Cum sa îți crești puterea aprobata de către distribuitorul de energie electrică, in mod gratuit ?

In cadrul acestui articol ne propunem sa aducem in discuție un cadru legislativ ce ne permite multora dintre noi sa ne mărim puterea aprobată de catre distribuitor (vom folosi in continuare denumirea de operator de distributie).

Diferența intre operatorul de distributie (distribuitor) si furnizorul de energie electrica ? Aici.

Fiecare dintre locurile de consum existente are o putere aprobata, fiind puterea maximă ce poate fi absorbită din rețea, ea fiind precizată în avizul tehnic de racordare / certificatul de racordare.

In general, puterile absorbite aprobate sunt cuprinse intre 4 si 8 kW pentru locurile de consum monofazate. Puterea absorbită a locului de consum fiind limitată printr-un disjunctor ( “siguranță” ) ce declansează în momentul în care se solicită o putere (un curent) mai mare decât cea aprobată.

Pentru locurile de consum monofazate, în functie de puterea aprobată ar trebui sa avem următoarele disjunctoare in vederea limitarii puterii absorbite:

Putere monofazata aprobata (kW) Curent echivalent (A) Disjunctor bipolar
3 kW 14.4 A 16 A
4 kW 19.3 A 20 A
5 kW 24.1 A 25 A
6 kW 28.9 A 32 A
7 kW 33.8 A 40 A
8 kW 38.6 A 40 A
9 kW 43.4 A 50 A

 

Pentru locurile de consum trifazate, în functie de puterea aprobată ar trebui sa avem următoarele disjunctoare in vederea limitarii puterii absorbite:

Putere trifazata aprobata (kW) Curent echivalent (A) Disjunctor tetrapolar
8 kW 12.82 A 16 A
10 kW 16.03 A 20 A
15 kW 24.04 A 25 A
18 kW 28.85 A 32 A
24 kW 38.47 A 40 A
30 kW 48.09 A 50 A
38 kW 60.91 A 63 A

 

Mentionam faptul că acest disjunctor se află in imediata vecinatate a contorului de masurare a energiei electrice.

Foarte mulți dintre utilizatorii existenți au o problemă ce se manifestă prin declanșarea disjunctorului in momentul în care utilizeaza mai multe receptoare simultan (aer conditionat + fier de calcat + masina de spalat + … ).  In cele mai multe dintre situații, cauza acestei probleme este dată de faptul că avem un curent absorbit total la nivelul locului de consum mai mare decât curentul de declanșare al disjunctorului, fapt ce va conduce in scurt timp la declansarea disjunctorului. Aflându-ne in aceasta situatie, avem mai multe posibilitati:

 • a. Daca avem un bransament monofazat a carui putere aprobată este cuprinsă între 4 si 6kW, putem solicita un spor de putere operatorului de distributie.
 • b. Daca avem un bransament monofazat a carui putere aprobată este de 8-9kW, trebuie sa luam in considerare realizarea un bransament trifazat, întrucât știm că un bransament monofazat, conform legislației, permite o puterea absorbită de până la 11kVA (~9.9kW).
 • c. Daca avem un bransament trifazat, indiferent de putere aprobata, putem solicita un spor de putere operatorului de distributie.

Daca ne aflăm in situațiile a sau c și sporul nostru de putere este mai mic de 50%, vom putea beneficia de articolul nr.1 din ordinul ANRE 87/2014, care printre altele mentionează următoarele:

In situatia aprobarii, pentru un loc de consum, a unui spor de putere mai mic sau egal cu 50% din puterea deja aprobată pentru locul de consum respectiv, lucrările de modificare a instalatiei de racordare, deținută de către operatorul de rețea, se realizează pe cheltuială acestuia.

Prin urmare orice modificări sunt necesare în instalatia de racordare (aceasta este cuprinsă intre punctul de racordare – unde ne-am racordat când am realizat bransamentul si punctul de delimitare – in cele mai multe cazuri fiind reprezentat de contor) pentru acordarea sporului de putere se vor realiza de către operatorul de distribuție, daca sporul de putere este mai mic sau egal cu 50%. Astfel, de exemplu, daca solicităm sporuri de putere de la 5kW la 7kW, de la 6kW la 9kW, de la 20 kW la 30kW, de la 30kW la 45kW, vom putea beneficia de sporul de putere in mod gratuit, lucrările de modificare a instalației electrice până la contor, realizându-se de către operatorul de distribuție.

Dorim sa mentionam faptul că, în cazul unui loc de consum, cu puteri aprobate mari, de ordinul zecilor sau chiar sutelor de kW, este necesară schimbarea punctului de racordare pentru acordarea sporului de putere, acesta prevedere nu se poate aplica, întrucât practic se realizeaza o noua instalatie de racordare prin schimbarea punctului de racordare, prin urmare costurilor vor fi incluse in tariful de racordare – fiind achitate de catre solicitant. Exemplu: consumator industrial racordat dintr-un post de transformare pentru care sporul de putere poate fi acordat doar printr-un racord nou dintr-un alt post de transformare, în această situație solicitantul achită noul racord.

 

Site-ul chrome-tehnic.ro nu prezintă poziția oficială a vreunui operator de distribuție sau a ANRE; prin urmare informații oficiale pot fi solicitate doar acestor societați / instituții.

 1. Operatorul de distribuție va spune că nu are posibilitatea tehnică de a schimba instalația din BMPM, care sunt “calculate” pentru o putere absorbita de până la 4,25KVA…. So….

   1. Buna ziua !
    Locuiesc la bloc ,la parter si as dorii sa trec de la contractul energiei monofazate la cel trifazat. Am renuntat la gaze si doresc sa montez ,plita si centrala electrica.
    Multumesc. Astept raspuns.

 2. Buna ziua,
  Am primit recent un aviz de la Enel Muntenia Electricitate in care mi se precizeaza posibilitatea deconectarii din cauza depasirii puterii avizate.
  Eu nu regasesc nicaieri in contractele mele aceasta valoare a puterii avizate.
  Mi se pune ca se regaseste in factura ceea ce este adevarat dar doar din Noiembrie 2018, pana atunci nefiind mentionata pe factura aceasta valoare .
  Instalația BMPM este dotata cu un disjunctor de 32A = 6 kW montat in anul 2005 in casa , cu o reinstalare contor la limita propietatii in anul 2021 cu aceasi valoare a disjunctorului si nu inteleg de ce in factura apare o putere avizata de 3kW?
  Mentionez ca punctul de consum (casa in care locuiesc) este bransat la electricitate din anul 1970

  Cu respect,

  Daniel Ghita

  1. Cu factorul de putere (cos fi) 1 dar real nu este niciodata 1 ci este mai mic. In cazul calcului realizat este 0.9 care este valoarea minima acceptata de distribuitor pentru utilizatorii casnici.

 3. Bună zioa Locuiesc la țară am cumpărat o casă în baza unei chitanti de mîna nu am acte prea multe cum pot solicita un contoar PASANT cu branșament și energie electrică DALA ENEL DISTRIBUȚIE MUNTENIA APARTIN DE JUDEȚUL GIURGIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.