaua trifazata la mai putin de 100m.

 5. Doresc sa trec la incalzirea locuintei cu ajutorul unei centrale electrice de 18 kw. Este posibil sa fac racord exclusiv pt aceasta dorinta?

  1. Puteti solicita spor de putere la bransamentul existent.. un spor de 18kW. Nu stiu daca operatorul de distributie va aproba doua “contoare”.. adica doua locuri de consum in acest mod.

   1. Buna ziua am o intrebare pt Electrica. Vreau sa punem o centrala electrica de 35 kw si avem curent trifazic de 10kw ce ar trebui sa fac ? Este suficienta puterea sau nu ? Va multumesc !!!

 6. Buna ziua! Vreau sa construiesc o casa pe un teren proprietate personala si, pentru asta, am nevoie de curent electric. Vreau sa fac un bransament trifazic si vreau sa stiu daca acesta se poate efectua inainte de a avea o constructie pe terenul respectiv. Inca un lucru, puteti sa- mi spuneti ca documentatie este necesara? Va multumesc pentru timpul acordat!

 7. Buna ziua. As dori sa instalez o cenrala electrica de apartament cu o putere de 12 kw. Am inteles ca este nevoie de racordarea la curent trifazic. Intrebarea mea ar fi cu privire la costurile instalarii in situatia in care blocul unde locuiesc a avut , prin constructie, prize de curent trifazic in apartamente, iar acestea, nefiind folosite, s-au desfiintat. Cui trebuie sa ma adresez pentru eventuale precizari suplimentare si pentru angajarea lucrarilor de repunere in functiune a acestor prize de curent trifazic ?

 8. Buna ziua!
  As vrea sa fac un brasament trifazic,distanta de la transformator fiind de 200 m.Puteti sa-mi spuneti,cat m-ar costa?
  Multumesc!

 9. Buna ziua. Detin un teren intravilan in satul Finisel, com. Savadisla, Cluj, unde as vrea sa produc legume. As avea nevoie de un bransament electric pentru a scoate apa din fantana cu o pompa submersibila. Stalpul este peste drum de proprietate. Ce acte sunt necesare si cat m-ar costa acest bransament( daca este posibil acest lucru) . Multumesc.

 10. buna ziua am curet monofazic si vreau sa il schimb in trifazic ce trebe sa fac si cit ar costa.multumesc

 11. Bună ziua,
  Locuiesc intr-o comuna lângă Timisoara si as vrea să-mi cumpar o centrala termica pe curent undeva la 24-28 kw pentru care am nevoie de o linie de curent trifazica.Am un stâlp de curent in fața casei.
  Cum se procedează vă rog să bag trifazicul in casă pentru centrală.( cereri,aprobari -ce am nevoie).
  Vă mulțumesc

 12. Buna ziua,
  As dori sa stiu cat ar ajunge un bransament monofazat subteran, distanta de la stalp la gard fiin de 20 m(fara coborarea de pe stalp).
  Va multumesc!

 13. Buna ziua. Am construit o casa de 130m2 si am nevoie de un bransament la reteaua de energie electrica. Ce îmi recomandati mono sau trifazat. Asi vrea sa platesc mai puțin la facturile lunare care vor veni. Multumesc frumos

 14. Buna ziua! Am bransament monofazat si as dori si trifazat, care este procedura trebuie sa renunt la contractul monofazic? Am stalpul exact unde mi se termina gardul , un domn care lucreza in domeniu a zis ca nu se poate monta contuarul pe acel stalp pentru ca nu este exact in dreptul proprietatii mele si trebuie sa faca o cutie separat care costa suplimentar, contuarul bransamentului monofazat il am pe acel stalp. Multumesc!

 15. Buna ziua,am facut demersurile ptr.o casa de racordare la mono si trifazic cu o firma omologata de Enrl ptr extindere de retea si racordare inca din dec 2017 am platit toate taxele incusiv cea de bransare de 2luni de zile…Firma imi spune ca tot ce a depins de ei au executat inclusiv casuta este montata doar ca Enelul sa puna contorul…Va rog sa imi spuneti cui trebuie sa ma adresez sa rezolv prob.?Acuma urmeaza sa fac sesizare la protectia consumatirului nu se poate asa ceva ….

