Influența câmpului electromagnetic de joasa frecvență

Facem acest articol, nevoiți fiind de faptul că sesizăm periodic dezvoltarea unor zone rezidențiale în imediata vecinatate a liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune. Pretul scăzut al terenului încurajeaza dezvoltatorii imobiliari sa achiziționeze terenuri in vecinatatea unor astfel de echipamente și să dezvolte in jurul lor ansambluri rezidențiale, practică des întâlnită în special în apropierea marilor orașe.

Liniile electrice aeriene de înaltă tensiune (cu tensiunea nominală mai mare sau egală cu 110kV) transportă energia electrică de la sursele de producere a energiei electrice (centrale electrice) către stațiile de transformare din apropierea orașelor, unde nivelul tensiunii este scăzut în vederea distribuirii energiei electrice în cadrul orașului. Din cauza extinderii zonelor locuite din marilor orașe, vom întâlni zone rezidențiale importante în imediata vecinatate a unor astfel de linii electrice.

Persoanele care intenționează să achiziționeze terenuri sau locuințe în astfel de zone ar trebui sa țină cont de următoarele efecte aduse de prezenta liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune; nu spunem că învecinarea cu o linie electrică aeriana cu tensiunea nominală egală sau mai mare de 110kV este o alegere gresită, însă noi luam in considerare următoarele:

A. Poluare vizuală – Liniile, respectiv statiile electrice produc deteriorarea peisajului, gradul de deteriorare fiind proporțional cu tensiunea nominală a instalației electroenergetice amplasate in mediul exterior. Cele mai poluante, prin extinderea lor, sunt liniile de înaltă si foarte înaltă tensiune. Alterarea peisajului este evidentă înseosebi în vecinătatea zonelor turistice, istorice sau a celor de locuinte. [1]B. Poluare sonoră – Descărcarea corona din jurul liniilor electrice de foarte înaltă tensiune conduce, în special pe timp ploios la apariția unui zgomot specific. In video-ul următor puteti asculta sunetul caracteristic liniilor de înaltă și foarte înaltă tensiune. [1]

C. Persoanele neavizate ajunse in apropierea liniilor electrice aeriene pot avea un sentiment de teamă. Acest sentiment poate sa apară și în randul personalului instruit ce lucreaza in instalatii electroenergetice (statii de transformare sau conexiuni). El se manifesta ca o teama cu caracter temporar la functionare intempestiva a aparatelor aflate in imediata  apropiere, sau cu caracter permanent ca urmare a necunoasterii efectelor campului electromagnetic asupra sanatatii. [1]

D. Pana in prezent, nu se cunoaste semnificatia patologica a efectelor biologice produse de expunerea la campul electromagnetic generat de liniile electrice aeriene (LEA). Problema posibilelor influențe continuă să preocupe opinia publică, specialistii din domeniul protectiei sanitare, constructorii de LEA de înaltă si foarte înaltă tensiune, cat si populatia din vecinatatea instalatiilor electroenergetice. [1]

Evitam sa prezentam rezultatele unor publicatii, întrucât parerile între specialisti sunt extrem de împărtite, de la documentatii prin care se prezinta un risc minim spre inexistent asupra sanatatii, in prezenta acestor instalatii, pâna la creșterea riscului de apariție a diferitelor forme de cancer, în special la copii. Totusi, anumite valori sunt cunoscute ca fiind “limita”, prin urmare, specialistii în domeniu, in urma unor masuratori în teren, pot spune daca valorile masurate ar trebui sa ne ridice un semn de intrebare sau nu.

E. In România, recent, au avut loc numeroase întreruperi in alimentarea cu energie electrică a unor orașe, cauzate de ruperea stâlpilor de 20kV, dar si de 110kV. De ce? Liniile electrice aeriene aflate în functionare în prezent, pe teritoriul țării noastre, au fost puse în funcțiune acum aproximativ 30-50 ani, gradul de uzură al acestor instalații nefiind neglijabil. In ultima perioada, atat in Romania, cât si in lume, vremea se manifestă prin episoade extreme, caracterizate de vânt foarte puternic, lapoviță și ninsoare. A se citi si articolul: Rețele electrice afectate în Delta Dunarii. Cert este un lucru, in situatia unor episoade caracterizate prin vreme extremă, nu ne dorim să avem stâlpi cu înălțimi mai mari de cât blocul / casa în care locuim, aflați în imediata vecinătate a acestuia, ce sustin conductoare puse sub tensiune.

[1] – Câmpul electromagnetic de joasa frecvena si organismul uman, Editura Politehnica Press, 2002, Daniela Urmă

Ati locui intr-o zonă traversată de linii electrice aeriene de înaltă tensiune, cu tensiunea nominala 110kV ? (conductorul extrem al LEA 110kV sa se afle la mai putin de 30m de locuinta dumneavoastra)

Asteptam cu interes comentariile dumneavoastră.  1. Am că acte doar chitanța de mîna
    Rol financiar
    Și buletin la adresa
    Respectiva cum procedez să mă branșez la energie electrică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.