In cadrul acestui articol vom discuta modificările aduse Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de constructii de catre Legea nr.193 din 28 octombrie 2019, punând accentul asupra modului în care vor evolua lucrurile in domeniul construirii rețelelor electrice (branșamente electrice, linii electrice subterane, linii electrice aeriene).
Legea nr.193 din 28 octombrie 2019 modifică Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, modificările aduse propun eliminarea birocrației si scurtarea timpului de obținere a autorizațiilor de construire, în special pentru branșamentele electrice. Inainte de a discuta pe larg fiecare modificare in parte, vom incepe cu un scurt rezumat al principalelor modificari ce vizează domeniul rețelelor electrice.
Abrevieri utilizate:
- CU – certificat de urbanism
- AC – autorizatie de construire
- RED – reteaua electrica de distributie
- OD – operator de distribuție
Forma actualizată a Legii nr.50/1991, modificată prin Legea nr.193/2019.
Modificări principale ale Legii nr.50 / 1991, prin Legea nr.193 /2019, ce vizează și domeniul rețelelor electrice:
1. Avizele solicitate in cadrul certificatului de urbanism pentru edificarea unei construcții vor fi valabile si pentru realizarea instațiilor de racordare la rețelele edilitare (inclusiv la rețeaua de distribuție). Până in prezent, cel puțin pentru racordarea la energie electrică, operatorul de distribuție trebuia să obțină autorizația de construire a bransamentului electric, care necesita reluarea intregului flux de autorizare, de la certificat de urbanism, avize, etc; in unele situații, existau autorități locale care refuzau emitarea CU pentru bransament, daca obiectivul ce urma sa fie edificat nu deținea deja AC, fapt ce conducea la un termen extrem de indelungat de racordare la RED.
La articolul 6, alineatul (1), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:
2. Scade timpul de emitere al certificatului de urbanism de la 30 de zile calendaristice la 15 zile lucrătoare, de la data înregistrării cererii.
La articolul 6, alineatele (2) și (21) se modifică și vor avea următorul cuprins:
3. Operatorii de distribuție trebuie să-și cunoască bine traseul rețelelor electrice existente. In situatia în care, în cadrul unor lucrari de construcție, are loc afectarea unui cablu al operatorului de distribuție (OD), însă OD nu a figurat exact poziția cablului în cadrul avizului de amplasament, OD va suporta pe cheltuiala sa reparația cablului.
La articolul 6, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu următorul cuprins:
(7) Prejudiciile suferite de operatorii sau utilizatorii serviciilor deserviți de rețelele tehnico-edilitare care au fost deteriorate, prin efectuarea unor lucrări autorizate, ca urmare a neindicării poziției exacte a rețelelor – date tehnice – de către operatorii/posesorii rețelelor sunt suportate integral de emitentul avizelor incomplete sau eronate.
4. Se vor putea executa fără autorizație de construire, următoarele tipuri de lucrări:
l) lucrări de branșamente aeriene în zonele în care nu sunt interzise prin regulamentul local de urbanism;
m) lucrări de branșamente și racorduri executate pe domeniul public la infrastructura tehnico-edilitară existentă în zonă, cu acordul/autorizația administratorului drumului;
Alte chestiuni de interes:
1. La articolul 5, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
(4) Avizele/acordurile solicitate prin certificatul de urbanism trebuie să se refere strict la tipul de lucrări necesare realizării construcțiilor, fiind interzisă solicitarea de avize/acorduri care nu au temei tehnic și legal în raport cu obiectul acesteia.
2. La articolul 6 alineatul (1), după litera c) se introduce o nouă literă, litera c1), cu următorul cuprins:
(23) Certificatul de urbanism emis în format digital se semnează cu semnătura electronică calificată sau avansată, definite potrivit prevederilor art. 3 pct. 11 și 12 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și abrogare a Directivei 1999/93/CE, documentul având aceeași valoare juridică cu certificatul de urbanism emis în format scriptic.”
4. La articolul 7 alineatul (1), literele b) și f) se modifică și vor avea următorul cuprins:
b) dovada, în copie conformă cu originalul, a titlului asupra imobilului, teren și/sau construcții și, după caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi și extrasul de carte funciară de informare actualizat la zi, în cazul în care legea nu dispune altfel;
f) dovada privind achitarea taxelor aferente certificatului de urbanism și a autorizației de construire. Pentru construirea unei locuințe unifamiliale poate fi scutită de taxe, prin hotărâre de consiliu, persoana care nu deține singură ori împreună cu soțul/soția o locuință, în baza certificatului fiscal emis de autoritatea competentă.
Observație: Până în acest moment se solicita copie legalizată a actului de proprietate a imobilului, teren și/sau construcții.