 16. Buna ziua,
  Locuiesc in sat Ordoreanu ( Clinceni ) IF si doresc sa aflu cateva pareri despre bransamentul trifazat.
  In urma cu 3 zile mi-a iesit ATR ul ( tinand cont ca am solicitat minim 12kw ) a iesit cu 8 kw ( absortie ) nu detin centrala electrica, insa pe viitor poate am nevoie de o putere mai mare.
  Ce este de facut in situatia asta?
  Trebuie sa refac atr-ul sau doar cerere pentru marire putere? Pretul se schimba?
  Pot monta o siguranta mai mare de 20A?
  Multumesc!

 17. Bună seara, am o casa în construcție, prin curtea mea trec firele de curent electric și de internet către vecinul meu, sunt f deranjante, nu pot face nimic și nu vreau sa ma cert, nu pot descarca nisip balast cărămidă etc nimic…. Ma încurcă. Care sunt demersurile?

 18. Buna! As dori sa stiu cat m ar costa un bransament trifazic . Stalpul se afla la 10 m de casa. Locuiesc in com 1 decembrie.
  Multumesc !

 19. Buna ziua Sunt racordat la casa pe retea monafazica si asi dori sa trec la sistem trifazic, Ce acte trebuie pentru acest demers, Unde trebuie sa merg? Locuiesc in Bucuresti, Va multumesc

 20. In Germania nu exista case legate la curent monofazat Romania trebuia de mult sa treaca la acest mod de bransare Ce facem cu aparatura electrocasnica in bucatarie fara trifazic Cum folosim masina de spalat rufe si uscatorul in acelasi timp etc

 21. Domnilor santem totusi in anul 2018 nu este permis ca o casa noua sau apartament nou sa nu aiba curent trifazat Dar aasa gandesc cei ce au putere de decizie in acest domeniu

 22. Am casa la care am instalat de la inceput curent trifazic. Am folosit curent monofazic. Acum am instalat o centrala de incalzire electrica de 20 kw. Trebuieste instalat si un contor separat pentru centrala de trifazic? Nu stiu, dar intreb: costa mai putin 1 kw la trifazic decat la monofazic?

 23. Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc de 4 etaje din Bucuresti construit acum 40 de ani si am ATR-ul aprobat pt. 6kW. Doresc sa fac o cerere pt. un spor de putere si am cateva intrebari. 1). Ce putere maxima mi se poate aproba, tinand cont ca in cofretul de pe scara (deci nu tabloul general) exista conductor de 4mm2 catre cele 15 apartamente de pe scara, iar cele 3 faze au conductor de 50mm2. 2). Daca sporul de putere este mai mic de 50% mai trebuie ceruta aprobare pt. un nou ATR? 3) Sa presupunem ca instalatia blocului permite cresterea de putere pana la 12kW. Din cate am inteles trebuie introdus curentul trifazat pt. puteri mai mari de 9,9kW. Atunci ce costuri sunt?

 24. Buna ziua,
  Pentru racordare retelei trifazate se accepta foarte usor puterea instalata de 10Kw. Pentru a cere o putere de 18 kw am inteles ca ar trebui facut un studiu de cei de la electrica pt a vedea daca suporta instalatie. Acest studiu implica alte costuri ? si cat ar dura acest studiu?
  Va multumesc!

 25. Buna ziua! In prezent sunt bransat monofazic, intrucat doresc sa construiesc un atelier de tamplarie imi vor fi necesare utilaje trifazate. As putea modifica contractul monofazat in cel trifazat, pentru a putea sa folosesc atat consumatorii casnici, cat si cei din atelier?

 26. Buna ziua
  Am o intrabare pt Electrica am dori sa punem o centrala electrica de 30kw noi momentan avem curent electric trifazic de puterea 10 kw ce sfat puteti sa-mi dati putem sa o racordam la trifazicul care il avem sau trebuie modificat. Va multumesc !!!!

 27. Buna ziua. De curand am facut trecerea de la monofazat la trifazat. De pe 26-11 pana pe 18-12 am avut monofazat si am avut un consum de 811kw. De pe 18-12 am trecut pe trifazat si pana astazi, 27-12 am consumat 753 kw. Asta inseamna ca in 9 zile de trifazat consumat la fel de mult cat in 21 de zile de monofazat. Mentionez ca am aceeasi consumatori, doar bradul de craciun este in plus fata de perioada cu monofazat. Centrala fiind electica, cand eram pe monofazat mergea pe 7kw dar acum pe trifazat, merge pe 9kw, dar acum a plecat de mai putine ori pt ca a ajuns inediat la temperatura dorita si s.a si pastrat. Pw 7kw se chinuia sa ajunga la o temperatura de 23 grade in casa. Vremea a fost cam la fel pe tot parcursul lunii. Atat de mult sa conteze acei 2kw in plus cu care merge centrala incat sa consum intr.o saptamana cat in 3 ?!

