Utilizatorii casnici nu mai pot realiza extinderi de rețea !

In cadrul acestui articol menționam faptul că sunt posibile 4 variante principale de a fi extinsă rețeaua de joasa tensiune a unui post de transformare:

 1. De catre un (sau mai mulți) utilizator(i) casnic(i), prin intermediul ord. ANRE 180 / 2015 – Anexa 5
 2. De catre autoritatile locale (primărie)
 3. De catre un dezvoltator (dezvoltator definit conform ord.59/2013; se referă la dezvoltatorii imobiliari ce își alimenteaza un bloc, un ansamblu de blocuri / case, etc)
 4. De către orice consumator necasnic (exemplu: SC Magazin SRL – doreste să alimenteze un magazin în sat, acestuia i se permite să extindă rețeaua de joasa tensiune).Anexa 5 a ordinului ANRE nr.180 / 2015, ce permitea si extinderea de către un utilizator sau mai mulți utilizatori casnici, în conditiile în care investiția nu era justificata din punct de vedere economic pentru operatorul de distribuție și nici autoritațile locale nu aveau capacitatea de a cofinanța o rețea in zona solicitată, a fost inlocuită integral, fără a mai da posibilitatea utilizatorilor casnici (alimentare cu energie electrica locuinte) de a realiza extinderile de rețea.

Observație: Extinderile de rețea conform Anexei 5 a ordinului ANRE nr. 180 / 2015, se realizau în mare parte prin investiții suportate exclusiv de către consumatorii casnici.

Prin urmare, eventualele extinderi de rețele vor putea fi realizate de către autoritătile locale împreună cu operatorul de distribuție, de către dezvoltatorii imobiliari (în satele aflate în imediata vecinătate a unui oraș mare, precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Timișoara, dezvoltatorii imobilari realizează peste 90% din extinderile de rețea) său de către un utilizator necasnic.

De menționat faptul că orice utilizator (inclusiv casnic) racordat într-o rețea realizată de către un dezvoltator sau de către un utilizator necasnic trebuie sa achite o compensație băneasca către cel care a realizat rețeaua. Mai multe aici: Despăgubire racordare in “reteaua proprie” – compensație bănească .

 1. Buna seara. Situatia mea este urmatorea. Doresc sa construiesc o casa care se afla la aprox. 300m fata ultima firida. Dupa cateva drumuri la cei de la Electrica, m-i s-a comunicat ca racoradrea la firida este practic imposibila datorita faptului ca reteaua nu mai suporta nici un consumator casnic. M-am resemnat la momentul respectiv, insa recent m-am reorientat catre o alta solutie si anume:
  La aprox. 300m exista se afla casa unei alt membru al familei care dispune de retea monofazic cat si trifazic. Exista posibilitatea de a ma bransa din trifazicul lui, subteran pe o distanta de 300m pana pe propietatea mea? Din punct de vedere legal este acceptat? Am nevoie de ceva aprobari\avize de la cei de la Electrica? Mentionez ca in momentul bransamentului voi monta contor electric separat. Va multumesc anticipat si va raman recunoscator. Faceti o treaba extraordinara cu acest blog.Mihai

  1. Nu va recomand sa faceti asta. Cu acest cablu veti trece pe domeniul public, unde nu veti avea control asupra “mentenantei” sale. Din punctul meu de vedere este interzis sa treci cu coloane de utilizare pe domeniul public, nu stiu sa va spun o lege pentru asta. Poate oricine sa execute lucrari autorizate de catre primarie si sa nu stie de cablul dumnevoastra, sa il rupa, existând si pericol de electrocutare ! Cine s-ar face vinovat in cazul unui accident ? Cablul este al dumneavoastra.
   O solutie buna pentru dvs ar fi sa extinsa primaria reteaua de joasa tensiune sau de medie tensiune, daca se impune, pana la dumneavoastra. Sau surse regenerabile.

 2. In situatia solicitarii unui aviz de catre un consumator casnic intr-o zona in curs de dezvoltare, fara retea eletrica, din interiorul unui municipiu mare, situata la o distanta mai mare de 100 m de retea(aprox 150) cum se va proceda?
  Eliminnandu-se posibilitatea finantarii extinderii de retea de catre utilizatorul casnic, obliga in vreun fel primaria sau pe distribuitorul de energie sa realizeze invesitia?
  Mentionez ca strada pe care se afla proprietatea are statut de drum public. Are primaria vreo obligatie de a extinde reteaua electrica cel putin pentru iluminat stradal?

 3. Buna seara ! Ce lege poate fi invocată într-un memoriu pe card vreau sa-l depun la primărie pentru extinderea de retea ? Firma care se ocupa de bransamente mi-a obținut ATR-ul de la Enel cu costurile lucrării undeva la 250 milioane lei vechi plus vreo 800 euro deranjul lor pentru obținerea autorizației de lucru . In planul de urbanism obținut inainte de autorizația de construcție si de construirea clădirii se menționa că am in zona curent electric si gaze . Sunt , dar la 300 m fata de construcție, aducerea lor implicând costuri enorme .Următorul pas e sa depun la primărie un memoriu elaborat , cu referiri la diverse legi care m-ar putea ajuta si apoi cam care ar fi pașii in caz ca primăria refuză pe motiv de lipsă fonduri ? Neaccesarea de fonduri europene nu inseamna rea voință?

 4. Buna ziua, credeti ca mai pot obtine avizul tehnic de racordare in regim casnic in situatia urmatoare: proprietatea se afla pe un teren care face parte dintr-un grup de parcele facute de un proprietar si vandute individual, drumul pana la primul stalp de electricitate este de 200 m si nu apartine primariei, fiecare propietar detine si cate 3 m din drum, problema este ca din 36 de loturi doar pe 4 sunt construite case..primaria nu poate face nimic ca este privat iar eu nu am cum sa dau de propietari( am tot incercat dar degeaba). Credeti ca pot obtine avizul? sau ce anume as avea nevoie?
  stiu ca primul raspuns ar fi ca distanta e mai mare de 100 m si sa cer la primarie finantare, dar fiind privat drumul nu cred ca e cazul sa am raspuns de la primarie, bineinteles ca in actele mele nu se mentioneaza pe undeva ca strada nu apartine primariei doar ca nu avem nume la strada si ca nu apare in PUZ/PUG.
  Avem un contract cu organizare de santier cu Enel care nu mai poate fi prelungit.
  Exista vreo solutie oare? Multumesc

 5. Buna ziua! Am și eu o nelămurire in legătura cu branșarea la energie electrică:
  In anul 2017 in martie ne-am apucat de construcția casei deși e la marginea satului și terenul este trecut ca pământ intravilan. La eliberarea autorizației de construcție primarul și cei din cadrul primăriei promisese ca in cel mult 1 an se va extinde rețeaua și vom avea energie. Case sau contruit pe Străduța și nici una nu are energie.Sintem 4 case, 4 familii tinere care din cauza birocrației nu ne putem muta in căsuțele noastre. Ce putem face in acest caz?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.