  1. Buna ziua! Cat v-a costat trecerea de pe monofazat pe trifazat? Si care este diferenta de pret pe kw? Multumesc!

 28. Buna ziua.
  As dori sa mut contorul electric , de la intrarea pe strada , la limita de proprietate.Cum trebuie procedat si ce costuri sunt?

 29. Bună ziua
  am un teren unde doresc sa construiesc o hala de productie si am cca 500 ml de la ultimul stalp doresc un bransament trifazat cu o putere de cca 100 kw, am nevoie si de transformator?
  Cam la ce costuri ma poate duce tot bransamentul la aceasta distanta?
  Va multumesc
  Cu stima Ferdinand Gaspar

 30. Buna ziua.As fi interesat de un bransament trifazat.Am stalpul la 15 m de casa.Am deja 220v si ma gandesc sa mai trag doua faze.As avea nevoie de 20kw.Ce acte miar trebuii si cat mar costa?

 31. vreau sa trag 380 volti pentru o patiserie. VOR FI 4 consumatori. distanta de 20 metri. ce putere trebuie cer ? la ENEL spunea de 380 de 6 sau de 8 sau de 10.ce este asta?

 32. Bună ziua.
  Întrebare.. Cum este în regula 380v la casă sau 220v , ținând conta ca nu voi avea consumatori pmari? Centrala pe gaz, un aer condiționat, o poartă, o pompa de circulație eventual, mașina de spălat.. In general consumatori normali penreu o casa. Precizez ca nu doresc sa am vreun vreun atelier ori ceva de genul. Alimentarea de vă face în oraș, unde în zona respectiva nu exista căderi de tensiuni și nici variații de tensiune. Exista vreo diferența de preț per KW ținând cont ca este vorba de un consumator casnic, între monofazat și trifazat sau diferența de preț o reprezinta doar instalarea? Mulțumesc anticipat.

 33. Bună ziua.
  Întrebare.. Cum este în regula sa aleg, 380v la casă sau 220v , ținând cont ca nu voi avea consumatori mari? Centrala pe gaz, un aer condiționat, o poartă, o pompa de circulație eventual, mașina de spălat.. In general consumatori normali pentru o casa. Precizez ca nu doresc sa am vreun vreun atelier ori ceva de genul. Alimentarea se vă face în oraș, unde în zona respectiva nu exista căderi de tensiuni și nici variații de tensiune. Exista vreo diferența de preț per KW ținând cont ca este vorba de un consumator casnic, între monofazat și trifazat sau diferența de preț o reprezinta doar instalarea? Distanta de la firida pana la casa este de aproximativ 8-10 metri. Mulțumesc anticipat.

 34. Bună ziua. Dacă am 4 convectoare electrice de 3000 W fiecare și merg toate 4 în același timp, e nevoie de curent trifazat?

 35. Buna ziua am o bunica care trăiește in Comuna Broscauti ,județul Botoșani și are lumina tăiată ( firele) de la stâlp și contorul luat acest lucru fiind cu 10 ani in urma , fiica ei a fost la EON și a făcut toate procedurile si a plătit actele și trebuia sa vina echipa EON sa redeschidă curentul dar au venit târziu și Bunica nu sa aflat la acel moment la proprietate ,distanța dintre stâlp și casa este de maxim 10 m .Ati putea sa imi Spune-ți un preț estimativ va rog .

 36. Buna ziua! In luna Noiembrie am plătit la Enel Timișoara racordarea la curent trifazat. Au venit niște domni de la firma care va executa lucrarea si îmi spun acum ca am nevoie de autorizație de DRDP deoarece subtraverseaza cablul, iar cei de la Enel spun ca nu msi e treaba lor. Ce sa fac, au trecut aproape trei luni si nimeni nu mai zice nimic, îmi pot recupera banii? Mulțumesc!

 37. Vreau sa-mi construiesc un grup de produs curent electric strict pentru uz personal(nu pentru a comercializa) .mentionez ca grupul va produce intr 10-20kw.trebuie sa cer autorizatie de undeva?este legal sa mi produc curentul meu propiu?mentionez ca este pentru o casa la curte.

   1. Grupul nu este eolian sau fotovoltaic si nici bezina sau motorina.va fi instalat intr-o incapere din casa.deci poluare 0.

 38. buna ziua pentru spor de puterre din 220 in 380v mai trebuie mers la primarie pentru alte aprobari ,la acelasi cofret

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.